lørdag den 24. december 2022

Valby Tidende nr. 191, august-september 1907

Hængt sig på en arbejdsplads.

I går eftermiddags fandt man en mand der havde hængt sig på en arbejdsplads, Marievej 12 i Valby. Han blev skåret ned, men livet var for længst udslukt, og man måtte da føre liget til Sct. Johannesstiftelsens lighus. Det oplystes at selvmorderen var en 52-årig, gift arbejdsmand, Niels Jeppesen fra Peter Fabersgade 37, men om grunden til selvmordet ved man intet.

Folkets Avis - København 1. august 1907.


Kommet til skade i en elevator. En 15 årig smedelærling Vald. Nielsen fra Valby Langgade 77 var i går eftermiddags mens hans arbejdskammerater var til middag, gået op i en elevator i den ny ejendom på Nørregade 7 for at flytte en cykle, og mens han med begge hænder holdt fast i ståltrådstrossen, sattes elevatoren pludselig i gang, hvorved han fik klemt 2 fingre af højre hånd samt venstre arm stærkt læderet. Ved lærlingens skrig ilede folk til og fik ham befriet fra den livsfarlige situation i elevatoren.

Grosserer Jansen i samme ejendom tog sig af den tilskadekomne, indtil ambulancen kom til stede og bragte ham til Kommunehospitalet. Det unge menneske er en søn af drejer Nielsen på Kanonfabrikken.

Social-Demokraten 3. august 1907.

Valby Langgade 98-102, nybyggeri i 1907. Foto Erik Nicolaisen Høy.

En malermester får krampe da han vil tage mod kongen. Blandt de mange der i går havde taget mod indbydelsen fra det Forenede Dampskibsselskab til en gratis sejltur i sundet, befandt sig også en malermester Carl Petersen fra Rughavevej nr. 4 i Valby. Han fik imidlertid ikke nogen fornøjelse af sejlturen, for ved Kvæsthusbroen ramtes han af et krampeanfald og styrtede om og forslog hovedet mod stenbroen. Ambulance tilkaldtes, og han blev kørt ind på Frederiks Hospital 

Social-Demokraten 22. august 1907.


En plattenslager. I længere tid har de handlende i Valby været genstand for plattenslagerier, forøvet af en forhenværende telefonassistent Marius F., der dels udgav sig for guide i generalstaben, dels for tolk ved det engelske gesandtskab. Hans plattenslagerier omfattede alle slags varer, klæder, cykler m.m. som han dels har solgt, dels pantsat. I går blev han anholdt af politiet. Plattenslagerierne andrager ret store beløb.

Nationaltidende 24. august 1907, 2. udgave.


En plattenslager anholdt.

En ung mand, Marius Soeth-Fjeldgaard der boede på Gl. Jernbanevej i Valby, er blevet arresteret for cykeltyverier og plattenslagerier.

Fjeldgaard har indtil for kort tid siden været ansat ved telefonselskabets krydskontor, hvor han udgav sig for forhenværende reserveløjtnant. Mens det engelske kongeskib lå på Københavns red, fik Fjeldgaard af telefonselskabet det hverv at passe telefonen ombord, da han var det engelske sprog mægtig. Denne begivenhed foranledigede, at Fjeldgaard udgav sig for tolk ved det engelske hof, og på denne konto har han forøvet sine plattenslagerier.

Forleden stjal han en cykel i Valby, hvilket medført hans anholdelse. I hans bolig fandt politiet flere cykler som antagelig også er tyvekoster. Københavns Politi har overgivet sagen til Frederiksberg Politi da det første af Fjeldgaards tyverier er forøvet i denne jurisdiktion. Fjeldgaard er overført til arresten på Blegdamsvej.

Social-Demokraten 25. august 1907, 2. udgave.

Gammel Jernbane 9-11 stod nyopført i 1907. Foto Erik Nicolaisen Høy.

Telefonassistensen bestjal dronning Alexandra.

Hvad man fandt i Fjelgaards lejlighed i Valby.

Vi omtalte i lørdags at politiet havde anholdt en tidligere som assistent i telefonselskabet ansat ung mand Marius Soeth-Fjeldgaard der havde begået forskellige bedragerier og tyverier. Da opdagelsespolitiet i går foretog en undersøgelse af Fjeldgaards lejlighed på Gl. Jernbanevej i Valby, fandt man - og det overraskede unægtelig politimændene en del - et billede af dronning Alexandra med egenhændig underskrift. Billedet var indsat i en ramme der var besat med diamanter, det var altså ikke et stykke som hr. Fjeldgaard muligvis af loyalitet havde købt hos Giese.

Det viste sig da også snart at billedet havde en hel anden historie. Da dronning Alexandra lå her forrige år på reden med sin yacht "Victoria and Albert" blev Fjeldgaard sendt ombord for at anlægge telefonforbindelsen til land. Og dette besøg i den engelske kongeyacht benyttede Fjeldgaard da han arbejdede i et af dronning Alexandras private kabinetter, til at stjæle billedet der var en foræring til kong Edvard fra dronningen.

Hr. Fjeldgaard havde syntes så godt om billedet at han havde stillet det på sit skrivebord i stedet for at sælge det, nå, det sidste var han måske heller ikke kommet så heldigt fra.

Aftenbladet (København) 26. august 1907.


J. B. Duurloo

J. B. Duurloo er den første Socialdemokrat, der beklæder formandssædet i Københavns Borgerrepræsentation. Som Triers valg i 1898, da han afløste Strøm, var et naturligt udslag af det skifte, der foregik med det gamle Højre- og Borgerlisteflertals afløsning af et frisindet flertal, hvoraf de Liberale udgjorde den talrigste gruppe, således er Duurloos valg det naturlige udtryk for det nuværende demokratiske flertal, hvis største gruppe Socialdemokratiet udgør.

Det er et stort personligt offer, Duurloo bringer både sit parti og Borgerrepræsentationen ved at overtage det ansvarsfulde hverv, der vil lægge så meget beslag på hans i forvejen stærkt optagne tid. Han har dog ment at burde påtage sig et hverv, som det var hans partis parlamentariske ret og pligt at overtage, og hele Københavns demokrati vil være ham taknemmelig derfor.

Trier har været en god formand - som for resten også hans forgænger Strøm var det, og Duurloo vil blive dem en værdig efterfølger, derfor borger hans personlighed og hans hidtidige kommunale virksomhed.

Han er født på Frederiksberg 1859, altså nu en mand i sine modne, men stadig kraftige år, nedsatte sig som praktiserende læge i Valby, sluttede sig tidligt til Socialdemokratiet og valgtes i 1897 til medlem af sognerådet. Efter indlemmelsen valgtes han (efteråret 1900) til borgerrepræsentant og genvalgtes i foråret. I 1904 valgtes han første gang - efter vor partifælle Lomms fald ved valget - til næstformand og siden hvert forår genvalgt. Hans arbejde i hospital-, sundheds-, skolesager osv. er så kendt og skattet, at enhver omtale er overflødig. Sidste vinter var han desuden medlem af budgetudvalget.

Han er et af forsamlingens mest veltalende medlemmer. Sproget former sig sindigt og let på hans læber, han forstår at forme en rammende vits eller rette et pludseligt, sarkastisk sidehug til modstanderne. Bag alle hans ord og som grundvold for hele hans virksomhed ligger en dyb humanitet i ordets videste og rigeste betydning,

Trier var som formand alvorsfuld og faderlig, hans veltalenhed særlig ved højtidelige lejligheder af en tungt blomstrende pragt. Duurloo vil køre forsamlingen med lettere tøjler, men med faste, smidige hænder. Hans ord er ganske ligefremme, så jævne og menneskelige. Men skulle påtale af et medlems for store ilterhed blive nødvendig, må vedkommende ikke regne med Triers tunge kølleslag og zeustordnende vrede. Et lille, knitrende lynglimt vil kalde den formastelige til besindelse - måske vil han føle det lille elektriske stød nok så stærkt som det tidligere tunge slag.

Social-Demokraten 3. september 1907.


En søvngængerske falder ud fra 3. sal og slår sig ihjel. En i Mølle Alle i Valby boende malersvend Andersens hustru faldt i går morges ved at gå i søvne ud af et vindue på 3. sal og slog sig ihjel på stedet.

Dannebrog (København) 16. september 1907.


Spiddet på en jernstang. I går formiddags ved 10-tiden kom arbejdsmand Johannes Andersen, Henrik Ibsensvej 31, til skade ud for sporvognsremisen i Valby. Han fik et stød af en forbifarende automobil og faldt så uheldigt over mod en opretstående jernstang at stangen borede sig op i hans lår der fik en dyb og lang flænge. Andersen blev af sine kammerater bragt ind i ventesalen, og da læsionen øjensynlig var ret farlig, førtes han af ambulancen til Kommunehospitalet.

Social-Demokraten 22. september 1907, 2. udgave.


Mødrehjemmet. En god sag.

---

For at hjælpe med til denne opgaves løsning på den bedste måde har en kreds af kvinder i fjor samlet sig om også i hovedstaden hvor det så hårdt tiltrænges, at oprette et tilflugtssted for de forladte mødre, der ønsker at leve med og for deres børn, og i januar åbnedes da "Mødrehjemmet" i Valby, en stor, lys og solrig lejlighed til 12 mødre med deres spæde børn.

Et af formålene er at uddanne mødrene således at de når de forlader mødrehjemmet efter det første vanskelige års forløb, bedre vil kunne ernære sig selv og barnet, hvad man har mange planer om at hjælpe dem til, om man ellers måtte få midlerne dertil. De beskæftiges med husgerning, vask, syning, maskinstrikning etc. inden hjemmets vægge; et par enkelte har dagpladser i nærheden. Når de efter endt dagværk om aftenen samles om forstanderindens orgel og efter at have holdt andagt og sunget salmen fortsætter med fædrelandssange og andre tostemmige småsange, hersker der en tiltalende og hjemlig hygge der ikke kan andet end øve en gavnlig indflydelse på sindene. 

Og uvilkårlig spørger man sig selv ved at kaste blikket rundt i kredsen: "Hvad skulle der være blevet af disse, om der ikke var åbnet en havn for dem her?" Alle har de lidt skibbrud; enhver af dem har sin tragedie at fortælle. Her er en ung mor på 16 år (faderen til barnet er 17), ene i verden, uden forældre eller søskende; hvad ville hun være blevet til om man ikke tog sig af hende. Eller af hende der med sine 17 år har været genstand for en stedfars efterstræbelser. Eller af den stakkels moder som er kommet lige ud af fængslet; hun der med sit stærke, vanskelige sind, sin underlige higen efter oplevelser og dog sin inderlige trang til at forbedre sig og leve et hæderligt liv har så svært ved at begå sig i verden. Eller af den lille, spinkle pige fra det fjerne land, der er tyet hertil for at ingen, end ikke hendes egen moder, måtte erfare hendes skam, - hvor svært ville det ikke være for hende at holde sig oven vande, alene og ukendt i det fremmede land.

-- Det er da en virksomhed der fortjener gode menneskers sympati. De som vil støtte den, vil sikkert møde den største påskønnelse hos forretningsudvalget, hvis formand, fru Marie Ploug, bor i Rahbeks Alle.

Roskilde Dagblad 22. september 1907.


Knust begge benene. En vogn med støbegods fra Valby Maskinfabrik kørte i aftes over en 26-årig arbejdsmand Chr. Andersen fra Helsingørsgade 21. Han fik begge benene knust ved knæet og blev i Valbys berømte langsomme ambulancevogn ført til Kommunehospitalet.

Folkets Avis - København 28. september 1907.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar