lørdag den 29. oktober 2022

Valby Tidende nr. 183, September-december 1905

Et mystisk køretøj.

I morges har man på vejen til Valby Fælled fundet et elegant enspænderkøretøj, sølvplettet seletøj med grevekrone, uden kusk, og hesten, en brun vallak, liggende på vejen med overskåret hals. Politiet er i bevægelse for at opklare det besynderlige fund.

Aftenbladet (København) 1. september 1905.


En stærk cigar.

Havnearbejder Peter Fischer fra Valby fik i går middags en cigar af en bekendt. Han tændte den, men han havde næppe taget et par drag af cigaren før den eksploderede og et hav af gnister slog ham i ansigtet. Meget forbrændt blev han kørt til Kommunehospitalet.

Cigaren viste sig ved nærmere undersøgelse at have indeholdt krudt, så der falder nok en større bøde af til den gavmilde mand der bød Fischer den.

Folkets Avis - København 8. september 1905. 


Sparket i underlivet et en hest.

Kusk Niels Jensen boende Valby Langgade 63, 1. sal, blev i morges i Pilestræde sparket i underlivet af den hest han selv kørte. Han blev meget ilde tilredt og måtte køres til Kommunehospitalet i en tilkaldte ambulance.

Folkets Avis - København 28. september 1905.


Byggeforetagender i Valby.

Den Gyldencrone'ske villaejendom på Valby Langgade nr. 21 er af afdøde arkitekt Fritz Kochs enke solgt til malermester Carl Udsen i Valby for 85.000 kr. Ejendommen vil blive nedrevet for at der kan blive opført et stort bygningskompleks. Samtidig vil signalet være givet til bebyggelse af hele det hidtil forholdsvis åbne terræn der har omgivet Jesuskirken, og som har været begrænset af Valby Langgade, Jernbanevej, den store jernbanekløft og villaerne ved Søndermarksvej med den endnu eksisterende ældgamle bondegård der ligger overfor Korups Have som et af de sidste minder om den fordums landsby Valby.

Social-Demokraten 11. oktober 1905.


Revolvermanden dømt.

Skattenægteren Fleiner der truede med at skyde fogden. I slutningen af juli måned gjorde en halvforstyrret prokurist Osvald Fleinert fra Kirkevej 14 i Valby sig bemærket på en højst ekcentrisk måde.

Kongens foged sammen med rodemester Nielsen skulle pante Fleinert for skat, men da de kom til hans villa, var denne sat i forskansningstilstand, alle døre lukkede og stængede og skodder skudt for vinduerne. Da de havde dundret i nogen tid på dørene, stak Fleinert hovedet ud af et vindue og råbte:

- Døren er barrikaderet, og enhver der vover at trænge ind, bliver skudt ned!

Samtidig stak han en seksløbet revolver ud af vinduet og rettede den mod fogden. En overbetjent kom til og truede Fleinert med al landsens ulykker for hans opsætsighed mod øvrigheden, men Fleinert svarede kun ved at spænde hanen på revolveren, og man foretrak da at vente til man ved lejlighed kunne overrumple ham. Hele balladen var sat i scene for at gøre reklame for et lille flyveskrift, Fleinert ville udgive.

Der blev selvfølgelig rejst kriminel tiltale mod manden, og nogen tid efter blev en af hans venner, en hr. Theodor Jensen, kaldet Berg, impliceret i sagen.  I formiddags fald dommen. Den lød på 3 måneders simpelt fængsel for Fleinert og 1 måneds simpelt fængsel for Jensen-Berg.

Folkets Avis - København 15. oktober 1905.


Guldbryllup.

Fhv. landmand C. L. Wittrock og hustru fejrer på mandag deres guldbryllup. Mange venner og en talrig flok af børn og børnebørn vil samles til en fest i hjemmet i Mølle Alle 6, 1, Valby.

Dannebrog (København) 19. oktober 1905.


Et barnemord i Valby. En hårdfør moder.

Dagen i går bragte et nyt barnemord for dagens lys, og som ved så mange tidligere tilfælde af samme art, viste også denne moder en forbavsende hårdførhed. Hun er kun 21 år gammel og hedder Beate Winther, datter af en slagtermester.

I to måneder havde hun tjent som ekspeditrice hos bagermester Charles Andersen i Langgade 37 i Valby. Hendes madmoder havde ikke set på den store og svære pige hvorledes det var fat med hende, og først i går formiddags fattede hun mistanke til pigen der tidlig på formiddagen omhyggeligt havde vasket gulvet og så noget lidende ud, da hun kom ned for at ekspedere i forretningen.

Fru Andersen gik ved middagstid op på pigens værelse og fandt bag døren en pakke der var ombundet med sejlgarn. Hun lukkede pakken op og så at det indeholdt liget af et stort, øjensynligt fuldbårent barn. En seglgarnsstrikke lå snøret om barnets hals. 

Fru Andersen sendte bud til politiet, og kort efter indfandt sig overbetjent Rorup der skar strikken af barnets hals og lod gå bud efter en læge. Lægen fastslog at barnet var dødt, hvorefter overbetjenten opfordrede Beate til at lade sig køre til Fødselsstiftelsen. Men pigen der gik og ekspederede som sædvanlig, erklærede med stor koldblodighed at hun absolut ikke trængte til at komme på "Stiftelsen".

Naturligvis nyttede hendes protest intet, og få minutter efter kørtes hun som anholdt til Fødselsstiftelsen. Barnet bragtes til St. Johannesstiftelsen hvor det hurtigst muligt vil blive obduceret.

Social-Demokraten 2. november 1905.

Nutidigt foto af Valby Langgade 37. Foto Erik Nicolaisen Høy.

Barnemord.

En hos bager Nielsen i Valby tjenende pige Bertha Winther fødte if. Nationaltidende forrige nat et drengebørn som hun straks efter kvalte. Husmoderen fik om morgenen mistanke til pigens udseende, og ved nærmere undersøgelse fandtes liget i hendes værelse. Politiet indlagde pigen på fødselsstiftelsen.

Middelfart Avis 4. november 1905.


Liget obduceret.

Som meddelt arresterede politiet i Valby i onsdags en ung ekspeditrice, Beata Winther hos bagermester Andersen i Valby Langgade, for hendes madmoder fandt liget af et nyfødt barn hængende i en pakke i ekspeditricens værelse. I det første forhør påstod den unge pige at barnet var dødfødt.

Retslæge Borries foretog i den anledning i går en retslig obduktion af liget. Lægen afgav senere en rapport til politiet af hvilken det fremgår at barnet er fuldbårent og har levet efter fødslen, og at døden er fremkaldt ved kvælning.

Den stakkels unge moder!

Social-Demokraten 4. november 1905.


Renovationsselskabet kan ikke forlange betaling for beholderne.

Renovationsselskabet har efter indlemmelsen af Valby overtaget udførelsen af renovationen der. Det indsatte ny latrinbeholdere og forlangte at grundejerne skulle betale med 8 kr. stykket, afdragsvis med 30 øre kvartalet. Magistraten billigede det. En del grundejere protesterede og en sagfører H. nægtede at betale for april og juli kvartaler.

Renovationsselskabet bad byfogden foretage udpantning hos sagføreren for de 60 øre, men byfogden nægtede at foretage udpantningen med den motivering at sundhedsvedtægten ikke bemyndiger magistraten til at fastsætte betaling for anskaffelse af ny beholdere til de ejendomme hvor beholderne ikke er anordningsmæssige.

Social-Demokraten 11. november 1905.


Bangs Børnehospital.

"Bangs Børnehospital" i Valby der begyndte sin virksomhed for 1 år siden, blev i går i udvidet skikkelse forevist for pressen og andre indbudte. Det lille hospital råder nu over 7 værelser foruden køkkener og funktionærværelser, således at der er plads til 12 små patienter. Sygestuerne er vel ikke store, men så meget mere venlige og hyggelige, og alt til patienternes pleje er indrettet på det bedste under dr. Fabricius-Bjerres kyndige ledelse.

"Bangs Børnehospital" er et filantropisk foretagende der i sin art er enestående herhjemme. Man må til England for at finde forbilledet. Det søger navnlig at få suge, forsømte børn under sin pleje, men modtager også syge børn hvis forældre ikke har råd til at koste hospitalsophold. Alt er nemlig gratis på Bangs Børnehospital, betaling modtages ikke. Midlerne til driften indkommer ved privat godgørenhed, navnlig ved den velkendte årlige "hospitalsdag". For det sjældent smukke formåls skyld må man ønske at "hospitalsdagen" i de kommende år må give stedse større udbytte.

Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende, Aften 16. november 1905


Atter barnemord i Valby.

Moderen kvæler barnet efter fødslen. Liget i kufferten.

Valby var atter i går arnestedet for et uhyggeligt barnemord. For en måneds tid siden kvalte en pige hos bagermester Andersen i Valby Langgade nr. 37 sit barn, hvad vi dengang berettede om. Dette nye tilfælde er i går foregået kun nogle få huse fra ovennævnte sted, og besynderlig nok er begivenheden også denne gang sket hos en bagermester.

I nr. 71 hos bager H. P. Sørensen blev til 1. december fæstet en pige ved navn Gerda Jønsson. Hun var 24 år gammel og født i Ystad. Hendes madmoder nærede straks mistanke om. at pigen var frugtsommelig, men på forespørgsel benægtede Gerda på det bestemteste, at hun skulle føde.

I går formiddags var hun som sædvanlig nede i forretningen, hvor hun gjorde i orden og kogte kaffe. Efter at dette arbejde var besørget, gik hun på ny op på sit værelse, men blev nu påfaldende længe borte.

Hun er da også næppe kommet op ad trappen, før fødslen er indtrådt. Liggende på gulvet bragte hun sit barn til verden, men hun standsede dets første skrig med begge sine hænder og holdt dem om barnets hals, til det var død.

Da hun havde overbevist sig om, at alt liv var udslukt, lagde hun liget ned på bunden af sin kuffert og belavede sig til at gå ned i forretningen igen, efter at hun først havde vasket de værste spor af fødslen bort. 

Hun blev imidlertid overrasket af sin madmoder der straks så hvad der var foregået. Forgæves søgte fru Sørensen at få Gerda til at indrømme at hun havde født, og der blev  så sendt bud efter en jordemoder. Men heller ikke overfor hende ville pigen gå til bekendelse, og hun nægtede bestemt at lade sig undersøge. Derimod indvilgede hun i at tale med en læge, og hun begav sig nu hen til doktor Gramstrup der bor i Langgade nr. 49.

Jordemoderen var fulgt med i frastand og satte snart lægen ind i situationen, men da pigen stadig fastholdt, at hun ikke havde født, gik de alle tre tilbage til pigens værelse hvor lægen forlangte, at hun skulle lukke sin kuffert op.

Hun var ikke til at formå til dette og der blev så telefoneret til politistationen. Kort efter indfandt overbetjent Norup sig på gerningsstedet - han lukkede kufferten op og dermed var sagen klar.

Gerda Jønsson blev som arrestant ført til Fødselsstiftelsen. mens barneliget i en forseglet kasse blev transporteret til St. Johannes Stiftelsen, hvor det vil blive obduceret i dag.

Gerda har opholdt sig i Danmark fra sit 17. år. Hun tilstod i går at hun tidligere var blevet moder til et barn, der nu er 2 år gammel.

Social-Demokraten 20. december 1905.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar