lørdag den 3. juni 2023

Valby Tidende nr. 214, januar-april 1913

En ung piges pludselige død.

Hun falder om og dør, mens hun leger med sine søskende.

Et uhyggeligt dødsfald fandt i går sted i et hjem på Gammel Jernbanevej i Valby.

En 17-årig pige, familiens ældste datter, sad glad og fornøjet og legede med sine mindre søskende. Pludselig gled hun ned af sin stol og blev liggende som livløs på gulvet.

De forfærdede forældre fik i al hast sendt bud efter en læge, men han kunne kun konstatere at den unge pige var død. Hun var blevet ramt af et hjerteslag.

Aftenbladet (København) 2. januar 1913.


Valby Langgade 114 var i 1913 nybygget. Bygningen blev opført 1912.

Handelsgartner Niels Jensen i Valby

fylder i dag 70 år.

Indenfor gartnerkredse er handelsgartner Niels Jensen en kendt og skattet mand, og hans smukke ejendom "Valdal" langs Søndermarkens sydside med drivhusenes og bænkenes mangfoldighed er et mønster på en moderne gartnerhave. Mange er de diplomer og medaljer som hr. Niels Jensen har bragt hjem fra udstillinger og konkurrencer hjemme og ude, og mange er også de tillidshverv han beklæder eller har beklædt. Han er således bl.a. bestyrelsesmedlem i Det kongelige danske Haveselskab, repræsentant i Alm. dansk Gartnerforening og formand i Gartnernes Arbejdsgiverforening. Desuden har han i en lang årrække været medlem af Valby Sogneråd. 

I de senere år er en af sønnerne, hr. Carl Jensen der har fået sin uddannelse i England, Tyskland og Amerika, indtrådt i firmaet. Men Niels Jensen er endnu med i ledelsen og arbejdet, hans iver og interesse har årene ikke kølnet, og på det smukke "Valdal" samles slægten i dag for at fejre en mand der fra hjemmets lille husmandslod gennem nøjsomhed og dygtigt arbejde nåede frem som en af de første i sit fag.

København 4. januar 1913.


Garver G. Lundstedt, en af Valbys mest kendte og anset borgere, er i går morges pludselig afgået ved døden, ramt af et hjerteslag. Lundstedt der ejede landets største fedeskindsgarveri, blev 65 år gammel. Han efterlader sig hustru og flere børn.

København 12. januar 1913.


Bager Charles Andersens butik på Valby Langgade 37, 1912.

Erstatningssag.

Hof- og Stadsretten har pådømt en sag der var anlagt af frk. A. imod malermester U. Citantinden havde lejet en butik med bagværelse i indstævntes ejendom i Valby. I gulvet til butikken var der en lem ned til kælderen hvilken lem værten lod lukke da vitantinden ikke havde lejet kælderen med. Fjorten dage efter faldt citantinden - ved fra en stol hvorpå hun var stået op, at træde tilbage på lemmen - ned i kælderåbningen, idet lemmen ikke kunne bære hendes korpulente legeme. hun blev hængende i det fremkomne hul, og da hun var blevet befriet, viste det sig at hun ved faldet havde pådraget sig nogle huller på benene og et nervechok. Hun har måttet søge lægehjælp og har siden været under behandling for årebetændelse. I den anledning påstod hun værten dømt til at betale hende 1.000 kr. i erstatning.

Retten måtte gå ud fra at lemmen ikke havde været tilbørlig fastgjort, og herfor har værten ansvaret. Han blev derefter dømt til at betale citantinden en erstatning der dog under hensyn til at hun som sygekassemedlem havde haft sygekassehjælp og til at der manglede oplysning om hendes alder, og i hvilken grad hun tidligere havde kunnet ernære sig ved egen hjælp, ikke fandtes at kunne sættes højere end 300 kr. og sagens omkostninger 100 kr.

Nationaltidende 17. februar 1913, 2. udgave.


Valby Brugsforening.

Den nydannede brugsforening i Valby har i løbet af nogle dage samlet ca. 250 familier som medlemmer.

Fredag aften afholdt foreningen konstituerende generalforsamling i Korups havesal. Generalforsamlingen var besøgt af omtrent 200 medlemmer.

Skrædder Momsen var dirigent. 

Man vedtog lovene og valgte en bestyrelse på 5 medlemmer. Til formand valgtes maskinarbejder E. Frederiksen, Mølle Alle 2(?), 2. sal (hvor indmeldelse kan se). Bestyrelsens medlemmer blev H(?) Mortensen, C. Christiansen, Andersen-Larsen og V. Frederiksen. Typograf Hansen og maskinarbejder Larsen blev revisorer.

Lovene påbyder bl.a. - ligesom de fleste københavnske brugsforeninger - at regnskabet skal efterrevideres af en faguddannet kritisk revisor.

Sluttelig overdroges det et udvalg at forhandle om et passende lokale.

Social-Demokraten 23. februar 1913.


En lille dreng på eventyr.

Han sultede og frøs i et døgn fordi han havde tabt sin stilebog.

I morges kom en sporvognsfunktionær og hans hustru ind på stationen i Pile Alle med en lille dreng som de havde fundet på en bænk, sulten og forkommen. Han kunne ikke huske noget om sit hjem. Man varmede ham op, gav ham kaffe og boller, og det hjalp.

Med rødmen på hans kinder vågnede hans hukommelse. Han kunne nu huske at han boede i Valby og at der i huset boede en blikkenslager.

Derved fandt man ud af at han boede på Mosedalsvej nr. 9. Da han om morgenen var gået til skole, havde han tabt sin stilebog, og han kunne af den grund ikke gå i skole. Men så kunne han heller ikke gå hjem, og resultatet blev at han gled ud på det eventyr der endte i Pile Alle efter at han havde sultet og frosset i et døgn.

Aftenbladet (København) 26. februar 1913.


En skæbnesvanger fejltagelse. Iseddike i stedet for altheasaft.

Ude på Gammel Jernbanevej i Valby er der i går morges forefaldet en sørgelig fejltagelse hvorved en lille et års pige har mistet livet.

Barnet der var datter af en fabriksarbejderske, var betroet til sin gamle bedstemors omsorg i moderen fravær. Bedstemoderen havde just klædt den lille på, da denne fik et hosteanfald. Og i sin iver for at lindre barnets smerter, tog den gamle fejl af medicinflaskerne der stod på en servante, og gav barnet iseddike i stedet for altheasaft.

Barnet skreg op, så bedstemoderen opdagede fejltagelsen. Hun styrtede ud på vejen og råbte om hjælp, og en politibetjent der kom til, telefonerede efter ambulancen som hurtigt bragte barnet til Kommunehospitalet.

Ved ankomsten hertil var barnet imidlertid død, og lægernes hjælp var forgæves.

København 12. marts 1913.


En af Valbys matadorer, fabrikant Pindstofte og hustru fejrer deres sølvbryllup den 22. april. Middag på skydebanen.

Riget. Illustreret Dagblad (København) 9. april 1913.


Ude i Claus Hansens kendte pølsefabrik i Valby faldt en af slagtersvendene, Frantz Nordstrøm fra Mølle Alle nr. 25 i går formiddags ned fra et stillads oppe under taget. Han slog sig meget slemt og måtte i en ambulancevogn køres til Frederiksberg Hospital.

København 20. april 1913.


Når ægtefolk skændes

Forrige nat opstod der et skænderi mellem et ægtepar Jansen, Valhøjvej 13 i Valby. Fruen blev så ophidset at hun sprang ud af vinduet. I faldet brækkede hun sit ene ben. Hun kørtes til Kommunehospitalet.

Riget. Illustreret Dagblad (København) 24. april 1913.


Prof. Grundtvigs død.

---

At professor Grundtvig har søgt døden under et anfald af sindssyge, står klart for de fleste af de i øvrigt kun få personer der har haft lejlighed til at iagttage ham i går før han gjorde det dræbende spring.

Han indfandt sig tidligt på formiddagen på Valby jernbanestation og gjorde et absolut forstyrret indtryk. - Mens han var på denne station, forlangte han ved billetsalget en 2. klasses billet til Glostrup. Men han havde næppe fået og betalt den, før han havde besluttet sig om og ikke ville benytte den. Det ville vare ham for længe, sagde han, før toget gik.

Og nu ville han have at vide om der ikke var en restauration i nærheden, om der virkelig ikke var nogen nærmere end Korups Have? Svaret interesserede ham kun lidt, men han skyndte sig, stundesløs og åndsfraværende bort.

De der så ham, var klar over at der var noget i vejen med den mærkelige mand som de ikke kendte, og trods hans underlige adfærd ikke fandt sig forpligtede eller berettigede til at hindre i at gå og komme som han ville.

Nationaltidende 29. april 1913. 

Ludvig August Grundtvig (1868-1913) var jurist. Han blev begravet på Frederiksberg Kirkegård. Hans forældre var Otto Gregers Schierning Grundtvig og Laura Henriette van der Burg Schiøtt. Begge levede da han døde.

4 kommentarer:

  1. Peter Eliot Juhl3. juni 2023 kl. 12.00

    Ændrede gadenavne: Dalgas Alle, nu Traps Allé

    SvarSlet
  2. Peter Eliot Juhl3. juni 2023 kl. 12.00

    Dalgas Alle, nu Traps Allé

    SvarSlet
  3. Tak for den fine omtale af min tip-oldefar Jensen.

    SvarSlet