Det nye bryggeri "Trekroner"
der er beliggende i Valby, og som sidste sommer blev købt af "Det forenede Bryggerier", nærmer sig nu sin fuldendelse. - Malteriet har allerede i nogen tid været i gang. Bryggeriet til hvilket arkitekt Lenning-Borck har udarbejdet tegningerne, er beliggende ved en nyanlagt vej der hedder Trekronersvej.
Hele anlægget der spænder over et areal af ca. 5 tønder land, består af følgende bygninger: Portner- og funktionærbolig, kontorbygning, malteri, bryggeri, maskin- og kedelhus, lager-, hvidøls- og gærkældre, pasteuriseringsanstalt samt staldbygninger. Alle anlæggene er selvfølgelig udført efter de mest moderne principper på ølbrygningens område.
Samtlige bygninger der har et lyst og tiltalende ydre, har været overdraget murermester Carl Olsen jun. i hovedentreprise. Tømrerarbejdet er udført af tømrermester C. A. Tesch. Bygningernes opførelsessum andrager ca. 425.000 kr.
Nationaltidende 2. marts 1900, 2. udgave.
Valby-Hvidovre sogneråd.
---
Beværtning. Rådet vedtog at anbefale et andragende fra konditor R. Petersen om at drive beværtning i Valby.
Gangbro over jernbanelinjen. Direktør L. C. Petersen, ejeren af Valbygård, har indgået på som tredjemand at være med til at bygge den projekterede gangbro der over jernbanelinjen skal forbinde Gl. Jernbanevej med Trekronersvej. Nu ønskede han at trække sig tilbage fra denne forpligtelse.
Snedkermester Therkelsen opfattede interessentselskabet i denne brobygning som ganske privat, og andragendet var således rådet uvedkommende.
Denne opfattelse delte også de øvrige medlemmer, men man vedtog dog at svare hr. Petersen at rådet ikke anser ham for berettiget til på det nuværende tidspunkt at trække sig.
Endvidere forelå der fra statsbanernes bestyrelse tegning til broen. Det vil blive en meget flot bro. Rådet erklærede at det intet har imod at broens bygning påbegyndes, når det forinden har betryggende garanti for at kommunen derved ikke får nogen som helst udgift.
Social-Demokraten 8. marts 1900.
Til jord- og betonarbejdsmændene.
Den i cirka to måneder stedfundne arbejdsstandsning ved jordarbejdet som en person Klejn i Gentofte har haft til udførelse for byggeforeningen i Valby, er endt ved en i går afsluttet forhandling. Denne foregik hos hr. overretssagfører Hede, Skindergade 27, hvor hr. Klejn, byggeforeningens formand hr. Kjæruld samt undertegnede var tils tede.
Hr. person Klejn indgik på at betale folkene deres tilgodehavende. Han havde i øvrigt ikke noget imod at folkene kom i arbejde igen. Endvidere indgik han på i fremtiden at overholde og udbetale efter den mellem entreprenørforeningen og jord- og betonafdelingen afsluttede overenskomst.
De arbejdere som mulig har penge til gode ved nævnte arbejde, bedes henvende sig enten hos hr. person Klejn i hans bopæl eller hos hans formand på arbejdspladsen i Valby hvor pengene vil blive udbetalte.
H. P. Lasse.
Social-Demokraten 18. marts 1900, 2. udgave.
Selvmord i Valby.
Arbejdsmand Petersen der boede i hørkræmmer Nielsens ejendom på hjørnet af Valhøjsvej og Valby Langgade, har i går formiddags ved 6-tiden berøvet sig livet ved hængning.
Han havde i længere tid været uden arbejde, men nu var det endelig lykkedes ham at finde beskæftigelse.
Noget efter fyraften kom han hjem, og da han var en del beruset, bebrejdede hans hustru ham at han nu da han endelig skulle til at tjene noget, straks begyndte at drikke.
Herover blev Petersen så fornærmet at han straks gik ned i kælderen og hængte sig.
Han blev hurtigt fundet og befriet for strikken. Men døden var allerede indtrådt.
Aftenbladet (København) 21. marts 1900.
København 21. marts 1900 oplyste at han havde en halvvoksen datter der er ansat i en forretning i Valby.
Manden der skød sig på Nørrebrogade.
Den unge mand der torsdag aften skød sig i gadedøren til ejendommen nr. 26 på Nørrebrogade, er nu genkendt. Det er en murerlærling Harald Johannes Jensen fra Valby. Hvad motivet til selvmordet er, ved man ikke. Han var om morgenen gået hjemmefra uden at der var noget usædvanligt at mærke ved ham. Da han ikke vendte tilbage til hjemmet, blev forældrene urolige og henvendte sig til politiet. Derved opklaredes det at det var ham der havde skudt sig.
Social-Demokraten 25. marts 1900.
Sangforeningsjubilæum
Valby Sangforening fejrer i dag sit 40-årige jubilæum ved en stor fest i Valby Kro. Som jubilæumsgave har indehaverne af Tivoli-Facadens fotografiske atelier, de herrer Grugni og Christiansen-Skødstrop skænket et stort, smukt indrammet billede af samtlige sangforeningens medlemmer på 40 års dagen.
Aftenbladet (København) 25. marts 1900.
Stakkels dreng.
I aftes kl. 8 løb en lille, femårs dreng og legede i Valby Langgade uden at lægge mærke til en sporvogn der nærmede sig.
Kusken så heller ikke drengen før det var for sent. Han blev revet om af hestene og hjulene gik over hans ene ben.
Mere død end levende blev han trukket frem mens læge Duurloo kort efter kom til stede og anlagde den første forbinding. Han blev derpå kørt til amtssygehuset i en droske.
På sygehuset anså man hans tilstand for håbløs skønt han kun havde fået det ene ben knust.
Den lille dreng hed Valdemar Hansen. Hans far er bortrejst, hans moder død og han boede nu hos sin gamle bedstemor i Valby Langgade 18.
København 31. marts 1900.
Nyt arbejderteater.
Ude i Valby har man startet et arbejderteater der giver forestilling i Valby Kro på søndag den 9. april. Der opføres et lille en akts stykke "Leg ikke med ilden" som er skrevet af fru Louise Janus Kristensen; derefter en lokal aktuel revy som ligeledes skyldes fru Kristensen.
Begge stykkerne gjorde ved førsteopførelsen i søndags megen lykke. De rollehavende skiller sig smukt ved deres opgaver, især når man tager hensyn til at det er første gang de står ansigt til ansigt med publikum. Det nye teater anbefales til publikums velvilje, så at de havde anstrengelser bliver lønnet med fuldt hus på søndag.
Social-Demokraten 6. april 1900.
Brylluppet på Ny Carlsberg.
Valby lignede slet ikke sig selv i går. Gaderne i den ellers så stille, idylliske lille by vrimlede af mennesker og selve byen var trukket i festdragt i anledning af bruden Theodora Jacobsens Bryllup med cand. polyt. Edgar Madsen.
På Ny Carlsberg-etablissementet hvilede alt arbejde, alle kontorer var lukkede, men funktionærerne holdt dog ikke derfor fridag. Næsten alle var de satte i aktivitet, hver havde sit at passe. Størstedelen assisterede det gallaklædte Valby Politi med at regulere den stærke trafik, og ved adgangsvejen til Jesuskirken, der var afspærret ved et højt stakit, var en større styrke opstillet for at kontrollere, at ingen uindbudte slap ind. Og rundt mellem dem alle gik bryggeriets overdirektør hr. Vald. Henningsen, der havde forestået arrangementet, fer at påse, at hver mand gjorde sin pligt.
Klokken fire åbnedes kirkens porte for den store mængde, der allerede i flere timer havde ventet på at komme ind. og lidt før halv fem rullede de første ekvipager op for hovedportalen. Par for par skred det store, elegante følge, der bestod af familien og de nærmeste venner, op gennem den blomstersmykkede kirke og tog plads i koret, og på slaget fem førte direktør Jacobsen den nydelige unge brud, der var klædt i hvid silke, til alteret, fulgt at otte brudepiger i rosarøde silkekjoler. Samtidig faldt orgelet ind, et kor sang “Nådens Gud, vær os nær i løn”, og da de sidste toner var døde hen, holdt pastor, lic. theol. Ussing en muk. gribende tale til det unge par.
Da pastor Ussing havde sluttet, lød der atter korsang, og efter at menigheden havde sunget en sang, var den kirkelige højtideligbed forbi. Kirkens sideadgange blev afspærrede, og ingen fik lov til at komme ud, før brudefølget var kørt bort.
I direktør Jacobsens hjem. hvor alle de mange smukke og værdifulde brudegaver var opstillede, fandt den elegante festmiddag sted, og efter dens afslutning tiltrådte brudeparret en rejse til Sicilien.
For Ny Carlsbergs funktionærer var der arrangeret en fest på Gimle, hvor direktøren repræsenteredes af sin sekretær, hr. H. C. Petersen
Dannebrog (København) 6. april 1900.
Nyt fabriksanlæg.
Direktør Petersen, ejer af Valbygård, har i disse dage solgt nævnte landejendom og en del af de gården tilhørende arealer - i alt ca. 8 tønder land - til Familie-Journalens udgiver, hr. Aller for en købesum af 110.000 kr. der udbetales kontant.
Den gamle Valbygård vil blive nedrevet og give plads for en større villa, og på det omliggende areal agter hr. Aller at opføre et større fabriksanlæg.
Nationaltidende 8. april 1900.
Pastor Ussing i Valby indkræver højtidsoffer.
Ved juletid udsendte brygger Jacobsens præst, pastor Ussing i Valby, et trykt cirkulære til sine sognebeboere hvori han mindede dem om at de havde at betale højtidsoffer da han i modsat fald så sig nødsaget til at indkræve det hos dem.
I disse dage er han skredet til indkrævningen der foregår på den måde at han lader en dame gå omkring i husene på en tid da mændene ikke er hjemme. Hun skræmmer kvinderne med trusler om udpantning til at rykke ud med juleofret efter en trykt skala som hun fører med sig, og som er undertegnet med præstens og førstelærer Würsts navne.
Efter skalaen skal den der svarer indtil 10 kr. i formue- og lejlighedsskat, betale 15 øre for hver højtid eller 45 øre årlig, henholdsvis til præst og førstelærer. Den der svarer af fra 10 til 20 kr. 25 øre hver højtid eller 75 øre årlig. Fra 30 til 50 kr. 1 kr. 50 øre årlig.
Selvfølgelig rykker kvinderne ud med skillingerne af frygt for udpantningen og præst og førstelærer skovler 25-ører ind i massevis.
I cirkulæret sagde pastor Ussing vel at han var nødsaget til at foretage indkrævningen da hans løn uden højtidsofret er ganske utilstrækkelig. Men da han i skattebogen for Valby-Hvidovre sogn står opført for en indtægt af 6.300 kr., skulle man jo ikke synes at han egentlig lider nogen nød.
Nej. Sagen er den: Valby skal indlemmes under København, og ofret vil da blive afløst. Derfor gælder det om inden indlemmelsen at gå ofret drevet så højt op som muligt for at offerafløsningen kan blive større og præstens årlige indtægt forøget.
A.
Social-Demokraten 12. april 1900. En lignende artikel stod i Folkets Avis - København 11. april 1900.
Byen der vokser.
Billeder fra Københavns forstæder.
II
Vesterbro og Valby.
Det falder naturligt at slå Vesterbro og Valby sammen når talen er om Københavns forstæder. For de to kvarterer - vi håber ikke Valby tager os denne betegnelse ilde op - glider jo ved manglen af skarpt afsondrede grænselinjer sammen i en højere enhed, dannende det yderste København i sydvestlig retning.
Hvem aner fx at man ved at tage stade på Ny Carlsbergvej lige ud for Teofil Hansensgade blot ved at træde et skridt frem kan komme fra Vesterbros og over på Valbys grund og omvendt, eller at mange af bygningerne deromkring hvis grænselinjen skulle skæres skarpt, ville ligge med halvdelen i København og halvdelen i Valby.
---
Fra den gamle jernbanebro har man en fuldstændig udsigt over godsbanegårdens terræn over Valbys villahaver og spredte større ejendomme. Herfra fører også vej ned til "Villakvarteret ved Valbygård" der foreløbig kun består af en halv snes villabygninger, men hvor der rigtignok allerede er udstykkede jorder til nye.
Fra Valbygårdsvej ser man over til det nye bryggeri "Tre Kroner" og længere fremme de sidste og længst fremskudte bygninger, de 26 ensartede 2 etages villaer der ligger for enden af Trekronergade.
Fra denne fører en jernbanebro heldigvis af nyere dato end den anden midt i hjertet af Valby. Man bliver forbavset når man ser hvad her er bygget særlig i det sidste års tid. Den gamle jernbanevej, Toftegårds Alle og hvad de forskellige gader hedder, har alle set den ene store bygning rejse sig ved siden af den anden.
Hele det terræn der danner den nordligste spids af Valby og som tidligere udgjorde Møllemarkens jorder, vil i løbet af denne eller måske næste sommer være fuldt udbygget.
Morsomt er det på jernbanevejen at se en stor nybygning som nabo til en gammel stråtækt bondegård. Endnu står bondegården der så urokkelig fast som ville den dæmme op for de stadig fremadskridende storstadsbygninger. Snart vil den dog også falde for tidens udvidelsestendenser og Valby altså København kan brede sig videre over det åbne land.
Folkets Avis - København 24. april 1900.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar