lørdag den 8. juli 2023

Valby Tidende nr. 219, februar-marts 1914

En formerkonflikt hos F. L. Smidth i Valby.

I august måned forrige år byggede firmaet F. L. Smidth og Co. et jernstøberi i forbindelse med firmaets maskinfabrik i Valby, og da arbejdet ikke kunne udføres i akkord med det samme, forlangte formerne en timeløn der svarede til de lønsatser som var gældende på andre københavnske støberier hvor der udelukkende arbejdes på timeløn.

Da der ikke kunne opnås enighed om dette spørgsmål så lidt ved direkte forhandlinger som ved organisationernes bistand, tog firmaets formere på denne del af virksomheden tid efter anden deres afsked, og arbejdsgiverforeningen har senere varslet boycotting overfor disse formere - 7 mand i alt - under påstanden om at de havde iværksat strejke hos firmaet.

Formerforbundet protesterede mod lovligheden af denne boycotting og begærede arbejdsgiverne indklaget for den faste voldgiftsret gennem De samvirkende Fagforbund.

På disses foranledning afholdtes der imidlertid i går et fællesmøde der sluttede med en overenskomst hvorefter boycottingsvarslet tages tilbage samtidig med at arbejdet optages i det nye støberi således at timelønnen her fastsættes i højde med lønnen på andre herværende timelønsværksteder.

Social-Demokraten 14. januar 1914.


En arbejder dræbt under en jordbunke

Lars Andreas Larsen.

Entreprenørfirmaet R. E. Bird har for tiden et større udgravningsarbejde i Toftegårds Alle i Valby.

Ved dette skete der i går ved 12-tiden en frygtelig ulykke, idet jordmasserne styrtede ned i en 2 meter dyb udgravning hvori der befandt sig fire mand, hvoraf den ene, Lars Larsen fra Ordrupgade 1, 3. sal tv. blev fremdraget som lig.

Redningskorpset der blev tilkaldt, anvendte Pull-motoren. Men uden held og liget måtte da køres til Skt. Johannes Stiftelsen.

Vi aflagde i går aftes besøg i det af ulykken så hårdt ramte hjem.

Enkefru Larsen sad omgivet af sine tre unge døtre, og alle var dybt bedrøvede.

- Min mand - fortalt hun - blev 55 år gammel, og havde været gift i 28 år. Vort ægteskab var meget lykkeligt, vi har 5 børn, 2 sønner og 3 døtre, af hvilke en er konfirmeret.

Den ene af sønnerne, Carl, er i dag sejlet med et skib hvorpå han er forhyret til Sydafrika. Han fik netop da skibet skulle sejle, underretning om sin fars død. Men han kunne jo ikke gå fra borde, det forbyder jo Søloven.

Min mand var flink og rar. en dygtig og ædruelig arbejder, som var i afholdsforeningen "Odin" og holdt pænt sammen på sit hjem. Han har arbejdet i mange år i firmaets tjeneste og glad og rask gik han ved 6-tiden i morges til sit arbejde, hvorfra han ikke mere kom igen.

Hans bror, der er mangeårig formand, overværede ulykken. Men kunne ingen hjælp bringe.

Folkets Avis - København 14. februar 1914.


En arbejder dræbt under nedstyrtede jordmasser. Ulykke i Valby. Sønnens hjemkomst på faderens dødsdag.

---

Samtale med Lars Larsens kone. Ansvaret for ulykken.

I det lille arbejderhjem i Ordrupgade nr. 1, 3. bragte den forulykkedes bror, Anders Larsen der arbejdede som formand hos entreprenørfirmaet Bird, og selv overværede jordskredet, den sørgelige meddelelse.

Lars Larsens kone var utrøstelig. Og de tre unge døtre med.

De fortalte om hvordan deres far havde ligget ned på knæ i udgravningen for at tætte nogle rør da sammenskredet skete. Hans arbejdskammerater der havde stået op i udgravningen, havde klaret sig fri af jordmasserne, men deres far var blevet kvalt.

Netop som vi stod i stuen kom en ung, rask mand ind af døren. Det var en søn af den forulykkede. I fem år havde han rest som sømand. Netop i går var han kommet hjem med "United States" og skulle atter i dag afsted med et andet skib. Nu fortæller hans søskende ham om faderens død. Han sætter sig roligt ned og dækker ansigtet i sine hænder. Hans stille sorg er gribende.

Fru Larsen fortæller at hendes mand ofte har udtalt at entreprenørfirmaets materiale var elendigt og at arbejderne var blevet afviste når de havde gjort forestillinger i den anledning. Også hendes svoger - arbejderformanden - havde sagt at folkene aldrig kunne få det nødvendige materiale. Og at ulykken kun var indtrådt fordi afstivningen af jorden havde været dårlig gjort.

Det bliver nu politiets sag at undersøge disse anklagers holdbarhed. Viser anklagerne sig at være korrekte, bliver det en alvorlig historie for firmaet.

Lars Larsen.

Aftenbladet (København) 14. februar 1914. Uddrag


Ulykken i Valby.

Som det vil erindres, fandt der for nogle dage siden en ulykke sted i Valby. Under en udgravning i Toftegårds Alle styrtede jordmassen ned over en arbejdsmand Larsen fra Ordrupgade 1 og dræbte ham. Politiets undersøgelser i sagen har nu godtgjort at der ikke kan lægges ansvar for ulykken på en enkelt mands skulder. Katastrofen skyldes ene og alene uheld, og nogen kriminel undersøgelse bliver der ikke tale om.

Aftenbladet (København) 21. februar 1914.

Vaskeri i Valby Langgade 96.

Uhyggeligt fund. En ubekendt kvinde fundet død i grøften ved Gåsebæksvej.

I morges ved 9-tiden opdagede en kusk Jensen fra Nyvej 9 i Valby, at en ældre kvinde lå nede i den dybe grøft ved Gåsebæksvej i Valby. Han alarmerede politiet, og gik ned for at tage den gamle kvinde op. Det viste sig at hun var død.

Der fandtes ikke på hendes klæder noget der kunne identificere hende. Liget er ført til Frederiksberg Hospitals lighus.

Folkets Avis - København 30. marts 1914.


Berøvet sig livet. Selvmord i Valby.

En 43-årig arbejdsmand Peter Jensen der boede til leje hos fru Sjøstrøm, Kristinedalsvej 4 i Valby, har i aftes berøvet sig livet ved hængning i sit logi.

Han var frasepareret og havde tre børn. I længere tid har han været i trist humør, og i aftes da han var sammen med nogle venner i en kolonihave, bebudede han at han ville gå hjem og hænge sig. Det gjorde han.

På bordet fandt man et brev hvori han havde skrevet: "Farvel kære far og kære børn. Tilgiv mig, jeg kan ikke andet."

Aftenbladet (København) 30. marts 1914.


Kommunen giver grund til et mødrehjem.

Den filantropiske institution Mødrehjemmet i Valby har henvendt sig til Magistraten med andragende om uden vederlag at måtte få overladt en grund for på denne at opføre sin egen bygning. Mødrehjemmet hvis formål er "at optage unge ugifte mødre der første gang har født, og give dem og deres børn bolig og ophold i ca. 1 år for igennem den voksende moderkærlighed at vække ansvarsfølelsen over for barnet" har for tiden til huse i en kommunen tilhørende villabygning ved Gammel Køgevej. Man mener imidlertid at kunne indrette sig bedre, når institutionen kan opnå at komme under eget tag.

I Borgerrepræsentationens møde i aftes for lukkede døre vedtoges et af Magistraten fremsat forslag om på visse vilkår - bl.a. at opførelsen skal være påbegyndt inden der er gået 4 år - at overlade mødrehjemmet en grund ved Eschrichtsvej, i kommunens villa- og bygningskvarter nord for Vigerslev Alle. Grunden er 4000 kvadratalen og kan ansættes til en pengeværdi af 6.000 kr.

Nationaltidende 31. marts 1914, 2. udgave.


I aftes blev damen der blev fundet ihjelfrossen i Gåsebæksrenden, genkendt som en frk. Karoline Amalie Høsterbusch der boede på Roarsvej.

Hun havde været på besøg hos en i Valby boende familie og var på hjemvejen gået vild i mørket.

Folkets Avis - København 31. marts 1914.

Skovbogårds Alle 8. Nybygget 1914. Foto Erik Nicolaisen Høy.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar