lørdag den 22. oktober 2022

Valby Tidende nr. 182, Juli-august 1905

Indbrud i Valby. Mens familien var til dyrskue.

I går middags er der hos købmand Benjamin Carlsen på Gl. Jernbanevej i Valby sket et mærkeligt indbrud mens hr. Carlsen og familie var faget til dyrskue på fælleden.

Hvilken vej tyven er kommet ind i 1. sals lejligheden er foreløbig en gåde. Ingen af dørene var brudt op, og der syntes heller ikke at have været anvendt falske nøgler i nogen af dem.

Inde i lejligheden har tyven gennemrodet alle skabe, skuffer og gemmer og stjålet 75 kr. i sedler. Sølvtøjet er derimod ikke rørt.

I køkkenet har han drukket et par kopper chokolade og spist et par kager til, hvorefter han er forsvundet på samme mystiske måde som han er kommet.

Der er ingen i huset der har hørt eller set noget til tyven, og hr. Carlsen er derfor en del ubehagelig berørt over det uhyggelige besøg, så meget mere som det ikke er mere end en måned siden der forsvandt en snes kroner fra ham på en endnu uoplyst måde.

Folkets Avis - København 8. juli 1905.


Kærestesorg og opium. En ung piges selvmordsforsøg.

I morges ganske tidlig har en ung pige, frk. Rigmor Schou forsøgt selvmord ved at tage en større dosis opium.

Den unge pige der kun er 17 år, boede hos sin far, en cigarhandler og kioskejer i Valby Langgade 69. Hun passede dels faderens forretning i stuen og dels et mindre broderimagasin hun havde oppe i deres lejlighed på 1. sal.

For en god månedstid siden døde moderen, og den unge pige har siden da været meget overladt til sig selv. I sin ensomhed havde hun knyttet et bekendtskab med en ung mand i kvarteret, og søndagen havde hun tilbragt sammen med ham.

Man formoder der er kommet en kurre på tråden mellem dem, hun er da gået hjem og har tømt en flaske opium.

Da faderen i morges ville vække hende, fandt han hende liggende bevidstløs fuld påklædt på sengen.

Folkets Avis - København 10. juli 1905.


Den kærlighed.

Valbys dejligste kvinde skal være den 18-årige Rigmor Schou der i morges slugte en flaske morfin for at slippe ud af denne jammerlige verden. Hun var blevet forelsket i en sporvognskonduktør, og han i hende. Hun var letsindig nok til i aftes at tage den elskede med hjem i sit jomfrubur hvor de overraskedes af hendes far, en væmmelig gammel oversergent der ikke mere finder ungdommens gale streger tiltalende. Han smed konduktøren på hovedet ud af døren og fortvivlet herover tog datteren gift. Nu ligger hun på hospitalet og svæver mellem liv og død.

Lolland-Falster Social-Demokrat - Nakskov 11. juli 1905.


Selsmordersken fra Valby.

Frk. Rigmor Schou, den unge pige fra Valby Langgade der for nogle dage siden forsøgte selvmord ved at drikke opium, er nu udskrevet fra hospitalet og har fuldstændig forvundet følgerne.

Faderen påstod som omtalt dengang, at motivet til hendes handling var kærestesorg, men frk. Schou oplyser os nu om at motivet var dels sorg over at have mistet moderen, dels faderens brutale opførsel mod hende.

Frk. Schou er flyttet hjemmefra og bor nu hos en slægtning til hende. Faderen synes at have læst det 4. bud som mangen politibetjent læser sine vedtægter.

Folkets Avis - København 15. juli 1905.


Far og datter. Opiumsdramaet i Valby.

Den unge pige fra Valby Langgade som for nogen tid siden forsøgte at aflive sig ved at indtage en doses opium, har meddelt os at hun har i sinde at melde faderen til politiet, fordi han der drev cigarhandel og kioskforretning, samtidig drev en slags smugkro i et værelse bag butikken. 

Her var der om natten et syndigt leben som den kønne unge pige af faderen blev tvunget til at deltage i, ligesom faderen tvang hende til at nyde de drikkevarer gæsterne rundhåndet ofrede på hende.

Frk. Schou der nu bor hos sin tante på Mellemtoftevej [Rosengårdsvej] 4, 2. sal, påstår at der ikke er et sandt ord i de gemene beskyldninger faderen offentligt har rettet mod hende, hvilket ejendommens vært slagtermester Petersen, Valby Tingsted [St. Jørgensgade] 2, kelner Jensen, Damhuskroen og maskinarbejder Anton Jensen, H. C. Ørstedsvej er villig til at bekræfte.

Den hele krig mellem far og datter har sat sindene voldsomt i bevægelse ude i Valby hvor familien har boet i mange år, og det er ikke ganske blide ord man hører om faderens optræden i denne sag over for sit barn.

Folkets Avis - København 24. juli 1905.


En købmand truer underfogden med en revolver.

Mærkeligt optrin på Kirkevej i Valby.

Hos en i en villa på Kirkevej Valby boende yngre købmand F. skulle der går, efter rekvisition af Københavns Skattedirektorat, foretages udpantning for skat.

Da underfogden og hans personale samt rodemesteren ankom til villaen og ringede på, nægtede købmanden at lukke op. Han åbnede et vindue i stueetagen og råbte ned til underfogden, at det var ham rasende ligegyldigt hvem d'hrr. var, han ville ikke åbne døren for dem.

Underfogden gjorde opmærksom på, at såfremt købmanden ikke godvillig åbnede døren, således at retten kunne komme ind og foretage udpantning, så ville retten med magt skaffe sig adgang til lejligheden.

Købmanden lod sig ikke forknytte af denne trussel. Han råbte ned til underfogden, at han om fornødent ville sætte magt imod magt.

Han tilføjede, at han til det yderste ville hindre enhver fremmeds indtrængen i hans hus. . . . My house is my castle! . . . Boligen er ukrænkelig! ... Jeg er herre i mit hus - råbte han rasende, og stak en revolver ud af vinduet ... Ser De denne revolver, mine herrer; den gør jeg brug af, såfremt De vover at åbne døren . . .

Efter denne tiltale blev underfogden og hans ledsagere noget betænkelige og trak sig tilbage udenfor skudvidde - i ly af nabovillaen - for at rådslå.

Resultatet blev at rodemesteren sendte bud til politistationen om assistance, og kort efter kom en overbetjent til stede.

Hele styrken, med politimanden i spidsen, gik nu påny hen til villaen. Købmand F. sad ufortrødent på vagt i vinduet med revolveren i den fremstrakte hånd; han brød sig ikke om politimagtens nærværelse, men fremsatte påny sin trusel om at skyde.

Overfor denne energiske optræden faldt fogedretten foreløbigt til føje, da selvfølgelig ingen ville risikere liv og lemmer ved at trænge ind i huset, hvor de var udsat for at få en af købmandens revolverkugler jaget i livet.

Rodemesteren begærede forretningen udsat, hvorefter underfogden steg til vogns og rullede tilbage til København, for at sagen kan blive optaget til kendelse.

Det er unægtelig en ret ejendommelig og enestående situation, der her foreligger.

Købmanden driver forretning sammen med sin broder. Denne, der beklæder chefspladsen, er blevet fri for at betale skat da året havde været sløjt. Den anden derimod, altså manden på Kirkevej, der er prokurist i firmaet, er derimod blevet ansat til at betale skat - og af den Grund anser han sig forurettet og nægter at betale. Ja, han truer endog med at skyde, når fogden møder for at pante ham.

Sagen kan blive ret alvorlig for købmanden, såfremt byfogden gør anmeldelse til politidirektøren om, at han er bleven hindret i udførelsen af en embedshandling.

Straffelovens § 88 (forbrydelser mod den offentlige myndighed og orden) fastsætter mindst 3 måneders simpelt fængsel for denne Forbrydelse, og straffen kan stige med straffearbejde indtil 6 år og derover.

Revolvermanden i Valby kan altså belave sig!

Social-Demokraten 29. juli 1905.

Købmand Osvald Fleinert boede på Kirkevej 14 i Valby. Villaen er fra 1900.

Valby Kirkevej 14. Foto Erik Nicolaisen Høy.

Fæstningen i Valby. Fogden betragter manden som gal.

Fra grosserer Fleinert der truede fogden med revolver, har vi modtaget følgende:

I anledning af deres referat af begivenhederne i går på Kirkevej i Valby skal jeg tillade mig at bemærke at jeg absolut ikke er gal.

Hvad der i går foregik på Kirkevej skete for at frembringe en kriminalretssag hvorved jeg kan få lejlighed til at omtale skattevæsnets uretfærdige handlemåde.

Selve skattevæsnets afgørelse kan ikke omstødes, hvorfor jeg også betaler skatten i dag da jeg nu har nået mit resultat.

Ærbødigst
Osvald Fleinert.

Hr. Fleinert vil næppe nå sin hensigt. Byfogden betragter hans begreber som noget forvirrede og der vil derfor næppe blive rejst tiltale mod den tapre grosserer.

Social-Demokraten 31. juli 1905.


Ulykke på gasværket.

En 54-årig arbejdsmand Peter Andreasen der arbejdede på det nye gasværk ved Valby, var i går eftermiddags så uheldig at falde ned i en udgravning, hvorved han brækkede sit ene ben og pådrog sig forskellige læsioner.

Han kørtes til Kommunehospitalet.

Folkets Avis - København 2. august 1905.


Skattenægteren fra Valby anholdt.

Den ganske amerikanske skattenægterhistorie fra Valby er nu endt for den mere dramatiske dels vedkommende. Det erindres at disponent Fleinert da han af kongens foged skulle plantes for den skyldige skat, mødte fogden med et truende revolverløb og nægtede ham adgang til huset, hvorefter fogden fandt det rådeligst at udsætte forretningen. Da det imidlertid ikke er tilladt efter dansk lov at true kongens foged på livet, blev det overdraget opdagelsesbetjent Raabye Nielsen at anholde den desperate revolvermand, og dette er nu lykkes. 

Hr. Raabye Nielsen tog ham dels ved list, dels ved magt. Han tog stilling i de nærmeste omgivelser uden dog at give sig til kende for nogen, og da hr. Fleinert hen på aftenen i aftes troede at der var fred og ingen fare, og vovede sig ud for at trække lidt frisk luft, greb opdageren ham resolut og uventet i kraven, og da han var ham ganske overlegen i styrke, var det ham en let sag at ekspedere ham ind i en i nærheden holdende droske som straks kørte ham til politikammeret på Nytorv.

Her blev han straks indsat i arresten. Han vil nu blive kriminelt tiltalt. Dog er det ikke usandsynligt at hans mentale tilstand vil blive prøvet før der falder dom. 

Nationaltidende 2. august 1905. 2. udgave.


Grosserer Fleinert anholdt.

Revolvermanden fra Valby, grosseer Fleinert, er sent i aftes blevet anholdt. Opdageren Raabye-Nielsen havde fået ordre til at sikre sig hans person og begav sig i aftes ud til Valby, hvor han lagde sig på lur i nærheden af Fleinerts bopæl. Han turde nemlig ikke gå ind og anholde manden af frygt for at denne skulle gøre brug af sin revolver.

Efter at have ventet et par timer, så opdageren endelig til sin glæde at Fleinert forlod sin lejlighed og gik ud på gaden. Opdageren nærmede sig ham og bad om ild til sin cigar, og mens Fleinert rodede i sine lommer efter tændstikker, trak opdageren sin stav og gav ham hurtig et slag over begge armene, så han lammedes fuldstændig.

Derefter iførtes han håndjern og kørtes til domhuset. Her fandt man ved visitationen en skarpladt revolver af meget stort kaliber i hans lomme.

Efter et kort forhør indsattes han i arresten.

København 2. august 1905


Fogedaffæren i Valby. Revolvermanden anholdt.

Fhv. købmand Fleinert ude i Valby på Kirkevej fik som bekendt i fredags besøg af kongens foged.

Hr. Fleinert var hjemme, men nægtede at lukke op, og gennem et åbenstående vindue råbte han til fogden at han ville skyde enhver der betrådte hans hus.

Fogden trak sig tilbage og politiet underrettedes om det passerede.

I går lykkedes det opdageren Raabye-Nielsen ved list at fange den frygtelige mand.

Opdageren klædte sig ud i tiggerkostume med fedtet hat og frakke og gik derpå ud på Kirkevej.

Han ringede på hos Fleinert og bad om et stykke brød eller lidt hjælp til nattelogis.

Fleinert gik i fælden: han kom ned og lukkede op, men i samme øjeblik havde et par kraftige næver fat i ham, og i en fart kom en anden opdager der stod på lur, til og ved forenede kræfter fik de den stridige mand i en droske og kort til Nytorv.

Nu vil han blive kriminelt tiltalt.

Aftenbladet (København) 2. august 1905.


Styrtet med cyklen.

Typograf Carl Nielsen boende i Øster Alle nr. 4, stuen i Valby, kom i morges cyklende gennem Fredensgade da han ved en uheldig manøvre væltede og ved sit fald mod stenbroen pådrog sig alvorlige beskadigelser. Han blev ved politiets hjælp indlagt på kommunehospitalet.

Nationaltidende 8. august. 3. udgave.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar