Sommeren der ikke kan dø -!
I en have i Hartmanns Alle nr. 28 i Valby står der et kejserindetræ der i sommer har blomstret og båret frugt to gange. I øjeblikket hænger der nøjagtig syv nye, friske pærer på træet.
København 15. oktober 1908.
Den ny politiassistent.
I går har Valby fået sin ny politiassistent. Det blev den unge cand. jur. Johan Alfred Heiberg som i en kort tid har virket som gadebetjent og derefter i nogle år været opdager. Han er en søn af provst Heiberg og født 1880. Mere er der ikke mere at sige om Valbys assistent i øjeblikket. Forhåbentlig giver han dog selv lejlighed til at man vender tilbage til hans navn. Under hans beskyttende vinger skal nu Valby gå sin fremtid i møde. Måtte da de rapporter vi modtager fra Valby, bringe bud om en langvarig og idyllisk ro. Og skulle denne blive brudt, måtte vi da samtidig erfare, at den nye politiassistent har været der og har genoprettet status quo på en for alle passende måde.
Jollen Muf.
København 24. oktober 1908.
Gartner Hansen og magistraten. En elektrisk søjle i Valby.
Hof- og Stadsretten har i går pådømt en sag der var anlagt af handelsgartner Ludvig Hansen mod Københavns Magistrat.
Anledningen var følgende:
I august 1907 blev der af Københavns Magistrat opstillet 2 transformatorsøjler udfor Hansens ejendom på hjørnet af Bjerregårdsvej og Valby Langgade. Søjlerne der var ca. 4 meter høje og ca. 1 1/4 meter i tværmål, skulle af hensyn til Valbys forsyning med elektricitet benyttes til transformering af højspændt elektricitet til lavspændt elektricitet. Søjlerne var blevet anbragt på fortovet i Valby Langgade indenfor den asfalterede gangsti på fortovet og tæt ind til Hansens grund. Da Hansen fandt sig brøstholden ved denne anbringelse, klagede han til Magistraten der i januar d. å. gik ind på at fjerne den ene søjle, hvorimod Magistraten ikke ville fjerne den anden.
Hansen forklarede for retten at hans facaderet, hans ret til fri udsigt og fri udgang fra ejendommen til Valby Langgade krænkedes ved anbringelsen af søjlen. Tillige ville ejendommen tabe i værdi, når den - efter at den nu herpå hvilende villaservitut i tiden er bortfaldet - skal bebygges, idet det eventuelle hus' indretning med hensyn til døre og vinduer ikke kan fastsættes efter ejerens ønske, men er præjudiceret ved søjlen.
Hansen påstod derfor Magistraten dømt til enten at fjerne søjlen eller betale ham en erstatning efter uvillige mænds skøn.
Retten gav Hansen medhold i at den rådighed der tilkom Magistraten over Københavns offentlige veje og gader, ikke hjemlede dem ret til at anbringe den ovennævnte søjle således som sket. Da søjlens anbringelse ikke havde været nødvendig og da den forringede værdien af Hansens ejendom, blev Magistraten dømt til enten at fjerne søjlen eller betale Hansen en erstatning fastsat af uvillige mænd for den forringelse i værdi som ejendommen led ved at søjlen stod der, med renter fra 26. februar 1908.
Magistraten blev yderligere dømt til at betale Hansen sagens omkostninger med 100 kroner.
Social-Demokraten 27. oktober 1908.
En tur til Vigerslev.
Københavnerne holder sjældent af at gå ret langt “udenfor Søerne". Og dog lønner det sig at tage en tur lidt længere bort ud til byens yderkant - ud i periferien! Det lønner sig, thi der er meget at se. Hvor mange københavnere har vel spadseret gennem den af vore kommune sidst anlagte boulevard i hele dens udstrækning? Sikkert ikke mange. Men prøv det en søndag formiddag i dette efterår, og tag så turen fra Søndre Boulevard ud forbi Vestre Kirkegård og videre frem, thi der er langt til “byens udmark"; men se dig godt omkring undervejs. Her er intet, der spærrer for øjet. Den store by ligger bagved, til højre de små huse fra Valby byggeforeninger, men drejer du hovedet til venstre, har du den herligste udsigt, og for dine øjne viser sig et panorama af sjælden skønhed. Dybt nede bag den store kirkegård ligger Kalveboderne og bag dette ser man Amagerland. Københavns store køkkenhave, i hele sin udstrækning; men øjets sekraft er ikke stækket endnu, thi bagved opdager man røgen fra en damper eller de udspændte hvide sejl, som fortæller om vejen, der fører fra Øresund ned ad Køge Bugt.
Har man set sig mæt på disse ting, fortsættes turen ad Boulevarden, der fører til Vigerslev, og langt ude på marken ses omridsene af kommunens nye gasværk, der nu er taget i fuldt brug; men efterhånden som den spadserende kommer nærmere, fanger øjet noget andet. Det er de nye arbejderboliger, som kommunen har ladet opføre.
Her bør der gøres holdt for nu først er man i nærheden af bygrænsen.
Til venstre for boulevarden er det nye kompleks opført; tre røde, teglhængte bygninger, der er beliggende i en rundkreds, med et smukt haveanlæg i midten. Haverne er afskildrede og inddelte til lejlighederne.
Set ude fra boulevarden gør det hele et meget tiltalende indtryk, og man betænker sig derfor ikke på at træde indenfor gitterværket som omrammer det hele.
Syv lejligheder er taget i brug, og til november vil yderligere syv familier flytte ind. Hele komplekset som indeholder 52 lejligheder, 12 3 værelsers og 40 2-værelsers, skulle imidlertid have været færdig for lang tid siden, således at det hele nu havde været udlejet. Dette er imidlertid ikke sket, og hvor utroligt det end lyder, så forholder det sig nok således at byens embedsmænd, og da vel i første række stadsarkitekten der i stedet for at fremskynde dette kommunale arbejde, på en ganske utrolig måde har trukket det i langdrag så at der til flyttedagen kun var få lejligheder færdig til indflytning, hvorimod det siges af håndværkerne at det hele med lethed kunne have været færdig til oktober. Så ville alt sikkert være beboet, hvad vel næppe nu vil ske før henad foråret når alt er fikst og færdigt, og da først kan man fuldt ud bedømme dette kommunens første forsøg på at bygge boliger.
Men før du tiltræder hjemturen, så kig ind i lejlighederne, og gør så sammenligninger med lejligheder inde i byen eller på broerne. Dog, man vil hurtig holde op med at gøre sammenligninger . . .
Træd ind i den 2-værelsers lejlighed til 22 kr. om måneden, og er din hustru med, vil hun straks falde i forundring over det prægtige køkken med al moderne komfort, medens du vil ile gennem de to udmærkede værelser for at komme ud på altanen ... og er du først her ude, vil du næppe tro dine egne øjne ... Et storstilet panorama ligger foran; for så langt øjet ser, brydes landskabet i skiftende farver, og lige nedenfor omkranses det hele af beboernes egne små haver, der om sommeren vil samle familiens medlemmer efter endt dagværk.
Men for dem der mener at have brug for en 3-værelsers lejlighed til 30 kr. om måneden, er der også noget at se på. Naturligvis har kommunen sørget for at beboerne får alle nutidens udenomsbekvemmeligheder, som badeværelse, W. C., en kælder, der er indrettet som et værelse og så lys som i en stue, hvad der også er tilfældet med pulterkamrene . . .
“Ja således bygger kommunen, udbryder måske en af de glade beboere . . . Der er jo en smule forskel på dette og så Vesterbros stenørkener ... og da i særdeleshed, når man tager hensyn til de i et og alt udmærkede udenomsbekvemmeligheder, vil det falde vanskeligt at finde noget tilsvarende til smålejligheder . . ."
Og du vil i dit stille sind giv ham ret, når du atter er nået ind til det kvarter, hvor øjet stirrer sig træt paa de uendelige lange, grå husrækker.
Men før dette sker, så tag en tur langs Gåsebæksrenden. Om søndagen flyder det grumsede vand roligt af sted, men om hverdagen hersker her travlhed. Så kører de små tipvogne frem og tilbage, mens arbejderne er travlt beskæftigede med at læsse, og den dag vil ikke være fjern, da den stinkende muddergrøft er overdækket . . .
Vil man nu afbryde den lange spadseretur, kan det let lade sig gøre ved at følge Gåsebæksrenden, hvor flere broer fører over jernbanelinjen til Valby, og så er turen i byens periferi sluttet - - men en prægtig udflugt er det for den der ikke er bange for en lang spadseretur.
F. K. M.
Social-Demokraten 31. oktober 1908.
Fritidshjemmet åbnet i Valby. Varm middagsmad til børnene!
Vi har tidligere omtalt den af typograf Gundorph Sørensen fremsatte plan til et fritidshjem for børn - et sted hvor skolepligtige børn kunne tilbringe den del af dagen, hvor de ikke var i skole, og særligt børn fra hjem, hvor forældrene ved deres arbejde er afskårne fra at sørge for dem.
Der er nu skaffet de fornødne midler til realisationen af denne fortræffelige ide, og i mandags åbnedes det første fritidshjem i ejendommen “Skovly" i Valby.
Til en begyndelse er der optaget 20 børn.
“Hjemmet" holdes åbent alle hverdage fra kl. 2-6; senere, når der rådes over tilstrækkelige midler, vil der tillige blive holdt åbent i formiddagstimerne.
"Fritidshjemmet" disponerer over en stor sal og et mindre lokale der om formiddagen anvendes til folkebørnehave.
Håndgerningslærerinde frøken Danielsen har overtaget ledelsen af "hjemmet". Der serveres i løbet af dagen varm middagsmad. - Ved dette traktement bødes der lidt på at børnene ofte ikke får middagsmad før forældrene om aftenen kommer hjem fra arbejde.
Det er meningen at børnene om middagen når de forlader skolen, skal gå direkte hen til fritidshjemmet, således at de afskæres fra at strejfe uden tilsyn om på gader og stræder. I "hjemmet" beskæftiges de med forskellige sløjd, alle slags ordnede lege, eventuelt boldspil. Desuden gennemgås lektierne med børnene, som kan optages her i alderen fra 7-14 år.
Om sommeren er der tillige adgang til have samt en stor mark, hvor der kan arrangeres friluftslege, plantes blomster osv.
Ved dette “fritidshjem"s oprettelse er ledelsen altså nået frem til en samlet plan, omfattende børn fra 3 til 14 års alderen. Børnene fra de små hjem behøver således ikke - efterhånden som planen udvides - at være overladt til sig selv, idet de henholdsvis kan optages i folkebørnehaven eller i fritidshjemmet, eftersom de er under eller over 7 årsalderen.
Endelig har den samme mand, som har taget initiativet til disse to institutioner, også startet Valby Oplysningsselskab der om søndagen benytter de samme lokaler i "Skovly" og hvor der holdeds gode, oplysende foredrag for de voksne.
Efter forlydende vil planen med oprettelsen af fritidshjemmet i forbindelse med folkebørnehaven i den nærmeste tid blive gennemført også i andre af byens kvarterer.
Social-Demokraten 6. november 1908.
Uhyggelig scene i Valby, Sammenstød mellem en sygevogn og en sporvogn,
Da i går eftermiddags ved 4-tiden Kommunehospitalets sygevogn havde afhentet en kvindelig patient og var på tilbagevejen til hospitalet, skete der på Valby Langgade [Remisevej] et sammenstød med sporvognen.
Både kusken og portørerne slyngedes af - dog heldigvis uden at komme til skade.
Folk ilede til og holdt på sygevognen, hvorved de forhindrede den fra at vælte, og vognstyreren stoppede den elektriske vogn så resolut at der herved blev undgået yderligere molest.
Sporvognen der havde fået siderne skrabet, kørte nu videre med sine opskræmte passagerer, og sygevognen hvis akse var bøjet, måtte forsigtigt fortsætte kørslen gennem byen, hvor den syge kvinde endelig havnede på hospitalet.
Social-Demokraten 6. november 1908, 2. udgave.
Løbskkørsel i Pile Alle.
I går eftermiddag ved 2-tiden skete en ulykke ved løbskkørsel i Pile Alle. Pantelåner Sørensen og hustru fra Valby havde med deres køretøj netop passeret Valby Bakke, da hesten blev sky for en elektrisk sporvogn og satte i den vildeste fart ned ad Pile Alle. Under den rasende kørsel tørnede vognen mod et træ, og parret styrtede til jorden. Sørensen slog sig bevidstløs imod den hårde jord, mens hans hustru slap betydelig bedre fra faldet.
Vognen knustes aldeles, og hesten brækkede begge forbenene.
I en alarmeret ambulancevogn blev den farligt sårede pantelåner bragt til Frederiksberg Hospital.
Social-Demokraten 16. november 1908.
Valbykonerne
der sidder omkring Springvandet på Gammeltorv, har ikke længere den sikre position som de havde i gamle dage. Skulle københavnerne have gæs, ænder eller høns, så var der en masse mennesker der ufravigelig søgte op til valbykonerne. Der mente man at få de bedste varer.
Nu da Valby er smækfuld af høje huse, så tror man ikke så stærkt på at der er flere gæs i Valby end i nogen anden bydel. Hertil kommer jo så at "russerne" helt har ødelagt markedet.
Men traditionerne er stærke i det lille Dannevang, og endnu findes der jo et lille fjerkræmarked omkring springvandet på Gammeltorv. Det hører med til torvets præg. I øvrigt træffer man ellers ikke noget sted i vor by så mange svin samlede på et sted som en morgenstund på Gammeltorv. De lyserøde svinekroppe dominerer markedet. Man får uvilkårligt et indtryk af hvor vanskeligt det ville falde københavnerne at forsage kødets lyst. De fleste af os har vel også været med til at prøve "svineryggens" lyksaligheder selv om vi ellers ikke sidder på flæsket.
Folkets Avis - København 19. november 1908.
Den nye skole i Valby vedtaget.
Borgerrepræsentationen vedtog i aftes med alle stemmer mod antisocialisternes at opføre en ny skole til 360.000 kr. i Valby. Borgmester Dybdal takkede flertallet for den iver hvormed det havde fremmet denne vigtige sag.
Folkets Avis - København 8. december 1908.
“Andespil".
Det er en specifik Valby-fornøjelse i vintertiden.
I almindelighed sættes “andespillet i forbindelse med et lille bal eller en anden selskabelig sammenkomst. Mens de unge - og for den sags skyld ældre par med - indleder aftenen med et par timers dans, ligger 8 a 10 slagtede ænder på et bord og ser ualmindeligt indbydende ud. Så kommer nogle herrer slæbende med en slags roulet og en bunke lodsedler, der minder om forrige tiders lotterispil i hjemmene, og i samme nu forsager selv de ivrigst dansende unge par ballets glæder og flokker sig om rouletten, der anbringes på et bord, mens lodsedlerne - a 10 øre - går af som varmt brød.
Princippet i “andespillet" er ganske som i lotterispillet. En mand udtrækker af rouletten de forskellige numre og en anden opråber dem med høj røst. Spillerne har en håndfuld små papskiver liggende foran sig og besætter med dem de numre, der opråbes og som de har tilsvarende paa deres lodseddel. Den, der først får sin seddel besat, har vundet en and. Det er hele kunsten, men den interesserer spillerne overordentligt.
Disse unge og ældre robuste skikkelser ude fra grænsen mellem land og by, hvor næsten hver familie har sin egen hønse- og andegård, sidder bøjet over deres lodseddel med en spændt agtpågivenhed som om det var en formue der blev spillet om, og ikke en sølle and. Det er betegnende, at selv de ganske unge elementer i selskabet, pigebarn og knøse i 10-20 års alderen, absolut foretrækker at spille frem for at danse. Egentlig er det måske sørgeligt, at spillelidenskaben således stiller ungdommens bedste fornøjelse, at danse, i skygge. Måske er det dette grænsefolks medfødte forretningstalent, der sejrer sin triumf. For en 10 øre at vinde en and til 3-4 kr., den Udsigt til profit kan nok opveje fornøjelsen på det bonede gulv, sådan ræsonnerer man i al fald derude og vender med ligegyldighed ryg til en “Washington Post", ja, selv en lokkende “Lancier", der ellers er denne befolknings kæreste dans, for at plante sig ved bordene og med spændte miner søge de opråbte tal på lodsedlen.
Absalon.
København 7. december 1908
Brand under banken.
I går formiddags ved 10-tiden blev brandvæsnet alarmeret til Valby Langgade nr. 47 hvor der i kælderen under Frederiksberg Bank var udbrudt ild i loftet. En del af dette blev nedrevet, og den lille brand blev så slukket med en håndsprøjte.
Social-Demokraten 27. november 1908.
Den ny skole i Valby. Borgerrepræsentationen i aftes.
Forslaget om en ny skole i Valby medførte i aftes en længere forhandling. Antisocialisterne søgte at lave “sparsommelighedspolitik" på dette punkt, idet de modsatte sig pavillonsystemet. De herrer har for øvrigt under udvalgsbehandlingen gjort alt for at forhale sagen - de ønsker nemlig heller ikke kommunale arbejder fremmet til mildning af arbejdsløsheden.
Vi referer:
Lærer Fr. Bonn var ordfører for udvalgets flertal der accepterede Magistratens forslag om at opføre en skole på de ved Vigerslev Alle beliggende grunde der tilhører kommunen, og at udgiften nedsættes fra 400.000 til 360.000 kroner.
Flertallet foreslår endvidere at der på grunden s nordlige del anlægges en skolegade som foreslået af stadsarkitekten, at alle døre så vidt muligt indrettes til at åbne udad, at drikkevandsindretninger laves således at vandrørenes udløbsåbninger gøre utilgængelige for børn, så vidt dette er muligt, at der anbringes vaske i hver garderobegang og i tegneklassen, at væggene i W. C. bliver groft pudsede for at hindre tegninger, at der også indrettes en have til skolebetjenten, og at badeanlægget uden for skoletiden kan benyttes af befolkningen i Valby mod en rimelig betaling. Derimod kan flertallet ikke gå med til at indrette særlige baderum for skolens inspektør og viceinspektør.
Murermester Gram talte for at bygge skolen i Valby efter det gamle system med en stor bygning, der havde plads til alle klasseværelser, samt i den anledning at nedsætte den bevilgede udgift til 300.000 kroner.
J. P. Jønson tilhørte Flertallet i Udvalget og var enig med delte. Det var derfor en tilsnigelse, når mindretallet ville tage ham til indtægt for sit forslag. Flertallet har fremmet denne sag med den størst mulige hurtighed for dog at få noget ud af den. Vi har derimod alle været enig om, at beliggenheden kunne være meget bedre.
Forleden dag kasserede vi kælderlejlighederne som uanvendelige til beboelse, og nu i dag vil Gram også kassere stuelejlighederne. Deri går man vist nok for vidt. Prisforskellen mellem Grams skolekaserne og de af os foreslåede skolepavilloner er 60.000 Kroner, og det kan vi nok tåle. Jeg vil opfordre borgmesteren til snarest muligt at få taget fat på arbejdet.
H. C. V. Møller sluttede sig til Gram.
Borgmester Dybdal ville derimod meget råde forsamlingen til at slutte sig til flertallets standpunkt, og takkede udvalget for den iver hvormed den havde fremmet sagen.
Flertallets forslag vedtoges med alle stemmer mod antisocialisternes.
Social-Demokraten 8. december 1908.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar