fredag den 22. december 2023

Valby Tidende nr. 243, juli-oktober 1919

Den døde by


Udsigt over Nordisk Films arbejdsplads i Valby. Foto fra artikel i Aftenbladet (København) 3. september 1919.


Valby uden vand

Fra alle sider klages der over den slette vandforsyning i Valby. Således er der som oftest kun vand i fjerde sals lejligheder til lidt op ad formiddagen, så beboerne er henvist til at hente det hos husfællerne på tredje eller som oftest i gården.

Der burde gøres noget for at afhjælpe den mangel inden ret længe. Og hvordan ville forholdet være for eksempel under en stor brand. Mon der var pres nok?

Hvad siger vandvæsnet?

Folkets Avis 23. september 1919.


En af Ballins arbejdere, en russer der hedder Smolum, blev i går taget på fersk gerning da han med et helt skind ville liste sig ud af fabrikken i Valby. Han gik til arresten.

Aftenbladet (København) 23. september 1919.


Højesteret. Det er dyrt at overtræde huslejeloven.

Tømrermester Storskov fik i foråret 1918 godkendt af huslejenævnet for Valby at lejen for en lejlighed i hans ejendom på Valby Langgade - 88 C - måtte forhøjes med 150 kr. til 750 kr. Et halvt år efter lejde Storskov imidlertid lejligheden ud til fabrikant Wengel der skulle betale 850 kr. årlig for den, samtidig med at fabrikanten skulle betale 100 kr. yderlig for lejlighedens pulterkammer, kælder og cykelskur.

For dette forhold dømtes tømrermester Storskov af kriminalretten til at betale 500 kr. i bøde, en dom der appelleredes til Højesteret. Her mødte hr. Liebe som aktor og hr. Harboe som defensor. Men Højesteret stadfæstede bøden og dømte endvidere Storskov til at betale 100 kr. i omkostninger.

København 3. oktober 1919.


Skorstensfejermester Steen afskediget for bedrageri

Han udskrev regninger for arbejde, han ikke havde udført.

Skorstensfejermester V. B. Steen, der er bosiddende i Valby, er den 1. oktober pludselig og uden opsigelse blevet afskediget af Københavns Kommunes tjeneste. Grunden er den, at han i lang tid har bedraget kommunen for ret betydelige summer.

Bedragerierne udførte Steen på den måde, at han opkrævede regninger på arbejde, som han aldrig havde udført.

Opdagelsen skete ved, at han hos et grundejer-konsortium havde forlangt en regning betalt for fejning af skorstenene i konsortiets ejendomme, skønt han ikke havde gjort det fjerneste ved skorstenene. Konsortiet henvendte sig med regningen i Magistratens 4. afdeling, og så snart man så den, var man på det rene med, at der forelå bedrageri, hvorefter skorstensfejermester Steen pr. omgående fik sin afsked.

Vi talte i aftes med borgmester H. C. V. Møller, der bekræftede, at Steen havde bedraget kommunen. Borgmesteren havde dog i øjeblikket ingen anelse om, hvor store beløb det drejede sig om.

På forespørgsel, om der var sket anmeldelse til politiet, svarede hr. Møller nej. Magistraten vil afvente og se, hvad den iværksatte undersøgelse vil bringe for dagen, og hvorledes den bedrageriske skorstensfejermester tager med afskedigelsen.

Social-Demokraten 7. oktober 1919.


Snittet pulsåren med et stykke sejlgarn. En arrestantinde der absolut vil af med livet

For nogle måneder siden anholdt politiet en kvinde ved navn Johanne Olsen, sigtet for at have stjålet for mange tusinde kroner.

Hun brugte den trafik at tage plads som sygeplejerske eller som husbestyrerinde, og overalt stjal hun som en ravn, og hvad hun ikke kunne omsætte af tyvekoster, hjemførte hun til sin elegante lejlighed i Valby.

Hendes sag henvistes til første kriminalkammer og verserer nu ved tiende undersøgelseskammer.

Under sit ophold i arresten har hun gentagne gange forsøgt at berøve sig livet, en gang ved hængning og siden ved at snitte pulsåren over.

Man traf naturligvis sine forholdsregler, men trods alt er det i nat alligevel lykkedes hende at gøre endnu et selvmordsforsøg.

Hun havde fået fat i et stykke sejlgarn og med det havde hun under uhyre viljeanspændelse "savet" pulsåren over på venstre håndled.

Stærkt medtaget af blodtabet førtes hun til hospitalet hvor man mener der er fare for hendes liv.

Folkets Avis 11. oktober 1919.

Kjeldsgårdsvej 17-23. Nybyggeri i 1919. Foto Erik Nicolaisen Høy.

Uhyggelig morgenulykke på Valby Sodafabrik. Spillet sprang og knuste Arbejderens Ansigt.

På Sodafabriken ved Ottiliavej i Valby er der til morgen sket en meget uhyggelig ulykke, hvorved en arbejder fik ansigtet fuldstændig smadret.

Manden, Holmgreen fra Pilestræde 57, var beskæftiget ved et spil, der på en eller anden uforklarlig måde pludselig sprængtes således, at et stort hjul slyngedes ud og ramte ham lige i ansigtet.

Med et skrig sank den ulykkelige sammen, og da hans arbejdskammerater ilede til, var hans ansigt fuldstændig ukendeligt. Blodet drev af ham, og næsen var så at sige kvaset fuldstændig sammen.

I en ambulance blev H. der havde tabt bevidstheden, ført til Kommunehospitalet; og der kom han øjeblikkelig på operationsbordet.

Folkets Avis 28. oktober 1919.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar