lørdag den 4. november 2023

Valby Tidende nr. 236, januar-april 1918

Tyveri af huder.

I går da en vogn tilhørende firmaet H. O. Bjørløvs Læderfabrik i Valby holdt i Silkegade, blev der mens kusken var væk stjålet 7 meget værdifulde huder. Tyveriet er anmeldt til politiet.

Social-Demokraten 1. januar 1918.


Et kaffebrænderi nedbrændt

I nat ved 1-tiden opdagede soldaterne på det nye flyveskytsfort på Valby Fælled at et nærliggende kaffebrænderi stod i flammer. Brandvæsnet blev straks alarmeret, men der kunne intet reddes. Hele brænderiet der ejes af en enkefru Hansen, Køgevej 2, blev lagt i ruiner.

Folkets Avis - København 22. januar 1918.


Det fingerede tasketyveri. Kriminalrettens dom.

Ekspeditricen i grosserer Scheplers Smørforretnings filial i Valby, Anny Fløystrup der hver dag indsatte det pengebeløb som hidrørte fra den foregående dags salg i banken, var blevet enig med sin forlovede, Christian Larsen om at tilvende sig beløbet for at de derved kunne skaffe sig penge til udstyr.

I den anledning stjal de i forening 310 kr., som Anny Fløystrup skulle have bragt i banken, og for at dække over tyveriet, anmeldte hun at en hende ukendt mandsperson havde stjålet tasken med pengene fra hende i Valby Langgade.

Politiet fik imidlertid oplyst at den unge pige var forlovet med Christian Larsen som adskillige gange er straffet for tyveri, og "taskerøveriet" blev hurtigt afsløret.

I dag faldt dommen der lød på 8 måneders forbedringshusarbejde til Christian Larsen og 100 dages fængsel på sædvanlig fangekost til Anny Fløystrup.

Nationaltidende 22. januar 1918, 2. udgave.


Foto der viser Toftegårds Alle. Fra Folkets Avis - København 23. januar 1918.

Nutidigt foto af omtrent samme, med Toftegårds Alle forrest og Søndre Fasanvej bagest. Krydset ved Valby Langgade. Foto: Erik Nicolaisen Høy.

Sammenslutning af kommunens lejere.

Langt ude i Valby - på den anden side af jernbanelinien - har i det sidste årstid rejst sig et stort nyt villakvarter, som hedder “Lyset". Det er kommunen. som har bygget det og på denne måde skaftet plads til mangfoldige familier, som stod og manglede lejlighed.

De små huse er meget nette og praktisk indrettede med 2 og 1 værelsers lejligheder med tilhørende haver. Og der er ingen tvivl om, at de til sommer vil blive yndede af beboerne.

Men det var til gengæld vist sig, at de er så hastigt og usolidt og også billigt opført, at de kun ret dårligt egner sig som vinterbeboelse.

Fugtigheden i disse huse er således så fremtrædende at mængder af familier har fået møbler og tøj ødelagt, ligesom det har vist sig umuligt at varme lejlighederne pp på almindelig vis.

Og da huslejen i forvejen er ret dyr - der tages således 45 kr. for en 2 værelses lejlighed - har beboerne følt sig meget brøstholdne.

Misfornøjelsen har længe ulmet og omsider affødt en sammenslutning af beboerne, som over for Magistraten har gjort erstatningskrav gældende eventuelt i form af en huslejemoderation.

Og der ventes nu med spænding på, hvilket standpunkt kommunen vil indtage overfor sine lejere.

Foreløbig har en deputation med borgmester Jensen i spidsen aflagt villabyen et besøg og besigtiget ejendommene. Og deputationen har erkendt klagernes berettigelse.

Folket Avis - København 22. februar 1918


Tællelysene.

En halv million tællelys til en samlet vægt af 100.000 kilo er af Københavns Kommune bestilt hos firmaet A. F. Asp samt hos Brugsforeningernes Fabrik i Valby. Lysene vil i april måned blive fordelt mellem de folk der ikke har adgang til anden belysning.

København 1. marts 1918.


Drevet i døden af sladder.

En konservesmester Oscar Bjarnom er i går fundet død i sit hjem i Valby Langgade 72. Han har taget sig af dage ved hængning.

Årsagen til selvmordet skal være den at sladderen havde udspredt det rygte at Bjarnom var medskyldig i nogle kobbertyverier som havde fundet sted på fabrikken. Han havde i den anledning afgivet forklaring hos opdagelsespolitiet hvor der ikke skal være fremkommet noget holdepunkt for sigtelserne. B. tog sig imidlertid sigtelsen meget nær, og man mener at det er det som har drevet ham i døden.

Nationaltidende 2. marts 1918, 2. udgave.


Der ligger koks på vej og sti.

Børnene piller den nye vejbelægning op.

I Vigerslev Allé har man i den senere tid været beskæftiget med at udbedre vejen og har til udfyldningsmateriale brugt underfyret fra kommunens gasværk i Valby.

Disse slagger danner et fast og solidt underlag, men de har tillige en anden god egenskab: De brænder godt i en kakkelovn og giver lun varme i en stue.

Det opdagede beboerne derude omkring jo hurtigt, og både voksne og børn har derfor pillet rigtig godt væk af vejlaget som dog selvfølgelig til slut alligevel blev som det skulle være

Nu kan det selvfølgelig være meget godt at mindrebemidlede får lidt gratis koks, men ville det dog ikke være mere fornuftigt om kommunen solgte disse oks, der efter forbrugernes udsagn er helt gode. Der er jo absolut ikke for mange koks til rådighed for befolkningen, som absolut hellere ville betale for brændslet end se det anvendt til vejmateriale.

Men kommunen vil ikke sælge det, skønt flere har spurgt, om de ikke måtte købe nogle hektoliter af den slags affald fra underfyr.

For øvrigt er Københavns Kommune ikke ene om denne ødslen med brændselsmateriale.

Ude I de samme egne fylder jernbanen op og har gjort det længe. Det sker også med koksslagger, som ligeledes pilles op puttes i kakkelovnene. Vi har således hørt om en familie der efterhånden på den måde havde fået samlet en halv snes hektoliter.

Men hvorfor i alverden udnytter ikke både jernbanerne og kommunen i disse tider deres brændsel til det yderste, eller, når de ikke vil det, sælger det til befolkningen?

For selvfølgelig ligger der både ved jernbanen og i Vigerslev stadig megen god brændsel for ikke at tale om hvad der ligger i selve institutionernes slaggebunker.

Aftenbladet (København) 14. marts 1918.


Tyven var kun 10 år.

Den kendte jernhandler Gjetvoldsen i Valby Langgade har i den sidste tid været hjemsøgt af en indbrudstyv der bortførte hans kostbare messing og kobber. Endelig i går blev tyven grebet på fersk gerning. Det viste sig at være en dreng på 10 år.

Aftenbladet (København) 2. april 1918.


Det store drikkegilde. De glade svende i Flaskekroen.

I går eftermiddags kom et par unge mennesker ind i Flaskekroen ved Gl. Køge Landevej. De var glade, de sang og de forlangte kaffe. Der kom også kaffe på bordet, og så trak de to svende forskellige god sager frem af inderlommer og yderlommer og bukselommer. Der var både cognac, rom og portvin. Der var et hav af spiritus og man fik på dette tidspunkt sandelig ikke indtrykket af, at der er spiritusmangel i Danmark. Alle der var i kroen, blev inviterede på et glas med, og da opvarteren skulle have penge, var der heller ikke noget i vejen. De to gæster viste sig at have lommen fuld af både penge og ernæringsmærker og så var det jo opvarteren klart, at den ikke var helt reglementeret, hvorfor han slog et slag på telefonen til Valby Politistation.

Få minutter efter kom lovens mænd cyklende og forstyrrede festen, der da var på sit højeste. De to knægte blev taget med på stationen og her viste det sig at var et par tyve ved navn Rasmus Nielsen og Thorvald Nielsen, der havde lavet et større indbrud hos urtekræmmer Nielsen i Arkonagade 21. Det var fra dette indbrud at herlighederne stammede.

Aftenbladet (København) 11. april 1918.


Den unge norske pianist Valdemar Alme der har givet et par koncerter her i byen i vinter, har nu opgivet sit hjem i Berlin og har med sin polskfødte hustru slået sig ned her i byen, hvor han foreløbig har installeret sig i Valby.

Nationaltidende 24. april 1918, 2. udgave.


Valby postkontor havde tyvenes besøg i nat.

Nogle mennesker, som ved 1-tiden i nat passerede Valby postkontor, som ligger på Valby Langgade nr. 6, lagde mærke til. at der inde bag de matte ruder bevægede sig et flakkende lys.

Flere mennesker kom til, medens de stod og talte om det, og man enedes endelig om at sende bud efter Politiet. Imidlertid må tyvene vist have hørt stemmerne udenfor, for da politiet kom, var de forsvundne.

Men inde i postkontorerne kunde man tydeligt se, at der havde været indbrudstyve. Til gården var der opbrudt to vinduer. Skuffer og skabe var lukket op; men inden tyvene havde fået opbrudt pengeskabet har de måttet opgive forretningen og flygte gennem baggårde og haver ind i Søndermarken.

Deres udbytte har sikkert været meget ringe, hvis de i det hele taget har fået fat på noget.

Aftenbladet (København) 25. april. 1918.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar