lørdag den 28. maj 2022

Valby Tidende nr. 161, august-december 1900

Fire fingre knuste.

På et dampsnedkeri i Valby fik en arbejder i går formiddag den ene hånd ind i en maskine som knuste fire af dens fingre. Den tilskadekomne blev bragt på hospitalet.

Dannebrog (København) 16. august 1900.


De socialdemokratiske foreninger i Valby, Glostrup, Kastrup og Københavns 1. kreds afholder i dag en offentlig folkefest. Kl. 3 samles medlemmerne samt de partifæller der ønsker at deltage, på legepladsen ved Enghavevej. Kl. 4 afmarcheres med faner og musik gennem Søndermarken til Valby Kros have der i dagens anledning er smykket med flag og vimpler. I haven holdes taler af folketingsmændene Chr. Rasmussen og A. C. Meyer samt maler E. Clausen. Endvidere er der varieteforestilling og sang af Valby socialdemokratiske sangkor. Da hele festen er gratis, forventes stor tilslutning.

Social-Demokraten 19. august 1900. Af Social-Demokraten dagen efter fremgik ikke at A. C. Meyer havde holdt tale. Det havde til gengæld doktor Duurloo - om skolevæsenet og alderdomsforsørgelsesloven. 


Udvidelse af Enghavevej.

Valby kommunalråd har i disse dage af Frederiksholm Teglværk købt et ca. 1200 kvadratalen stort areal til en pris af 15 øre pr. kvadratalen. Arealet skal benyttes til en nødvendig mindre udvidelse af den del af Enghavevej som ligger i Valby kommune.

Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende 13. september 1900.

Den gamle Carlsbergbro. Københavns Museum. 

Jernbanen ved Valby.

Af de 5 broer som ved enghaverne og ved Valby fører over jernbanen, er Køgebroen og Enghavebroen i brug, mens Vesterfælledbroen snart vil være fuldført, og de to andre ligger endnu i de første stadier af tilblivelse.

Enghavebroen forsynes nu med passende lygter på endepillerne.

Vesterfælledbroen vil blive led i en helt ny forbindelseslinje, idet der langs jernbanelinjen til Valbygårdsvillaerne er anlagt en direkte vej.

Den tidligere forbindelse langs kirkegården ad en store bakke lige ved den gamle Carlsbergbro findes ikke mere, da bakken er afgravet. Færdsel tværs over jernbanen sker ad trappen gennem den tilbagestående halvdel af den nedlagte carlsberger vandbeholder. Fundamenterne til den ny Carlsbergbro er snart for alle 5 pillers vedkommende fuldførte.

Samfundet 17. september 1900.

Banegraven ved Carlsberg. Viadukten skimtes i venstre side af fotoet. Københavns Museum.

Tømrermester Hans Petersen

i Valby fejrer i dag sit 40 års jubilæum som mester.

Hans Petersen har i de forløbne 40 år bygget 170 huse, heriblandt de to store tårnbygninger ud mod Køgevej som hver rummer 100 familier.

Jubilaren beklæder flere offentlige tillidserhverv og nyder agtelse og anseelse i vide kredse.

I morges blev han vækket med musik. Udenfor hans før var rejst en æresport. En deputation af byens mestre overrakte ham kostbare gaver.

På lørdag afholdes der stor festmiddag til ære for jubilaren.

København 1. oktober 1900.


Valget i Valby.

Det har længe været bekendt, at Højre helst arbejder i dybeste stilhed. Jo mere underjordisk jo længere borte fra den klare dags kritik desto bedre.

Men mage til den skjulthed hvormed Valbys Højremand har arbejdet i den sidste måneds tid. skal man dog søge efter.

Som tidligere meddelt vedtog 16 mand forleden at vifte højt med Højres fane. Man udpegede tømrermester Bruhns til Højres borgerrepræsentant - man har nemlig for skik at bruge hr. Bruhns til dumpekandidat - og gav ham den bundskikkelige smedemester Eriksen til følgesvend som udvalgsmedlem.

Man vedtog som sagt at vifte med fanen. Men da man hurtig blev klar over, at de 16 mand stod sørgelige ene, og at hjælpetropperne fra handelsforeningen og industriforeningen svigtede på det skændigste, gik man i gang med det underjordiske arbejde. De 16 standhaftige tinsoldater kunne ikke finde offentlig tilslutning fra nogen mors sjæl, og muldvarpearbejdet var da det eneste der var tilbage.

Stille og lydløst luskede da de 16 omkring for at hverve stemmer. Men offentlig turde hverken de 16 eller hr. Bruhns eller hr. Eriksen træde frem.

Hr. Bruhns eller hr. Eriksen ønsker eller venter ikke at blive valgt - det ville sikkert også sætte dem i den største forlegenhed - men, siger man så til dem, det går dog ikke at at disse radikalere og socialister uden modsigelse vælges til at varetage Valbys interesser, og de er da troskyldige nok til at lade sig bruge. Det står jo skrevet at enhver skal tage sit kors. op. Og især hr. Bruhns kors i denne verden er nu dette: evig og altid at være dumpekandidat.

For valgets udfald er selvfølgeligt. Valby vil jo fra 1. januar høre under København, og det vil være i alle Valbys beboeres interesse snarest muligt og i så vid udstrækning som muligt at blive delagtig i alle de goder som Københavns i så mange henseender udmærkede institutioner byder dem. Uklogt ville det derfor være om man nu i Valby valgte Højres mænd ind i borgerrepræsentationen hvor det er Venstre og Socialdemokratiet i foreningen der udgør flertallet.

Den sunde fornuft vil sige Valbys vælgere hvorledes de skal stemme i morgen. Det bliver ikke på Højres mænd, men på de herrer Duurloo og snedkermester Therkelsen, i tilslutning til de valg som Københavns borgere hvortil Valbys beboere herefter skal henregne sig, i de senere år med så stort held har gennemført til deres repræsentation.

I morgen ved stemmeurnen har luskeriet udspillet sin rolle. Alle vælgere bør møde og stemme på oppositionens kandidater:

Dr. J. V. Duurloo
som borgerrepræsentant

og snedkermester E. Therkelsen
som udvalgsmedlem.

København 2. oktober 1900.


Oppositionens kandidater.

Dr. J. V. Duurloo 

har boet i Valby siden 1885 og har en meget omfattende praksis, særlig stort sygekasseklientel. Han er medlem af bestyrelsen for "Sygekasselægernes Organisation" siden denne forenings stiftelse i 1897.

I oktober 1897 valgtes han til medlem af Valby-Hvidovres sogneråd, hvor han især har haft med alt skolevæsenet vedrørende at gøre.

Tillige er han medlem af bygningskommissionen og skolekommissionen.

Småkårsfolk ser i dr. Duurloo en forstående og formående ven. Han er vistnok Valbys populæreste mand.

Snedkermester E. Therkelsen

har boet i Valby i 6 år. Han valgtes ind i sognerådet samtidig med Duurloo og har særlig beskæftiget sig med vej- og kloakvæsnet. Grundejerforeningen kan mange gange takke ham for lydhørhed hos sognerådet for sine ønsker og besværinger. Også de handlende har i ham en ivrig talsmand.

Hr. Therkelsen er socialdemokrat - han er kasserer i Valbys socialdemokratiske Forening - og har ved sit arbejde blandt arbejderne bidraget meget til at Valbykredsen omsider er blevet en sikker folketingskreds for oppositionen.

København 2. oktober 1900.


De forenede Snedkere af 1862.

For medlemmerne i Valby henledes opmærksomheden på at hr. dr. Duurloo, Valby Langgade 31, fra den 1. oktober er ansat som forretningens læge for kredsen Valby.

L. Larsen.
Formand.

Social-Demokraten 3. oktober 1900.

Mølle Alle 10-12 (1900) Foto Erik Nicolaisen Høy.


Ilanddrevet skibskiste.

Den 10. september oversejlede dampskibet "Carl Heckscher" af København skonnerten "Alpha" fra Thurø der kom fra Liban med rug. "Alpha" sank straks på 10 favne vand. Mandskabet reddedes ombord på damperen, men mistede alt deres tøj. Mandag fandt arbejdsmand Vilh. Larsen en skibskiste drivende ved kysten vest for Rønne, og da den bragtes i land, viste den sig at være fra den oversejlede skonnert og at tilhøre dennes kok, Waldemar Nielsen fra Valby. Kisten er overgivet i politiets hænder.

Social-Demokraten 10. oktober 1900. "Alpha" var en slettopskonnert bygget 1898 hos Z. Th. Jacobsen, Troense på Thurø. Den sejlede under skipper J. CHr. Pedersen, Thurø. Forliset sket ved Sandhammeren. 

Valby Langgade 79 (1900). Foto Erik Nicolaisen Høy.

De højst beskattede i Valby valgte i går til medlem af borgerrepræsentationen fabrikant Kühle med 88 stemmer og gartner Jensen til udvalgsmedlem med 85 stemmer. 

Derefter havde proprietær Ostenfeldt 19 stemmer som borgerrepræsentantemne og fabrikant Eisrig 14 stemmer som udvalgsmedlem.

Der er 191 vælgere, og der blev afgivet 108 stemmer.

Social-Demokraten 12. oktober 1900.


Da Hansen sejrede.

"En ny fiasko for oppositionen".

Med denne overskrift meddeler vor berømmelige gamle ven hr. Frederik Hansen sine læsere at Højre i torsdags sejrede i Valby ved de højst beskattedes valg.

Tænk, Højre sejrede ved de højst beskattedes valg! Hip, hip, hurra!

Da den almindelige vælgerklasse stemte, sejrede oppositionen ganske vist i både Valby og i Brønshøj, og det sidste sted vovede Højre endog ikke at opstille kandidater. Men dette er naturligvis ingen Højre-fiasko. Ja, det falder end ikke Hansen ind at Højre længere har noget at gøre med de almindelige vælgere.

Og vor gamle ven er lykkelig og uforknyt. Kreds efter kreds i by og på land går fra Højre. Selv Højres landstingskandidater falder som moden fugt i oppositionens skød. Hertil kommer at Højre rådner bort indvendig fra i splittelse og kiv.

Men Hansen ser kun at Valbys højst beskattede stod sig. Sikken en fiasko for socialdemokraterne! Og lad os så få de tre lange!

Social-Demokraten 13. oktober 1900.


Ulykke ved Valby-viadukten.

En arbejdsmand mister livet.

Ved fyraftenstid i lørdags hændte en ulykke ved kloakudgravningerne ved Valby-viadukten, idet arbejdsmand August Andersen faldt ned i en kloakudgravning og i faldet forslog sig så slemt at han søndag middag afgik ved døden.

August Andersen var sammen med sin broder og et par andre jord- og betonarbejdere beskæftiget med nedlæggelsen af kloakrør for entreprenør Bjerregaard. Da klokken var henad 5 ville Andersen passere over nogle brædder der henlå over udgravningen. Disse brædder var blevet glatte af regnen. Andersens fødder gled ud, og han faldt ned i graven.

Hans kammerater kom til og hjalp ham op, men da graven kun var 2½ meter dyb anså de ikke faldet for farligt, navnlig da hans legeme ikke fremviste nogle sår. Han var besvimet ved faldet, men kom forholdsvis hurtig til sin bevidsthed. Nu viste det sig imidlertid at han var fuldstændig ude af stand til at røre arme eller ben, og kollegerne indså at ulykken var mere alvorlig end de hidtil havde tænkt sig.

På den forulykkedes indstændige anmodning kørte hans bror ham til hans hjem på Gasværksvej nr. 18, hvor han beboede en lille lejlighed på 4. sal. En af husets beboere der blev tilkaldt for at hjælpe broderen at bære den forulykkede op, var imidlertid så fornuftig indtrængende at råde ham til at tage på hospitalet, og da han indvilligede deri, kørtes han til Kommunehospitalet. Her blev  han indlagt, men lægerne så straks at al hjælp var unyttig. Rygsøjlen var brudt ved faldet og hans liv stod ikke til at redde.

Efter at lammelsen havde bredt sig mere og mere, så at han var bevidstløs i de sidste timer, døde han søndag middag.

Den afdøde var 30 år gammel. Han var gift, men ægteskabet var barnløst. Han faldt på sandbund og sagkyndige mener at bruddet er sket i selvet faldet, før han stødte imod bunden af graven. Den afdøde var nemlig af en svag konstitution, og har rimeligvis gjort en voldsom bevægelse da benene smuttede fra ham.

Social-Demokraten 16. oktober 1900.

Antoinettevej nr. 1. Foto Erik Nicolaisen Høy.

Brev fra Valby.

Hr. Redaktør!

Vi lever i denne tid her ude i Valby i et rædsomt uføre, grundet på at sporvejsselskabet lægger nye skinner ned.

Der er nu lagt skinner helt ned til kroen og intet var til hinder for at sporvognene kunne køre dette stykke længere, men desuagtet stopper de op på det gamle sted og generer færdslen ved nogle unyttige klatrespor som netop kunne undgås ved at lade sporvognen køre lige ned til kroen hvor der nu findes vigespor. 

Hvorfor ikke straks forlænge kørslen når sporene dog allerede er der. Skal vi ønske i den nederste del af Valby vente med at få sporvognen foran døren til de elektriske en gang - måske først ad åre - kommer i gang?

Måtte disse linjer bevæge sporvejsselskabet til at imødekomme et så beskedent ønske er jeg deres ærbødige

Valbyboer.

Folkets Avis - København 18. oktober 1900.


Kommunalvalgene i Valby og Brønshøj er nu afsluttede.

De nyvalgte borgerrepræsentanter tiltræder dog først fra 1. januar 1901, den dag indlemmelsen foregår officielt.

Borgerrepræsentationen kommer således fra nytår til at bestå af 40 medlemmer (nu: 36). Af de fire nye borgerrepræsentanter er de 2 (læge Duurloo, Valby og købmand Rasmussen, Utterslev) socialdemokrater. Den tredje (direktør Kühle, Valby) er Højremand og den fjerde (gartner R. Møller, Vanløse) Venstremand.

De 40 borgerrepræsentanter fordeler sig således: 16 Venstremænd, 14 socialdemokrater, 7 Højremænd og 3 mellempartimænd (Bing, Benzon og Hagemann).

Social-Demokraten 19. oktober 1900.


Fattiglemmerne flyttes.

På torsdag endnu inden indlemmelsen har fundet sted, skal alle de gamle fattiglemmer i Valby flyttes til Almindelig Hospital her i byen.

Aftenbladet (København) 5. november 1900.


Valby Sporvej.

Som vi forleden meddelte havde sporvejsselskabet fået en anmodning om en forlænget og hyppigere kørsel gennem Valby til Valby Kro. Selskabet har nu svaret at det ikke ser sig i stand til at imødekomme dette ønske, der vil kræve forskellige nyanskaffelser som det anser for urimeligt at skride til nu da den elektriske drift står for døren. Valbyerne er imidlertid ikke tilfredse hermed, og de har tænkt sig sagen ordnet således at Valby-vognene ikke medtog de passagerer der kun skulle så langt som til Valdemarsgade fx. I sognerådets næste møde vil der blive drøftet hvad man mener der er at gøre.

Dannebrog (København) 5. december 1900.


En ildebrand i Valby.

I går aftes ved syvtiden opstod der ild i staldbygningen til handelsgartner Jensens ejendom, "Valdal" på Valby Langgade, og ilden blussede straks kraftigt op, så man nærede alvorlig frygt for at gartner Daniel Petersens beboelseshus der ligger tæt op til, også skulle brænde af. 

I løbet af et kvarters tid var imidlertid sprøjterne kommet til stede, og da man havde vand nok, gik slukningsarbejdet - under ledelse af prokurist Olsen - rask fra hånden. Det lykkedes at begrænse ilden til staldbygningen. Efter et par timers tid var den helt slukket, men huset var da også nedbrændt til grunden.

Nogle værelser i staldbygningen benyttedes af et par gartnerelever, og man antager at ilden er opstået ved at de unge mennesker har fyret for stærkt.

Under branden kom politifuldmægtig Askov til stede og optog forhør på stedet. 

Bygningen var assureret i "Danmark"

København 17. december 1900.

Valby Langgade 77-79, gårdside. Foto Erik Nicolaisen Høy.

Nytårsnat i Valby.

En samtale med birkedommer Sylow.

Jeg havde truffet min høje øvrighed, birkedommer Sylow inde hos min onkel hvis ven han er. Vi havde smagt på min onkels julebryg og var nu på hjemvejen til hans jurisdiktion i den bedste stemning. Talen faldt på udsigterne for nytårsløjerne.

"Det var nok et slemt stykke arbejde for Dem sidste nytårsnat at holde orden på den lebendige bøllesværm som Københavns Politi sendte Dem på halsen. Men De kan trøste Dem med at det bliver mindst ti gange værre i år. Vi skifter jo århundrede og desuden stimulerer provst Bjerre os i år med sin klokkeringning."

Den store lovens håndhæver så til mig med et mildt smil:

"Det bliver hverken i København eller hos mig."

"Hvor bliver det da?"

"I Valby, kære! Valby står til Deres rådighed. Høst og hans betjente ender jo deres velsignelsesrige virksomhed den 31. december kl. 12 præcis. Så går Valby over til Københavns Kommune, og den får først nye betjente nytårsdag. De gamle får fuldt op at gøre i selve København. Så indser De nok at Valby er givet til pris. Der bliver livligt, kan De bande på."

"Men har birkedommeren da tænkt sig at anarkiets rædsler vil komme til at rase i Valby denne store nat?"

Vi er imidlertid nået til hans villa på Frydendalsvej og tager afsked.

"Så skriver jeg denne samtale ned og fortæller folk at De har opfordret til at drage til Valby."

"Ja, værs'go! Farvel og glædeligt nytår og god fornøjelse i Valby!"

Han gør rask omkring og går ind i sin hyggelige villa med sindet fuldt af lyse drømme om bål og brand i Valby.

København 31. december 1900.

Valby Langgade 77. Foto Erik Nicolaisen Høy.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar