Ulykke.
På den store nybygning hjørnet af Valby Langgade og Gl. Jernbanevej skete i går eftermiddags et stygt ulykkestilfælde. Ved at henkaste en stabel mursten på stilladset, gled en af disse udenfor og ramte murer Pedersen, Nygade 1, Valby i hovedet. Bevidstløs bragtes den tilskadekomne til hospitalet.
København 13. juli 1906.
Solstik.
En tømrer A. Hansen fra Valby Langgade 21 blev i går i Reventlowsgade ramt af solstik og styrtede bevidstløs til jorden.
En tilkaldt læge lod ham befordre til hospitalet.
Dannebrog (København) 20. juli 1906.
Kaniner i Zoologisk Have.
Valby lokalforening af “Foreningen til Kaninavlens Fremme i Danmark" åbnede i går sin udstilling i Zoologisk Have. Den er beliggende på sportspladsen, og der er fri entre.
Det er noget siden, der stod gny af kaninavl, men man må derfor ikke lade sig forlede til den opfattelse, at sagen stagnerer. Kaninavlerne formerer sig ganske vist ikke i samme grad som kaninerne, men de har dog en forening med ca. 1500 medlemmer i ca. en snes lokale afdelinger.
Blandt disse synes Valbyafdelingen, hvis formand er tilskærer Lundgren, at være en meget trivelig forening, og den udstilling, den har åbnet i hr. Schiøtts have, står over, hvad der hidtil er budt det højtærede publikum. De gode Valbymænd har også mødt megen velvilje både hos havens direktion og hos andre velyndere af kaninsagen. Således har hr. Carl Aller og elektropletfabrikant Drewsen skænket præmier, som er udstillede i bureauet, og borgerrepræsentant Jønson har lånt udstillerne dekorationer.
De første kaniner, man lægger mærke til, er fritløbende. Man har overladt dem området omkring vandbassinet, og de er yderst vævre. Men varieteterne må studeres i de særlige bure. Der er de belgiske kæmpekaniner som optræder i forskellige farver, lige fra sort til hvid og fra blå til gul. Trods deres størrelse er de ikke så gode slagtedyr som sølvkaninerne der tilmed er hurtigt voksende, hårdfør og frugtbar. De føder sorte unger som efter et par fældninger får den smukke sølvgrå farve.
Man kan købe en hel kanin familie for 25 kr. Men det må udtrykkelig bemærkes at der er kaninhunner med stor avledygtighed som i pris kan løbe op til både 50 og 100 kr.
Blandt de 100 udstillede racer gør den franske vædder med de lange, nedhængende ører krav på opmærksomhed. Ørenes længde er kendetegn på fremragende egenskaber. En unge koster 3-5 kr. og er betydelig dyrere end sølvkaninunger der kan fås for 1 a 2 kr.
Til hæder for vort land er der også en dansk kaninrace, og danskerne har en meget fremskudt plads. De er både hårdføre og frugtbare, og de er alligevel uskyldshvide med store kønne øjne. Ved krydsning mellem en dansker og en anden nobel nationalitet kan der fremkomme eksemplarer af enestående finhed. Der er en i "det danske" spekulerende vognfører som med sine kaniner har foretaget et komplet sejrstog på alle udstillinger.
Af almindelig interesse er det at oplyse at kaninsagen har udsigt til stor fremgang hos vore husmænd. Kærhave Husmandsskole har oprette avlscentre og dermed understreget betydningen af kaninavl i de små hjem.
Hvad kaninen er værd vises i øvrigt på udstillingen hvor man hver dag kan se friskslagtede dyr, og hvor pelsværk og klædningsstoffer af kaninskind fortæller om alsidig udnyttelse af avlen.
Udstillingen har tombola.
Islænderne besøgte i går Zoologisk Have hvor de vistes om af direktør Schiøtt.
A. C. M.
Social-Demokraten 28. juli 1906.
Kaninudstilling.
I dag åbnes i Zoologisk Have på udstillingspladsen en kaninudstilling, arrangeret af Valby Kaninavlerforening. Udstillingen omfatter alle arter af kaniner og bliver meget righoldig. Til udstillingen er knyttet en skindudstilling der viser, hvorledes skindene kan anvendes både som pelsværk og til genstand i hjemmene. Udstillingen omfatter ikke mindre end 124 numre, hvoraf sølvkaninen udgør 54 nr. Blåbæveren, franske væddere, belgiske kæmpekaniner og angorakaninen er ligeledes repræsenteret, ligesom redskabet og andet til kaninavl hørende ting vil forefindes. Der fordres ingen særlig entre, enhver af havens besøgende har adgang. Foreningen søger sine udgifter dækkede ved afholdelse af en tombola, hvortil der af velyndere er skænket gaver, ligesom der af medlemmerne og andre er skænket 30 kaniner og en del duer. Foreningen sætter nu sit håb til, at mange vil beære den med deres besøg og derigennem gøre sit til at den må have glæde af sine anstrengelser for at gøre den så smuk og fyldig som mulig.
Foreningens formand, tilskærer H. Lundgren, Kløverbladsgade 2, Valby og dens sekretær, assistent E. Søderberg, Langgade 35, Valby giver beredvillig alle oplysninger udstillingen vedrørende.
Social-Demokraten 27. juli 1906.
Mislykket bedrageri. Valby Svineslagteris gamle jern.
En flere gange straffet person ved navn Valdemar Henriksen indfandt sig i går på Valby Svineslagteri og henvendte sig til forvalteren med forespørgsel fra firmaet Levin og Sønner i Ryesgade om det var der han skulle hente noget gammelt jern.
Jo, det var rigtig nok, svarede forvalteren, og Henriksen gik derpå efter en vogn og et par mænd som skulle hjælpe ham.
Jernet blev læsset på vognen, men under pålæsningen blev forvalteren mistænksom idet han ikke fandt firmaet Levins navn på vognen.
- Det er vel til Levin og Sønner? spurgte han endnu engang, og Henriksen svarede: Selvfølgelig!
Alligevel telefonerede forvalteren til firmaet, men da han ikke fik nogen klar besked, lod han Henriksen køre med jernet, mens han selv fulgte efter i passende afstand.
Det viste sig snart at Henriksen kørte en ganske anden vej end til Ryesgade, og forvalteren gik da atter i lag med ham, men han klarede sig med at det først skulle vejen på en vejerbod i Rantzausgade.
Herude læssede de imidlertid hele ladningen af hos en jernkræmmer. Så blev henriksen anholdt af en betjent og tilstod at det hele var overlagt bedrageri.
Folkets Avis - København 12. august 1906.
Den langsomme ambulance. En dårlig ordning i Valby
Der skete forleden en alvorlig ulykke på Ålekistevej i Vanløse, idet en tjenestepige faldt af en vogn og forslog hovedet så slemt, at der indtrådte en hjernerystelse.
Vi påtalte i den anledning, at der hengik tre kvarter, inden Valby ambulance ankom til ulykkesstedet og kunne køre den tilskadekomne til Kommunehospitalet, og vi oplyses nu om at det ingenlunde er noget enestående tilfælde på Valbyambulancens langsomhed.
For nogen tid siden blev der således telefoneret efter ambulancen til Søholmgård på Roskilde Landevej, hvor en tjenestekarl var faldet ned fra høstænget. Til trods for at det var en søndag morgen, tog det dog 35 minutter inden ambulancen kørte ud. Den tilskadekomne var da også død, før man nåede til hospitalet med ham.
Nogen tid efter faldt en tømrerlærling ned fra en bygning på hjørnet af Jernbanevej og Langgade Der blev straks telefoneret efter ambulancen, men i stedet for kom en politibetjent og skulle syne den tilskadekomne for at se om det nu også var nødvendigt at lade ambulancen komme, da den jo ikke skulle køre til nar, som betjenten udtalte. I dette tilfælde varede det 25 minutter inden ambulancen kom, skønt der kun var et minuts gang fra vognens staldplads til ulykkesstedet.
Men af skade bliver man jo klog, og da der nogle dage senere indtraf en anden ulykke på samme sted ved at en mand fik en mursten i hovedet, ringede formanden ikke til Valby-ambulancen, men til Frederiksbergs som mødte 6 minutter efter og tog sig af den tilskadekomne.
Nu kan man ikke lægge vognmanden noget til last, for han bliver ikke betalt derfor og er ikke pligtig at have hest og kusk i beredskab når en ulykke indtræffer.
Men det er selve ordningen der er dårlig, og Valby og omegn har grund til at være i høj grad misfornøjet med den.
På Valby Brandstation står der altid 4 heste parat til udrykning, men hvorfor har man da ikke ambulancen stående der og benytter disse heste?
I de 13 måneder Valby har haft sit eget brandvæsen har der vist kun været en mindre ildebrand og en falsk alarm, mens der i en mængde tilfælde har været brug for en hurtig ambulance.
Det eneste naturlige og forsvarlige ville da være at opstalde ambulancen på brandstationen ligesom man gør i København og på Frederiksberg,
Som det er nu, hvor de tilskadekomne må ligge og forbløde i halve timer, mens der ventes på ambulancen, er det ikke så lidt af en skandale.
Folkets Avis 12. august 1906.
En tyvehule i Valby. Opdageren fulgt efter tyveknægten.
På Vesterbro traf en opdager i går en ofte straffet tyveknægt Hans Nielsen som i den senere tid har opholdt sig uden for politiets virksomhed. Opdageren fulgte efter ham helt ud til det yderste Valby hvor Nielsen forsvandt i en ejendom.
Ved at undersøge huset fandt betjenten et vældigt tyvelager og foruden Nielsen to andre gamle tyveknægte, Lauritz Andersen og H. P. Christiansen. De har i lang tid plyndret marskandiserbutikker om natten og havde samlet sig en lun rede med mange dyre koster.
Folkets Avis - København 2. september 1906.
Ny børnepoliklinik.
Onsdag den 31. oktober kl. 10 fm. åbner "Bangs Børnehospital" en gratis poliklinik for børn af ubemidlede forældre. Den nye poliklinik der får lokaler på Mellemtoftevej [Rosengårdsvej] 4 i Valby, vil ikke alene yde konsultation for syge børn, men tillige hvad der er nyt herhjemme, give vejledning i pleje og behandling af sunde børn.
Hospitalets læge, Einer Fabricius-Bjerre, vil forestå poliklinikken.
Dannebrog (København) 14. oktober 1906.
Brandstiftelse.
Natten til i går blev der to gange ved velordnede bål forsøgt brandstiftelse i en nybygning på Valby Langgade. Brandvæsnet måtte begge gange slukke ilden. Sagen er overgivet til politiet.
Dannebrog (København) 17. oktober 1906.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar