Tømrer Christensen dræbt ved nedstyrtning. Frygtelig ulykke på Smiths Maskinfabrik i Valby.
Lørdag eftermiddag mellem klokken 2 og 3 er der indtruffet en højst sørgelig begivenhed på F. L. Smith og Co's Maskinfabrik i Valby.
Der sættes for tiden en etage på maskinbygningen som derved er blevet bragt op i 2. sals højde.
To arbejdere der er ansat hos tømrermester O. Bruhns på Gammel Jernbanevold nr. 106 (Valby) var beskæftiget på taget da ulykken ramte den ene, den ca. 50 årige tømrersvend Lauritz Christensen.
Hans kammerat så ham krybe ud fra et tagvindue, og så vidt kammeraten kunne se, fik Lauritz Christensen ikke fodfæste - han styrtede ned fra den betydelig højde og blev straks efter fundet i frygtelig kvæstet tilstand. Hans hoved, skulder og ben var i større og mindre grad knust, og han var ganske uden bevidsthed.
Fra fabrikken tilkaldte man Falcks redningskorps, og den livsfarlig sårede arbejder bragtes til Rigshospitalet, og her afgik han i søndags aftes ved døden.
Den afdøde arbejder havde sit hjem på Havdrupvej i Brønshøj, og her efterlader han sig hustru og to børn, en pige på 13 år og en dreng på 6. år.
Social-Demokraten 8. oktober 1912.
22 høns slået ihjel.
Formand Christiansen der bor ved det gamle gadekær i Valby, har i går været genstand for en mærkelig hævn. Han fandt nemlig alle sine 22 høns med afrevne hoveder. Hvem gerningsmanden er, har man ingen anelse om.
Aftenbladet (København) 14. oktober 1912.
Ude på hjørnet af Valby Langgade og Pile Alle blev en flytteomnibus i går eftermiddags påkørt af en sporvogn. Omnibussen blev i selve svinget ramt bagfra af sporvognen. Hele bagpartiet af den blev knust og den blev væltet om på vejen med det resultat at en stor del af dens indhold blev ødelagt. Flyttegodset der tilhørte fuldmægtig Madsen hos firmaet Lemvigh-Müller på Kultorvet, må antagelig erstattes af sporvejsselskabet eller rettere kommunen, da øjenvidner hævder at sporvognen har skylden for det passerede.
København 15. oktober 1912.
Ude i Trekronergade i Valby faldt en malersvend ved navn Bjørnstedt fra Godthåbsvej nr. 57 i går formiddag ned fra et stillads i første sals højde. Han brækkede det ene ben og måtte i en ambulancevogn køres til Kommunehospitalet.
København 7. november 1912.
Grundstensnedlæggelse Byggeforeningen "Lyset".
I går foretog borgmester Jensen grundstensnedlæggelse i byggeforeningen “Lyset” ved Vigerslev Allé mellem den ny skole og gasværket.
Denne forenings historie går helt tilbage til 1903. Som man har set gennem en række artikler i “Social-Demokraten”, var der i slutningen af forrige og begyndelsen af dette århundrede en ret kraftig byggeforeningsbevægelse, der satte frugt i en del byggeforetagender, som den dag i dag er til gavn og glæde for tusinder. Under denne impuls samledes en del sporvejsfunktionærer, der gjorde tjeneste ved Valbylinjen, og dannede en byggeforening. Det lykkedes ikke denne at realisere tanken, og efter nogen tids forløb opgav den ævred og opløstes.
Men nogle af dens medlemmer tabte ikke det gode mål af sigte, og væsentligt derfor dannedes der den 24. september 1910 en ny byggeforening, hvis medlemmer var stats- og kommunefunktionærer, og som fik navnet “Byggeforeningen Lyset”.
Denne forening henvendte sig til borgmester Jensen for at få en passende byggegrund på kommunens jord ved Vigerslev Allé. Efter halvandet års forløb, i februar i år, nåede sagen frem til Borgerrepræsentationen, der vedtog at sælge byggegrunden til foreningen for 1 kr. 40 øre pr. kvadratalen (heri iberegnet vej- og kloakanlæg), således at en tiendedel skulle udbetales, medens resten blev indestående i anden prioritet til 5 Procent, hvoraf de 4½ procent beregnes som rente, Resten som afdrag.
Hele grunden er på 43,306,7 kvadratmeter, og der er plads til 106 huse med hver ca. 395 kvadratmeter og til et forretningshus.
Efter at man således havde fået den nødvendige byggegrund, gik man i lag med det vanskelige arbejde at få det økonomiske grundlag for foretagendet. Det gik ikke helt glat, men nu er den sag omsider i orden, og basis for det foreliggende arbejde er ca. dette:
Der opføres 106 huse, hver med 2 stk. 3 værelsers lejligheder og med 2 værelser i tredje etage (tagetagen). De bliver indrettede med elektrisk lys og W. C. Hvert hus vil komme til at koste 10.600 a 10.800 kr.
Der optages prioriteter i Københavns Kreditforening og Hypotekbanken, medens håndværkerne tager en tredje prioritet på 12 a 1300 kr. i hvert hus.
De to første prioriteter forrentes med 4½ pct. og afdrages med ½ pct., mens håndværkerprioriteten forrentes og afdrages med 6 pct.
Herved får hvert medlem et hus med to lejligheder til en månedlig udgift af 60 kr., og heri er beregnet skatter, afgifter, rente og afdrag. Hver Lejlighed kommer altså til at stå i 30 kr. til at begynde med, og når håndværkerprioriteten er afdraget, vil ejerens udgifter gå meget ned.
Det økonomiske resultat for ejerne synes således tilfredsstillende, især da det er nået ved, at medlemmerne hver har indbetalt ca. 200 kr. i månedlige kontingenter.
Man har så småt taget fat på byggeriet, og det er meningen, at ca. 30 huse skal stå færdige til indflytning april flyttedag.
I går samledes medlemmerne med damer til en lille festlighed, idet grundstenen skulle lægges til foreningshuset.
Formanden for foreningen, konduktør W. Lund, bød de forsamlede velkommen og gav en lille historisk oversigt over foreningens hidtidige virksomhed.
Borgmester Jensen nedlagde nu grundstenen, idet han hertil knyttede ønsket om, at de forhåbninger, medlemmerne nærede til dette Byggeforetagende, måtte blive virkeliggjort, så at her måtte blive gode hjem, hvor der kunne vokse en sund og dygtig slægt op. Jo bedre hjem, jo bedre mennesker.
Dermed var den lille højtidelighed til ende.
Ny begynder arbejdet med at rejse de gode hjem under ledelse af borgerrepræsentant Lorenzen, der er knyttet til foretagendet som bygningskyndig leder.
Social-Demokraten 25. november 1912.
En arbejder dræbt. Ulykke på Tvedes bryggeri.
I går formiddags ved ellevetiden er der ude på det gamle Tvedes Bryggeri på Vesterbrogade sket en ulykke som har kostet en ung arbejdet livet.
Bryggeriet er som bekendt for længst sat ud af virksomhed, men bryggeriet i Rahbeks Alle benytter lokaler til oplagringsmagasin. Og en del arbejdere var i gør beskæftiget med at hejse byg i sække op på et af de øverste lofter. Pludselig brast tovet i hejseappratet, og to sække byg der tilsammen vejede ca. 400 pund, styrtede ned og ramte en arbejder der stod lige nedenunder.
Manden - Carl Frederiksen hed han og han boede på Gammel Jernbanevej nr. 4 i Valby - blev bogstavelig talt knust under kornsækkene. Begge hans ben blev brækkede, og han havde desuden fået brud på hjerneskallen.
Han var bevidstløs da redningskorpset ko og kørte ham til Rigshospitalet. Og kort efter at han var indlagt her, udåndede han.
Den dræbte arbejder var kun 25 år gammel. Han var ugift.
København 4. december 1912.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar