lørdag den 26. november 2022

Valby Tidende nr. 187, november-december 1906

Barnepoliklinikken. Åbningen i går. Klinikkens indretning.

Med den børnepoliklinik, som åbnedes i går på Mellemtoftevej [Rosengårdsvej 4] i Valby, har “Bangs Virksomhed" føjet et nyt led ind i sine smukke bestræbelser for børnenes velfærd.

Det, der særlig virker umiddelbart tiltalende ved “Bangs Virksomhed" er den stilfærdighed og bramfrihed hvormed den træder frem.

Der er ikke som ved så mange andre filantropiske foretagender påtrængenhed og halløj, hvor “Bangs Virksomhed" viser sig, og dog, eller måske netop af den grund har den formået at vinde så manges yndest og udrettet så meget godt.

“Bangs Virksomhed" har påtaget sig den samfundsnyttige opgave at komme ulykkeligt stillede svage børn til hjælp, lindre deres sygdom og om muligt gøre dem til sunde og raske mennesker.

Disse bestræbelser har dem søgt at virkeliggøre gennem Børnehospitalet, Mellemtoftevej [Rosengårdsvej] 2 og 4 i Valby, hvor der er plads til 12 små patienter, der alle får både behandling og ophold gratis Nu har den suppleret dette med den børnepoliklinik. som vi forleden bebudede.

Poliklinikens åbning gik meget stilfærdigt for sig: der var ingen højtidelighed med rørende taler; men døren smækkedes op, og klinikken indbød forældrene - til daglig at komme med deres børn, de sunde som de syge for at få råd og vejledning.

På 1. sal lige under hospitalet har poliklinikken lokaler og der skinner af renlighed. Der er et venteværelse med plads til 14 personer, en konsultationsstue med alt hvad dertil hører, bl.a. en vægt der kan veje med 5 grams nøjagtighed og er særlig indrettet til at veje børn på, der er mælkekøkken, linnedrum og værelse til plejemoderen.

Hver tirsdag, torsdag og lørdag er der konsultation for syge børn, og hver mandag, onsdag og fredag vejledning i pleje af sunde børn. I erkendelse af at det sidste ikke er mindre vigtigt end det første, men vanskeligere at få forældre til at indse nytten af, har dr. Fabricius Bjerre, hospitalets og poliklinikkens læge, som en særlig opmuntring skaffet kuponer, ved hjælp af hvilke man kan få mælk til børnene for 13 øre pr. pot.

Nogen svaghed og sygelighed hos børnene kunne afværges hvis de straks fik rationel pleje, og det ville derfor være ønskeligt om rigtig mange ville komme med deres raske børn, højst hver uge, få dem vejede og få besked om deres ernæring og pleje.

Det er det bedste vi kan ønske for denne nye gren af "Bangs Virksomhed". Så kommer også nok de nødvendige pengemidler lige så stille og roligt som dette opofrende filantropiske arbejde ydes.

Aftenbladet (København) 1. november 1906.

Mellemtoftevej 2 og 4. Foto Peter Elfeldt. Public Domain.


Børnepoliklinik i Valby.

På Mellemtoftevej [Rosengårdsvej] 4, Valby har "Bangs Børnehospital" åbnet en børnepoliklinik. Den toges i brug i går, og vi fik lejlighed til at se det nye foretagende, der i øvrigt er knyttet til virksomhedens børnehospital.

Den nye polikliniks læge er dr. Ejner Fabricius-Bjerre som på en rejse i Tyskland har studeret derværende anstalter af lignende art og nu har overført sine erfaringer på den lille opgave i Valby. Berlin er inddelt i kredse, og det offentlige leverer gratis børnemælk. 

Når man betænker at 25 procent af småbørn dør allerede i det første leveår, vil det forstås at der tiltrænges hjælp, råd og pleje til opfostring af de små. 

Bangs Børnehospitals poliklinik står til tjeneste for sunde og syge børn og ubemidlede forældre. Dels gives der forældrene vejledning i pleje og behandling af sunde børn - hver mandag, onsdag og fredag kl. 10, dels er der konsultation for syge og børn. Den er henlagt til tirsdag, torsdag og lørdag kl. 10. Børn hvis forældre er i sygekasse, modtages kun efter skriftlig henvisning fra sygekasselægen.

Børnehospitalet.

Dette har bestået i ca. 2 år og giver plads for 12-13 små i de lyse, venlige stuer. Et besøg her er meget interessant, navnlig fordi det viser hvorledes alt der kan tjene til de spæde spirers helbredelse og sunde vækst, er iagttaget. Ofte kommer disse børn fra yderst fattige hjem, hvor hygiejniske leveregler ikke kan overholdes. Barnet forkommes, bliver sygt af mangel på nærende føde, frisk luft, adgang til solens lys og så får hospitalet den opgave at plante den krøgede spire om i en nu jordbund - på hospitalet.

Der fortaltes os et eksempel på moderkærlighed som ganske vist er utilladelig. En moder fik for flere måneder siden sit syge, spæde barn indlagt på børnehospitalet i Valby, og der ligger det endnu. Skønt barnet er friskt. Men moderen har simpelt hen ladet være med at hente det, og har trods eftersøgninger ikke været til at finde. Hun mener vel at barnet har det bedre hvor det er. Men hospitalet er nu ikke indrettet på det, og må derfor søge barnet anbragt andetsteds. Et hittebørnshospital har vi - desværre - ikke her til lands.

Ude i børnehospitalets entre stod en 6-7 årig sød lille pige, smilende glad og frisk. Lægen fortalte at hun for længere tid siden var bragt til hospitalet, nedbrudt af opholdet i hjemmet, en usund, fugtig kælder. Hospitalet har været dette barns første, rigtige hjem fordi det bød hende de vigtigste livsbetingelser: god pleje og gode hygiejniske vilkår.

Og skønt der her er tale om et sygehus, kan besøget være yderst opmuntrende. De små børn der er i god bedring, er lige så mange solstråler der varmer og glæder et menneskehjerte.

Men den ny børnepoliklinik udfylder et savn i virksomheden på Mellemtoftevej [Rosengårdsvej]. Dens opgave er at lære forældre, hvorledes børnesygdomme kan forebygges. Og forebyggelsen går jo dog, når alt kommer til alt, i rang forud for helbredelsen. Det er ikke altid vanskelige levevilkår i de små hjem som foranlediger sygdom. Tit og mange gange er det forældres mangel på forståelse af hvorledes den lille menneskeplante skal behandles.

Den Bang'ske virksomhed støttes jo af mange private. En særlig omtale fortjener en frivillig organisation kaldet "Unge Hjælpes Forbund", bestående af børn og unge mennesker. De er 150 i alt, og deres årskontingenter tjener til hospitalsophold for fattige, syge børn. Det er en smuk og efterlignelsesværdig offervillighed.

A. C. 

Social-Demokraten 2. november 1906.


En ny politiassistent.

I går kom meddelelsen om at politiassistenten i Valby var udnævnt og at valget havde truffet den kun 26 år gamle cand. jur. Hakon Jørgensen der indtil da var inspektionsbetjent på Nørregades Politistation.

Hakon Jørgensen har hermed gjort en efter hjemlige forhold meget usædvanlig karriere, idet han først for to år siden efter at være blevet juridisk kandidat, trådte ind i Københavns Politi.

Han gjorde sig hurtig bemærket her og fik således i fjor tilbud om at blive politiassistent i Hellerup, men foretrak at blive herinde og se tiden an. Hvilket han sikkert ikke fortryder nu.

Som politimand har han gjort sig afholdt blandt sine kammerater, der satte pris på hans djærve, ærlige væsen og som dertil agtede ham som den dygtige, rådsnare opdager han var. Hans instinkt var sikkert, og han ejede tillige en i hans unge alder sjælden besindighed og ligevægt, noget der utvivlsomt har vejet tungt i vægtskålen for ham da man nu betroede ham en overordnet post.

Når hr. Jørgensen nu som politiassistent skal begynde sin virksomhed i Valby, tror vi nok med den kendskab vi har til ham, at vi kan udtale de lyseste forhåbninger om at han og hans folk vil kunne løse den opgave der stilles dem.

Så at Valby borgere kan sove roligt og i tryghed.

København 6. november 1906.


Dødsfald. 

I en alder af omtrent 78 år er fhv. praktiserende læge i Snertinge ved Holbæk Christen Harpøth afgået ved døden.

Dr. Harpøth var født den 23. december 1828 i Falslev ved Mariager hvor hans far var sognepræst. Privat dimitteret blev han student 1849 og gav sig derpå ind på medicinens studium som han gentagne gange måtte afbryde idet han 1853 fungerede som koleralæge i København og Valby under den store epidemi, og det følgende år var underskibslæge på fregatten "Tordenskjold". Umiddelbart efter at have absolveret sin embedseksamen tog han tjeneste i søetaten, var derpå en tid lang kandidat på Almindelig Hospital og nedsatte sig 1858 i Snertinge ved Holbæk. Det følgende år flyttede han til Faurboe, men vendte snart efter atter tilbage til Snertinge hvor han praktiserede fra 1863 til for nogle år siden og hvor han oparbejdede en meget betydelig virksomhed.

Dr. Harpøth var en meget dygtig og samvittighedsfuld læge der var overordentlig afholdt af sine mange patienter, blandt hvilke han efterlod et stort savn, da han for nogle år siden trak sig ud af sin praksis og flyttede til Frederiksberg hvor han nu er død.

Nationaltidende 17,. november 1906, 3. udgave.


Sølvbryllup. En mangeårig partifælle, murer Martin Madsen med hustru Magdalene, f. Spangenberg, Langgade 81, Valby, fejrer i morgen deres sølvbryllup. Madsen er meget afholdt indenfor kammerater og partifæller, og har i mange år været formand ved forskellige store arbejder, og tillige haft flere tillidshverv i sin faglige forening, hvoraf han har været medlem fra dens oprettelse. Kollegerne ønsker alt godt for sølvbrudeparret.

Social-Demokraten 24. november 1906.


Børnepolikliniken.

Et besøg i konsultationstiden.

Det er nu akkurat en måned siden, den nyeste udvidelse af “Bangs Virksomhed", børnepoliklinikken i Valby åbnedes. Og lykkeligvis har denne fortrinlige virksomhed også fået den søgning, som dens stiftere havde grund til at håbe. Der har siden poliklinikken åbnedes den 31. oktober, været 128 små patienter hvoraf størsteparten er mødt til flere konsultationer. Selvfølgelig er det mest folk i kvarteret der kommer med deres børn, men klinikken har dog også haft patienter fra andre dele af byen.

Som vi har nævnt i tidligere artikler, er der også konsultation for sunde børn, råd og vejledning angående børnepleje og lignende, der kan være til gavn for mange mødre.

Det er naturligt at denne del af virksomheden ikke har været så meget sagt; det vil så vare nogen tid inden det læres, at det er bedre at forebygge end at helbrede. Der har dog været 5 mødre der trofast er kommet med deres børn, har fået dem vejet og fået anvisning til pleje. Forhåbentlig vil de børn, der nu bringes til Poliklinikken som syge, også vedblive at stå under dens kontrol, når de bliver raske.

Vi aflagde i lørdags efter tilfældig indbydelse fra børnepoliklinikkens og hospitalets læge, hr. Fabricius Bjerre, et besøg derude, og havde den glæde at overvære konsultationerne. Der var et par mødre som kom med deres spæde børn, ganske små børn på 3 -4 uger; det ene havde halsbetændelse, og fejlede ellers ikke noget; det andet var et lille svageligt barn hvis mave ikke var i orden. Men maven blev skyllet ud efter alle kunstens regler, og moderen fik anvisning på barnets ernæring.

Der var et par småpiger med sår i ansigtet og i håret. De stod meget tålmodigt og lod sygeplejersken og den rare doktor fjerne forbindingen og klippe generende hårtjavser af, og så forsvandt de med glade ansigter ud til deres mødre i venteværelset.

En lille dreng havde fået et fingerled revet af  i en cykles tandhjul. Han klynkede lidt, da lægen pillede forbindingen af, og hylede lidt mere, da sygeplejersken lagde jodomslag på; men så dog ud til at være ganske tilfreds med tilværelsen, da han med huen i hånden listede ud ad døren.

Der var mange flere børn derude. og alle så de glade og taknemmelige på deres gode venner, lægen og sygeplejerskerne, og på deres faderlige hjælper, hr. Bang, som har et lille venligt ord til hver, og hvem de alle kender.

Tilskuer.

Aftenbladet (København) 4. december 1906


Garveriarbejder Preuss' 2-årige datter faldt i går ud af et vindue fra 3. sal i ejendommen nr. 5 på Rughavevej. Døende blev barnet bragt til Bangs Børnehospital i Valby.

Dannebrog (København) 18. december 1906.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar