torsdag den 27. juli 2023

Valby Tidende nr. 221, juni-august 1914

Her samles i dag det frisindede København for at nedlægge protest imod det desperate Højre-mindretals regimente og for at underbygge kravet om en ny grundlov.

Social-Demokraten 5. juni 1914 

Hvor en stor ulykke en dag ventes.

En livsfarlig bro i Valby

Her ser den fredelig og idyllisk ud, og her har også engang været idyllisk og landligt, men det ligger snart en snes år tilbage. Tiden skridter rask afsted, og udviklingen har fart på. Den har da også hurtigt forvandlet den lille, fredelige bondeby Valby til et rastløst hovedstadskvarter med mange mennesker, store fabriksanlæg og stærk trafik.

Et af de stærkest trafikerede punkter herude er den smalle bro, der fører over jernbaneforsænkningen til Gl. Køgelandevej. Den var for et par menneskealdre siden bred nok til de enkelte bøndervogne og fodgængere, der dengang passerede broen i datidens langsomme luntetrav.

Men nu er denne bro Valbybeboernes rædsel. Valby er som nævnt blevet et stort forstadskvarter til storbyen, og på den anden side af broen er der vokset et stort og driftigt opland op, hvor den ene store fabriksvirksomhed rejser sig efter den anden, og arbejdervillaer gror op som paddehatte. Og midt på den smalle, gamle bro mødes Valby og oplandet. 

Over denne få alen brede og uden fortove forsynede bro suser automobiler og motorcykler ind mellem arbejdsvogne og cyklister, så at fodgængere priser sig lykkelige, om de slipper over på en nogenlunde manerlig måde.

I regnvejr kan der nu slet ikke være tale om at passere broen uden at blive tilsølet i den grad, at man nærmest ser ud, som var man lige blevet halet op af en kloak.

Og der er ingen vej uden om. Broen forbinder Valby mod hovedlandevejen og med de nye kvarterer omkring Sønder Boulevard og Vigerslev Allé. Det kan ikke fejle at der en dag indtræffer en stor ulykke på dette sted, og før bliver der vel heller intet gjort for at gøre forholdene bedre. Men hyggeligt er det jo ikke at gå og vente paa den ulykke, der må til for at ruske myndighederne op.

Det rigtigste var, om man med det samme gik i gang med at bygge en helt ny og tidssvarende bro, men det kan vi vist kigge i vejviseren efter.

Folkets Avis - København 9. juni 1914.


Ulykke hos Bing og Grøndahl.

På Bing og Grøndahls Porcelænsfabrik på Vesterbrogade skete i går eftermiddags en uhyggelig ulykke. En af fabrikkens arbejdere, Petersen fra Valby Langgade 36, faldt på en trappe og fik derved en sæk på 300 pund ned over sig. Han blev meget slemt kvæstet og pådrog sig en hjernerystelse. I redningskorpsets ambulance blev han kørt til Rigshospitalet.

Social-Demokraten 18. juni 1914.


Valby Brugsforening får nye lokaler.

Valby Brugsforening afholdt sin ordinære generalforsamling den 15. juni. Foreningens omsætning havde de første 5 måneder været 37.000 kr. med en nettofortjeneste på 4.200 kr. Medlemstallet er steget til 410. - Et udmærket resultat i foreningens korte levetid.

Foreningen har indmeldt sig i Arbejdernes Boligforening og skal så snart det nye andelshus er fuldt færdigt, have nye, moderne forretningslokaler. Indmeldelser modtages i forreningens, Langgade 48.

Social-Demokraten 2. juli 1914.


Valbys politiassistent død.

Politiassistenten på station 9, cand. juris. Johan Christian Thiele er i går død i Odense, hvor han boede hos sin moder, enke efter herredsfoged Thiele. Thiele var en sjælden nobel personlighed, afholdt såvel af Valbys befolkning som af sine betjente.

Han blev assistent den 1. juni 1911; men allerede den 1. februar 1913 blev han syg af tarmbetændelse, der gik over til blindtarms- og bughindebetændelse. Tre gange blev han opereret; men lægernes kunst formåede intet.

I maj havde han permission, var derpå en 14 dage til tjeneste, men fik derpå atter permission i juni til 1. august. På lørdag skulle han altså være tiltrådt igen.

Den afdøde boede i Valby Langgade 49, 1. sal, og han efterlader sig en hustru, født Hager, den kendte gymnastik- og svømmelærerinde, en søster til premierløjtnant K. V Hager, og en lille datter på 4-5 år.

Hans broder er løjtnant Thiele af marinen, der i sin tid styrtede ned med Ulrich Birch.

Station 9 bestyres for tiden af den unge assistent cand. juris Mellerup fra Lyngbygades Station.

Det er 23 år siden en politiassistent i funktion er død, dengang i 1886, var det assistent Schou der døde.

Folkets Avis - København 30. juli 1914


Den første skoledag

Fra frikvarteret i den nye skole i Valby.

Aftenbladet (København) 13. august 1914


80 år.

I dag fylder en højt anset valbyborger, proprietær J. C. Ostenfeld 80 år.

Proprietær Ostenfeld ejede tidligere "Bjerregård" i Valby og drev her er betydeligt landbrug, indtil den store bebyggelse begyndte. Så udstykkede han efterhånden sine jorder og måtte indskrænke agerbruget. Nu er der af den gamle, smukke gård kun stuehuset tilbage hvor proprietær Ostenfeld stadig bor.

Ostenfeld var mens Valby endnu var en selvstændig kommune, i mange år sognerådsformand. Tillige var han i en årrække formand for velgørenhedsforeningen i Valby som skylder Ostenfeld tak for et stort og uegennyttigt arbejde.

Proprietær Ostenfeld har været medstifter af Kreditforeningen af Grundejere i København, i hvis repræsentantskab han sad i mange år, og af Laane- og Diskontobanken, hvis bankråd han var medlem af i et kvart århundrede.

Proprietær Ostenfeld der er ridder af Dannebrog, er i udpræget grad en af vor bys gode borgere af den gamle skole.

Nationaltidende 20. august 1914, 2. udgave.


Ostenfeld boede på Bjerregård. Der dog i sin nuværende skikkelse er væsentlig ændret. Foto Erik Nicolaisen Høy.

Plyndret for 250 kr.

En ældre mand blev i går i en beværtning i Valby overfaldet og udplyndret af en tidligere straffet person som kom derned. Den overfaldne mistede en tegnebog med 250 kr. foruden flere værdisager. I aftenens løb lykkedes det at fange voldsmanden som blev overmandet efter en hård kamp.

Nationaltidende 22. august 1914.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar