lørdag den 11. juni 2022

Valby Tidende nr. 163, april-juni, 1901

Valbykredsen.

Valghandlingen åbnedes af valgbestyrelsens formand gartner N. Jensen som udbragte et Leve for hs. maj. kongen.

Socialdemokraten maler Clausen og forretningsfører Nielsen anbefalede Oscar Hansens valg.

Kandidaten fik derefter selv ordet og holdt et af sine kendte langtrukne foredrag. Han stillede sig på kravet om opfyldelsen af den almindelige stemmeret, og angreb Højre. Hans foredrag hilstes med hyl og bravoråb fra de tilstedeværende socialister, blandt hvilke der fandtes en stor del ikke-vælgere.

Fabrikant Kühle holdt derefter et kort, men dygtigt foredrag under hvilket han anbefalede Højres kandidat dyrlæge Madsen som en fædrelandssindet og kongetro mand.

Dyrlæge Madsen betrådte derefter tribunen og udtalte sig kort om forskellige politiske forhold. 

Kandidaten stillede sig på Højres program som en frisindet, fremskridtsvenlig og konservativ borger.

En række interpellanter fremkom med en mængde forespørgsler som kandidaterne besvarede.

Blandt interpellanterne kan nævnes oberst Westergaard som angreb Oscar Hansen for dennes stilling til forsvarsvæsnet.

Oscar Hansen mente ikke at kunne kaldes forsvarsfjendtlig eftersom han i løbet af sin rigsdagsvirksomhed havde været med til årlig at bevillige ca. 18 millioner kroner ti forsvarsvæsnet.

Kort derefter afsluttedes den mundtlige valghandling, til hvilken tilslutningen langt fra havde været så stor som ved forrige valg.

Den skriftlige afstemning tog derpå sin begyndelse, og den nye afstemningsmåde fungerer let og godt. 

Nationaltidende 3. april 1901, 2. udgave.


Tyveri.

Politiet i Valby er travlt beskæftiget med at opsøge nogle tyve der har stjålet en mængde materialer fra en byggeplads i Skolegade.

Aftenbladet (København) 10. april 1901.


Nye broer i Valby.

Den nye banelinje fra Vigerslev til Københavns nye godsbanegård skærer på en større strækning Valby hvor der er foretaget store udgravninger, af hvilke der dog i forvejen fandtes nogle fra den tid da der gik linje gennem Valby fra Københavns Hovedbanegård i Bernstorffsgade.

Dels er disse udgravninger nu gjort dybere og udvidede, dels er der foretaget nye, ligesom der over udgravningerne er bygget fem nye broer dels i, dels i nærheden af Valby.

Længst ude i Valby fører der ved Gl. Køgevej en bro over baneterrænnet. Denne bro der ikke er særlig lang, hviler på piller byggede af granit og mursten.

Nærmer man sig København, findes der ud for Trekronergade en lille promenadebro der er bygget bueformet af jern og træ. 

Den største og smukkeste bro er afløseren af den gamle kønne Gl. Carlsberg Bro umiddelbart ved Gl. Carlsberg Bryggeriet. Broen der hviler på tre mægtige murede granitpiller, er bygget af jern og danner to store buer fra midtpillen ud til endepillerne. Under den ene bue løber jernbanesporene, mens den anden spænder over en nyanlagt kørevej med promenadesti der udgår fra Vester Fælledvej og strækker sig op forbi Valbygård. Broen der endnu ikke er fuldt færdig, tager sig udmærket og helt imponerende ud.

Den fjerde og den femte bro findes henholdsvis på Vester Fælledvej og på Enghavevej. De er begge byggede på samme måde som broen ved Gl. Køgevej.

Istedgades sporvogne kører over broen på Vester Fælledvej og omnibusserne over broen på Enghavevej, således at disse to ruter udmunder på hver sin side af Vestre Kirkegård.

Social-Demokraten 18. april 1901.


Carlsbergviadukten er nu åbnet for trafik. Den fine, lette gangbro som er en af de kønneste viadukter her i landet, hæver sig med sine to store halvbuer højt op over banelinjen som forbinder Vigerslev-banelinjens to sider.

Det lønner sig rigelig umagen at foretage en udflugt til Valby for at tage de nye viadukter i øjesyn. Med Carlsbergviadukten er samtlige broer over banen nu færdige.

Dannebrog (København) 20. april 1901.


Hotel i Valby.

Tidligere overkelner M. Bentsen i Valby Kro åbner på lørdag et flot lille hotel i Valby Langgade under navnet "Toftegaardshotel", til hvilket der hører en smuk lille have.

Aftenbladet (København) 24. april 1901.


Lørdag den 27. ds. åbner undertegnede

Hotel "Toftegaard",

Hjørnet af Valby Langgade og Toftegårdsalle med flot monterede værelser, cafe og billard samt lysthave, hvilket bedes have i venlig erindring.

Ærbødigst

Magni Bentsen, flerårig kelner i Valby Kro

Aftenbladet (København) 27. april 1901.


Natlige optøjer i Valby.

Natten til i går vågnede beboerne i Langgade ved høje råb og hyl fra to mænd og to koner der tumlede sammen på gaden. Folk kan i Valby huje og støje så meget de lyster, da politiet efter kl. 12 går til København, hvad beboerne naturligvis ikke er glade over.

Aftenbladet (København) 1. maj 1901.


Selvmordsdrama i Valby.

En døvstum snedker stikker sig ihjel.

I Dalgas Alle, en af de ny veje som Valby og Omegns Byggeforening har anlagt og bebygget, er der i går udspillet et sjældent blodigt og uhyggeligt selvmordsdrama.

I villaen nr. 22 der ejes af en døvstum møbelsnedker ved navn Larsen, boede til leje en døvstum kollega af ejeren, den 37 årige Hans Sigumfeldt. 

Larsen var gået en tur med sin familie, og da han kom hjem, fandt han døren til sin lejlighed låset af indvendig. Han sprang så ind gennem et vindue, og straks erfarede han årsagen til at ingen havde lukket op, da han ringede. Sigumfeldt der havde været alene hjemme, havde dræbt sig med et knivstik i hjertet, hans lig lå nu i en blodpøl på gulvet. 

Skyndsomt blev der sendt bud efter politi og læge, men naturligvis var der intet at udrette. Henimod aften lod politiet den afdøde besørge til St. Johannes Stiftelsen.

Endnu er intet oplyst om selvmordsmotivet. Sigumfeldt havde tilsyneladende været glad og tilfreds, så man antager han er blevet sindsforvirret.

Tilsyneladende har han i forvejen meget nøje undersøgt hvor han skulle stikke. Kniven der var ført med ualmindelig sikker hånd, havde ramt lige i hjertet.

Aftenbladet (København) 6. maj 1901. Dalgas Alle blev i 1936 ændret til Traps Alle.


Selvmord (?) i Valby.

En døvstum snedker findes død med en kniv i brystet.

I den ny villaby i Valby har der søndag fundet et dødsfald sted under ret mærkelige omstændigheder. I Dalgas Alle nr. 22 har i længere tid boet et døvstumt ægtepar, snedker Larsen.

For nogen tid siden fik de en logerende, en ligeledes døvstum snedker Siegumfelt. Denne blev søndag eftermiddag ved 3-tiden fundet død i sit værelse med en tollekniv siddende fast i venstre side af brystet.

De nærmere omstændigheder er følgende:

Hele familien skulle i søndags til en festlig sammenkomst i døvstummeforeningen. Siegumfelt havde hele ugen glædet sig til at deltage i denne fest. Han havde endog bestilt sig et sæt nyt tøj. Søndag formiddag forandrede han beslutning og erklærede ikke at ville med.

Ved 12-tiden tog konen afsted. Larsen skulle så komme senere. Ved 3-tiden kom han imidlertid styrtende hen på politistiationen, fik ved hjælp af fingersproget en betjent til at følge med sig. Da de kom til huset, så betjenten Siegumfelt ligge død med kniven i brystet. Betjenten lod straks sende bud efter dr. Duurloo, der hurtig kom til stede, men der var intet at gøre. Kniven var ført med en næsten forbløffende sikkerhed og var trængt ind i hjertet.

Politiet aflåsede og forseglede værelset, hvor den døde lå, og indledte straks en undersøgelse af hvorledes Siegumfelt var kommet af dage. Meget taler for at der foreligger et selvmord. Den afdøde der til daglig var en meget rolig mand, kunne til tider, uden nogen vidste hvorfor, blive aldeles rasende og kaste sit værktøj hen ad gulvet. Det kan jo være, at det er under et sådant anfald at han har dræbt sig selv. Det bliver imidlertid politiets sag at få den noget mystiske affære opklaret.

Social-Demokraten 7. maj 1901.


Sølvbryllup.

Vor partifælle blikkenslager A. Nordhoff og hustru, boende Søndre Alle 18 i Valby, fejrer tirsdag den 21. maj deres sølvbryllup. Brudgommen der for tiden arbejder hos brødrene Timm på Vesterbrogade, har i mange år været et trofast fagforenings- og vælgerforeningsmedlem og har med interesse fulgt vort partis fremgang herhjemme, ligesom han der er hannoveraner af fødsel, for at opnå politisk og kommunal valgret, søgte og fik indfødsret.

Social-Demokraten 19. maj 1901.

Ikke Søndre Alle 18, men et af de huse som er opført i fuldstændig samme stil. Foto Erik Nicolaisen Høy.


En villagade i Valby.

I søndags fandt der i Valby en lille højtidelighed sted, idet der på Trekronergade nedlagdes grundsten til 6 dobbelt 3 værelsers huse, som byggeselskabet "Kløverbladet" lader opføre.

Byggeselskabets formand, hr. murermester Vilh. Petersen bød velkommen, og cigarfabrikant Carl Koch gav en oversigt over selskabets tilblivelse og videre udvikling.

Grundstenen nedlagdes af fabrikant, folketingsmand Alfred Benzon der har rakt selskabet en hjælpende hånd.

Hr. Benzon udtalte håbet om at disse huse ikke blot i hygiejnisk henseende måtte blive tilfredsstillende, men også måtte blive til glæde og velsignelse for beboerne. Husene bygges af murermester Wieth og tømrermester Knud Weng efter tegninger af arkitekt Blythmann.

Antagelig vil husene blive færdige hen i efteråret.

Aftenbladet (København) 21. maj 1901.

Trekronergade 46-40 er også fra årene efter århundredskiftet. Foto Erik Nicolaisen Høy.


Et trist liv.

Et medlem af en af Valbys kendte slagterfamilier, forhenværende slagtermester Peter Hunæus, har i går formiddags hængt sig.

Det er et meget trist liv der her har fundet sin afslutning. Søn af en velhavende familie etablerede Hunæus sig for en halv snes år siden. Alt gik godt for ham. Så skete imidlertid det, at hans hustru døde. Dette tog han sig meget nær og begyndte at forfalde til drik, og for et halvt års tid siden blev han skilt fra sin anden hustru.

Siden den tid har han drevet omkring for lud og koldt vand og mange dage har den forhen velhavende slagtermester ikke fået mad. Om natten havde han ophold i ejendommen nr. 50 i Valby Langgade.

Vi så i går dette værelse eller rettere sagt hul. Det forundrer os at man har budt et menneske at opholde sig der. Hele rummet har vel højt regnet 1,25 m bredt og ca. 4½ m langt. Lyset kom fra et par vinduer der vendte ud til porten, men de manglede glas. I dette uhyggelige rum hvor snavset lå tommetykt på gulvet og fugtigheden drev ned ad væggene, stod en gammel smal jernstang med en halvrådden madras i. Til overdyne havde staklen et stykke af en gammel presenning.

At politiet og beboerne har tilladt et menneske at opholde sig dag og nat i dette uhyggelige rum, er ganske mærkeligt.

Der er også stor indignation i Valby over den måde den afdøde slagter er blevet behandlet på. Der er ingen tvivl om at det er fortvivlelsen over den usle tilværelse der har ført til at staklen hellere end at leve denne tilværelse længere, har valgt døden.

Hans moder samt et par brødre der er slagtermestre er meget velhavende.

Social-Demokraten 7. juni 1901.


Direktør Kühle på Gamle Carlsberg står i år hvor han for første gang skal betale skat til København, opført med en indtægt af 105.200 kr., enkefru Jacobsen (Gl. Carlsberg) med 72.800 og enkefru Hoffmann i Valby med 100.000 kr.

København 12. juni 1901.


Til gartnermedhjælperne.

Strejken i handelsgartnerierne fortsættes uforandret. Hos handelsgartner Daniel Petersen i Valby har 4 arbejdsmænd, de herrer Elias Nielsen, Christian Nielsen, A. Ahlquist og Th. H. Nielsen vist deres solidaritetsfølelse ved at nedlægge arbejdet. 

Her er navnene på de medhjælpere der ikke undser sig for at modarbejde deres kolleger:

--- hos Beyer, Valby: M. Andersen og Lindblad. ---

Social-Demokraten 14. juni 1901.


Diorama i Valby.

I "Valby Kros" hyggelige have åbnes i disse dage et Diorama som er anbragt i et stort telt i haven og rummer adskillige seværdigheder.

Alene fortæppet lader beskueren ane noget herligt. Man ser repræsentanten for syden, den mørke, dejlige kvinde drager tæppet bort fra sit himmelstrøgs skønheder, mens den skønne, lyse nordiske må, knælende ved en harpe, stirrer mod det drømmeland der nu skal åbenbaret sig for hende. Det er net gjort, og æren for maleriet har hr. kunstmaler Boesen.

Dioramaet består af 7-8 grupper som er et par alen brede og indenfor dette område præsenteres små nydelige gengivelser af forskellige emner. Der er den blå grotte med sit magiske lysskær, Aladdinshulen med dens glimmer og yppige vegetation, underverdenen hvor en djævel passer en helvedsgryde, en bondestue, et sjællandsk landskab, på havsens bund med dens vidundere og marmorslottet. Grupperne tager sig fortrinlig ud i det til fremstillingen anvendte lys.

Arbejdet ved de opstillede grupper er forestået af teatermaler R. Krum som har skilt sig nydeligt fra opgaven.

Dioramaet ejes af dekoratør Vilh. Larsen der har sat et par tusind kroner i det og venter et stort besøg både fra Valby og København. Entreen er foreløbig sat til 25 øre.

I øvrigt er Valby Kro med sin smukke have et fornøjeligt tilflugtssted hvor der sørges godt for både legemlige og åndelige fornødenheder. For de første står værten, hr. Mads Nielsen, der er gammel kendt i Valby, og for de sidste sørger musikken under ledelse af den dygtige violinist hr. Ove Petersen.

Når det gode vejr indtræffer, vil Valby Kros have sikkert få mange gæster.

Social-Demokraten 18. juni 1901.


En dreng druknet i Valby.

I Valby skete i går eftermiddags en meget beklagelig hændelse, idet en 13 års dreng, søn af arbejdsmand Steen på Henrik Ibsensvej, druknede i en mose. Nogle folk opdagede tilfældigt at en træsko flød på vandet, og de tilkaldte straks assistance. Der kom hurtigt folk til hjælp, men det lykkedes dog ikke at få drengen frelst. Han gik til bunds og i flere timer søgte man forgæves efter hans lig. Begivenheden vakte selvfølgelig stor opsigt ude i det nye København.

Aftenbladet (København) 25. juni 1901.


Børnehjemmet i Valby.

Rygter om en lille drengs indespærring.

I Valby, på Valhøjvej 18, ligger et privat børnehjem, der bestyres af hr. forstander Bang og hvor vanrøgtede børn fra fattige hjem gratis optages og plejes indtil deres konfirmation. Om dette hjem har der i Valby verseret forskellige uheldige rygter.

I hjemmet er en lille 8 års dreng, Einar som tidligere har levet under de mest usle forhold. Som alle de øvrige skolepligtige børn har han søgt Valbyskolen, og blev under skolegangen uheldig påvirket, hvilket bl. a. ytrede sig ved at han havde trang til at kradse obskøne tegninger, hvor han kunne se lejlighed hertil. Han blev derfor taget ud af skolen foreløbigt, ligesom han isoleredes i et af hjemmets værelser. Og endelig fik han hver morgen en regndusche, for mulig på den måde at aflede hans opmærksomhed fra de sygelige forestillinger.

Disse forskellige forholdsregler overfor Einar har som sagt givet anledning til rygter om at drengen "indespærredes", og da han under morgenduschen skreg, troede i omboende tillige at han hver dag fik prygl på fastende hjerte.

Vi har undersøgt denne sag, og det viste sig at rygterne var overdrevne. Han var forbudt adgang til legepladsen og haven, hvilket imidlertid ikke hindrede at han fra stueetagen gennem de åbentstående vinduer kunne underholde sig med sine kammerater i haven. Sagen har for øvrigt af nogle af Valbys beboere været anmeldt til politiet der ikke anså det fornødent at skride ind.

Da vi besøgte hjemmet, var duscherne og isolationen allerede ophørt, da det ønskede resultat var opnået. Einar sprang lystig og glad om i haven og legede. Han havde om halsen en lang messingkæde med vedhængende portnøgle. Han var nemlig den dag hjemmets betroede "portner", og høflig og adræt lukkede han lågen op for os.

N.-B.

Social-Demokraten 27. juni 1901.


Et kik ind i gården til nutidens Valhøj 18. Foto Erik Nicolaisen Høy.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar