Da patruljehundene var på vildspor.
De resultater der hidtil er opnået, er just ikke videre opmuntrende.
Ved eftersøgningen af Bulotti og hans kammerater fulgte hundene et ganske galt spor der førte til stranden, og politiet kom så på den fejle tro at forbryderne var flygtet til Sverige, mens de ganske roligt var spadseret til København.
I Valby blev en arbejdsmand anholdt og sigtet for tyveri fordi politihunden stadig løb hen til det hus han beboede. Bagefter konstateredes at manden var uskyldig. Hunden søgte hans hus fordi han ejede en puddel af hunkøn.
Vorherre bevare os for at vi nu også skal have firbenede politiopdagere til at jage stakkels uskyldige mennesker.
Social-Demokraten 2. juli 1910. Uddrag. Bulotti sagen er udførligt omtalt på min blog, Politivennen Live Blogging.
Lauritz og Laurtiz' mor. Tragedien fra Valby for retten. Interessante domspræmisser.
I den dom som kriminalretten i går fældede over den unge maler Lauritz Kabbel, der skød på sin far, findes de enkeltheder som "Aftenbladet" i sin tid fremdrog, bekræftede på den mest slående måde. Selv om præmisserne ikke just indeholder noget nyt moment, så taler de dog deres eget sprog. Vi citerer derfor af dem:
Siden sit 10 år havde Lauritz været vidne til, at faderen periodevis kom beruset hjem, og til at denne i sin berusede tilstand på mange måder pinte hans mor, der led meget derunder. Det kom ofte til scener mellem ægtefolkene hvorunder manden skældte konen ud og skubbede til hende; det kom dog aldrig til mishandlinger. Sønnen tog hyppig moderens parti og bebrejdede faderen hans drikkeri. Dette var i det sidste par år taget stærkt til, og ca. 14 dage før sønnens anholdelse havde moderen følt sig så nedtrykt at hun havde fattet den beslutning at tage sig af dage, men var dog bragt herfra af sin svigerdatter. Denne fortalte det samme aften til Lauritz, og de var blevne enige om at passe på hende, at hun ikke skulle gøre en ulykke på sig. Den 29. marts kom faderen stærkt beruset hjem og forlangte at hustruen skulle give ham 10 kr. Da hun nægtede det, kom det til en ordstrid, hvorunder sønnen forlod lejligheden, og faderen fulgte efter. Da moderen nu udbrød at ville gå ind og hænge sig, blev sønnen ude af sig selv af sorg og fortvivlelse, da han troede at truslen var alvorlig ment. Han løb, medens faderen skældte ud efter ham, over til sin bror der bor på den anden side af gaden. Broderen fik moderen beroliget, og Lauritz tilbragte nu natten i broderens lejlighed; han kunne dog ikke sove af uro og bekymring for moderen, og lå og spekulerede på hvorledes han bedst kunne hjælpe hende som han altid havde holdt meget af.
Den 30. marts om formiddagen var han sammen med moderen, så hvor fortvivlet hun var, og forstod på hende, at hun stadig omgikkes med tanken om selvmord. Han pintes derved, og mens han sad hos hende, modnedes en tanke som om natten flygtigt var dukket op hos ham, og han besluttede at skaffe sig en revolver og skyde på faderen når han kom fra arbejde. Han købte så en revolver og 50 skarpe patroner og gik ved 6-tiden hen til sin ovennævnte bror, i hvis lejlighed han skrev et brev til ham, hvori han bl. a bad broderen om "ved 8- eller 9-tiden i aften" at gå over til moderen og ikke gå fra hende, hvis faderen ikke var kommet hjem. "Jeg er så bange for at hun skal gøre en ulykke på sig selv, jeg er nemlig gået ud for at prøve om jeg kan gøre det lidt bedre for hende, end hun har det nu, så har jeg gjort, hvad jeg efter min mening synes, hvad jeg kan gøre for hende. Brevet sluttede således, "Kære broder, husk på jeg gør det alt sammen i en god mening, for jeg kan ikke holde ud at se moder lide som hun dog nu gør."
- - -
Derefter gik han altså ud og skød på faderen med det resultat at han sårede ham let.
Det hedder videre i præmisserne:
Faderen er gået i forbøn for sønnen der har erklæret, at han holder af sin fader når denne er ædru, og at han ikke har handlet af personlig vrede mod denne. Da han havde bestemt sig til at skyde på faderen og stod og ventede på denne, havde han ikke gjort sig klart om han ville at faderen skulle dø; han tænkte først og fremmest på sin moder og ville hindre hende i at hun tog livet af sig. Det var hans hensigt at ramme faderen, men han havde ikke taget nogen bestemmelse om hvad følgen af hans skud skulle blive, om døden eller blot sår; han var på det rene med at faderen kunde blive dræbt, men tænkte sig dog også den mulighed at han ville blive helbredt og holde op med al drikkeri. I denne tanke affyrede han de 2 første skud, men blev så helt ude af sig selv, så at han ikke sansede over følgerne af de sidste skud.
Dommen kom til at lyde på 2 års forbedringshusarbejde, men den unge mand vil straks blive indstillet til benådning.
Aftenbladet (København) 13. juli 1910.
60 år.
60 år fylder i dag den bekendte maler Frans Schwarz. Ja, skønt bekendt er han egentlig ikke, i hvert fald kun for de kunstinteresserede.
Frans Schwartz hører nemlig til de eksklusive naturer: han har i mange år ikke udstillet på nogen af de officielle udstillinger, man siger at han engang er blevet fornærmet af Charlottenborg-komiteen og har svoret aldrig mere at udstille der.
Det er skade, for Frans Schwarz er en af vore fineste og dygtigste figurmalere, en kunstner med en sjælden kultur og farvesans. I sin villa i Valby skjuler han mængder af skønne billeder som ingen andre end hans venner får at se.
Som raderer er han derimod mere kendt og det kun for sine dyders skyld. Alle venner af hans kunst vil i dag ønske ham til lykke og ønske at hans stoute skikkelse må bevare sig lige så ungdommelig i de næste 20 år.
F.
Dannebrog (København) 19. juli 1910.
En kvindelig storbedrager. bedraget en snes møbelhandlere. Et helt komplot. - Mange anholdelser.
For nogle dage siden anholdt politiet en med forbedringshusarbejde tidligere straffet kvinde, Anna Christensen, for bedrageri og falsk imod en møbelhandler i Valdemarsgade 50.
Hun havde der fået udleveret nogle møbler under falsk navn og dagen efter solgt dem. Sagen blev henvist til 4. kriminalkammer, hvor det snart oplystes, at Anna Christensen har en lang række af lignende bedragerier på samvittigheden - man mener, at hun har taget over en snes møbelhandlere ved næsen.
Anna Christensen boede i Valby, hvor hun holdt hus for en kommunal tjenestemand, men desuden havde hun lejet et par andre lejligheder i Valby hvor hun opbevarede de på falske kontrakter købte møbler, indtil hun kunne få dem solgt.
En søster til hende, der bor i Saxogade 21, og dennes kæreste, Edvard Jensen, hjalp hende med at sælge eller pantsætte møblerne. og disse to medskyldige er nu i går blevet anholdte af opdageren Ballerup.
I forhøret over Anna Christensens søster forklarede hun at Anna havde to kærester, en former og en elektriker, som begge ligeledes havde haft i kommission at sælge møbler for hende. Endelig har politiet fået oplyst at en arbejderske Marie Nielsen, der arbejdede på bomuldsvæverierne i Valby, også er medskyldig i bedragerierne. Hun har for øvrigt tidligere været straffet for barnemord, men blev benådet ved tronskiftet.
Det er således et helt komplot, politiet her står overfor, men desværre er det endnu ikke lykkedes at finde de tre sidst nævnte deltagere i bedragerierne.
Folkets Avis - København 23. juli 1910
Københavns første pavillonskole. Den nye kommuneskole ved Valby.
I midten af denne måned når sommerferien er til ende, tages Københavns første pavillonskole i brug.
Skoledirektionen har i mange år ønsket en skole opført efter pavillonsystemet, men da dette kræver et betydeligt større areal end de almindelige skolebygninger, idet princippet i pavillonsystemet er at fordele børnene i flere mindre bygninger, er det jo også en langt bekosteligere historie at gennemføre.
Den nye kommuneskole, som nu er opført efter pavillonsystemet, er beliggende ved Valby, ud til Vigerslev Alle. Skolekomplekset består af 6 bygninger, nemlig 4 skolepavilloner, et gymnastikhus og en inspektørbolig. Hele arealet, der er på 18,500 kvadratalen, hvoraf godt og vel de 3000 kvadratalen er bebygget.
Resten af det store areal er dels legepladser, dels haveanlæg. Således bliver der foran inspektørboligen, der ligger ud til Vigerslev Alle, anlagt en ca. 4000 kvadratalen stor botanisk have der også skal forsyne andre kommuneskoler med materiale til botanikundervisningen.
Legepladserne, der naturligvis bliver asfalterede, lægges imellem bygningerne og måler henved 6000 kvadratalen tilsammen. Endvidere bliver et stykke af arealet udlagt til privathaver for inspektøren, viceinspektøren og skolebetjenten.
Den smukkeste af bygningerne er gymnastikhuset, der ligger bag ved inspektørboligen. Tagkonstruktionen kurres af pilastre, der giver bygningen et ret karakteristisk udseende. Gymnastikhuset rummer to store sale, en for drenge og en for piger, samt skolens badeanstalt og i kælderetagen Centret for kompleksets centralvarmeanlæg.
I inspektørboligens kælderetage findes det store køkken med tilhørende spiselokale til børnenes bespisning i vinterhalvåret.
De 4 skolepavilloner rummer 25 almindelige klasseværelser, 1 sløjdlokale, 1 tegneklasse, 1 fysikklasse og 1 naturhistorieklasse. Desuden lokaler for undervisning i husholdning og madlavning. Behøver vi at fremhæve at alt er så moderne, lyst og luftigt indrettet som muligt.
Skolen ligger i fuldstændig landlige omgivelser og et godt stykke v ej fra linje 6 endepunkt, så Valbybørnene får sig en god spadseretur hver dag. Noget er der dog gjort for at forkorte vejen for børnene, idet man under jernbanelinjen har bygget en tunnel, gennem hvilken børnene kan skyde en betydelig genvej ud til Langgade.
Folkets Avis - København 6. august 1910.
Indbrud i Theilmanns vinudsalg i Valby. Sidste nat er der i Valby blevet forøvet et dristigt indbrud. I ejendommen Langgade 73 findes et af grosserer Theilmanns vinudsalg, og den unge dame som passer det, sover i et værelse bag butikken. Desuagtet er en tyv fra hovedtrappen gået ind i forretningen ved at ituslå ruden i indgangsdøren. Uden at ekspeditricen har hørt noget, har han bemægtiget sig pengekassens indhold, 93 kr., samt gjort forsøg på at opbryde en hende tilhørende kommode. Efter at have skrevet på en seddel: "Tak for pengene. V." er tyven gået sin vej.
Nu leder politiet efter ham.
Nationaltidende 20. august 1910, 2. udgave.
To heste drukner i Valby Mose.
Det meste af dagen i går havde vognmand Bidstrup fra Testrupvej været beskæftiget med at køre fyld til Valby Mose, et ca. 18 fod dybt vand der ligger omgivet af ret høje dæmninger.
Ved 7-tiden i aftes da Bidstrup holdt med det sidste læs fyld på dæmningens højeste punkt, gik det galt - jorden skred pludselig under det svært lastede køretøj, som nu med stor fart skred ned og et godt stykke ud i den dybe mose.
Det så et øjeblik meget alvorligt ud for Bidstrup som på det nævnte tidspunkt var ganske alene ved mosen.
Begge hestene sparkede som rasende men gik snart til bunds sammen med køretøjet, og Bidstrup måtte kæmpe for at slippe fri for tømmerne der havde viklet sig om hans ben. Lykkeligvis fik han sig frigjort og måtte derefter svømme tolv alen for at nå bredden.
Han skyndte sig til den nærmeste telefon og tilkaldte redningskorpset der gav møde med ankre og tovværk og i overværelse af flere hundrede mennesker - hvoraf et par hundrede assisterede med tovtrækning - fik man hestene og vognen trukket i land.
Dyrene havde da ligget en times tid i vandet og var selvfølgelig grundig døde.
De var ret kostbare, og da de ikke var assurerede, lider ejeren følgelig et alvorligt tab.
Social-Demokraten 25. august 1910.
Valbykonerne som før sad omkring springvandet på Gammeltorv, sidder nu ude i den nye flæskehal og græder, fordi de københavnske husmødre ikke kan finde ud til dem. Og husmødrene savner dem lige så bitter. Hos dem var der altid en lille puttehøne at få for godt kød.
Handelen med fjerkræ foregår nu alligevel på Gammeltorv, men kun med levende. Og det er ikke så rart. For lige så vanskeligt som det er af et menneskes ydre at gætte sig til hvad der bor i ham, lige så svært er det for ikke-fagfolk at se på en høne med fjer og top og det hele om der er fugls føde på hende. For ikke at tale om at folk ikke holder af selv at aflive de dyr de skal spise eller overvære eksekutionen som efter ønske foretages på torvet her ligesom i provinsen.
Handelen med levende fjerkræ har givet anledning til oprettelsen af et eget embede. Det er Foreningen til Dyrenes Beskyttelse som bekoster det. Den har engageret en mand som hver dag sætter en skål med klid og en med vand hen til de levende varer.
Det skal foreningen have tak for!
Folkets Avis - København 10. september 1910.
Ubehagelig langsomhed.
Vi er jo så vant til her til lands at alle offentlige arbejder foretages med en dræbende langsomhed. At sætte fart på i offentlige anliggender er et næsten ukendt begreb i vort lille Danmark.
Et arbejde der har taget sin tid, er anlægget af jernbanebroen over Valby Langgade [Remisevej] i Valby. I ca. ½ år har man set et par mand eller tre i dette arbejde, og i al den tid har vejen været spærret både for kørende og og gående, og de har været henvist til at tage et godt sving uden om.
Om dagen går det endda an at færdes denne vej. Men om aftenen er vejen både dårlig i sig selv og dårlig oplyst, så man risikerer at blive stikkende i mudderet.
Man skulle dog mene at et arbejde der spærrer for en så befærdet vej, havde krav på at der toges alvorlig fat på sagerne, og vi har jo da arbejdskraft nok.
Det kan da vel næppe være meningen at de vejfarende også til vinter skal befare den midlertidig anlagte vej. Den er allerede slem nok nu.
Folkets Avis - København 14. september 1910.
Holger Rasmussen alvorlig syg
Med bekymring vil de københavnske skuespillere modtage budskabet om at Holger Rasmussen - deres gamle kammerat - ligger alvorlig syg i sit hjem.
Som bekendt forlod Holger Rasmussen i fjor Kasino for at slå til på et godt tilbud som leder af Ole Olsens "Optagelsesteater" i Valby. Det er under "optagelserne" ude i fri luft han har pådraget sig den lungesygdom han nu strides med.
I samfulde tre uger har Holger Rasmussen ligget til sengs uden at tage næring til sig.
Hans ungdomsvej Eigil Madsen tilser ham og har anordnet absolut ro. End ikke Holger Rasmussens nærmeste familie må aflægge ham besøg. Kun hans unge kone pusler nedtrykt og bekymret omkring i de små stuer i Læssøegade hvor Holger Rasmussen kæmper med døden.
Forhåbentlig sejrer hans stærke konstitution.
Aftenbladet (København) 2. november 1910.
Et selvmordsforsøg.
I aftes ved 9-tiden kom en mand løbende ind på politistationen i Valby og meddelte at hans logerende havde skåret halsen over på sig selv.
Fra stationen blev ambulancevognen rekvireret, og en politibetjent fulgte med til huset hvor selvmordsforsøget var sket, nemlig på Gammel Jernbanevej 29.
Her fandtes den pågældende, arbejdsmand P. R. blodig og næsten bevidstløs, men så vidt det kunne beregnes, var såret han havde tilføjet sig, ikke af dødelig beskaffenhed.
Social-Demokraten 8. november 1910.
En gasforgiftning på Valby Gasværk.
En af arbejderne må bringes til hospitalet. På Valby Gasværk fandt man i går en af arbejderne, den 40-årige, gifte Valdemar Madsen fra Danmarksgade 20, liggende bevidstløs, bedøvet af gasagtige uddunstninger. Han blev hurtigt bragt til hospitalet, og man håber at han ikke vil tage skade af den uhyggelige gasforgiftning.
Aftenbladet (København) 28. november 1910.
Hr. Chr. Petersen, en af de gamle varietekomikere, af hvilke der endnu er nogle tilbage, fejrer i morgen sit 25 års jubilæum. Jubilaren der i det borgerlige liv er barber i Valby, optræder for tiden i Lorry Feilbergs Variete hvor der i dagens anledning er stor jubilæumsforestilling med optræden af bl.a. forvandlingskunstneren Julius Rye, bugtaleren Eklund og natursangeren Degeberg.
København 1. december 1910.
Brugt legetøj til fattige børn.
I fjor jul tillod jeg mig at henlede offentlighedens opmærksomhed på den glæde mange hjem kunne gøre fattige børn ved at lade dem få lidt af det brugte legetøj som udrangeres juleaften. - De små bedrestillede givere kunne også have godt af at yde dette offer på en tid da deres tanker ellers kun er optaget af alt det de ønsker sig selv. - Når jeg nu tillader mig at gentage min henvendelse til de bedrestilledes hjem om lidt brugt legetøj til fattige børn, kan jeg denne gang tilføje, at "Valby Fritidshjem" der beskæftiger en mængde fattige børn i deres fritid og har et nøje kendskab til disse børns hjem, med stor glæde vil afhente og fordele legetøjet, - blot man vil ofre et brevkort til hjemmet med meddelelse om at man har gaver af den omtalte art og ønsker dem afhentede.
Fritidshjemmet ledes af en bestyrelse af velkendte mænd i Valby. Det har allerede virket med voksende held i nogle år og har til forstanderne en dame, frk. C. Hermansen, der har bragt mange ofre i velgørende øjemed.
De små gaver vil sikker falde i de rette hænder og uden udgift for nogen bringe glæde til mange fattige børn i julen. Med tak for optagelsen.
Axel Moe. Cand. mag.
Nationaltidende 19. december 1910, 2. udgave.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar