lørdag den 21. oktober 2023

Valby Tidende nr. 234, juni-august 1917

En meget kedelig opdagelse.

På "Hovedstadens Mineralvandsfabrik" på Mosedalvej i Valby gjorde man i går en ubehagelig opdagelse der vil koste fabrikken både penge og ærgrelse. Man havde for nogen tid siden skilt en aftapningsmaskine ad og pakket de forskellige dele sammen. Da man nu ville tage delene frem for at pudse dem, så man at alle de "ædlere dele", det vil sige alle delene af kobber og messing, var borte. Lokalkendte tyve havde stjålet dem og sandsynligvis ladet dem gå til kludekræmmerens poser.

Der er stjålet et halvt hundrede kilo på denne måde, og store sager har tyvene næppe fået for deres tyvekoster. Men sagen er ubehagelig for fabrikken, fordi maskinen der er 1.400 kr. værd, er ganske værdiløs nu.

Aftenbladet (København) 7. juni 1917.


Klage over en sti i Valby.

Vi har modtaget følgende:

Undertegnede beboere og haveejere i villabyen "Ankeret" i Valby tillader os at klage over at stien som fører langs jernbanen fra "Lyset" til "Ankeret" spærres af det kommunale byggeri, idet den smalle sti spærres af jord og lign. Dette kunne godt undgås ved lidt hensynsfuldhed fra arbejdernes eller entreprenørens side. Mange mennesker benytter daglig denne sti til og fra Valby, da de ellers skal gå en lang omvej ad Vigerslev Alle.

Håbende at dette forhold må blive forandret, tegner ærbødigst

E. C. Rasmussen, Ole Borchsvej 32.
A. Adrian
E. Andreasen.

Social-Demokraten 8. juni 1917.


Deres hane løber!

Ud fra en villa i Valby lød i går et råb:

- Deres hane løber! Det var vandhanen til gården hvorfra vandet strømmede ud i en stor kedel, og da denne var overfyldt, strømmede det i disse tider kostbare drikkevand med umindsket fart ned i kloakken. Og der gik et stykke tid inden nogen kom og standsede det.

Man forbavses og harmes over folks ligegyldighed og ubetænksomhed i så henseende,da jo alle bør vide at i disse tider må der udvises sparsommelighed at vi ikke en skønne dag skal mangle det nødvendige drikkevand, vel en af de største kalamiteter der kunne hænde en stor by.

Og hvis dette skulle ske, hvem vil så være med til at bære ansvaret derfor, vel mindst de der havde ødslet mest? Alle bør derfor sætte en ære i at spare her, så der kun anvendes det allernødvendigste, og allermindst må vandet have lov til at løbe direkte i kloakken til ingen verdens nytte.

Folkets Avis - København 15. juni 1917.

Bjørnsonsvej 52, opført 1917. Foto Erik Nicolaisen Høy.


Skuffede indbrudstyve. Kun et ringe udbytte.

På Hillerød Savværks kontor i Gerdasgade i Valby var der i nat besøg af indbrudstyve. De tog fat på pengeskabet, de slog på det med koben og brækjern, de brugte fil, økse, hammer og bor, men det var spildt ulejlighed. Pengeskabet var muret ind i muren, og det spottede alle indbrydernes anstrengelser.

I en krog stod en paraply. På et bord lå nogle cigarer. Paraplyen var gammel og cigarernes indhold var rundet af den fynske muld.Men krummer er også brød, og i mangel af bedre, har tyvene taget paraplyen og radekopperne og er gået bort med en ed på læben.

Aftenbladet (København) 29. juni 1917.


En uheldig mand.

Politiet i Valby har anholdt en repræsentant og forretningsbestyrer Jensen fra Valbygårdsvej for vold mod sin hustru.

Jensen der foruden sin agentvirksomhed, bestyrer sin faders forretning, har været anbragt på et drankerhjem, men var løbet derfra. Han ragede uklar med sin hustru og sårede hende ret slemt i hånden med skårene af en kop.

Han blev som nævnt anholdt og vil ved 3. kammer hvor hans sag behandles, sikkert få en alvorlig afklapsning. Jensen har i øvrigt fået en bøde på en halv snes tusind kroner for en klausulhistorie.

Aftenbladet (København) 30. juni 1917.


Direktør Nathan løsladt.

Direktør Nathan fra Valby der har været arresteret, sigtet for bedrageri, dels med hensyn til nogle koksleverancer, dels på grundlag af en sigtelse fra Århus, er i går blevet løsladt, og der er derved givet ham lejlighed til at træffe en ordning med anmelderne. Der er selvfølgelig stillet en frist, indenfor hvilken forholdene skal være ordnede.

B. T. 4. juli 1917.


Hvor bliver vandet af?

Vi har modtaget følgende:

Hr. redaktør Rex!

Måske jeg gennem Folkets Avis må få luft for følgende besværing:

Jeg er beboer af en fjerdesals lejlighed i Valby. Og hver morgen hænder det at vi intet vand kan tappe af vandhanen. Jeg har erkyndiget mig om at der ikke er noget i vejen med røret eller hanen. Sagen er ligefrem den at vandet formodentlig på grund af for sparsomt pres fra vandværket, ikke når op på fjerde sal. 

På de andre sale i huset kan de godt få vand.

Det kan også ske på andre tider af dagen, således at min hustru må hente vand i gården.

Tiderne er dog endnu ikke så forfærdelige at man behøver at finde sig i en sådan ulejlighed. 

Det er ikke alene på min fjerdesal at dette finder sted. Jeg har undersøgt sagen og fået til resultat at på mange andre fjerdesale på forskellige steder i byen lider man under samme kalamitet.

Det er jo muligt at vi inden lang tid også på vandets område må finde os i visse spærretimer. Men det må jo dog være ens for alle. Hvorfor skal vi som bor på fjerde sal, undgælde.

Ærbødigst en valbybeboer.

Folkets Avis - København 6. juli 1917.


En dreng fundet døddrukken. Han havde selv stjålet cognacen.

I gården til ejendommen Skolegade 13 i Valby fandt man i går en dreng liggende fuldstændig døddrukken. Han var så sanseløs at man måtte køre ham til hospitalet hvor han blev pumpet ud.

Man troede først at han havde været offer for en ondsindet streg. Men da man fik ham hen på politistationen, måtte han tilstå at han selv havde stjålet alkoholen, nemlig 6 flasker cognac i hørkramforretningen i Sundevedsgade 22. Han havde ganske alene drukket den ene flaske, de andre fem havde han gemt i bomuldsspinderiet i Valby hvor han havde arbejde. 

Flaskerne fik hørkræmmeren igen. Drengen måtte vandre i arrest.

Aftenbladet (København) 28. juli 1917.


En mine ved Valby Fælled.

I morges da en morgenduelig andejæger var ude ved stranden ved Valby Fælled for at se at redde sig lidt andesteg til middag, fik han øje på et stort sort djævelskab der lå lige i strandkanten. Han var ikke længe om at se hvad det var, og han holdt sig på forsigtig afstand. Det var en ilanddreven minde.

Andejægeren skyndte sig at alarmere både politi og orlogsværftet, og mens det første satte vagt ved minen, sendte værftet nogle søminører ud for at uskadeliggøre uhyret. Det var endnu i morges ikke konstateret af hvilken nationalitet minen var, men man mener at det er en tysker.

Aftenbladet (København) 2. august 1917.

Trekronergade 147, opført 1917. Foto Erik Nicolaisen Høy.

Et dødsfald. Fhv. postmesterske frøken Marie Korup.

En fin og indtagende gammel dame, forhenværende postmesterske i Valby frk. Marie Korup er i fredags død i en alder af 78 år.

Den gamle dame der var den første kvinde som modtog kongelig udnævnelse som dansk embedsmand, var i en lang årrække postmesterne i Valby. Dette hverv var hun så at sige født til at overtage, idet hendes far, den tidligere kongelige løber hos Frederik d. 6. og daværende indehaver af traktørstedet Korups Have, tillige var postmester og havde brevsamlingssted i Valby. Denne del af sin fars arbejde overtog frøken Korup allerede som ganske ung, og da Valby nogle år senere skulle være selvstændigt poststed, ansøge hun om embedet som postmester og fik det. Og dette sit hverv har frøken Korup røgtet gennem mange år, lige til hun, den 1. november 1899, tog sin afsked.

I de sidste år levede frk. Korup stille og tilbagetrukket, men sad man overfor hende i hendes lille have, så måtte man sande at hun var et menneske. som tiden ikke var løbet fra ikke blot kunde hun livligt on interessant fortælle om gamle dage og alle de kendte personligheder, hun havde set i sin barndom ude i det dengang landlige Valby og Korups Have, men hun var også interesseret i alle dagens og tidens spørgsmål og emner. Begavet og kultiveret, som hun var, havde hun ligeledes gennem sit lange liv fulgt de skiftende tiders åndelige strømninger og altid vidst med sin klare og sunde forstand at vælge og vrage, prøve og vurdere.

Og nu er hun død, stille og blidt, som gamle mennesker, der har levet et harmonisk liv. Lige til det sidste troede hun selv, at hun blot skulle samle lidt kræfter for helt at komme sig efter en sygdom i vinter, men hun tog fejl. En aften sov hun ind for ikke at vågne mere.

Nationaltidende 5. august 1917.

Dagbladet (København) bragte den 17. juni 1917 et indslag om Marie Korup kort før hendes død. Det kan findes på Politivennen Live Blogging.


En gal mand i Valby. Han tøjrede hønsene.

En arbejdsklædt mand, Jørgen Hansen, slog sig for nogle dage siden ned på en lille indhegnet mark ved Valby hvor han redte sig et leje under en hyldebusk og tilberedte sin mad i en kasserolle ved ild som han havde antændt mellem nogle sten.

Dagen tilbragte han på lejet under hyldebusken, men om aftenen og natten gik han omkring på marken, og når nogen spurgte ham hvorfor han gik der, svarede han at han var nattevagt og skulle passe på nogle dyr som ville blive sluppet ud på marken fra zoologisk Have. 

Der kom imidlertid ingen dyre, men i går morges stod der tøjret omkring på marken en hel del høns som han om natten havde tilvendt sig fra forskellige hønsehuse i omegnens kolonihaver. 

Politiet kom herefter til og kørte ham til Kommunehospitalets 6. afdeling. Det viste sig nemlig at være en mand som for nogle dage siden i sindssyg tilstand havde forladt sit hjem i Estlandsgade.

Folkets Avis - København 21. august 1917.


En snedkermester anholdt.

Politiet har i går efter anmeldelse af en mængde beboere ude i Valby anholdt en af denne bydels kendte håndværkere, snedkermester Ingwardsen fra Valby Alle nr. 9. Han sigtes for at have forulempet kvarterets småpiger.

Aftenbladet (København) 22. august 1917.


Bjørnsonsvej 13. Opført 1917. Den rummede et bageri, derfor det butiksvinduelignende. Foto Erik Nicolaisen Høy.


En uhyggelig sigtelse.

Snedkermester Ingwardsen fra Valby Alle 9 i Valby blev som vi har meddelt for et par dage siden anholdt som sigtet for nærgåenhed mod børn. Ingwardsen er nu sat på fri fod mens sagen imod ham er blevet henvist til nærmere undersøgelse ved 5. kriminalkammer.

Aftenbladet (København) 24. august 1917.


Tyverierne i Jesuskirken.

I løbet af sommeren er der som gentagne gange omtalt, blevet begået tyverier i Jesuskirken i Valby. Tyvene har bl.a. stjålet kobberrør, tagrender og messingbeslag.

Gennem en langvarig undersøgelse lykkedes det politiet at finde de skyldige, i alt fem personer.

De to hovedmænd idømtes i går af kriminalretten hver 18 måneders forbedringshusarbejde, mens de øvrige slap med mindre fængselsstraffe.

København 29. august 1917.

2 kommentarer:

  1. Kan der med Valby Alle menes Valborg Alle?

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er et godt spørgsmål! Aviserne dengang var fulde af faktuelle fejl såsom forkerte gadenavne. Hvis det lykkes mig ud fra andre oplysninger at fastslå hvad det egentlig var de mente, så har jeg anført det. I dette tilfælde har jeg altså bare gengivet teksten. Der har mig bekendt aldrig eksisteret en gade der hed Valby Alle, se listen over gamle gadenavne i højremenuen.

      Slet