lørdag den 20. januar 2024

Valby Tidende nr. 247, juni-juli 1920

Voldssagen fra Valbygårdsvej endnu en gang.

Maskinist Thorkild Hansen skal også udrede skadeserstatningen.

For nogen tid siden idømte byretten maskinist Thorkild Hansen to måneders simpelt fængsel for vold mod en dame, fru Lorentzen der boede i den villa på Valbygårdsvej som ejes af Hansens far. Overfaldet var så meget mere grimt som fru L. på dette tidspunkt befandt sig i omstændigheder.

Ved byretten anmodede fru L. om at få en skadeserstatning, men dommer Ipsen henviste hende til privat søgsmål. I går kom sagen for i landsretten som gav fru L. det hun forlangte, nemlig 800 kr. Desuden blev Hansen pålagt at udrede 150 kr. i sagsomkostninger.

Nationaltidende 10. juni 1920, 2. udgave.


Der arbejdes på Valby-Revyen

I en pause under prøverne. Til højre hr. og fru Linne.

I den gamle, hyggelige Korups Have ude i Valby er sommerforestillingerne begyndt. Der spilles småstykker, men selvfølgelig skal der atter i sommer spilles en revy. Prøverne på den er i fuld gang - på de første akter vel at mærke. For naturligvis har forfatteren, den kendte journalist Chr. Krum det ligesom alle andre revyforfattere: Han skriver ikke sidste akt før dagen før generalprøven.

Men derfor slider de unge damer og herrer lige meget i det under Krums egenhændige instruktion - hvad han jo er godt kendt med fra sin årlige tre måneders teatervirksomhed i Roskilde.

De spillende er unge og ubekendte - de skal først her vinde deres sceniske sporer.

Kun to er gamle bekendte. Det er hr. og fru Linné, den lille mand og den store kone.

Han der oprindelig var skuespiller, men ikke kunne vinde frem på grund af sin lidenhed, skal spille den komiske hovedrolle og synge flere nye, danske viser, mens han sammen med sin frue synger et par af de kendte duetter.

Humør er der imidlertid i den lille mand, og det skal nok slå fængende gnister når "den er oppe over byen" ruller af tirsdag den 8. juni.

Aftenbladet (København) 1. juni 1920.


Valby Sommerrevy startedes i Aftes. En særdeles fornøjelig Forestilling.

I aftes var det blevet Valbys tur til at holde sommerrevypremiere, og som i tidligere år fandt højtideligheden sted i Korup Have. Men hvad der ikke just kan siges om alle tidligere Valby revyer, gælder for den som der i aftes var "oppe over byen", den blev en ubetinget succes som længe vil trække et stort publikum ud bag Søndermarkens smukke gamle træer.

Men Henriksen havde jo også i år ofret noget for sin revy, og han havde skaffet sig en kreds af unge fremadstræbende skuespillere og skuespillerinder, der dannede ikke så lidt mere end staffagen om det gammelkendt variétéduettistpar hr. og fru Linné (den lille mand med den store kone).

Spiritistisk samfundsdrama i tre seancer kaldes Valby Revyen; navnlig 1. og sidste seance gjorde sig, ja til sidst blev bifaldet og begejstringen så stærk, at publikum ikke lod sig fordrive fra haven, før det havde set forfatteren og komponisten blive båret op på tribunen.

At Valby Revyen foruden meget andet godt indeholder et par ligefrem sjældne perler, nemlig en S-vise (fire lange vers, hvor hvert eneste ord begynder med S) og så en potpourri-duet, som ægteparret Linné mestrer til fuldkommenhed, vi snart være en kendsgerning som hele byen snakker om.

Aftenbladet (København) 16. juni 1920.


Jubilerende overbetjent.

Den 1. juli kan overbetjent Gertsen, Absalonsgade 9, fejre sit 25 års jubilæum. Gertsen blev for 10 år siden overbetjent på Fælledvejens station og gør nu tjeneste på Valby Politistation.

Gertsen der nyder almindelig agtelse og anseelse, er en dygtig og pligtopfyldende politimand der har gjort sig fortjent til tak fra mange hjem for sin energiske kamp mod byens lyssky spillebuler, og på hans jubilæumsdag vil han få mange beviser for at han med hæder har tjent sit korps i de mange år.

Aftenbladet (København) 19. juni 1920.


Huslejenævn sigtet for bevidst løgnagtighed. En underlig affære i byretten

Dommer Nielsen i Byrettens 6. afdeling for kriminelle sager har haft en ejendommelig sag til behandling. Det drejer sig om intet mindre end at en husejer, tømrermester Storskov har sigtet 5. huslejenævn, hvis formand er landsdommer Jul. Møller for at have afsagt en ulovlig kendelse og for at have optrådt bevidst løgnagtigt.

Storskov har anmodet nævnet om tilladelse til at forhøje lejen i sin ejendom, Valby Langgade 85, fordi han havde anvendt betydelige beløb til reparationer.

Nævnet lod foretage en undersøgelse om reparationernes omfang og anmodede i den anledning ejendommens beboere om at møde i nævnet. Beboerne mødte og erklærede at der overhovedet ikke er repareret noget ved ejendommen i mange år. Nævnet aflagde også selv besøg i ejendommen, og det nåede til det samme resultat som ved afhøringen af lejerne. Det kunne ikke finde nogen forbedring ved ejendommen. Ejerens anmodning om forhøjet husleje blev derfor afslået.

En farlig skrivelse.

Herover blev husejer Storskov så forbitret at han sendte nævnet en skrivelse, hvori han sagde at nævnets protokoltilførsler var bevidst løgnagtigt og at den afsagde kendelse var ulovlig. Den var blot afgivet for at genere ham.

En så voldsom påstand kunne nævnet naturligvis ikke modtage uden protest. Det rejste sagen og krævede Storskov tiltalt for krænkelse af offentlig myndighed.

Politidirektøren tog sig straks af sagen, og den gik til undersøgelse hos politiassessor Dam Krogh i 10. undersøgelseskammer. Forundersøgelsen er nu afsluttet, og sagen er gået til behandling i 6. kriminalkammer, hvor den altså foretoges i går.

Her mødte ejendommens lejere som vidner og ekspeditionssekretær Bjerregaard mødte for nævnet.

Vidneforklaringen var ikke nøjagtig ens, men den gav dog til hovedresultatet at husejer Storskov ikke har gjort noget videre ved sin ejendom.

Dette resultat vedrørte ganske vist ikke i særlig grad sagens realitet: Beskyldningerne mod huslejenævnet, men forhandlingerne kom ikke videre ind på pointet.

Sagen blev ikke sluttet, og det vil den heller ikke før der om en måneds tid, når Dam Krogh kommer hjem fra ferie, kan  afholdes nye forhør.

Husejerens defensor om sagen. Vi har efter forhøret haft en samtale med overretssagfører Aage Smith der er engageret af Storskov til at føre sagen.

Hr. Smith indrømmede at man naturligvis ikke kunne sige at nævnet havde handlet bevidst løgnagtigt. Derimod ville han påstå at nævnets protokoltilførsler var mindre korrekte, og dette vil han bevise ved det kommende forhør.

Påstanden om at nævnets kendelse er ulovlig, fastholdt overretssagføreren, idet han sagde at nævnet har krævet at lejeforhøjelser der er foretaget før den sidste huslejelov blev vedtaget, skal nærmere undersøges i forbindelse med det nye krav om forhøjelse. Her mener hr. Smith at nævnet har overskredet sin kompetence.

Det er dog næppe sandsynligt at overretssagføreren får ret, når dommen bliver afsagt, for det må synes selvfølgeligt at nævnet tager alle omstændigheder med i betragtning når det skal bedømmes om der er grund til en lejeforhøjelse.

Social-Demokraten 28. juni 1920.

Jacob Storskov rejste efterfølgende til Sønderjylland, og overdrog tilsynet med ejendommen til Jens P. L. Jensen. Denne inkasserede husleje (1.200 kr) og stak af med pengene til Sverige hvor han i november 1920 blev anholdt i Helsingborg.


Et hemmeligt brændevinsbrænderi i Valby. Har smeden også stjålet sukkeret?

Forleden var der et par snedige opdagere, der på en fodtur gennem Valby kom til at kigge ned i en kælder, der tilhører smed Valdemar Nielsen.

Nå, måske var det ikke så rent tilfældigt; de har vel nok haft en lille mistanke. Dernede havde Nielsen nemlig indrettet sig det dejligste lille brændevinsbrænderi, man ville se. Nu blev både Nielsen og hele brænderiet taget med op i arresten, og sagen blev henvist til behandling ved 12. undersøgelseskammer.

I går var Nielsen i forhør, og han tilstod, at han havde tilberedt og solgt i potter brændevin om dagen. Nielsen der er smed på sukkerraffinaderiet i Valby, er forøvrigt sigtet for at have stjålet det sukker, han brugte til fremstillingen af sin brændevin, på arbejdsstedet. Men det benægter han på det kraftigste.

Oppe ved 12. undersøgelseskammer kan man i et af skabene se Nielsens apparater, deriblandt 12 zinkspande, der er halvt fulde af sukker, gær og knuste rosiner -  Hovedbestanddelene i “Valby prima Taffelakvavit".

Forhørene fortsættes, men spandene får foreløbig lov at blive stående. Assessoren tør Ikke tage dem ind i forhørslokalet af frygt for, at dunsterne skal være for kraftige.

Aftenbladet (København) 9. juli 1920.


Den 16. d.s. kan politibetjent Viborg fejre 25 års dagen for sin ansættelse i Københavns Politi. Jubilaren der gør tjeneste i Valby, har så at sige al sin tid virket på Vesterbro og vil være kendt af en mængde københavnere fra den tid han støt og sikkert stod "fast post" på det stærkt trafikerede hjørne af Gl. Kongevej og Vesterbrogade.

Viborg har en specialitet: han standser løbske heste, og for øvrigt har han altid vist som som en dygtig og pligtopfyldende politimand.

Aftenbladet (København) 14. juli 1920.


Spoleret kyllingegilde. Fjerkrætyve I Haveforeningen.

I går eftermiddags opdagede nattevagt Junget, at der stod en herlig duft af nystegt fjerkræ ud fra et lysthus i en af haveforeningen “Solvang”s haver i Valby. Han nærmede sig straks for at se, hvem gildesmændene var, og da han havde undgået at vække opmærksomhed, så han, at det var 8 unge mennesker i 16-17 årsalderen og ikke murer Svendsen som ejer haven, der tilberedte steg. Junget listede sig bort igen og tilkaldte politibilen, som hurtigt kom tilstede og anholdt alle lækkermundene. Det viste sig, at de sad bænkede omkring bordet hver med sin friskstegte kylling foran sig. Det kneb vel nok lidt med opdækningen, men til gengæld kunne gildesfolkene jo indbilde sig, at de var på skovtur, da der var skyggefulde træer omkring dem og duftende blomster i det grønne.

Nu blev gildet brat afbrudt, og den mad, de kom til at spise i aftes i arresten, var ikke kyllingesteg, efterfulgt af jordbær.

Ved anholdelsen af de tre unge mennesker mener Politiet, at det har fået fat på gerningsmændene til en lang række hidtil uopklarede tyverier fra kolonihaver. Hvem der i dette tilfælde har leveret stegen til tyvenes bord, er endnu ikke opklaret, men når de i formiddag bliver fremstillede i dommervagten, vil dette spørgsmål måske blive opklaret.

Social-Demokraten 15. juli 1920.


Kedelsmedene vil have sat syndikalisterne på porten. En meget mærkelig strejke. 

Syndikalisterne er dårlige kammerater.

Hos F. L. Smidth & Co. i Valby har der i et par dage været iværksat en ret interessant strejke.

Det var kedelsmedene der ikke ville arbejde sammen med nogle syndikalister som de mente ikke viste tilstrækkelig kammeratlig optræden og som derfor ønskedes afskediget.

Først rettedes en anmodning om afskedigelsen til firmaet, og da dette ikke mente at kunne tage parti i arbejdernes indre stridigheder, blev kedelsmedene fra i lørdags borte fra arbejdet.

Naturligvis var firmaet ikke glad for arbejdsstandsningen og indledte derfor en forhandling om dennes ophør.

Ved forespørgsel i dag til morgen erfarer vi at strejken nu er sluttet, uden at syndikalisterne er blevet afskediget.

Aftenbladet (København) 28. juli 1920.

Søndre Fasanvej 98 Opført 1917. Foto Erik Nicolaisen Høy.

2 kommentarer:

  1. Hvorfor er bygningen på Sønder Fasanvej 98-96 afbildet I forbindelse med de lokale nyheder fra 1920?

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er ikke altid lige nemt at finde fotoer fra det pågældende årstal. Så i stedet prøver jeg at finde bygninger som er opført det år. Det lykkedes så heller ikke i dette tilfælde. I stedet et foto af en bygning som er opført "nogenlunde" dengang.

      Slet