lørdag den 24. juni 2023

Valby Tidende nr. 217, oktober-december 1913

Kl. 9 sket der en ulykke på Valby Gasværk. En maskinarbejder F. Sørensen, Langgade 75, blev ramt af et stykke jern i ansigtet. Han fik læbepartiet knust og kørtes meget lidende til hospitalet.

Nationaltidende 11. oktober 1913, 3. udgave.


På en mark ved Valby er man begyndt at dyrke humle. Det er et af vore større bryggerier der her står bag ved forsøget på at konkurrere med den fynske nytteplante.

Riget (København 12. oktober 1913).

Bygningen Valby Langgade 114 - nybyggeri fra 1912 i 1913. Foto Erik Nicolaisen Høy.

Ensomme mødre. En beretning fra "Hjemmet" i Valby.

Under rolige arbejdsforhold har livet på "Mødrehjemmet" formet sig harmonisk og hyggeligt i det forløbne år, meddeler den i disse dage udsendte beretning. Alle pladser har været optaget, arbejdet strengt og vanskeligt fordi så mange mødre ikke er åndelig moden til at fuldbyrde livets store under.

De kommer fra alle egne af samfundet, disse unge piger, ofte ensomme og fortvivlede forladte af den de elskede, uden at kunne øjne fremtiden, bøjede til jorden af skæbnens blodige nakketag, men styrende rent instinktivt efter det lys i natten som er barnet, de bærer under deres hjerte.

Mange af disse mødre går ind til den store time på "Hjemmet" med gydens rå slam i sin sjæl uden at eje så meget som dyrets kærlighed til og omsorg for det væsen det skal give liv. De fordrer som ret hvad der gives som gave. De lever af samfundet og bad ikke om dette barn som blot vil ligge dem til byrde og bringe two-step'en ud af takt.

Men det være sagt til ledelsens ros at de fleste af de fra hjemmet udgåede mødre vedbliver at føle sig bundne til disse stuer hvor de søgte hen for at føde deres barn. De vender atter og atter tilbage for at hente råd og vejledning: 

Sundhedstilstanden har været god. Fra 1. maj 1912 til samme dato 1913 har 31 mødre med 32 børn (tvillinger) haft ophold på hjemmet, desuden 19 plejebørn, gennemsnitlig 15 mødre med børn og 10 plejebørn daglig.

Dr. Fabricius-Bjerre øver lægetilsynet med hjemmet, og den daglige ledelse bestrides af sygeplejerske frk. Paula Wendt og assistent frk. Anne Poulsen.

Hjemmet trænger til hjælp.

Bro.

Riget (København) 14. oktober 1913.


Nøgen mand på gaden.

Folk der i går aftes spadserede i Valby Langgade, blev vidne til et mærkeligt syn. En mandsperson kom løbende hen ad gaden i bar skjorte. Han forsvandt op i en gadedør, og her forsøgte han. da han var kommet helt op på 4. sal, at springe ud af vinduet; heri blev han heldigvis forhindret af nogle unge mennesker, der var løbet efter ham. Man fik ham ned på gaden, og en korporal, der gik forbi, afgav sin kappe til at dække ham med. Manden teede sig i øvrigt som fuldstændig sindssyg. En gadebetjent der var kommet til, fik ham ind i et automobil og kørte ham til Kommunehospitalets 6. Afdeling. Her blev det konstateret at han hed Larsen, er maler og bor i Valborgs Alle.

Social-Demokraten 31. oktober 1913.


De Unges Idræt i Valby. Frisk luft og sund legemsudvikling.

I Valby som nu er en af de bydele der har en overordentlig talrig ungdom, udfoldes der fra kristelige agenters side en pågående virksomhed for at hverve de unge til såkaldte frivillige drengeforbund. En mængde forældre som gerne vil have deres drenge til at deltage i friluftsidrætten, er sikkert ikke ganske klar over, hvad der for en væsentlig del er dette forbunds opgave i modsætning til “De Unges Idræt”. Vi skal derfor aftrykke et par linjer som findes i et lille lokalt-kristeligt annonceorgan i Valby, og hvoraf man får en sjældent tydelig og klar besked på, hvad “de frivillige” har til formål. Det er en kredsleder ved navn Pedersen, der skriver følgende:

F. D. F. vil berede vejen for Kristi riges udbredelse blandt drenge ved at bringe dem under kristne mænds påvirkning og at udføre en forebyggende, lækkende og bevarende gerning iblandt dem.

Han føjer så nogle flovser til om legemlig og åndelig sundhed for at oplyse, at man dog også vil skaffe drengene legemligt udbytte af virksomheden.

Det er imidlertid ikke vanskeligt at se, hvad der for denne bevægelse er hovedsagen, og dette bør alle forældre vide; men ofte har vi haft eksempler på, at man overfor folk, der ønskede nærmere oplysninger, har søgt halvt at tilsløre det her så klart og utvetydigt belyste hovedformål.

Det bør forældre vide, som i en sådan bevægelse helst søger friluftsidrætten som eneste mål; men også de forældre, som selv mulig har nogen sympati for en eller anden bestemt kristelig retning, bør vide at ingen i vor tid med dens tvist og ufordragelighed mellem de mange kirkelige lejre indbyrdes, har mindste garanti for hvad slags kristelig påvirkning der her er tale om. Man er i denne henseende fuldstændig på gyngende grund når man overlader sine børn til det “frivillige” forbund.

Derimod kan alle forældre føle sig sikre på, at de børn, der træder ind i “De Unges Idræt”, udelukkende stilles i rapport til det ene klare utilslørede formål, at bibringe dem sundhed i ordets bedste forstand, frisk luft og at den ublandede søndagsglæde som idrætten i det frie kan skænke de unge. Her er ingen “påvirkning”, intet fanatisk underformål til at forkludre eller forplumre den gode sag med.

Indmeldelse i “De Unges Idræt" foregår for Valby hos:
P. Schwartz, Gl. Jernbanevej 1 B.

Social-Demokraten 10. november 1913.


Ny brugsforening i Valby.

Udsalgslokalet i Langgade 48.

En kreds af beboere i Valby har i længere tid arbejdet for oprettelsen af en brugsforening. Det er lykkedes at samle ca. 30 familier, og for 14 dage siden åbnede foreningen sit udsalgslokale i Valby Langgade nr. 48. Ovenstående bringer vi et billede af butikken set fra gaden. Foreningen håber nu i lighed med hvad der har fundet sted i de andre brugsforeninger at beboerne i de omliggende kvarterer i stedse stigende tal vil slutte sig til og derigennem sikre sig gode varer og part i det overskud som det forhåbentlig lykkes at oparbejde i årets løb.

Social-Demokraten 15. november 1913.


Principal og agent.

En i Valby boende grosserer Daniel Jensen havde anklaget sin tidligere repræsentant hr. Hvass dels for at have røbet forretningshemmeligheder. Hr. Hvass bestred rigtigheden heraf. Kunderne havde han bragt med sig, og først efter at han havde fået vished for at hans dage hos principalen var talte, havde han forberedt jordbunden for en selvstændig forretning. - Et forlig mellem parterne blev også her resultatløst. Hr. Hvass gjorde krav på et stort gagebeløb, lidt over 1.100 kr., mens hr. Jensens sagfører Arenholt kun kunne strække sig til 300 kr. - Sagen udsattes til næste møde.

Nationaltidende 18. november 1913, 4. udgave.

Bager Charles Andersens bageri i Valby Langgade 37. (Altså ikke det i Hørdumsgade som omtalt nedenfor).

Fire mennesker alvorligt forgiftede. Falske blodappelsiner.

I Hørdumsgade i det yderste Valby skete der i aftes en begivenhed hvis følger man endnu ikke kan overskue, idet en hel familie blev forgiftet.

Bagermester Jacobsens hustru følte sig pludselig syg da hun stod i forretningen, og sendte derfor bud op i lejligheden for at hente hjælp. Nu viste det sig at familiens øvrige medlemmer, to voksne døtre og en 5-årig søn, var langt værre medtagne end moderen.

Der kom heldigvis folk til - og de fire syge mennesker blev i ambulance kørt til hospitalet. Her konstaterede man straks en forgiftning der antagelig stammede fra nydelsen af forfalskede blodappelsiner.

Moderen kunne kort efter køres hjem, mens børnene var så medtagne at de måtte blive på hospitalet.

Aftenbladet (København) 17,. december 1913.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar