Ny præsteindsamling.
I marts 1908 samledes et meget stort antal borgere til et møde i Korups Have for at drøfte spørgsmålet om en ny kirke som det københavnske kirkefond havde købt en grund til i Bergs Alle i Valby.
Dette møde var fuldstændig offentligt, og Indremissionen var repræsenteret ved pastor H. Ussing. Mødet vedtog så godt som enstemmigt at der ikke i Valby var trang til flere kirker. Hr. Ussing lovede dengang at tage hensyn til denne stemning, og han tilføjede at selv om der skulle blive opført en kirke på den købte grund, så skulle befolkningen i Valby ikke blive opfordret til at betale til denne kirke. Kirkefondet skulle endog betale reparationsudgifterne, og kirken skulle altså være en ganske privat bygning.
Men i disse dage er der i Valby alligevel udsendt et opråb til alle beboere om at yde bidrag. Foreløbig har man brug for 12.000 kr. For dette beløb kan en del af kirken opføres. Resten vil man antagelig søge at få indsamlet senere, for målet er at få et nyt sogn. Det kirkelige udvalg har nemlig vedtaget at der i et sogn kun må være 10.000 mennesker. Altså er der i Valby 5.000 mennesker for mange, og disse 5.000 skal danne et nyt sogn
Opfordringen om at yde bidrag er underskrevet af pastor Ussing og frue samt brygger Jacobsen. Denne sidste kan udmærket selv alene skaffe de 12.000 kr., hvis han virkelig tror at der i Valby er trang til flere kirker.
Jeg der var indleder på det omtalte møde, er blevet forbavset over at se at man i opråbet udtaler følgende:
"Men i virkeligheden kunne selve det møde kun være et nyt bevis på hvor stor trangen er. Thi at en større kreds her i Valby kan være så blottet for forståelse af kirkens betydning, er næppe forklarligt på anden måde end at de allerede på grund af sognets størrelse kender så lidt til kirkens liv og gerning at de bliver et let bytte for kristendomsfjendtlig agitation."
Hr. Ussing må have en meget dårlig hukommelse, for ellers kunne han huske at han i debatten om folkekirken og kristendommen havde vanskelighed med at klare sig, og han havde på mødet sikkert det indtryk at befolkningen i Valby ikke er så naiv som han nu vil gøre gældende. Stærkt trængt i debatten indrømmede hr. Ussing at han også ville virke for kirkens adskillelse fra staten. Dette gør han ikke nu, for han virker for det stik modsatte.
Den langt overvejende del af befolkningen i Valby er arbejdere og middelstandsfolk. Vi har i den kommende vinter andet og mere nødvendige ting at yde bidrag til end til overflødige kirkehuse. Vi vil i stedet gøre hvad vi kan for at skaffe brød til dem der sulter og lider. Og jeg vil derfor opfordre alle mine standsfæller til ikke at yde penge til den omtalte kirke.
Vil menighedsrådet have en kirke til, så lad dem selv anskaffe kapitalen dertil. De kvinder og mænd der har underskrevet opråbet, kan selv rejse den omtalte sum uden at de derfor kommer til at mangle nogle af livets behageligheder.
J. P. Jønson.
Social-Demokraten 13. december 1909.
Da prinsesse Marie drak kaffe hos Valby-restauratøren.
I prinsessens automobil. Den lille restaurationshave. Prinsessen og opvartningspigen.
En dag sidste sommer afholdtes der konkurenceridt for underofficerer på Valby Fælled. Prinsesse Marie kom kørende derud i sit automobil og overværede løbene. Hun havde selv sølvpræmierne med og uddelte dem egenhændigt til de lykkelige sejrherrer. Blandt tilskuerne var der en restauratør fra Valby og en guldsmedemester fra Faaborg, der var fulgtes ad derud.
Nu ville uheldet, at restauratøren forstuvede sin fod ved et grøftespring, og ømmende sig hinkede han nu hjemad med Faaborg-borgeren under armen.
- Tut-Tut, så holdt der et automobil på vejen, og prinsesse Marie, som sad i vognen, spurgte om, hvor slemt restauratøren var kommen til skade.
Ja, det var da blot en smule forstuvning, de kunne sagtens nå byen o. s. v. Men prinsessen holdt bestemt på, at de dog hellere måtte køre med, begge herrerne. Hun gjorde plads, og hofchefen blev præsenteret.
- Må vi ikke sidde hos chaufføren, Deres kongelige Højhed, det er så varmt indskød guldsmedemesteren. Han tænkte på at det ikke var så let at komme i prinsesseselskab og være underholdende kavaler.
- Hvor bor De, Hr. C spurgte Prinsessen, da de var nået til Valbybroen.
- På Gammel Jernbanevej Nr. 78. svarede restauratøren.
- Ja, for jeg må jo helst køre Dem helt hjem, sagde prinsessen.
Et par sekunder efter holdt det celebre selskab udenfor Gammel Jernbanevej nr. 77, et sted med en lille hyggelig have udenfor.
- Å, sagde Prinsessen. De har restauration? kan jeg få en kop kaffe, og de herrer drikker vel kaffe med?
Ja. Hofchefen ville da helst have en bajer Og den fik han.
- Har De Hennesy? spurgte prinsesse Marie.
Restauratoren beklagede, han havde en Martell, som han turde anbefale.
- Ja, den er meget god, sagde prinsessen, og så kom der ½ flaske Martell.
Nu sad prinsessen med sin hofchef og i selskab med en københavner-restauratør og en provinshaandværker og drak kaffe i en lille restaurationshave til gaden på Gammel Jernbanevej i Valby. Og nu slap de Herrer ikke for at konversere. Passiaren gik livligt om fælledløbene, gevinsterne, og hvad man ellers taler om på en pæn beværtning.
Så spurgte prinsessen efter betjeningen, og betalte fortæringen med 10 kroner.
- Det overskydende er til Dem, sagde prinsessen til opvartningspigen, der blev rød i hovedet og nejede forlegen.
Så sagde prinsessen venlige ord om den lille smukke have, og gav hånden til farvel. Og hofchefen sagde farvel - og tut tut susede automobilet afsted. Prinsessen nikkede, og herrerne blottede hovederne og bukkede så korrekte, som om de allerede var ved Hove, endskønt de hørte til på Gammel Jernbanevej
Så tiltalende, jævn og hjertevindende var den kloge prinsesse. Hun var et sjældent menneske, der holdt af at sprede glæde omkring sig
Folkets Avis - København 15. december 1909.
Hverken adressen Gammel Jernbanevej 77 eller 78 eksisterede eller eksisterer.
Den nye hovedbanegård.
---
Gravemaskinen har indtil nu udgravet ca. 1500 kubikfavne jord.
I alt skal der udgraves ikke mindre end 23.000 kubikfavne jord.
Denne del af arbejdet bliver færdig om 2-3 måneder mens broen der ved Vesterbrogade fører over tunnelen, skal fuldføres i løbet af 2 år.
Der udgraves indtil ½ fod over dagligt vande, således at der som sagt nås ned til en dybde af 20 fod under Vesterbrogade. Fylden føres pr. jernbane ud til Valby hvor den anvendes til opfyldning ved den nye Frederikssundsbanedæmning som for tiden er under opførelse. I alt vil der pr. akse blive transporteret 46.000 læs fyld. Den udgravede jord er meget fugtig. Ved påfyldningen på dæmningen ved Valby stivner jorden og bliver fast som cement.
R. B.
---
Social-Demokraten 20. december 1909. uddrag.
En kvinde hængende med hovedet nedad.
I går morges ganske tidlig da bestyreren af gården "Frederiksholm" (det yderste Valby ved Frederiksholms Teglværk) kom gående ud mod sin have, mødte der ham et højst ubehageligt syn. På havestakittet hang en kvinde med hovedet nedad. Hun havde øjensynlig ville springe over gitteret, er faldet ned, men har fået den ene fod i klemme mellem to gitterstænger. Fortumlet af faldet har hun ikke haft kræfter til at vriste sig løs fra klemmen, ingen har hørt hendes skrig, blodet er løbet hende til hjernen og har mere og mere bedøvet hende, og snart har kulden gjort sin virkning gældende og dræbt hende.
Valby politi blev tilkaldt og efter en undersøgelse af ulykkesstedet, blev liget af den så ynkelig omkomne kvinde kørt til St. Johannes Stiftelses lighus.
Ved forespørgsel her erklærede man at hun endnu i aftes ikke var genkendt, men efter hvad vi erfarer, skal hun være en ca. 40-årig frk. T, datter af velhavende forældre, men ikke ganske normal. Hun førte af og til en omflakkende tilværelse uden at det var hendes slægtninge muligt at finde hendes veje. På en sådan tur, foretaget halvt i vildelse, er det at hun har endt sit liv.
Social-Demokraten 21. december 1909.
Pavillonskolen i Valby. - Licitation.
På Stadsarkitektens kontor er der i dag afholdt licitation over snedkerarbejdet ved den nye kommuneskole i Valby. - En skole der som bekendt opføres efter pavilonsystemet.
Der var indgivet 28 tilbud, hvis summer varierede fra ca. 24.000 til ca. 34.000 kr.
De tre laveste bud var aktieselskabet Glostrup Maskinsnedkeri 24.330 kr, bygningssnedkersvendenes aktieselskab 29.629 kr. og De forenede Bygningssnedkerier, Herluf Trollesvej 30.495 kr.
De tre højeste tilbud var Ole Andersen, Jens Larsen & Holms Eftflg. 34.214 kr., snedkermester Juul 33.343 kr. og Olsen & Hildebjørn 22.776 kr.
Skolen ventes færdig i eftersommeren 1910.
Nationaltidende 23. december 1909, 2. udgave.
Tyveriet på Bernstorff Slot. Var det slotsfyrbøderen der stjal de 2.000 kr?
Den i går omtalte funktionær der er anholdt som sigtet for at have forøvet indbruddet natten mellem den 4. og 5. november i Bernstorff Slot, er en i Valby bosiddende 45-årig mand, S. der er gift og har flere børn. S. har fra 1. september d. å. været ansat som fyrbøder ved slottets elektricitetsværk. Han kalder sig maskinmester og har ikke været elektriker.
Det antages at da han den 1. november hævede sin gage i kammerjunker Kriegers værelse på slottet - altså netop der hvor indbruddet fandt sted - fik han (fyrbøderen) lejlighed til at studere lokaliteterne.
Politiet har foretaget en husundersøgelse i hans hjem, og forskellige af hans sager bragtes op i retten.
I dagene før og efter at indbruddet fandt sted, passede sin dont, og der var ikke noget påfaldende ved hans optræden, skønt politiet holdt ham under skarp opsigt. Der er heller ikke forefundet penge eller sparekassebøger i hans hjem. Men de stjålne 2.000 kr kan være skjult andetsteds, og politiet mener i hvert fald at han er gerningsmanden.
S. nægter vedholdende på det kraftigste at det er ham der har begået indbrudstyveriet.
I dag afholdes der nyt forhør, afhøres vidner osv., ligesom de i anholdtes hjem forefundne genstande bliver underkastet en nærmere undersøgelse.
Social-Demokraten 24. december 1909.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar