lørdag den 9. juli 2022

Valby Tidende nr. 167, marts-juni 1902

Valbys forvandling.

Valbys forvandling fuldbyrdes skridt for skridt, Valby er ved at blive et moderne bykvarter.

Vi tænker ikke på de store terræner derude, der nu er bebyggede med arbejdervillaer. Det er selve den gamle Valby by, talen er om.

På Gammel Jernbanevej har malermester Carl Udsen nu fuldendt opførelsen af de to store, røde hjørneejendomme , som han har benævnt “Møllegaarden", og som ligger så højt, at man fra ejendommens vinduer for ikke at sige balkoner og karnapper har udsigt over en stor del af København, Kalvebodstrand Amager og Stevns Klint!

På den anden side Gl. Jernbanevej ligger “Holmegaard”. Denne er nu blevet købt af sagfører Jensen - 50.000 kr. for ca. 7000 kvadratalen og på “Holmegaarden"s grund vil der antagelig i en nær Fremtid rejse sig et flot villakvarter og blive anlagt en ny gade, der skal gå fra Gammel Jernbanevej til Bregnegaardsvej. Grunden går helt ud til jernbanedalens hushøje skrænt, der er som skabt til villabebyggelse.

Til “Holmegaard" hører en mærkelig gammel kælder, hvis dage vel altså nu er talte. Det er nærmere en krypt end en kælder; så dybe og mægtige er de af hollandske klinker opførte hvælvinger. Kælderen byggedes i sin tid af en tysker, der vistnok hed Dithmer og som brugte den til ølbrygning og -lager. Den samme mand nærede åbenbart planer om at erobre hele det øldrikkende København - og det øvrige land vel med -  men det gik nok ikke rigtig heldigt for ham. Efter hans tid benyttede Gl. Carlsberg kælderen til øllager. I øjeblikket huser den, så vidt vi ved, ungarske vine.

Samfundet 13. marts 1902.

Gammel Jernbanevej 26-30, "Møllegården". Dateret til 1901.Foto Erik Nicolaisen Høy.

Husk cyklerne.

År for år gør mine kunder den erfaring at deres "Anglo Dane" cykel selv efter flere års brug løber lige let og blot trænger til en oppudsning. Men år for år gør jeg den erfaring at det bliver mere og mere vanskeligt at tilfredsstille alle på en gang. Det er derfor ikke for tidligt nu at telefonere og give Deres ordre. Min nye automobil er nu færdig og parat til at hente cyklerne. Telefon Valby 7. H. C. Frederiksen.

Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende 25. marts 1902.


Valby grundejere.

En livlig generalforsamling.

Valby Grundejerforening afholdt i aftes en generalforsamling i Valby Kro. Den lededes af snedkermester Kjerulf.

Hovedinteressen knyttede sig til et forslag fra 5 bestyrelsesmedlemmer om at ekskludere bestyrelsesmedlem, husejer I. Nielsen. Anklagen lød på, at hr. Nielsen ødelagde ethvert af bestyrelsens møder med lige så endeløse som umulige reklamationer, der bevirkede, at det, der absolut skulle gøres, måtte lægges til side, så at medlemmerne ikke fik den fulde nytte af foreningen. Han var i foreningen den evige uro. der brød sig fejl om love og retslige afgørelser, men kun higede efter at skabe dyre retstrætter, der langt overskred foreningens midler.

Disse og lignende klager blev fremsat af formanden. G. B. Sørensen og dr. Duurloo,  en sidste sluttede med at oplæse en ganske sindssvag artikel, som I. Nielsen havde skrevet til “Valbybladet".

Hr. Nielsen lader sig imidlertid ikke smide på porten uden protest. Navnlig er han forbitret over, at læge Duurloo har arbejdet for ansættelse af skolelæger. Om børnene var syge, havde forældrene bedst forstand på. Den vrede husejer bebudede, at han agtede at oprette et blad i Valby og ville hertil bruge 1000 kroner.

Resultatet af afstemningen blev at 46 stemte for eksklusionen, 27 imod. Hr. Nielsen er vedblivende medlem, da en eksklusion fordrer 2/3 majoritet. De fem bestyrelsesmedlemmer, som foreslog Eksklusionen, udmeldte sig af bestyrelsen

Social-Demokraten 1. maj 1902.


Små breve fra de indlemmede distrikter.

Hr. redaktør!

Jo tak! Vi har det ganske godt! Det vil sige, der er naturligvis et hul i Frederikssundsvejen og en nedløbsbrønd på Valby Langgade, som lader en del tilbage at ønske. Men i erkendelse af, at den hele verden -  derunder indbefattet Magistratens 4. afdeling - langtfra er fuldkommen, finder de mere besindige elementer iblandt os sig med nogenlunde fatning i disse fataliteter og nøjes med i forbigående at kaste mildt bebrejdende blikke på vore borgerrepræsentanter og udvalgsmedlemmer. Hvad har vi dem ellers til - navnlig disse udvalgsmedlemmer?

Situationen i Valby er i øjeblikket idyllisk. Efter at grundejerforeningen med en majoritet af 27 stemmer mod lumpne 46 har givet hr. husejer I. Nielsen et tillidsvotum, som han antagelig vil kunne leve på mindst et fjerdingår, er alt roligt herude. Hr. I. Nielsen trængte til denne oprejsning efter mange genvordigheder. Den mand, som, uden at vakle, i en menneskealder har arbejdet med lige usvækket og lige uinteresseret iver snart for Højre, snart for Venstre og snart for Socialdemokratiet, fortjente et sådant votum! Alle mennesker uden undtagelse ser da også op til ham i dette øjeblik som den eneste værdige afløser af dr. Duurloo i borgerrepræsentationen. En mere alsidig mand vil ikke kunne findes. Og så skriver han tilmed rigtig godt for sig!

Nu er han fx første medarbejder ved vort højt anset lokale organ "Valbybladet", der så vidt vides endog har abonnementer på Færøerne og i St. Jago. Det holdes efter forlydende på alle cafeer i Paris der overhovedet vil regnes til første klasse. 

At bladets bogtrykker og redaktør, hr. Joh. Hansen, er blokeret af den typografiske forening i København, vil naturligvis intet fornuftigt menneske bryde sig om. Hvad kommer det os andre ved, om en sætterske ved bladet lønnes med 10 øre i timen eller at en lærling med tuberkler arbejder 1 ½ døgn i træk? Sådanne private småting vil ingen af os, mindst en mand som hr. husejer I. Nielsen, hænge sig i. Den, der tror det, kender ham ikke!

Altså: Hr. husejer I. Nielsen er bladets fornemste medarbejder fra dato - og hr. bogtrykker Joh. Hansens gode ven og støtte. Dette taler efter alle rettænkende Valbyborgeres mening ttl stor ære for hr. Nielsens ejegode hjerte. Han svigter ikke en blokeret ven! For øjeblikket og indtil videre vil alle beundrere af hr. I. Nielsens pen søge deres væsentligste lekture og underholdning i “Valbybladet".

Med uforligneligt bid og i en stil, hvis smidighed kun kan sammenlignes med afdøde Hørups, reducerer han for tiden hr. borgerrepræsentant Duurloo til det absolutte intet! Hans finter og udfald er - trods blokaden - af eminent virkning. Men over den forhærdede dr. Duurloos hoved synes alt at glide sporløst hen.

Således er situationen i Valby! Mere ved lejlighed.

Deres ærbødige

- r -

Social-Demokraten 9. maj 1902.


Tyvene mishandlede pladshundene og hamrede pengeskabet i stykker.

Forrige nat har nogle tyve været på færde ude i Valby på C. Wendts Maskinfabrik, Trekronervej nr. 19, og kaptajn Weides Lak- og Fernisfabrik på Gamle Køgelandevej.

På begge fabrikkerne fandtes der pladshunde, men dem havde indbrudstyvene mishandlet og derved gjort dem uskadelig så de uforstyrret kunne gå i lag med deres arbejde. Antagelig har de først været på Wendts fabrik. Her har de sprængt døren til kontoret, hvorefter de har slæbt det tunge pengeskab ind i støberiet og hamret på det, indtil stykkerne er faldet fra hinanden.

Efter at de så har stjålet dets kontante indhold, hvilket dog ikke var betydeligt, og revet en obligation der fandtes i skabet, i ganske små stykker og forøvet en del andet hærværk, har tyvene begivet sig hen i lakfernis fabrikken på Gamle Køgelandevej. Her har de dog ikke været så heldige, for udbytte fik tyvene i det mindste.

Samfundet. Fællesorgan for Dansk Haandværk og Industri (København) 15.maj 1902.


Duetyven dømt.

Hos en vognmand i Valby blev der en nat begået indbrud og stjålet en halv snes duer. De blev senere fundet hos forskellige fuglehandlere. Efter det signalement disse opgav, anholdtes tyven, der viste sig at være den 18 årige Viggo Schilbert. Hans dom faldt i går. Den kom til at lyde på 10 dages vand og brød.

Social-Demokraten 8. juni 1902.


Forbryderbrødre.

De to brødre Nielsen har i går yderligere tilstået sig skyldig i et par pengeskabstyverier.

Det var dem der i vinter slæbte fabrikant Stillings pengeskab bort på en slæde, og det var også dem der på samme tidspunkt var på spil hos fabrikant Wendt i Valby hvis pengeskab de opbrød og tømte.

Det bliver efterhånden et rart synderegister de to flittige brødre får stillet op.

Aftenbladet (København) 13. juni 1902.

Valby Langgade 122-120 blev opført i 1902. Foto Erik Nicolaisen Høy.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar