lørdag den 15. april 2023

Valby Tidende nr. 207, maj-august 1911

 

København 10. juni 1911.


Styrtet af sporvognen.

I aftes ved 7-tiden styrtede den 18-årige kontorist F. Christensen af sporvognen da den standsede ud for Korups Have i Valby Langgade. Den unge mand var øjensynlig blevet angrebet af krampe, og han forslog sig slemt i faldet mod jorden. Falcks redningskorps bragte ham til Rigshospitalet. Han bor i Valby Langgade 65 og arbejder for firmaet Holmblad & Co.

Social-Demokraten 11. juni 1911.


Gåsebæksrenden og myggeplagen i Valby.

Myggeplagen i Valby lader jo nu til at være et overstået stadium. Man er vel nu kommet til det resultat at myggene i Valby ikke er værre eller giftigere end andre steder, fx Amager. Men derimod er det ikke uberettiget eller hysterisk snak hvis man henleder offentlighedens opmærksomhed på den såkaldte Gåsebæksrende. For en værre stinkpotte findes der næppe på hele Sjælland. Det er ingen overdrivelse når der siges at den flyder med ådsler af døde katte og hunde. Desuden er der afløb til renden fra 3-4 garverier, foruden slagterier og pølsefabrikken. Fald er der ikke i renden. Vandet er så godt som stillestående, så alle disse uhumskheder samles og bliver til bundfald og forårsager en stank og dunst som er utænkelig. Henved 100 mennesker har nu kolonihaver på begge sider af renden. Desuden er der en del familier som bor i byggeforeningen "Selveje" der er henvist til at opholde sig her hele dagen. Endvidere passeres Mosedalsvej daglig af en mængde fodgængere som indånder denne luft.

At sundhedsautoriteterne kan lade sådanne forhold være upåagtede og undlade at træffe forholdsregler til at forhindre et sådant svineri, er uforståeligt. Gåsebæksrenden er ganske vist skellet mellem København og Frederiksberg kommuner, men under sådanne forhold som disse måtte vel de forskellige parter kunne komme overens, så at man hurtigt kan komme til en regulering eller overdækning af renden.

P. Lorentzen

Social-Demokraten 28. juni 1911.


Myggeplagen i Valby.

Efter at beboerne havde henstillet til Valby Grundejerforening at lade alle vanddamme i byens omegn overgyde med petroleum for at dræbe myggelarverne, er det fra dyrevenners side offentligt gjort gældende at denne foranstaltning vil bevirke at fuglene berøves det nødvendige drikkevand. Beboernes ønske vil derfor ikke blive imødekommet. Fuglene beholder deres drikkevand og valbybeboerne deres myg.

Aftenbladet (København) 30. juni 1911.

Valby Langgade 96-94 var blevet opført i 1905. Foto Erik Nicolaisen Høy.

En mejselstump i øjet.

På F. L. Smidth og Co's Maskinfabrik i Valby skete i går formiddags den ulykke at et stykke af en mejsel sprang op i øjet på en af arbejderne, smed Plath, der bor i Mølle Alle 23.

Social-Demokraten 2. juli 1911.


En spejderdreng under en arbejdsvogn.

En dreng i spejderuniform, Gunnar Hjemløv fra Valby Langgade 49, blev i går på Jagtvej overkørt af en arbejdsvogn og meget ilde tilredt. Drengen hvis tilstand er meget betænkelig, indlagdes på rigshospitalet.

Aftenbladet (København) 8. juli 1911.


I går er chefen for mineralogisk museum, prof. N. V. Ussing, afgået ved døden, 42 år gammel.

Den afdøde der var en bror til pastor Ussing i Valby, deltog i Ryders grønlandsekspedition i 1886 og udnævntes til chef for Mineralogisk Museum i 1895.

Social-Demokraten 25. juli  1911.


Der er sorg blandt kolonihaverne i Valby Mose. Ole Olsen har købt hele arealet til sit filmsteater, og kolonisterne må nu fortrække.

Aftenbladet 26. juli 1911.


Den danske filmkonge. Han er på vej til at tjene sin tredje million.

Pokker i vold ude i Valby ligger det teater, Ole Olsen har bygget, og på hvilket han daglig hele sommeren igennem lader optage den ene store kunstfilm efter den anden til eksport til det store udland.

Da Ole Olsen for seks, otte år siden byggede sit første teater i Valby, et større skur som nu benyttes til oplagsrum, sagde folk at "Ole" havde lagt grunden til den første million. Og folk fik ret. Ole Olsen blev millionær på det.

Da han for tre år siden rejste det teater som nu er i brug, var alle enige om at Ole Olsen havde cementeret bunden til den anden million. Og De må kalde os Mads om "Ole" ikke virkelig nu har fået hobet million nr. 2 sammen.

Det kan da ikke undre, at Ole Olsen i disse dage har købt de små kolonihaver der omkranser det areal som hans teater andrager, og at det er mester Oles hensigt at opføre et endnu større og endnu mere tidssvarende optagelsesteater derude, et teater hvorpå den tredje million kan indvindes. 

At Ole Olsen også får samlet den tredje million, er vor faste overbevisning. Han har nemlig den halve snes år han har arbejdet med filmeksport, stadig holdt fanen højt. Han har således bestandig omgærdet sig med de bedste teaternavne, og han har ikke skyet ofre for at få ordentlige komedier fra ansete penne.

Ikke med urette har man døbt Ole Olsen "Films-kongen" og han bærer den titel med hæder.

Aftenbladet (København) 2. august 1911.


Kl. 3.30 skete en kørselsulykke i Valby Langgade. Et køretøj der tilhører Christian Jensen, Ny Carlsbergvej nr. 65, tabte sit hjul, og ved den stærke rystelse faldt kusken af uden dog at komme videre til skade. Hesten var imidlertid blevet vild og satte i løb ned ad Langgade. Ud for Korups Have faldt en lille dreng, der havde siddet på bukken, ned på vejen og kvæstede sit ben i en alvorlig grad. Barnet bragtes til Kommunehospitalet.

Social-Demokraten 6. august 1911.


I søndags afholdtes en fodboldkamp mellem boldklubben "Olympia" i Valby og Glostrup Boldklub. "Olympia" sejrede med 4 mål mod 2 (3-0 og 1-2).

Social-Demokraten 22. august 1911.


Kloakkerne i Valby.

De nuværende kloakker i Valby er meget mangelfulde, og det har bl.a. medført at Magistraten ikke har villet give tilladelse til at vandklosetter ledes til dem. Der er således mange nye ejendomme der vel har vandklosetter, men hvor de ikke har måttet benyttes.

Nu er der imidlertid udsigt til at Valby i en nær fremtid får et godt ordnet kloaksystem.

Magistraten har udarbejdet et forslag, og i Borgerrepræsentationens møde den 20. marts d. å. blev forslaget overgivet til nærmere overvejelse i et udvalg.

Dette udvalg har nu i følge "Ingeniøren" afgivet en betænkning hvori det anbefaler Magistratens forslag. Hele anlægget vil koste 92.000 kr., og denne udgift deles mellem kommunen og de interesserede grundejere.

Social-Demokraten 22. august 1922.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar