lørdag den 12. november 2022

Valby Tidende nr. 185, april-juni 1906.

Opførelse af arbejderboliger ved Valby Gasværk.

I borgerrepræsentationens møde i aften foreligger der forslag fra Magistraten om udskrivning af en offentlig konkurrence til opførelse af arbejderboliger ved Valby Gasværk.

Forinden Magistraten er skredet hertil, har den ladet udarbejde to forslag. Det ene af arkitekt Fussing, det andet af arkitekt Heinrich Hansen.

Arkitekt Fussings projekt omfattede 9 bygninger, indeholdende 40 tre- og 56 toværelses lejligheder, og den samlede udgift ved opførelsen, iberegnet grundarealet til en pris af 50 øre pr. kv.-alen, androg ½ mill. kr. Da indtægterne imidlertid ikke kunne kalkuleres højere end til 23.200 kr., hvad der efter fradrag af 8200 kr. til vedligeholdelse, administration m. m. kun repræsenterede 4,64 pct. af anlægsomkostningerne, mente Magistraten ikke at kunne anbefale dette projekt.

Magistraten har derefter ladet arkitekt Heinrich Hansen udarbejde et andet, ændret forslag, hvorefter de fleste villaer er fjernede og lejlighederne samlede i større huse. Det er derved lykkedes at fremskaffe et projekt, som efter Magistratens mening løser opgaven forretningsmæssigt, og selvom det næppe vil kunne anvendes ganske, som det foreligger, så er det dog vist, at sagen lader sig gennemføre med udsigt til, at kommunen kan få fuld rente af sine penge.

Dette projekt har været forelagt arkitekt Fussing, men efter dennes stærke kritik drister Magistraten sig ikke til at arbejde videre på det givne grundlag.

Magistraten har derefter ment det rettest, at der udskrives en offentlig konkurrence, og at der udsættes 4 præmier, 1 på 1000 kr., 1 på 800 kr. og 2 på 400 kr., og at der yderligere bevilliges 1900 kr. til udgifter ved sagens forberedelse.

Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende 23. april 1906


Valby. En gammel mand rides ned.

Sportsrideklubbens væddeløb i går ude på Valby Fælled havde samlet en mængde interesserede tilskuere.

En tysker, grosserer Schmahl, der for første gang deltog i sportsrideklubbens løb, vandt overlegent de to af de tre løb.

I sidste løb hændte der et uheld, idet premierløjtnant Jessens brune hoppe "Geisha" faldt ned i et hul og styrtede; rytter og hest slap dog godt fra faldet. De fortsatte løbet, men kom ind som afgjort nummer sidst.

En ældre mand der havde vovet sig ind på banen, blev redet ned af en af hestene, og en lægevagtstationsvogn måtte køre ham til hospitalet.

Blandt de notable tilskuere der overværede løbet, må nævnes den meget omtalte fru Albert Jessen, selvfølgelig til hest, kammerherre Otto Scavenius, general Hegermann-Lindencrone, dr. Krak m. fl.

Aftenbladet (København) 14. maj 1906.


Korups Have. Restauratør P. Henriksen, ejeren af det bekendte traktørsted i Valby, har af trafikministeriet fået tilladelse til at åbne en indgang direkte fra Søndermarken til haven. Dette vil navnlig være en betydelig lettelse for de mange som medbringer madkurve og spiser på plænerne i Søndermarken, når de vil hente et eller andet drikkeligt fra restauranten.

Dannebrog (København) 6. juni 1906.


Elektricitet i Valby og Sundby.

Magistratens forslag om elektricitetsforsyning til Valby og Sundbyerne fremlagdes og anbefaledes i Borgerrepræsentationens møde i aftes af borgmester Marstrand. Vedtoges det, øvrigt ikke i detailler gennemarbejdede forslag, ville man endnu i år kunne forsyne Valby i den krævede udstrækning. Det var en langt bedre ordning end den der i fjor var på tale. og man havde en pligt til at skaffe beboerne i Sundbyerne elektricitet, da de ellers ønskede selv at lave et værk. Der ville nok blive brugt de for rentabiliteten nødvendige 3.000 lamper i Valby og 3.500 i Sundbyerne.

Rump kunne anbefale dette forslag væsentlig med samme begrundelse som borgmesteren. Han anså det for aldeles givet, at man måtte bygge et stort elektricitetsværk senere. men det ville ikke foregribes ved denne sag, hvorfor han foreslog at sende denne direkte til 2. behandling. Han fandt det dog nødvendigt at indhente yderligere oplysninger, fx om hvorvidt elektriciteten skulle sendes ud til befolkningen som 110 eller 220 volt. Det kunne nemlig være tvivl underkastet, om man ikke her skulle gå tilbage til 110. Bevillingerne til transformatorer og til det sekundære net kunne man godt sende i udvalg, samtidig med at man lod resten af bevillingerne passere direkte til 2. behandling.

Duurloo takkede borgmesteren for hans imødekommenhed til at fremme denne sag hurtig: det ville også være en stor skuffelse, om den ikke gennemførtes så betids, at man fik lyset inden den mørke tid. Han havde intet imod den af Rump foreslåede deling; men det gjaldt om at blive færdig inden sommerferien.

H. C. V. Møller kunne ganske slutte sig til de to foregående talere. Dog ville han gerne have hele sagen til en hurtig udvalgsbehandling, da han også havde sine betænkeligheder vedrørende det primære ledningsnet. Han var ikke sikker på, at der ikke kunne gås noget mere økonomisk frem med dette. Der kunne i hvert fald spares opbrydning af 5-6.0000 fod gade ved en anden og ham angiven linjeføring. 

Howitz fandt del upraktisk at forsyne de to sydligste kvarterer fra den nordligste kraftstation. Her måtte være en fejl, så meget mere, som vestre elektricitetsværk ligger midt imellem.

Ebert skulle for Sundbyernes vedkommende takke, fordi det nu var blevet alvor med denne sag, skønt han var lidt betænkelig ved kravene om udvalgsbehandling. Han ville anbefale Rumps forslag om en deling af sagen.

Borgmesteren skulle hurtigst muligt få de ønskede oplysninger, men bad om lov til at udsende skrivelsen om, hvem der ville have lamper, selvom man ikke blev færdig før sommerferien.

Rump fandt Kellers grunde så gode, at han måtte slutte sig til ønsket om at få også det primære ledningsnet prøvet i udvalg. Han var dog vis på, at Sundbyerne nok skulle få elektrisk lys til vinter.

Udvalgshenvisningen vedtoges derefter som foreslået af Rump og H. C. V. Møller. 

Nationaltidende 12. juni 1906.


Styrtet ned fra 3. sal.

En 16-årig tømrerlærling, Oluf Johansen, Marstalsgade 29, styrtede i går eftermiddag ned fra 3. sal på en nybygning på hjørnet af Valby Langgade og Gammel Jernbanevej. Han knust bækkenpartiet og pådrog sig flere forskellige læsioner. I en ambulancevogn kørtes han til Kommunehospitalet.

Folkets Avis - København 20. juni 1906.


Stort nyt spinderi i Valby.

Aktieselskabet Vejle Bomuldsspinderier i Vejle har ved direktør P. Løjberg, København og justitsråd Schiøtz i Vejle købt en dødsboet efter Jesper Bendtsen og afdøde enke tilhørende grund i Valby hvis areal er ca. 8½ td. land. Overtagelsen sker straks, og opførelsen af det nye spinderi vil straks blive påbegyndt.

Social-Demokraten 23. juni 1906.

J. P. E. Hartmanns Alle 14B.

St. Hansfest i Valby.

I Arbejdernes Byggeforening i Valby afholdes i dag en sankthansfest af en ret original karakter. Festen arrangeres af villabyens egne beboere ved en lokal forening "Ekko" hvis medlemmer alle er hjemmehørende i villabyen. Midtpunktet for festen bliver forsamlingsbygningen i Hartmanns Alle i hvis festsal der arrangeres teater- og varieteforestillinger med Tivolis nye Pjerrot hr. Petersen som vært. 

Udenfor bygningen vil friluftsfesten finde sted i og ved det 2 tdr. land store haveanlæg der omgives af de mange pyntelige arbejdervillaer. Her bliver koncert af et hornorkester skiftevis med sang af et kor på 35 mand. Desuden opstilles boder og telte med forskellige bazarer og spil, ja end ikke en gammel landsbykro vil mangle.

Ved midnat bliver afbrændt et fyrværkeri af fyrværker Larsen, og festen slutter med et sommerbal i salen. Festen er offentlig og entreen er gratis allerede fra kl. 4.

Det er af villabeboerne lagt et stort arbejde i det hele arrangement, hvis ledere bør se den største tilslutning til denne ret originale sommerfest i villabyen.

Social-Demokraten 24. juni 1906.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar