Korporalen tilstår flere Indbrud
Korporal Munck-Hansen, der sidder arresteret ved 3. kriminalkammer for indbrudstyverierne hos grosserer Messerschmidt i Valby og direktør Schou i Pile Allé, skulle i disse dage have haft sin sag sluttet, idet de bestjålne har fået deres ejendele tilbage. Munck-Hansen har stadig nægtet at have haft andre indbrud på samvittigheden end disse to, men i går forlangte han sig fremstillet for assessoren og tilstod at have forøvet indbrud hos enkefru Petersen i Sankelmarksgade 19, hvor han havde tømt et sølvskab for dets indhold samt at have forøvet et par indbrud i Holte, hvor han havde stjålet en del beklædningsgenstande og en del sølvtøj. Efter disse tilståelser vil sagen ikke blive afsluttet foreløbig.
Folkets Avis - København 13. marts 1915.
5-øren om morgenen. En konflikt mellem Magistraten og Frederiksberg Sporvejsselskab.
I morgen åbner Frederiksberg Sporvejsselskab, som tidligere meddelt, sin nye linie til Valby.
Det synes som om denne linie allerede inden sin fødsel skal pådrage selskabet en række bryderier. Næppe er man færdig med de tidligere omtalte kævlerier med remfabrikant Brandt, før der dukker en ny kalamitet op, idet Københavns Magistrat i disse dage har forbudt Frederiksberg Sporvejsselskab at benytte sine sædvanlige billige morgentakster på den nye rute.
Frederiksbergerne har som bekendt i de senere år haft den priselige og uhyre fornuftige ordning at man om morgenen inden kl. 7 kan køre overalt på selskabets linjer for halv pris, 5 øre. Dette er meget påskønnet af den store frederiksbergske arbejderbefolkning der har sine arbejdspladser inde i byen, og det er selvfølgelig meningen at denne ordning også skulle gælde på den nye Valbylinie, som indvies i morgen.
Men nu har Københavns Magistrat spændt ben for selskabet og forbudt den billige takst på det sidste stykke af Valbyruten. Nu er det jo nemlig det københavnske spor, det samme som linie 2 benytter, og når den frederiksbergske linie kører billig, er Magistraten jo bange for at linie 2 kommer til at følge trop, og den kommunale sporvejsdirektion siger: Ingen billig takst på vore linjer!
Det er jo bemærkelsesværdigt, at netop kommunen, - Magistraten, - der jo ellers gerne vil have ord for at være demokratisk og folkelig, her kuldkaster en virkelig god demokratisk og folkelig forholdsregel. De billige morgentakster er indført af hensyn til arbejderbefolkningen, og de spiller en ikke ringe rolle for en mængde ubemidlede mennesker, der hver morgen benytter sporvognen, og for hvem det ikke er uden betydning, hver dag at kunne spare en femøre. Det bliver dog til penge i årets løb.
Og netop i Valby, hvor der bor en mængde arbejdere, ville denne ordning være blevet hilst med glæde.
Larus.
Folkets Avis - København 29. marts 1915.
I går middags har en 18-årig bagerlærling Henrik Rasmussen i Valby dræbt sig ved et riffelskud. I de sidste uger har han der tidligere altid var i fortræffeligt humør, været tungsindig og indesluttet. Hans kammerater lige så lidt som hans forældre, aner årsagen hertil eller grunden til selvmordet.
København 9. april 1915.
Kunstfund i Korups Have. Gipsfiguren i forhaven er havnet på Kunstmuseet.
De mange, som i årenes Løb har besøgt den gamle og gode beværtningshave i Valby, der bærer navnet "Korup Have", vil sikkert huske den ret store gipsfigur, som stod i forhaven ud mod Langgade.
Ingen har hidtil anet, at den havde nogen synderlig værdi; men nu har billedhuggeren L. Brandstrup opdaget den, og efter at hans kollega Jens Lund har fjernet kalkpudset af den, viser det sig at det er en højst værdifuld terrakottafigur fra ca. 1780.
Den er sandsynligvis lavet af den dansk-franske kunstner Dajon, og er et led i et større værk som hed "Årstider".
"Høst", som figuren hedder, er nu afkøbt restauratør Henriksen og står herefter i Kunstmuseet.
Folkets Avis - København 13. april 1915.
Studene kommer.
På en gård ved Valby bearbejdes jorden i denne tid med 5 spand stude. Det er vist de første i hovedstadens omegn. Men flere vil der følge efter. Heste har man jo snart ingen af.
Folkets Avis - København 8. maj 1915.
Foto fra København 3. juni 1915 med samme indhold.
Et automobil dræber et barn i Valby.
I forgårs aftes skete der en meget uhyggelig kørselsulykke på hjørnet af Valby Langgade og Smedestræde. Her kom et vareautomobil, tilhørende "Magasin du Nord", kørende ind mod byen, og idet vognen nu befandt sig ud for Smedestræde, kom der pludselig en dreng på en halv snes år løbende ud fra ejendommen der støder umiddelbart op til kørevejen.
Chaufføren forsøgte straks at dreje vognen bort fra barnet. Men det mislykkedes, og drengen fik et meget hårdt slag i hovedet.
Barnet, som var en søn af købmand Petersen, Smedestræde 12, blev kørt til hospitalet i bevidstløs tilstand. Men nogle få timer efter døde det som følge af de kvæstelser slaget havde frembragt.
Folkets Avis - København 25. maj 1915.
Et cirkustelt blæst om.
I nat er Cirkus Sarrasanis store reklameskilt i Valby blæst om. Det blev omtrent splintret i faldet.
Folkets Avis - København 9. juli 1915.
Blodigt overfald i Valby.
Bokseren Lorenz Hansen slået en mand til jorden og derpå rejst til Amerika
I dag kl. 10.30 afholdes der i kriminalrettens 2. kammer stort forhør i en voldssag fra Valby; sagens forhistorie er følgende.
For nogen tid siden sad i Valbyrestauranten V. Petersens Minde, nr. 60 på Valby Langgade, to mænd og mundhuggedes. Den ene var en fiskersøn Gunnar Gotfredsen, fra Hvidovre Marks Strand, en høj og kraftig knøs, den anden den lille tætte og seje mesterbokser, Lorenz Hansen. Denne er afholdsmand og nød en stille kop kaffe, mens hans bordkammerat i aftenens løb havde taget godt til sig af de våde varer.
Ved 1-tiden forlod de restauranten, og værten Peter Hansen hørte dem småskændes hen ad gaden.
En times tid efter fandt den patruljerende betjent Gotfredsen liggende bevidstløs på gaden med adskillige huller, rifter og sår i sit syndige hoved.
Han førtes til en læge, blev syet sammen og forbundet, og da han var kommet til bevidsthed, sigtede han mesterbokseren fra "Helgoland" Lorenz Hansen for udåden.
Næste morgen blev den stærke Lorenz afhentet af to betjente i sin fader, vognmand C. Hansens hjem, Nygade 9, hvor han bor med hustru og 3 børn. Bokseren der selv havde et vældigt blåt øje og et stort sår over dette, forklarede at det var Godtfredsen der havde været den angribende part, og at han havde måttet forsvare sig.
Sagen blev henvist til Kriminalretten, efter at Hansen først havde søgt at få sagen bilagt ved at betale lægeregning.
Vi talte i går med bokserens far, hr. Hansen der forklarede os at hans søn der aldrig har fået så meget som en bøde og som ikke drikker spiritus, sikkert har handlet i nødværge. Han har i de sidste 1½ år været arbejdsmand på Ole Olsens filmfabrik og optagelsesteater i Valby. Men nu havde en ven, en kelner Jørgensen der har arbejdet på Chromlæderfabrikken, overtalt ham til at rejse til Amerika hvor han vil bokse sig guld og berømmelse til.
Min søn havde bestemt rejsen og købt billetten, da slagsmålet fandt sted, og i torsdags dampede han af sted med "United States" til det fjerne vesten hvorfra han først om mange år vender tilbage.
- - -
I dag kl. 10.30 sættes retten i 2. kriminalkammer. Men bokseren vugger da på Atlanterhavet hvilket måske er heldigt, for man har før set en bokser blive dømt i nødværge, og der er næppe tvivl om at Lorenz Hansen er gået for vidt i sit forsvar, har grebet offensiven og bokset den arme Gotfredsen sønder og sammen.
Folkets Avis - København 10. august 1915.
Lyshøjgårds ladebygninger nedbrændt i nat.
Kl. 11.15 blev brandvæsnet alarmeret til den store gård "Lyshøjgård" i Valby, da der var udbrudt ild i ladebygningerne. I løbet af ganske kort tid stod hele taget i lys lue. Det lykkedes dog at redde kreaturerne. Men alt høet og hvad anden furage der fandtes på stængerne, brændte.
I 4 timer sled brandmændene før de var herre over ilden. Men da stod der også kun murene tilbage.
Gården ejes af fabrikant F. L. Smith, men var forpagtet til hr. Rasmus Hansen.
Efter de oplysninger der foreligger, menes det at ilden er påsat af en vagabond.
Folkets Avis - København 11. august 1915.
Brandstifteren fra "Lyshøjgård" anholdt. En farlig pyroman.
Roskilde, 12. august.
Politiet i Roskilde har i dag anholdt en tidligere straffet person der i det første forhør har tilstået at have påsat branden på Lyshøjgård ved Valby natten mellem tirsdag og onsdag.
Brandstifteren blev i mandags løsladt af arresten i Haslev, hvor han havde afsonet en straf for hestetyveri. Han begav sig til København og tirsdag forlod han hovedstaden for at betle omkring i omegnen.
Tirsdag aften gik han ind på Lyshøjgård hvor han tidligere har været. Han gik op på stænget og kom her i tanker om at det kunne være interessant at se Københavns brandvæsen i virksomhed. For at få sit ønske opfyldt, stak han ild på en bunke halm på loftet, og da det havde begyndt at brænde, forlod han gården og begav sig hen til jernbanebroen ved Valby Station hvor han havde god udsigt til brandstedet. Da brandvæsnet var mødt, vendte han tilbage til brandstedet og betragtede sit værk.
Brandstifteren der hedder Oscar Wilhelm Nielsen og som er ca. 18 år gammel, har endvidere tilstået at han i sommer har sat ild på en plantage ved Middelfart og på en plantage ved Køge, men ingen steder lykkedes det ham at få træerne til at brænde.
I aftes blev han ført her til byen og indsat i arresten på Nytorv.
Folkets Avis - København 13. august 1905.
Et hundebid for retten. En tiårs dreng skambidt i ansigtet.
Hof- og Stadsretten har i dag pådømt en sag, der var anlagt af fru Hilda Hansen som værge for hendes søn, Eigil Richard Hansen mod mejeribestyrer Marius Petersen.
Den 7. juli i 1914 om aftenen, da den 6-årige Eigil legede på en mark i Valby, blev han bidt af en Petersen tilhørende stor sct. bernhardshund, som i reglen stod lænket, men nu var løs og løb på marken. Drengen lå derefter i 23 dage på Kommunehospitalet; han havde fået et stort sår gennem hele venstre kind, venstre mundvig var udreven og der var et 5-6 cm langt sår i baghovedet foruden 4 mindre sår i hovedet.
Fru Hansen påstod mejeriejer Petersen dømt til at erstatte hele de ved biddet forvoldte udgifter 52 kr. 95 øre, dels tabt arbejdsfortjeneste for hende selv i 8 dage, hvor hun passede sønnen = 18 kr. 40 øre, dels den drengen påførte svie, smerte og lyde og forringelse af hans arbejdsevne med 2000 kr., i alt 2071 kr. 36 øre Efter vidneforklaringerne måtte det antages, at drengen var løbet efter hunden og havde tjattet den med en lille pind og havde stukket træpinden ind under porten til hunden for at drille den. Men herved kunne drengen ikke efter rettens mening være skyld i, at hunden anfaldt ham.
Mejeriejere blev derfor dømt til at betale 671 kr. 35 øre i erstatning, således at der ikke kunne pålægges indstævnte at erstatte forringelsen af drengens arbejdsevne, da det ikke kunne antages, at læsionerne havde medført sådan forringelse. Mejeriejeren fandtes derhos pligtig at erstatte fru Hansen sagens omkostninger med 100 kroner.
Folkets Avis - København 23. august 1915.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar