lørdag den 1. oktober 2022

Valby Tidende nr. 179, Januar-marts 1905

Store oversvømmelser ved København. Vandet trænger ind i husene i Kongens Enghave.

Natten til i går har der raset snestorm over store dele af Nordeuropa og har også anrettet tydelige ødelæggelser og forstyrrelser her i landet.

København er dog ikke blevet ramt af stormens fulde kraft; men da den var på sit hæsligste, var passagen på gaderne farlig, og vandet i Søerne piskedes således op, at der dannede sig isslag på broerne og stierne langs dosseringerne.

I havnen steg vandet indtil 80 cm over dagligt vande.

Hen på morgenstunden drev uhyre vandmasser ind i Kalveboderne, da sluseværkerne ikke kunne skaffe afløb for vandet, steg dette til en højde, som ikke er kendt siden stormfloden i 1872.

Kl. 6.30 da det endnu var mørkt var vandstanden højest, og en hel del bygninger i Kongens Enghave, heriblandt “Karens Minde", Brødrene Olsens Gartneri bygning og isfabrikant Christensens isværk og øvrige bygninger, der under daglige forhold ligger mange hundrede alen fra stranden, var helt omflydt af vand.

Vi har i går aflagt et besøg besøg derude og talt med en del af beboerne der endnu var opskræmte af nattens begivenheder, hvilket ikke er underligt. En af brødrene Olsen sov natten til i går i gartnerbygningen. Da han vågnede var vandet trængt ind i stuerne og han måtte iføre sig lange støvler for at komme over gården hvor bølgerne gik højt. Inde i stalden stod hesten i vand til langt op på benene og inde i loen flød et stort parti frø der lå til rensning.

Endnu mere uhyggelig var isfabrikant Christensens opvågnen. Han lå i sin søde morgensøvn. da han vågnede ved, at vandet plaskede mod sengen. Han sprang ud i stuen og trådte i vand til knæene. Alle møbler svømmede og da den forskrækkede mand stak hovedet udenfor døren hørte han havet bruse fra alle sider. Hans have om de omliggende marker var fuldstændig overskyllet, og søerne gik højt mod hushjørnerne.

Det lykkedes Christensen at vade ud på vejen, der fører fra Kongens Enghave til Trekronergade i Valby, men her stod vandet ca. ½ meter højt og væltede sig i store masser ind over de lave marker, der ligger mellem Enghaven og Valby. I så godt som alle de ejendomme, der ligger fra Kongens Enghave til Trekronergade var vandet trængt ind; haver og veje var overskyllede og folk flygtede i den mørke morgenstund rædselsslagne for det stigende hav, der pisket af den brølende orkan, bruste i vildt oprør.

Ved kl. 9 ankom arbejderne til Frederiksholm Kalkværk, og to mænd, arbejdsmændene Niels I. Johansen og Edvard Andersen, gik ud i et lille skur ved lergravene. hvor de opbevarer deres mad og klæder. Da de havde været inde i skuret et øjeblik, begyndte vandet pludselig at stige omkring dem. De vældige lergrave, der indtager et areal af ca. 79 tdr. land var i løbet af kort tid fyldt med vand, der strømmede ind over dæmningerne syd for sluseværket.

I gravene stod en mægtig gravemaskine og en hel del andre arbejdsredskaber, der selvfølgelig begravedes i bølgerne og snart var de to ovennævnte mænd afskåret fra land. De skreg om hjælp, men deres råb hørtes ikke gennem mørket. Imens steg vandet stadig og de to mænd måtte nu retirere ud af skuret og op på en høj jordknold. Her stod de omgivet af vand på alle sider og råbte om hjælp.

Endelig hørte arbejderne inde på værket deres nødråb, og i en fart blev en båd sat i vandet. Man roede ud og i yderste øjeblik lykkedes det at redde de to mænd, der var halvdøde af skræk og kulde. Imidlertid steg vandet stadig højere, og hele terrænet med lergravene mellem sluseværkerne og teglværket forvandledes til en vældig sø. Vandet trængte helt ind i værkets maskinhus og øvrige bygninger og en del skure, hvori opbevaredes fint bornholmsk ler og arbejdsredskaber stod omtrent under vand.

Da vi i går eftermiddags ved kl. 3 var derude, var vandet faldet ca. ½ meter, og dog gik bølgerne hen over skurenes tage. Et helt lille hus drev om på vandet og var allerede drevet flere hundrede meter bort af stormen. Ovre under dæmningerne havde krigsminister Madsen bygget sig en skydebane, hvor rekylgeværerne blev indskudte. Der var opført et lille fint hus med kakkelovn osv. Dette hus og alle hr. Madsens apparater er fuldstændig forsvundet. I går formiddags gik det pludselig til havs, og siden har man ikke set mere til det. Ovre under “Karens Minde" driver en masse planker, brædder og tønder i land. Vi antager, at mellem alt dette skrammel skjuler sig stumperne af det Madsenske hus, som et retfærdigt forsyn har slået med ødelæggelse, i samme øjeblik som dets mester selv står for fald.

Hvor store ødelæggelser vandfloden har afstedkommet, er det umuligt at danne sig nogen mening om i øjeblikket. Men det vil koste mange penge alene at pumpe vandet bort fra de vældige lergrave der mange steder er indtil 10 meter dybe. Den store gravemaskine og en del andre redskaber tilhørende teglværket er mere eller mindre ødelagt og endelig er store masser af kostbart fint, rødt og sort bornholmsk tørt ler fuldstændig ødelagt. Selvfølgelig har flere haver, gartnerier og marker også lidt stor skade, da der overalt har afsat sig et tykt lag is, efterhånden som vandet synker.

Bag teglværkerne har man et ganske ejendommeligt syn. Midt oppe på marken begynder isen og ligger som et blankt, skråt spejl mange hundrede alen ud over marken, til den afbrydes af det åbne hav ude ved strandkanten.

For de beboere, der har haft vandel inde i deres huse, er det en alvorlig historie. Isen hænger på døre og vægge inde i husene, der er næsten ubeboelige, og det vil vare længe, før man får bugt med den fugtighed, der her er kommen ind.

Et par af de mænd, vi talte med, forsikrede, at de ville kræve erstatning af Københavns Havnevæsen, da det efter deres mening er sluserne og de lave dæmninger, der har skylden for, at vandet er steget så højt, 6 fod over dagligt vand.

Social-Demokraten 1. januar 1905.

Vedrørende krigsminister Madsens rekylgeværer, se Politivennen Live Blogging.

Omkring 1904 stod husene i Kløverbladsgade færdige. Foto Erik Nicolaisen Høy.

I glarmester Lundbæks hus i Valby Langgade opstod der i aftes ild. Sporvognstrafikken var standset en times tid da slangerne blev ført over gaden. Brandvæsnet fik bugt med ilden efter en times energisk arbejde. Men en arbejderfamilie der ikke havde assureret, fik sit bohave ødelagt.

Aftenbladet (København) 5. januar 1905.


Dansk Skræderforbund, Københavns Afdeling.

Skrædermester A. Jensen, Valby Langgade (lige for Valby Kro), antager svende, men glemmer at betale dem en del af deres arbejdsløn. Dette har organisationen nu sat en stopper for, hvorfor vi advarer alle ærekære kolleger mod at tage arbejde hos ham før han har afviklet sin gæld.

Abraham Jensen

Social-Demokraten 18. januar 1905.


Personalia

Da det rygte cirkulerer i Valby at jeg skal have modtaget 50 kr. af de til de arbejdsløse bevilgede penge, hvilket jeg ikke har, erklærer jeg herved den eller de for løgnere der har udbredt det.

A. P. Nielsen, arbejdsmand.

Skolegade 1, 2. Valby.


I Valbydistriktet.

Det nye gasværk og Gåsebæksrenden. Forventet nybyggelse.

Ude i Valby tumler Magistratens 4. afdeling med den store opgave at fremtrylle det nye Valby Gasværk Og på samme tid anlægger kommunen en ny, bred vej fra viadukten ved Vesterfælledvej til Vigerslev-Flaskekro-vejen.

Som følge af disse anlæg bliver gasværksgrunden bebygget, og der kan i nogenlunde nær fremtid ventes at ville fremvokse en bebyggelse i gasværkets og den nye vejs nærhed. Store arealer, der under andre omstændigheder endnu i længere tid ville have henligget som græsmarker og agerland, vil derved gå over til at blive bebyggede arealer. Og fra disse vil der komme en betydelig forøget afløbsmængde, deriblandt også spildevand, eventuelt afløb fra vandklosetter.

Derfor har stadsingeniøren ment det rigtigst, at oplandet for den regulerede Gåsebæksrende udstrækkes til også at omfatte disse arealer. Og han har udarbejdet et detaljeret forslag til regulering af Gåsebæksrenden, som vil komme til behandling i borgerrepræsentationen på mandag aften.

Gåsebæksrenden skal efter dette projekt overdækkes eller erstattes af en lukket ledning på strækningen fra Frederiksbergs grænse til hen under den nye godsbanelinje, og resten af vandløbet skal reguleres, uddybes og stensættes.

At det ikke drejer sig om noget lille arbejde, vil ses deraf, at Gåsebæksrendens regulering vil koste Københavns Kommune over en halv million. Heri altså ikke medregnet de udgifter, Frederiksberg for sit vedkommende skal udrede. De anslås til 243.000 kr.

Samfundet 10. februar 1905.


To arbejdere styrtet ned. Stilladsulykke i Valby.

To malersvende var i går eftermiddags beskæftigede på gavlen af et 3 etages hus i Valby Langgade 96. Stilladset var anbragt midt på gavlen og fastgjort med liner på husets sider. Pludselig sprang den ene line og stilladset med begge arbejdere styrtede til jorden.

Den ene Hjalmar Hansen, 29 år, boende på Istedgade 73 , kom meget til skade og blev i bevidstløs tilstand bragt på hospitalet hvor en hjernerystelse konstateredes, som han næppe overlevet.

Den anden arbejder, Peter Rasmussen, Dannebrogsgade 39, 31 år brækkede en arm og et ben og fik hovedet forslået. Han vil dog antagelig slippe fra ulykken med livet. 

København 5. marts 1905.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar