lørdag den 5. august 2023

Valby Tidende nr. 223, januar-februar 1915

En mand overfaldet i sin lejlighed.

En ældre mand i Valby vækkedes i nat ved at der var støj i lejligheden. Da han ville rejse sig, blev han grebet af en person der holdt ham nede i sengen, mens en anden person ransagede værelset. Efter at have taget forskellige ting, og bl. a. tømt gasautomaten, forsvandt de to røvere. Allerede i formiddags lykkedes det dog at fange forbryderne, to tidligere straffede personer.

Nationaltidende 11. januar 1915, 2. udgave.


Atter natligt indbrud i en villa.

I nat er der blevet begået indbrud i grosserer Messerschmidts villa, Bjerregårdsvej i Valby. Da pigerne i morges kom ind i værelserne, opdagede de straks at der havde været tyve. Disse havde opbrudt sølvskabet og røvet for ca. 1.000 kr. sølvtøj.

Nationaltidende 12. januar 1915, 2. udgave. C. W. Messerschmidt boede på Bjerregårdsvej 3 i en ejendom som nu er nedrevet. 

Niels Larsens skoleinventarfabrik på hjørnet af Valhøjvej og Gl. Jernbanevej.

Kvæstet mellem to jernbanevogne

På Valby Station skete der i går eftermiddags en alvorlig ulykke, idet en af banens daglejere Johan Nielsen, Toftegårds Alle 5, kom i klemme mellem to jernbanevogne. I meget lidende tilstand kørtes han til Rigshospitalet.

Folkets Avis - København 16. januar 1915.


Sagen om slagtermester Kjærulff: Denne opfattende sag er behandlet i Politivennen Live Blogging. Den ville fylde adskillige numre i Valby Tidende.


Hjertesuk fra Valby. Lad os køre for 5 øre!

Da jeg i mandags i “Folkets Avis" så overskriften: Nye 5-øres takster, var jeg lige ved at glæde mig til at det var Valbylinjen der endelig var kommen i betragtning. Jeg så jo imidlertid desværre at det var på Frederiksberg.

Derude er de altså ikke så bange for nye 5-øres takster, og det er endda et privat selskab. Hvor meget mere må det ikke forpligte Københavns Sporveje, der ejes af selve kommunen, til at indrette sin kørsel så billig og fordelagtig for de forskellige bydeles befolkning som muligt.

Valby der tager mægtigt til i udvikling, har længe sukket efter en 5-øres takst, så meget mere som linie 2 i den anden ende, Amagerenden, har et helt par 5-øres takster. Det er en skæbnens ironi at linie 2 i den ene ende har to 2-øres takster og i den anden ende slet ingen.

Hvad har vi arme valbyere dog gjort, mens vi ikke må få en 2-øres takst gennem Valby Langgade? Det vil snarere være til gevinst end til tab for kommunen at give os den. Lad os nu få den 5-øres takst på linie 2 mellem endestationen på Valby Langgade [Remissevej] og Slotskroen snarest.

Om kort tid vil vi ellers have det særsyn at en Frederiksberg-vogn kører på linie 2's spor med en 5 øres takst til Valby jernbanestation og omvendt, mens passagererne på en linje 2 vogn må bløde 10 øre, selvom de kun vil køre fra Slotskroen til Korups Have.

Det vil dog næsten være et nummer for stærkt.

Folkets Avis - København 23. januar 1915.


Sølvtyvene fra Valby fangede.

Der har som tidligere omtalt, i den sidste tid fundet en række sølvtøjstyverier sted i Valby og tilgrænsende kvarterer. Forbryderen har gennemgående haft et betydeligt udbytte af sine indbrud, men da hans medviderske i formiddags forsøgte at pantsætte en del af kosterne, blev dette årsagen til hans anholdelse.

Det var en yngre kvinde der kom ind på et lånekontor og ville pantsætte forskellige sølvting som var efterlyste, og pantelåneren fik derfor tilkaldt en betjent der tog kvinden med på stationen. Her tilstod hun at hendes kæreste havde begået indbruddene, bl. a. hos fabrikant Messerschmidt i Valby og direktør Schou i Pile Alle, ligesom de også havde begået forskellige tyverier i provinsen, fx i Holbæk. Kæresten, en tidligere straffet person, blev kort efter anholdt i sit logis.

Nationaltidende 25. januar 1915, 2. udgave.


En fhv. korporal som stortyv. Han har over 200 tyverier på samvittigheden.

Assessor Simonsen ved 3. kriminalkammer har fået en meget stor tyverisag til behandling, og man er foreløbig kommet til klarhed over, at den arresterede stortyv, en fhv. korporal ved navn Johannes Munch Hansen har over 200 indbrudstyverier på samvittigheden, hvilket må siges at være noget af en rekord. Munch-Hansen var i efteråret indkaldt til sikringsstyrken; men kort tid efter sin indkaldelse deserterede han, og det varede flere uger, før man fik fat i ham igen.

Han blev nu indsat i arrest; men ved juletid forduftede han igen, idet han ved hjælp af et sengeben borede hul i væggen ved vinduet for derefter at unddrage sig den militære retfærdighed. En henvendelse hos hans kæreste i Valby bragte intet resultat, idet den unge og i øvrigt uberygtede pige hævdede at hun ikke havde set ham i en hel måned. I den følgende tid opererer Munch Hansen som indbrudstyv.

Kort tid efter finder der en række dristige sølvtyverier sted i Valby, bl. a. indbruddene hos direktør Schou i Pile Allé og hos fabrikant Messerschmidt, og det sidstnævnte sted var politiet så heldig at finde nogle fingeraftryk, der uden tvivl var Munck-Hansens.

Dagen efter fik politiet endvidere at vide, at en ung pige havde forsøgt at pantsætte nogle af tyvekosterne hos en frederiksbergsk pantelåner, og efter alt at dømme var denne unge pige ingen anden end Munck-Hansens kæreste, hvem opdagerne Jacobsen og Rønninge nu søgte at få en samtale med.

Desværre lykkedes det ikke lige straks, for nu var hun også borte, og forældrene vidste ikke hvor hun opholdt sig.

En skønne dag kom der imidlertid til pigebarnets forældre et prospektkort fra Stenlille med en venlig hilsen til de gamle fra det unge par, som for tiden var i besøg herude hos nogle af Familien. Dermed var deres skæbne beseglet, og i løbet af den samme dag var de begge anholdte. Munck-Hansen gjorde en del modstand og måtte belægges med håndjern; men i grundlovsforhøret tilstod han dog straks en mængde tyverier.

Han havde overhovedet levet udelukkende af indbrud i de sidste par måneder, og hans kæreste havde hjulpet ham med at pantsætte tyvekosterne. I en lade ved Søren Jensens Pianofabrik på Lyngbyvej havde han magasineret en del af det stjålne, og her fandt politiet da også en mængde efterlyste sager.

Et tyveri i nærheden af Holbæk tilstod han også at være gerningsmanden til, og assessor Simonsen venter sig adskillige overraskelser endnu.

Folkets Avis - København 28. januar 1915.


Korporalens indbrudsbedrifter. Til påvisning i håndjern.

Som tidligere omtalt anholdt politiet i begyndelsen af forrige måned en korporal Munck-Hansen der var deserteret, og hans kæreste Jenny Therkildsen sigtede for de store sølvtyverier hos grosserer Messerschmidt i Valby og hos direktør Schou i Pile Alle.

Sagen har siden været behandlet ved 3. kriminalkammer, hvor det er blevet oplyst at Munck-Hansen har været alene om indbrudstyverierne og kun benyttet kæresten til at pantsætte tyvekosterne.

I mandags mødte grosserer Messerschmidt i retten, hvor tillige en halv snes pantelånere var mødt.

Grosserer Messerschmidt fik sine sølvsager, der blev vurderet til ca. 3000 kroner udleveret, uden at pantelånerne fik en skilling tilbage af lånesummen.

I går formiddags ved 9-tiden kørte opdagerne Schwinger og Haugsted tilligemed den arresterede korporal ud i Pile Alle til direktør Schou,

Arrestanten var belagt med håndjern, som blev taget af, mens han i overværelse af opdagerne og direktør Schou med familie demonstrerede hvorledes han havde båret sig ad med at begå indbruddet her.

Efter endt påvisning kørte opdagerne tilbage med korporalen til domhuset, og direktør Schou mødte senere på dagen og fik sine sager udleveret.

Sagen kan derefter ventes sluttet om nogle få dage, hvorefter korporalen vil blive overført til den militære arrest, da han vil blive dømt ved en krigsret fordi tyverierne er blevet begået i den tid han har været soldat.

Da han var flygtet flere gange fra de militære arrester, sidst fra hovedvagten i Kastellet og et par gange forsøgt at flygte fra domhuset, er han stadig under streng bevogtning og iført håndjern.

Folkets Avis - København 24. februar 1915.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar