lørdag den 21. januar 2023

Valby Tidende nr. 195, juli-september 1908

"Korups Have" har til sit øvrige program føjet sangeren hr. Rolf Wøldicke, hvis smukke stemme får hjertet til at banke i brystet på mange små frøkener fra Valby og Vesterbro, fru Elna From og hr. Otto Petersen er programmets grundpiller. De har hver for sig og en for begge, henholdsvis når de optræder solo og som duettister sammen, erhvervet en stor popularitet der også udstrækker sig til det flinke lille orkester der under hr. Feldhusens ledelse stundom præsterer fantastiske underværker.

København 14. juli 1908.


Troldmanden i Valby


Der ligger ude på Carlsbergvej et lille etablissement som beskæftiger få mennesker som kendes af færre, og som ingen lægger mærke til. Det er Westermanns Fabrik for teaterrekvisitter o. lign.

Her residerer Troldmanden i Valby. Han er så beskeden at vi må trække ham frem for offentligheden for at vore læsere kan lære denne mand lidt at kende.

Når man ikke ved hvor man skal få en eller anden ting fremstillet, det være sig af jern, blik, blåler, papmache, glas eller trådfletning, så kan man bare gå ud til Westermann. Han kan lave det. Når teatrene skal spille udstyrstykker, så er det Westermann man tyr til. Alle østerlands skatte tryller han frem ved hjælp af pap og guldbronce. Han får bjerghulen til at funkle med sine hemmelighedsfulde skatte; det er ham der lægger den sølverne rustning over heltens brede skuldre, eller han klæder skuespilleren i fantastisk dyrehud så han ligner et væsen fra den græske oldtid.

Da Tivoli skulle lave sit nye etablissement "Guldregn" og man skulle bruge nogle vældige overflødighedshorn hvorfra pengene ustandseligt strømmede, var det Westermann, man måtte ty til. Man går aldrig fejl hos troldmanden der med al sin dygtighed er en sjælden brav og hæderlig mand som blot har den ene fejl at han arbejder for billigt. 

Med det samme vi er ved Guldregnetablissementet, bringer vi et portræt af Tivolis installatør Persson som har æren af det fikse arrangement i loftet, hvor lysene tændes og slukkes, samlet i kredse fra midten og udefter.

Han og troldmanden fra Valby har præsteret et smukt stykke arbejde i "Guldregn" hvortil ideen jo for øvrigt er udsprunget af Arne Petersens frodige tanke.

Aftenbladet (København) 17. juli 1908.


Telefontaksterne.

På et torsdag aften afholdt møde om telefontaksterne, hvortil 150-160 personer havde givet møde, vedtoges enstemmig følgende resolution:

"Valby Handelsforening og Valby Håndværkerforening og Valby Grundejerforening nedlægger en kraftig protest mod forhøjelse af telefonafgiften og mod det foreslåede tællesystem og udtaler sin stærke forundring vover den måde, hvorpå telefondirektør Johannsen optrådte over for det nye telefonudvalg, hvis valg han selv på det af de københavnske handelsforeningers fællesrepræsentation indvarslede møde anbefalede nedsat. Forsamlingen betragter det der nedsætte udvalg som fuldt kompetent til at føre underhandlinger med telefonselskabet og tilsiger det sig støtte i enhver retning, også om fornødent ved opsigelse af telefonen."

Social-Demokraten 31. juli 1908.


Ulykke på Valby Gasværk.

Porten stormes af arbejdssøgende. En murpille og den ene portfløj væltes og sårer to mennesker; deraf den ene livsfarligt.

På Valby Gasværk er der i går formiddags indtruffet et såre alvorligt ulykkestilfælde, oven i købet under omstændigheder man næppe har set tidligere. 

I lighed med hvad der finder sted på de andre gasværker - bl. a. Østre Gasværk - havde man til i går mellem kl. 9-11 averteret indskrivning af arbejdsmænd til den til den kommende vinter. Gasværket venter at få brug for omkring 100 mand, og henad kl. 9 stod der uden for porten over 300, hvoraf flere havde stået der fra den tidlige morgen.

Da det viste sig at alle ville ind på een gang, og man af hensyn til kontrollen og selve indskrivningen kun kunne tage dem holdvis ind, posteredes 4 uniformerede mænd, derimellem to portnere, ved indgangen mens driftsbestyrer Wissing og gasværkets medbestyrer i et lokale i nærheden indskrev arbejderne. Disse lukkedes ind i hold på 10 mand, og for at undgå unødvendig trængsel lukkedes de indskrevne arbejdere ud gennem en anden udgang.

Trods disse forsigtighedsregler og skønt indskrivningen skete hurtigt, steg de ventendes utålmodighed i den Grad. at flere af dem klatrede over den 8 fod høje mur; og da et ny hold kl 9.30 skulle lukkes ind, pressede alle på, så at pludseligt den ene murpille væltede og med den til samme fastgjorte portfløj.

De to portnere, som befandt sig indenfor, nåede at springe til side i rette tid og undgik derved to blive kvæstede. Værre gik det to yngre arbejdssøgende, der befandt sig i første række; de blev af de fremstormende slynget ud til siden og kom begge under den væltende pille. Skønt ulykken var åbenbar for alle, stormede de arbejdssøgende frem, trampede hen over de tilskadekomne for at nå indskrivningsrummet, og kun med besvær kunne driftsbestyreren få dem trængt tilbage under henvisning til at man dog først og fremmest måtte redde de tilskadekomne, og at der hertil krævedes ro og orden.

Heldigvis var pillen efter at have ramt to arbejdere trillet til siden, så at man hurtigt kunne få disse løftet op og båret ind i portnerlogen, hvorfra der sendtes bud efter ambulancevogne. Driftsbestyreren vaskede og forbandt sårene.

Den ene af de tilskadekomne, en yngre mand, Julius Sørensen, boende Landskronagade ?9, var sluppet forholdsvis heldigt, kun tæerne på den ene fod var knuste. Den anden, ligeledes en ung mand, Jørgen Hansen, hvis mor er ansat på gasværket, og hvis broder var med ham, var derimod blevet uhyggeligt tilredt. I faldet havde han slået panden mod stenbroen, men var samtidig blevet ramt af murpillen i nakken, hvorved der var fremkommet et gabende sår, der blottede hjernen, Desuden var den højre arm brækket. Han var selvfølgelig bevidstløs, og der er ikke meget håb om at hans liv kan frelses.

Endog under forbindingen var det umuligt at holde de arbejdssøgende tilbage. Gang efter gang trængte de sig ind i portnerlogen, hvor de udskældte driftsbestyreren og hans hjælpere. Først ambulancevognenes ankomst og de tilkomnes bortkørsel skabte lidt ro til veje. Indskrivningen blev selvfølgelig afbrudt.

Straks efter, at roen var genoprettet, lod driftsbestyreren sende bud til politiet om dette ulykkestilfælde. En mand sendtes herhen for at optage rapport. Der gik også bud til gasværkets murermester, hr. Mortensen, som straks kom tilstede. Så vidt man kunne se, var murværket forsvarligt, i alt fald efter almindelige fordringer. Sagen vil imidlertid nu blive genstand for en nærmere undersøgelse. 

På dem, der overværede ulykken, gjorde det skete et oprivende indtryk. Driftsbestyrer Wissing var endnu i aftes, da vi talte med ham, stærkt deprimeret, ikke mindst på grund af de arbejdssøgendes hensynsløse adfærd. "Netop for at ingen skal forsømme noget derved, sætter vi denne indskrivning til en søndag formiddag, hvorved vi giver afkald på vor fritid. Og for at ordne det på den for de arbejdssøgende bekvemmeste måde sørgede vi for at den udgående og indgående strøm ikke mødtes. Alligevel skete en ulykke som denne. Og ikke engang ulykken lader dem besinde sig."

- I formiddag vil der blive afholdt politiforhør i anledning af ulykken.

Nationaltidende 3. august 1908. Jørgen Hansen, Enghavevej 24, 2. sal døde den 10 august 1908.


Fingrene i maskinen. På maskinfabrikken Trekronergade nr. 74 (Valby) blev i går formiddags en af arbejderne, smedesvend Lundberg fra Valby ramt af en ulykke, idet han fik tre af sine fingre delvis afklippede i en maskine. Der gik straks bud til Frederiksberg Ambulance der hurtig ankom og bragte den sårede mand til Kommunehospitalet.

Social-Demokraten 20. august 1908, 2. udgave.


En cyklist under en arbejdsvogn. Klokken 1 i går middags indtraf et stygt sammenstød i Valby Langgade uden for nr. 68, hvor en cyklist, garver J. Hansen fra Mølle Alle nr. 23, kom ind under en arbejdsvogn, hvis hjul bibragte ham flere sår og brækkede hans ene arm.

Social-Demokraten 27. august 1908.


Hundetyve.

En tidligere straffet person Arvid Hansen kom i går ind til en handelsgartner i Valby og tilbød ham en ægte dansk hund for 15 kroner. Gartneren fattede mistanke og lod en betjent hente. 

Kort efter kom en  anden man Emil Holm ind til samme gartner med en colley som han ville sælge. Også i dette tilfælde sendte gartneren bud efter politiet som også anholdt denne mand. De tilstod begge at have stjålet en snes hunde.

Folkets Avis - København 11. september 1908.


Røveri på Vesterbro.

En enke efter en skibsfører Svendsen i Valby kom lørdag aften gående på Vesterbrogade.

Udfor apoteket kom en ung mand hen imod hende og slog hende pludselig så kraftigt i ansigtet, at hun faldt om på gaden. Derefter stjal han hendes citytaske, indeholdende 150 kr. i kontanter og en sparekassebog på 600 kr. som han dog ikke kan få hævet. Fyren satte i løb over igennem Westend-passagen. Folk råbte "stop tyven", og en ung mand løb over til en herre der stod med en cykel på den anden side af gaden og bad ham om at låne den for at sætte efter tyven.

Det fik han lov til, men herren så aldrig mere sin cykel, for den unge fyr havde været i ledtog med røveren.

Folkets Avis - København 21. september 1908.

Valby Tingsted 5, opført 1908. Foto Erik Nicolaisen Høy.

Et fritidshjem for børn

I Valby er en komite bestående af kommunelærer Arnvig, arbejdsmand H. J. Johansen, købmand R. P. Madsen, fotograf Johs. Nielsen og typograf Gundorph Sørensen, nedsat med det smukke formål at oprette et fritidshjem for børn.

Motiveringen for hjemmet oprettelse ligger i den stærke tilflytning der i de sidste år har fundet sted. Det er væsentlig arbejderfamilier og småkårsfolk med stor børneflok der flytter til Valby, og forældrene er mange steder optaget af arbejde udenfor hjemmet fra morgen til aften. De små børn kan i sådanne tilfælde henvises til vuggestuer, folkebørnehaver og asylser, men mange af de børn der har nået den skolepligtige alder, vil når skoletiden er forbi, søge gaden hvor de vil være udsat for dårlig påvirkning og fristelser af enhver art. 

I fritidshjemmet kan børnene tilbringe deres tid med sund og munter leg med kammerater, ved let og fornøjeligt husflidsarbejde, ved havegerning o. desl. Komiteen har sikret sig et passende lokale og har brugsret af et større jordareal, så at hjemmet kan åbnes så snart de fornødne pengemidler er sikrede.

En husindsamling er nu i disse dage sat i gang, og man må håbe at den giver rigelige midler i kassen så at fritidshjemmet kan begynde sin virksomhed så snart som muligt.

Folkets Avis - København 29. september 1908.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar