lørdag den 17. december 2022

Valby Tidende nr. 190, april-juli 1907

Fundet død. En i Valby boede fyrbøder Lars. P. Christensen blev i går fundet i bevidstløs tilstand og ført til Kommunehospitalet. Ved ankomsten hertil viste det sig at manden var død, og liget førtes så videre til lighuset på Blegdamsvej. Dødsårsagen er ubekendt.

Social-Demokraten 2. april 1907.


Ulykke i en maskinfabrik.

I går formiddags indtraf en ulykke i Schmidts Maskinfabrik i Valby. En arbejder ved navn Viggo Nielsen var beskæftiget ved en kran der bar svære maskindele. Pludselig brast hejsekæden, og det svære gods faldt ned over arbejderen der styrtede blødende til jorden.

Det var nærmest et mirakel at han ikke blev dræbt. Ved en hurtig vending undgik han døden, men sørgelig kvæstet blev han. Hovedet var stærkt forslået, og det så næsten ud som det ene ben var knust.

Meget lidende blev arbejderen kørt til Kommunehospitalet hvor han straks blev taget under behandling.

Social-Demokraten 11. april 1907.

Skindhandel Magnito på Mosedalvej. Københavns Museum.

Genkendt. Den i går omtalte mand der faldt bevidstløs om i Valby, var død da han ankom til Kommunehospitalet, hvorfra liget blev overført til St. Johannesstiftelsen. Herude blev liget i går genkendt af familien. Det er en arbejdsmand Peter Jensen fra Flensborggade nr. 39. Han blev 35 år gammel.

Social-Demokraten 25. april 1907.

Skindhandel Magnito på Mosedalvej. Københavns Museum.

En skolehave i Valby. Skolepiger og drenge som havedyrkere.

På det forleden omtalte areal ved den udlagte kirkesti i Valby som overretssagfører Guthmann har overladt til afbenyttelse for Valby Folkebørnehave, er der nu også oprettet en skolehave, bestemt for eleverne i Valby Kommuneskole, og dyrkningen er allerede begyndt.

Kristi Himmelfartsdag indviedes foretagendet, idet 17 drenge fra kommuneskolen under ledelse af kommunelærer Nielsen mødte på pladsen med værktøj og tog fat på at bearbejde jorden.

Eleverne har hver fået overladt et lille jordstykke som de må beplante med de blomster og køkkenurter som de selv udvælger. Drengene arbejdede ivrigt i et par timer og syntes at være i høj grad velfornøjede med dette friluftsliv hvor de fik lov at tage fat på skovl og spade lige som "rigtige store mænd". De gravede, såede frø og vandede så længe indtil sulten drev dem hjem. Men efter middag søgte "de små agrarer" atter ud på "bondeland" for at værne deres småhaver mod de mange tilskuere som var blevet hidlokket af dette nye og interessant forsøg på at beskæftige og belære skolebørnene i Valby.

Fredag eftermiddag forstærkedes antallet af de små havedyrkere. Der mødte et halvt hundrede skoledrenge, anført af lærere og fik ligeledes anvist jordstykker som inden aften var tilsået.

Dette anlæg er det tredje i rækken af de københavnske skolehaver; de to andre er som bekendt anlagt ved Kløvermarksvej og ved Vestre Kirkegård.

I Valby vil der blive gjort forsøg med også at give skolepigerne adgang til at deltage i havedyrkningen, således som det finder sted i Esbjerg. De vordende husmødre har specielt gavn af at blive bekendt med dyrkningen af de grøntsager som de selv skal anvende ved undervisningen i skolekøkkenet.

Social-Demokraten 15. maj 1907.


En morsom aften.

Der har i Valby dannet sig en komite som på søndag aften kl. 8  byder på en meget afvekslende  og morsom underholdning i Korups Haves store festsal til fordel for de svagelige børns ferieophold.

Hele indtægten vil gå til det smukke formål, da ejeren af Korups Have har overladt komiteen salen og orkestret gratis og al assistance er velvillig.

De optrædende er: frk. Jutta Lund, skuespiller Alstrup, Axel Breidahl, tryllekunstneren Georg Kjeldsen, dobbeltkvartetten af Valby Sangforening og 16 dansende børn fra frk. Mary Bøgevangs kursus.

Festen som ledes af hr. Scheel Vandet, slutter med en lille dans. Entreen til aftenunderholdningen vil kun blive 50 øre, enkelte reserverede pladser 50 øre ekstra.

Morgenbladet Adresse-Avisen 7. juni 1907.


Skolehaven i Valby

Pigernes øves i havedyrkning.

Vi har tidligere omtalt skolehaverne i Valby som af overretssagfører Guthmann har fået overladt brugsretten til et jordstykke beliggende ved den gamle kirkesti i Hvidovre. 

Det er folkebørnehaven som har sat både oplysningsselskabet og skolehaven i gang.

Lederen, typograf Gundorph Sørensen, har nu fået planerne realiseret, således at ikke alene skoledrenge, men også skolepiger deltager i havedyrkningen.

Valby er på dette område et foregangssted. Det er første gang herhjemme man har givet pigebørnene samme ret som drengene til at øve sig i en skolehave.

Det viser sig at pigerne er meget interesserede i dette ny virksomhedsfelt. Der har meldt sig ca. 40 skolepiger som under ledelse af kommunelærerinde frk. A. Larsen deltager med iver og lyst i jordens bearbejdning, i plantning af urter, blomster osv.

I drengeafdelingen er indtegnet over 150 deltagere, som ledes af kommunelærer Alfred Nielsen.

Den lille børnekoloni ledes af en af de små deltagere valgt komite, bestående af 7 børn. Komitemedlemmerne har hver sin dag, på hvilken de fører tilsyn med det dyrkede areal og med arbejdets gang.

Et ret betydeligt stykke af arealet er allerede bearbejdet, tilsået og beplantet med køkkenurter eller sirplanter, af hvilke sidste en del i disse dage står i fuld blomstring. Børnene er ivrige med at indhegne deres respektive jordstykker, og de våger omhyggeligt over at ingen uvedkommende betræder eller beskadiger deres enemærker.

Bestyreren har anmodet os om at henlede opmærksomheden på at børn der ikke er så heldige at komme på landet i ferien, kan få et velkomment surrogat ved at indmelde sig i skolehaven i Valby.

Her kan børnene på en behagelig og fornøjelig måde tilbringe deres fritid under sommerferien, mellem glade og syngende skolekammerater.

Det er desuden heldigt for disse børn at bestyrelsen er i færd med at indføre ordnede lege under ledelse af en lærer eller lærerinde.

De ordnede lege vil danne et udmærket supplement for skolernes gymnastikundervisning, og legene har desuden den fordel, at de udføres i fri luft og ikke i et støvfyldt gymnastiklokale.

Indmeldelser modtages dagligt hos hr. Gundorph Sørensen, Bergs Alle 2. Undervisningen i de ordnede lege finder sted mandag og torsdag kl. 9-11 fm. N.-B.

Social-Demokraten 8. juli 1907


Røveri.

I går morges ved 3-tiden blev en arbejdsmand Kristensen overfaldet på landevejen fra Valby til VIgerslev af to vagabonder der lå på marken.

De slog ham ned og stjal hans ur samt 25 kr.

Banditterne undløb, men deres signalement er opgivet temmelig nøjagtigt til politiet.

Folkets Avis - København 19. juli 1907.


Københavns Prærie.

Det er Valby Fælled, jeg mener.

Med en næsten utrolig frodighed er græsset i år skudt op derude, som for den sags skyld andre steder med. Det er henved et par alen højt og ligner ganske en kornmark, når det duver for vinden, medens lys og skygge veksler i lange bløde dønninger, over hvilke lærkerne kvidrer og triller.

For et par dage siden skød jeg i en varm middagstime genvej over den del af fælleden, der med sine spredte tjørnebuske og lange, næsten vandløse grøfter, over hvilke myggene danser til græshoppernes monotone musik. ligger mellem Enghavevej og Køge Landevej.

Fælleden er forpagtet af de herrer kreaturkommissionærerne brødrene Nielsen, der tager heste og kreaturer på græs derude, og på den måde gør en særdeles god forretning. Disse fælledens strenge indehavere forbyder ved opslag og advarsler at færdes på deres vidtstrakte enemærker. Valby Fælled ville en sommersøndag være et søgt og yndet udflugtssted for hundreder af københavnere, hvis de havde lov til at opholde sig derude.

Nå. det var ikke det, jeg ville tale om. Det var om min rejse over prærien, for en rejse var det, oven i købet en anstrengende rejse, der fik sveden til drive ned ad panden på mig.

Møjsommeligt, skridt for skridt gik det frem gennem græsset, der nåede halvvejs op på Brystet af mig og nede ved roden var så stridt og stift og tæt som rugstrå. Jeg måtte løfte foden lige op og sætte den fra oven ned, medens græsset knækkede og brast under den. Om at gå på sædvanlig vis som man går på en gade, var der ikke tale. Græsset stemmede mod fødderne, holdt igen, svøbte sig op om anklerne som lange tynde fingre. Det ligesom trak fødderne ned til jorden og anstrengte sig for at binde dem fast til denne. Gang efter gang var jeg ved at falde på næsen, når overkroppen havde stærkere fart frem efter end fødderne kunne følge med til.

Det var en besværlig march, men hvor var det alligevel ikke dejligt at kæmpe sig frem gennem al denne bugnende frodighed. Der var sommerduft og sol at svælge i. Jeg glemte byen bag mig, jeg var langt borte, ude i den oprindelige, vilde, uberørte natur, på prærien, på den vildsomme pampas. En hest sprang op foran mig, den havde ligget skjult af græsset og stirrede forbavset på mig. Det skulle ikke undret mig, om en bande rødhuder pludselig var dukket frem med tomahawker og krigsmaling og det hele.

Jeg ved ikke, om nutidens drenge læser Cooper. Men hvis de gør det og hvis de, som vi gjorde det i mine drengeår, leger Indianere og “blege ansigter", da vil jeg anbefale dem Valby Fælled. Der gives intet herligere sted til at øve den tapre “Stifinders" og den sidste mohikaners bedrifter om igen.

þÿ  Nej, det er sandt! Jeg glemmer jo rent, at d'hrr. brødr. Nielsen har fået forpagtet fælleden, at “Københavns Prærie" ikke er for raske drenge at tumle sig paa, men for gumlende heste og drøvtyggende køer a 50 øre om dagen i græsningspenge.

Urias.

København 20. juli 1907

Ingen kommentarer:

Send en kommentar