lørdag den 4. juni 2022

Valby Tidende nr. 162, januar-marts 1901

Valby.

I Valby fejredes overgangen fra den gamle til den nye kommune med stor ro.

"Kinesere", "skrubtudser", kanonslag osv. sås og hørtes kun spredt, men fra Vesterbro lød et bulder som fra en fjern torden.

Det gamle kvarter af København hilste det ny nabokvarter og samtidig det ny århundrede velkommen med effekt.

I en enkelt have så vi ophængt orientalske lamper som ved en sommerfest. Folk fejrede i det hele taget århundredskiftet mest på egne enemærker.

Få minutter før 12 marcherede 5 københavnske betjente ned i Valby ad Langgade. De fik en meget kølig modtagelse, blev så godt som slet ikke bemærkede, men opsøgte i ro deres forskellige vagtposter.

En stor del af Valby befolkning drog selvfølgelig ind til København og hørte på klokkeklangen fra det rådhus hvorfra de fremtidig skal regeres.

---

Social-Demokraten 1. januar 1901.

Gammel Jernbanevej 30-32. Opført omkring 1901. Foto Erik Nicolaisen Høy.

Valby grundejere.

Et livligt møde.

To bestyrelsesmedlemmer nedlægger deres mandat.

Ved grundejerforeningens møde mandag aften var tilslutningen ret stor.

Efter at bestyrelsen i et lukket møde kort forinden havde genvalgt sin tidligere formand, partikulier Iversen, valgtes snedker Therkelsen til dirigent.

Den første sag, valg af nye medlemmer, fremkaldte straks protest fra sagfører Hansen-Backhaus der mente at det var i strid med lovene at optage medlemmer af byggeforeningen da de faktisk ikke var grundejere, så længe de ikke havde skøde på ejendommene. Efter en temmelig livlig debat mellem Hansen-Backhaus, J. Nielsen og S. Christensen vedtoges det at optage de foreslåede, men forinden flere kunne optages, skulle der nedsættes et udvalg for at omredigere lovene.

Den næste sag, bortkørslen af dagrenovationen, vakte en stærk harme mod Københavns magistrat der fastholdt en af det tidligere sogneråd under forudsætning af at man ikke kom under København vedtagen beslutning om at der fremtidig skulle betales for bortkørslen. Hr. J. Nielsen opfordrede medlemmerne til straks at påtale den uretfærdige skat som her pålagdes. Hr. Hansen-Backhaus meddelte at loven intet sted hjemlede magistraten retten til skattens opkrævning. Der nedsattes et udvalg til at behandle sagen og udgifterne skal udredes af foreningens kasse.

Under behandlingen af lejlighedsskatten bebrejdede købmand Sørensen formanden hans mangelfulde ledelse af foreningen og påtalte i skarpe udtryk hans "fjæken" med fhv. sognerådsformand Kühle hvorefter han nedlagde sit mandat.

Efter at J. Nielsen havde udtalt ønsket om at hele bestyrelsen ville gå af, nedlagde også møbelhandler Olsen sit mandat, hvorefter mødet hævedes med ansættelsen af en ekstraordinær generalforsamling til fredag den 22. ds.

Aftenbladet (København) 9. januar 1901.

Trekronergade 46-40 (eller Trekroners Gade som det også hed dengang). Opført omkring 1901. Foto Erik Nicolaisen Høy.


Politivagter.

Der foreligger indstilling om at godkende en med murermester Bang oprettet lejekontrakt angående en lejlighed i den ham tilhørende ejendom i Møllealle nr. 4 i Valby til brug som politivagtslokale, og at der i den anledning gives tillægsbevilling på tilsammen 1860 kr. 20 øre samt for benyttelse af telefonledninger en tillægsbevilling af 251 kr. 25. øre.

---

Nationaltidende 11. januar 1901, 2. udgave (uddrag).


Druknet i Kalveboderne.

Et ungt menneske, den 21-årige smed Jørgen Jensen, søn af forhenværende ejer af "Jægerhytten", restauratør Jensen i Valby, forulykkede mandag eftermiddag klokken halv tre i Kalvebod Strand.

Han var som så mange andre i denne mindre travle tid ude på isen for at stange ål. Midt op gennem Kalveboderne er der et smalt mere eller mindre isfyldt løb, den såkaldte "Sorterende". Når ålefiskerne vil over renden, bruger de at lægge flere stager over den fra den ene faste isbred til den anden, og de lægger sig da ned og kryber så forsigtig som muligt på alle fire over løbet på de skrøbelige og vaklende stager.

Jørgen Jensen ville imidlertid gå i oprejst stilling over renden på stagerne. Men stagerne gled, han faldt i renden, og i samme øjeblik var han forsvundet. Han kom ikke mere til syne, og skønt der var flere ålefangere til stede, var ethvert redningsforsøg umuligt. Kun den forulykkede unge mands lådne hue der flød på vandet, fik man fisket op.

Den unge mand er straks af den stærke strøm blevet ført under den faste is og der vil måske gå lang tid før hans lig findes.

Aftenbladet (København) 16. januar 1901.


Vagabonderende børn.

Opdragelseshjemmet i Valby.

Rundt omkring i København såvel i de store ejendomme i de finere kvarterer som i forstædernes arbejderkaserner spredes i denne tid et lille cirkulære, som vi gerne vil bede vore læsere lægger mærke til og ikke uset kaste bort, som man jo ellers er tilbøjelig til at gere ved cirkulærer, der stilles ind ad døren til en.

Dette cirkulære opfordrer modtageren til at abonnere på det lille blad “Nat og Morgen", der udkommer en gang om måneden, og som nu skal forsøge at skabe det nye børnehjem i Valby en fast årlig indtægt ligesom det før har hjulpet til at understøtte Bangs Herberg for Hjemløse.

Dette børnehjem er det af skolebestyrer N. Bang ledede. Det holdt, som vore læsere måske erindrer af vor omtale af det, engang til i den gamle mølle i Valby. Men møllen faldt for tidens nivellerende tendenser, og skolebestyrer Bang måtte med sine c. 20 fattige børn fortrække til den ejendom, hvor de nu har fundet husly.

Et par eksempler på, hvad det er for børn der bliver optaget i hjemmet, vil bedst illustrere virksomheden. Hr. Bang giver dem i følgende beskrivelse: 

En dreng. Begge forældrene i høj grad drikfældige. Familien blev husvild ved flyttedag og er senere helt opløst. Samme dag fandtes moderen døddrukken på en trappegang og førtes bort til politiet. Da barnet optoges, var dets krop, ansigt og lemmer fulde af væskende sår som følge af urenlighed og forsømmelse. Det måtte af den grund en tid indlægges på hospitalet.

I et andet tilfælde hedder det:

Søn af en erhvervsløs, straffet og i høj grad fordrukken kvinde, der har tigget med barnet, som hun i sin berusede tilstand har pryglet og sparket. Moderen havde forladt det et sted ude i byen med bemærkning om, at man kunne gøre med barnet, hvad man ville, hun ville ikke have dem mere. Ved optagelsen var det i høj grad smudsigt og befængt med utøj, det havde desuden sår på hoved og krop som følge af forsømmelse, og dets finger bar mærke af moderens tænder, dets pande af hendes negle.

Det er to sørgelige samfundsbilleder, hr Bang ruller op i disse kortfattede beretninger om to af de børn, han har optaget i sit hjem. Men som disse to er der sikken mange små sultende frysende stakler, til hvem hjælpen endnu ikke er nået.

Derfor er det, vi anbefaler “Nat og Morgen". For en krone i et helt ar kan man støtte en gerning der bør have alles sympati.

Folkets Avis - København 30. januar 1901.


Når nøden er størst.

Ude i Valby findes et børnehjem hjem leder er hr. skolebestyrer R. Bang.

Han har påtaget sig den smukke opgave at gøre forsømte og forladte børn til nyttige verdensborgere, og kaster man et blik på vore billeder i dag - hr. Bangs egne fotografier - vil ens sympati med det samme være vakt.

Om disse børn kan hr. Bang fortælle de frygteligste ting. Deres forældre har været straffede for de laveste forbrydelser og børnene var i den grad forsømte da hjemmet tog sig af dem, at det næppe kan beskrives. Utøj vrimlede det med overalt på deres legeme, og en af de stakkels gutter - de er 2½ og 3 3/4 år gamle - har talrige mærker af sin moders tænder og negle!

Se her hvad børnehjemmet får ud af de to ulykkelige småfyre efter 8 måneders forløb. 

Man bliver jo helt let om hjertet ved at betragte forandringen - og man kommer pludselig til at tænke på de skriftprøver som skriveinstitutter skilter med og på hvilke man først ser nogle rædsomme kragetæer og dernæst "efter kun få måneders øvelse", den eleganteste kontorskrift af verden.

Aplanat.

Aftenbladet (København) 2. februar 1901.


Sneen i København.

I Valby som nu i en måned har været under København, ligger sneen og fylder op i gaderne. Beboerne havde ventet at der var blevet taget lige så meget hensyn til dem som til den gamle bydel, tilmed da der er 5 a 6 vognmænd i byen. Ved tøvejrs indtræden vil der mange steder være aldeles ufremkommeligt.

Aftenbladet (København) 2. februar 1901.


Død af brandsår.

Fhv. kommunelærerinde i Valby, frk. Saabye, der for en måned siden blev stærkt forbrændt ved en gaseksplosion på Lampevej 10, er i går afgået ved døden på Frederiksberg Hospital.

Pludselig død. En i Valby meget afholdt mand, smedemester E. Eriksen er i går afgået ved døden, ramt af et hjerteslag, i en alder af 54 år.

Aftenbladet (København) 10. februar 1901.


Guldbryllup.

Bryggeriarbejder Hans Mortensen og hustru, Jernbanevold 106, Valby, fejrer i morgen deres guldbryllup. Brudgommen har i 29 år arbejdet på Gl. Carlsberg og arbejderne her hædrer om aftenen guldbrudeparret ved en fest i Valby Kro.

Social-Demokraten 22. februar 1901.


Hun samlede til udstyr.

En pige der tjente hos en familie i Valby, er i går blevet arresteret. Hun havde i flere år tjent hos familien og i al den tid bestjålet den for dækketøj, service, klæder etc. Den bjergsomme pige havde et helt brudeudstyr færdigt da man anholdt hende.

Dannebrog (København) 1. marts 1901.


Kjøbenhavns Understøttelsesforening

har fra den 1. d. m. oprettet en afdeling for Valby med proprietær J. C. Ostenfeldt som formand. Fra bryggeriet Gl. Carlsberg har man i den anledning modtaget et bidrag af 2.000 kr. Da foreningen imidlertid har under overvejelse også at udstrække sin virksomhed til Brønshøj sogn, hvorfra en så betydelig støttet ikke kan ventes, håber man at der fra anden side vil blive ydet den hjælp til den forøgede byrde, den således påtager sig.

Den forløbne strenge vinter i forbindelse med en udbredt arbejdsløshed har bevirket en i lange tider ukendt tilgang af ansøgere, således at afdelingernes midler nu kun er meget små, hvorfor for tiden ikke få værdige trængende må afvises. Foreningen håber derfor på en betydelig støtte til afhjælpning af den forhåndenværende nød.

Dannebrog (København) 14. marts 1901.


De to brødre

Carl og Sophus Hansen dømtes i går til henholdsvis 2½ og 1½ års forbedringshusarbejde. De havde forøvet indbrud i et halvt hundrede slagterbutikker her i byen, på Frederiksberg og i Valby.

Dannebrog (København) 24. marts 1901.


Bestjålet direktør.

En i Valby boende museumsdirektør var i længere tid blevet bestjålet, særlig for dækketøj og linned. Tyven viste sig at være tjenestepigen. Hun blev anholdt og i går idømt 15 dages fængsel på vand og brød.

Dannebrog (København) 31. marts 1901.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar