lørdag den 3. december 2022

Valby Tidende nr. 188, januar-februar 1907

25 års firmajubilæum.

Den 2. januar fejrer det store og ansete ingeniørfirma F. L. Smidth & Co. her i byen sit 25 års jubilæum.

Firmaet beskæftiger ca. 100 mennesker på sine kontorer og ca. 200 på fabrikken i Valby og giver stor middag for hele dette sit personale på skydebanen jubilæumsaftenen.

Firmaet stiftedes den 2. januar 1882 af nu afdøde ingeniør F. L. Smidth.

Firmaets nuværende indehaver, ingeniør, borgerrepræsentant Aleksander Foss og ingeniør Poul Larsen indtrådte i firmaet henholdsvis 1884 og 85 og blev begge i 1888 optagne som kompagnoner. I 1899 afgik firmaets stifter ved døden, hvorefter de to ovennævnte herrer blev firmaets eneste chefer.

Særlig har det store og ansete firma vundet anerkendelse som maskinleverandører til cementfabrikkerne - ikke alene de hjemlige, men hele verden over. Helt ned til Sydamerika er firmaets anerkendte maskiner nået, og de fleste cementfabrikker i Skandinavien er firmaets kunder.

F. L. Smidth & Co. har nu værkstedsfilialer rundt om i udlandet, bl.a. i New York, Paris og Berlin og står i det hele som en pryd for dansk ingeniørvirksomhed.

Ax. Th.

København 1. januar 1907.


På et jernstøberi i Valby var en lærling Emil Larsen i morges beskæftiget med at hælde støbejern i nogle forme. Under arbejdet skete det uheld at støbeskeen gled ham ud af hånden og den glødende masse flød ud over hans fødder. Han blev kørt til Kommunehospitalet.

Nationaltidende 8. januar 19087, 2. udgave.


Mødrehjemmet i Valby.

Ved kvinders arbejde for kvinder er det i disse dage på Gl. Jernbanevej i Valby åbnede Mødrehjem fremstået. Det er et led i tidens humane bestræbelser for at skabe blidere kår for nødstedte mødre med deres børn, og på virksomhedens program står bl.a. det meget prisværdige formål at man vil søge at binde moder og barn sammen, bevare forbindelsen mellem dem [et ord mangler] sikkert rigtig erkendelse af at netop herigennem giver man moderen et holdepunkt der vil værne hende mod at glide ud ned ad skråplanet.

Hjemmet optager ugifte kvinder som for første gang er blevet mødre, og deres spæde børn. Kort efter at barnet er bragt til verden, kommer den unge moder ind på hjemmet, hvor hun kan forblive et år, sysselsat med - foruden sit barns pleje. - Husgerning, uddannelse i dameskræddersyning, strikning på strikkemaskine o. a. lignende. Senere skaffes der hendes plads udenfor hjemmet - først halvdags, derefter heldags, men hjemmet slipper ikke derfor forbindelsen med hende; det vil stedse, så vidt gørligt, være rede til at række hende en hjælpende hånd.

På en lys, luftig og solrig salslejlighed i det endnu ret landlige Valby er Mødrehjemmet indrettet med plads til 10 mødre med børn. Værelserne er rummelige og nette og hele installationen sikkert i overensstemmelse med den børnehygiejnes krav.

Som nævnt er hjemmet fremgået som et resultat af kvinders arbejde, idet en kvindekomite og et forretningsudvalg bestående af fru Marie Ploug, fru Geisler, frk. de Gähler, fru Eva Moltesen og fru Wanscher har taget sagen op og gennemført den, så at man nu har turdet påbegynde hjemmets drift. Stiftelsens læge er den eneste kvindelige børnelæge frk. Helga bernhardt, forstanderinde frk. Tvede, plejerske frk. Mielche.

Imidlertid medfører driften betydelige udgifter, og det er da komiteens håb at hjemmet må finde venner der vil støtte det og sætte det i stand til at fortsætte sin menneskekærlige gerning uden i noget men at måtte slå af på de stillede opgaver.

Torsdag eftermiddag indviedes hjemmet ved en lille højtidelighed, ved hvilken forretningsudvalgets formand, fru Marie Ploug samt pastor Hoffmeyer talte. I går præsenteredes det for repræsentanter for pressen [] og sikkert vil inden mange dage dets [] vugger være optagne.

Dagbladet (København) 19. januar 1907. Hjemmet lå på Gl. Jernbanevej 30.


Et magert protestmøde.

Grundejerne og de kommunale arbejderboliger.

Det blev det jammerligste protestmøde vi nogensinde har set, det grundejerne i aftes afholdt i Håndværkerforeningen for at protestere imod de kommunale arbejderboliger der er projekteret opført i Valby.

For så godt som tomme stole holdt formanden, antisocialisten kaptajn Jurckmann det indledende foredrag i hvilket han på en prik udtalte den medfølelse med de stakkels arbejdere og den fordømmelse af vort kommunestyre som vi i går spåede hans protest ville bestå af.

Naturligvis græd den altid protestsyge formand store og tunge krokodilletårer over den betrængte grundejerstand, og i tråd hermed oplyste han at der ved april flyttedag stod 9.327 lejligheder ledige i byen med indlemmede distrikter.

Derefter talte to grundejere og sluttelig foreslog hr. Jurckmann en protestresolution som ved vedtaget med alle 10 stemmer - altså enstemmigt.

Det skal nok hjælpe!

Folkets Avis - København 31. januar 1907.

Valby Strømpefabrik på Trekronergade 1907.

Fra Trekronergade Villaby i Valby meldes det os nu at stæren er kommet. Den gik straks i gang med at smide gråspurvene ud af stærekasserne. Stæren burde være medlem af grundejerforeningerne.

Folkets Avis - København 28. februar 1907.

3 kommentarer:

  1. Gad vide om der ikke skulle stå ugifte mødre i stedet for nygifte.

    SvarSlet
  2. Gad vide om der ikke skal stå ugifte mødre i stedet for nygifte.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, det har du ret i. Eksemplaret af Dagbladet er af usædvanlig dårlig kvalitet, så mine lidt aldrende øjne har fortolket et langt mellemrum som et n og et u som et y. Sikkert ikke den eneste fejl, så hvis du finder flere, lad mig høre. Tak!

      Slet