lørdag den 30. december 2023

Valby Tidende nr. 244, november-december 1919

Stor tagbrand i Valby.

I aftes blev brandvæsenet i København, Valby og på Frederiksberg alarmeret til Gl. Jernbanevej 32 i Valby hvor der var opstået en heftig tagbrand.

Da brandvæsenet kom, havde ilden så godt fat at den nåede at få ødelagt tagetagen på den store bygning fuldstændig. Bl.a. brændte en mængde vinterbrændsel.

Det vides endnu ikke hvorledes ilden er opstået.

København 13. november 1919. Ifølge Folkets Avis 13. november 1919 tilhørte ejendommen malermester Carl Udsen, Valby Langgade 40.


Foto af Gammel Jernbanevej fra Folkets Avis 13. november 1919.


Fra koksoplagene på Valby Gasværk.

Vognene der er læssede, kører ud.

De fleste af de koks kommunen ligger inde med og som hundreder af familier længes efter, ligger ude på Valby Gasværk. Der er efter sigende 80.000 hektoliter, et stort tal, men dog ikke nær nok til at skaffe varme i hele byen.

På det øverste billede ses nogle læssede vogne parat til at begive sig på vej til byens forskellige kvarterer.

Koksene trilles til jernbanevognene.

Ikke alene hjemmene, men også fabrikkerne skal jo forsynes, således at industrien kan holdes i gang. Adskillige af byens større fabrikker har jernbanespor, og de får derfor brændsel tilkørt på jernbanevogne. På vort nederste billede ses "trilleren" i færd med at køre koks til en jernbanevogn.

Social-Demokraten 19. november 1919.


En murer fra Valby myrdet. Han var på vej til Nizza.

En 73-årig, fhv. murer Gravesen fra Valby er for få dage siden faldet som offer for en forbrydelse.

Han var den 2. november rejst herfra på vej til Nizza for at tage ophold hos en søn der er bosiddende der. Men da det blev langt over tiden for ankomsten og han stadig udeblev, blev sønnen urolig og iværksatte en undersøgelse.

Det lykkedes derigennem at konstatere, at den gamle mand lå på et hospital i Marseille, hvortil han var indbragt overfaldet, skamslået og udplyndret. Han var fundet liggende i en skov i nærheden af byen. Sønnen rejste til Marseille og fandt sin fader bevidstløs, Efter nogle dages forløb døde den gamle mand uden forinden at have været ved bevidsthed.

Politiet mener, at han i Marseille er lokket ud af toget af en skandinavisk talende person, - Gravesen talte ingen fremmede sprog - og forbryderen har da ført ham ud i skoven, har bibragt ham nogle frygtelige slag i hovedet og derefter udplyndret ham for hans formue, omkring 1.500 kroner.

København 30. november 1919


Eksplosion og brand hos Ballin. Et meget stort læderlager i fare.

Ved 8-tiden i aften blev brandvæsnet alarmeret til Ballins fabrikker i Valby.

I et tørrerum hvor man arbejdede med at tørre lakeret læder, var pludselig en mængde spiritus- og oliedampe trængt ud og havde på en eller anden måde forvoldt en eksplosion.

Arbejderne flygtede for flammerne der i løbet af få øjeblikke havde angrebet alt træværket i rummet.

Der var alvorlig fare for et vældigt læderlager der fandtes i en etage umiddelbart ovenover eksplosionsstedet, men ved brandvæsnets - og navnlig motorsprøjtens - arbejde blev en katastrofe afværget.

København 18. december 1919.


Valby. Den sigtede aflægger en delvis tilståelse.

Atter i går holdt dommer Ipsen et længere forhør vedrørende den uhyggelige voldssag fra Valby. Som omtalt er en maskinarbejder Thorkild Hansen sigtet for at have sparket en fru Lorenzen i underlivet mens hun var gravid.

Hansen havde i går indkaldt et vidne, en fru Vilhelmsen, hvilket han imidlertid ikke fik nogen glæde af. Fruen der er en søster til fru Lorenzen, forklarede at Hansen dagen efter overfaldet havde fortalt hende det hele. Senere havde han telefoneret til hende og søgt at påvirke hende til at forklare i hans favør.

På indtrængende henstilling fra dommeren tilstod Hansen så at have overfaldet fru Lorentzen Med slag, hvorimod han indtil videre ikke vil aflægge tilståelse om sparket.

På sagens nuværende stadium er situationen dog højst alvorlig for voldsmanden.

København 24. december 1919.


Pjalten faldt sammen som en klud.

Men han var modig nok til at slå på kvinder.

Under et højst dramatisk forhør der i går eftermiddags fandt sted i 3. afdeling for kriminelle sager, dommer Ipsen, måtte voldsmanden fra Valbygårdsvej 70, maskinarbejder Th. Hansen, tilstå at det alligevel var ham der i sin tid skamslog fru Lorenzen. Det var fru L.s svigerinde, der fældede voldsmanden ved at oplyse at han overfor hende havde udtalt at han havde slået fru Lorentzen fem gange i hovedet med knyttet næve: "thi der kunne det nemlig ikke ses!"

Banditten der gjorde den mest ynkelige figur, erklærede at det havde været hans hensigt at lyve sig fra affæren. Men nu blev der altså ikke noget af det noble forsæt.

Sagen er udsat til efter jul. Og så falder fars hammer forhåbentlig med kraft på synderen hoved.

Folkets Avis 24. december 1919.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar