lørdag den 16. april 2022

Valby Tidende nr. 155, juni-juli 1899

Voldtægt på kirkegården.

Mellem døde.
Nattevagtens Meriter.

Mandag aften havde der hos en familie i Valby været barselgilde. Blandt gæsterne befandt sig en teglværksarbejder, der var forlovet med en ung pige, datter af murersvend Schwidler i Valby.

Ud på natten fulgte den unge pige sin kæreste, der skulle møde på sit arbejde på Frederiksholms Fabriker kl 5, et stykke på vej forbi Vestre Kirkegård. Hun sagde farvel til ham og vendte tilbage ad den ensomme sti, der fører forbi Kirkegården

Pludselig trådte en mand hende

i møde

Det var nattevagten på kirkegården. forhenværende kusk derude, Henrik Petersen

Med barsk stemme spurgte han pigen, hvad hun havde at gøre der og om hun ikke vidste, at det var forbudt at færdes på stien. Hun erklærede sin uvidenhed herom, men han bød hende følge med ind på kirkegården for at han kunne notere hendes navn. Pigen lod sig forbløffe og fulgte med. Da de inde på kirkegården kom forbi noget tæt buskads, greb nattevagten fat i hende og slæbte hende ind i buskadset, hvor han rev hendes undertøj i stykker og voldtog hende.

Da forbrydelsen var fuldbyrdet, sagde han til den fortumlede pige, at nu skulle hun slippe for videre tiltale den gang. Nedtrykt og fortvivlet sneg den unge pige sig ud af kirkegården

Næste dags eftermiddag gik hun op på kirkegårdens kontor og anklagede Henrik Petersen for forbrydelsen. Han blev tilkaldt og der blev sendt bud efter politi, som anholdt nattevagten og indsatte ham i arresten på Blegdamsvej, hvor han sidder endnu.

Om den arresterede går der for resten

slemme rygter

ude på kirkegården blandt hans kammerater der ymtes om. at han for nogle år siden i Århus har været straffet med vand og brød for mishandling af sin hustru, der var kommet under vejr med, at han efterstræbte sin steddatter, en ung pige af hustruens første ægteskab. Hun måtte skjule den unge pige for ham, hvorover han blev så rasende, at han overfaldt hustruen med hug og slag.

Ligeledes har han en gang i vinter forsøgt at voldtage en ældre kone, der har arbejde på kirkegården. Han indfandt sig i hendes hjem og gjorde en tre gange gentaget forsøg på at nå sin hensigt med hende. Det lykkedes imidlertid ikke for ham. Konen har siden den tid vidt og bredt fortalt om Henrik Petersens opførsel mod hende.

Den arresterede nattevagt er ualmindelig ilde lidt blandt sine Kammerater ude på kirkegården. Kun graveren kammerråd Bahnsen nærer en sand tyrkertro til hans fortræffelighed og lader til at være vis på, at det nok skal lykkes Petersen at klare for sig i den slemme Affære,

Foreløbig nægter Petersen alt. Petersen er henved de 40 år og enkemand.

Aftenbladet (København) 17. juni 1899.


De forenede Bryggerier køber Bryggeriet Trekroner.

Oppositionen stemmes ned.

I går eftermiddags holdt "De forenede Bryggerier" endelig sin så længe bebudede generalforsamling, og det viste sig straks, at skønt oppositionens mænd var mødt ganske mandstærk op, havde de store kuponklippere denne gang vidst at gardere sig. 

De mødte med bankdirektør Heide i spidsen, og Heide gav enhver, som ikke ville være med til at købe "Bryggeriet Trekroner", attest for at være en klodrian.

Efter at det ved afstemningen havde vist sig, at oppositionen kun mønstrede 5.521 stemmer, mens Heide mødte med 22.042 Stemmer, tabte de herrer helt modet og gik så vidt, at de endog opgav at sætte en eller to mand ind i bestyrelsen. En ting havde de folk lært, og det var, at de vel en enkelt gang kunne komme i flertal, men det var kun, når kapitalisterne havde lidt groft arbejde, der helst skulle udføres af andre.

Efter at højesteretssagfører Shaw var valgt til dirigent, tog man straks fat på kampen. Fra en kreds af aktionærer var der stillet forslag om at købe Valbybryggeriet "Trekroner", og de havde taget højesteretssagfører P. G. C. Jensen med som ordfører.

P. G. C. Jensen anbefalede at købe bryggeriet "Trekroner" for en sum af 900.000 kroner. Ved at købe dette udmærket indrettede og godt byggede bryggeri ville man gøre en god forretning og undgå en skarp konkurrence. (Hm ! Hm!)

Direktør Slomann måtte beundre den snildhed, hvormed den gamle bestyrelse havde forstået at forplumre situationen. Der fik bestyrelsen et rent mistillidsvotum, men nu lader det til, at købet af Trekroner skal bevirke en kovending. Jeg vil advare imod dette køb. Der er vist ikke engang vand nok derude.

Direktør Larsen (Privatbanken) var ikke glad for den sidste generalforsamling. Han troede, at en mængde aktionærer havde misforstået situationen og stemt galt. (Munterhed.) Taleren anbefalede købet af Trekroner både som privat aktionær og som leder af bryggeriets bank.

Slomann: At købe sine konkurrenter ud, er det værste, man kan tænke sig, thi derved opmuntrer man dem. Ved man, at De forenede Bryggerier køber ethvert bryggeri, da er det jo en sikker vej at tjene penge.

Direktor Kühle erklærede, at der var rigeligt vand ved Valby-Bryggeriet.

Ingeniør Zahrtmann: Man borer endnu efter vand ved Valby, og man kan lige så godt risikere at bore vand bort, som få det.

Etatsraad Fritsche: Situationen har været vanskelig for os, men vi ved, at vi med Trekroner ville få en sideordnet konkurrence, medens vort øl nu er bedre end vore konkurrenters. Køber vi Trekroner, får vi en bedre pris i stedet for konkurrencetab.

- Ingeniør Johansen: Forslaget om dette køb burde være ledet af en bestyrelse, der havde aktionærernes tillid. Skal købet nu lægges i den nye bestyrelses hånd, så lad det endelig ikke blive de samme mænd, som nu sidder i Trekroners bestyrelse. Ikke sandt! Vi er jo ked af, at køber og sælger er en og samme person. (Bifald.)

Alfred Christensen anbefalede at tale rent ud af posen. Nu siger man, at bestyrelsen slet intet har haft med dette salg at gøre; men allerede på sidste generalforsamling blev der forelagt forslag om udvidelse af aktiekapital og prioritetsgæld, og enhver ved, at disse penge skulle bruges til køb af Trekroner. (Hør!)

Direktør Heide: Det er en klog gerning at købe "Trekroner", og gør De det ikke, er De ukloge, Lad os købe den billige grund i Valby og sælge De forenede Bryggeriers dyre grunde i København.

Alfred Christensen: Lad os ikke bryde os om, hvad Hr. Heide siger (Munterhed).

Der skrides nu til afstemning om en ændring, der er stillet af ingeniør Johansen og går ud på, at bestyrelsen kun skal købe "Trekroner" i det tilfælde, at den finder det forsvarligt. Forslaget forkastes med 22.042 stemmer imod 5521.

Endelig vedtoges det at købe "Trekroner" for 900.000 kr. Heraf betales 300.000 Kr. med partialobligationer og resten i De forenede Bryggeriers aktier.

Et meget udførligt forslag til forandring af selskabets statuter vedtoges uden afstemning. Ligeledes valgtes uden afstemning hele den foreslåede Bestyrelse: Grosserer Frittsche, direktør Jørgen Tvede, administrator Lassen, apoteker Alfred Benzon, direktør Kühle og overretssagfører Zeuthen

Social-Demokraten 21. juni 1899.

Trekroner Bryggeri, nuværende Trekronergade 26. Nu Børns Vilkår. Foto Erik Nicolaisen Høy.

Valby og Utterslev indlemmes i København.

Der er nu opnået enighed mellem sognerådene for Valby-Hvidovre og Brønshøj-Rødovre og Magistraten og Borgerrepræsentationens udvalg om de betingelser, hvorunder Valby og Brønshøj sogne kan indlemmes i København. Overenskomsterne foreligger som forslag til behandling og vedtagelse i Borgerrepræsentationens møde på mandag.

Uden at komme ind på en detaljeret udvikling af overenskomsternes indhold skal vi gengive dem i deres hovedtræk:

Det, det drejer sig om at indlemme, er Brønshøj Sogn med byerne Emdrup, Utterslev, Brønshøj, Vanløse og Husum, af areal 3.600 tdr. Land og med 6,500 indbyggere, samt den del af Hvidovre Sogn, der omfatter byerne Valby og Vigerslev samt Kongens Enghave med Harrestrup Å som grænse, i alt et areal af 1900 tdr. land med ca. 6000 indbyggere.

Indlemmelsen sker for begge arealers vedkommende kun i verdslig henseende og søges begge gennemførte ved lov. I overenskomsterne er indføjet udkast til lovene, der gennem ministeriet skal søges gennemført i førstkommende rigsdagssamling og snarest muligt.

Københavns Kommune overtager de indlemmede sognes gæld, for Brønshøj Sogns vedkommende ca. 128.000 kr., for Valby 285,000 kr. og de tilsvarende til dels uproduktive aktiver af henholdsvis ca. 180.000 kr. og 385.000 kr.

Med hensyn til valgene til Folketinget vedbliver de indlemmede sogne at tilhøre samme valgkreds som nu; ved valg til Landstinget betragtes de som hørende til København og dannende valgkredse hver for sig. I Borgerrepræsentationen repræsenteres de hver af 2 mænd, valgte, den ene af den almindelige vælgerklasse, den anden af de højst beskattede i hvert sogn. Disse to mænd samt to andre i hvert sogn valgte mænd danne sammen med vedkommende borgmester eller rådmand et udvalg der varetager de indlemmede distrikters særforhold, indtil de indenfor et tidsrum af 6 år, kan gå fuldstændig op i København.

Københavns Brandvæsen skal udvides til at omfatte de to nye staddele, og efterhånden skal også gas- og vandvæsen gøres fælles, men dette er ikke muligt endnu. Derimod vil Københavns politi- og sundhedsvedtægter kun med stærke modifikationer blive gældende på de ny områder.

Næringsadkomster, der er løst i de to sogne inden indlemmelsen, bliver fremdeles gældende i deres gamle udstrækning; men for at drive næring i København må der løses nyt næringsbevis eller de gamle ombyttes mod en nærmere bestemt tillægsbetaling. Næringsadkomster, der nu gælder for København, skal også gælde for de ny bydele, dersom de ikke ellers er stedbundne.

De københavnske skatteforhold udvides til at gælde også for de indlemmede sogne.

Hvad angår fordelene ved de to sognes Indlemmelse, stiller forholdet sig efter Magistratens og vedkommende udvalgs mening således, at det findes mest nødvendigt for Københavns Kommune at indlemme Brønshøj, men også mest byrdefuldt i øjeblikket. Valby er mere velstillet end Brønshøj, lettere at administrere som selvstændig Kommune, men også lettere at overlade end Brønshøj, hvis betydning for hovedstadens udvidelse imidlertid er så stor, at ønskerne om en sammenslutning omtrent er lige hede hos Brønshøj, der vil tjene penge ved indlemmelse, og hos København der vil få rum til at røre sig.

København 24. juni 1899.


Valby sogneråd hjælper børnene.

Tre medlemmer af Valby-Hvidovre sogneråd, de herrer læge Duurloo, tømrermester E. Therkelsen og købmand C. Bertelsen stiller følgende forslag der vil komme til behandling i sognerådets møde på torsdag:

Den frivillige, af kommunen støttede bespisning af skolebørn i Hvidovre sogn, formås til hurtigst muligt at træde i virksomhed. Private tilskud og personlig hjælp - som forudsat ved vinterbespisningen - vil sikkert være til stede.

Lokaler til bespisningen anvises i den gamle skolebygning.

Borde og bænke stilles til disposition af skolens udrangerede materiel.

Service fra den private forening af 1897 skaffes til veje.

Den fornødne hjælp til madens tilberedning i den gamle skoles køkken ordnes ved sognerådets hjælp.

Sognerådet der det fornødne pekuniære tilskud til de gaver som af frivillighedens vej måtte indkomme. 

Det antages at 100 a 200 børn vil komme i betragtning ved den foreslåede bespisning. Kontrollen tænkes let ordnet gennem forevisning af faderens fagforeningsbog.

Social-Demokraten 11. juli 1899.


I Valby sogneråd behandledes i går i det lukkede møde et forslag stillet af forskellige af medlemmerne om at bespise de udelukkedes børn i kommunens skole. Efter en lang diskussion forkastedes forslaget.

Nationaltidende 14. juli 1899.


Valby

Sognerådet protesterer imod, at Frederiksberg lægger begravelsesplads i Vigerslev.

Som bekendt har Frederiksberg Kommune købt et areal i Vigerslev på 62 tdr. Land for 3200 kr. pr. td. land. Kommunen vil der anlægge en ny begravelsesplads, hvortil der er stor trang.

Valby, til hvis kommune Vigerslev hører, er imidlertid meget ked af udsigten til det nye naboskab, og i Hvidovre sogneråds møde torsdag aften førtes en livlig forhandling om denne sag. Det hævdedes fra flere sider, at en kommune kan ikke uden videre lægge en begravelsesplads i en fremmed kommune, og der udtaltes stærk frygt for, at begravelsespladsen vil få en skadelig indflydelse på byens drikkevand. Denne betragtning gøres også gældende i en erklæring fra sundhedskommissionen, som på det bestemteste fraråder, at arealet benyttes til begravelsesplads. I henhold hertil vedtog sognerådet at tilskrive gårdejer Christensen der er sælger af det nævnte areal, at sognerådet aldeles bestemt protesterer mod arealets benyttelse i det ommeldte øjemed. Frederiksberg Kommunalbestyrelse vil på lignende måde blive gjort bekendt med sognerådets standpunkt til sagen.

I øvrigt henvises til hosstående referat.

Den fungerende formand (Jensen) oplæste en skrivelse fra gårdejer Peder Christensen af Vigerslev angående benyttelse af et af ham solgt areal til begravelsesplads for Frederiksberg Kommune. Endvidere oplæstes en udtalelse fra sundhedskommissionen. Denne fraråder på det bestemteste arealets benyttelse til begravelsesplads, da den kommer til at ligge for nær ved vandværket.

Formanden knyttede dertil den bemærkning, at grundvandet vil uden tvivl blande sig med drikkevandet. Men selv om det ikke bliver tilfældet, er alene tanken uhyggelig. Vi må gøre alt for at værne vort vandværk mod dette naboskab. 

Therkelsen: Afstanden mellem begravelsespladsen og vandværket Miner 1000 alen; man må dog først undersøge, om der med en så stor afstand kan være fare for drikkevandet.

Efter nogen yderligere diskussion vedtoges det efter læge Duurloos forslag at tilskrive Frederiksberg Kommunalbestyrelse angående denne sag, ledsaget af en motivering af rådets stilling til den omtalte sag.

---

Valbys indlemmelse i København. Valby Grundejerforening foreslår afholdelsen af et møde for at tilkendegive kommunens tilslutning til København.

Therkelsen foreslog, at mødet bliver tilgængeligt for alle sognets beboere. Indlemmelsen bør gøres afhængig af en sogneafstemning.

Duurloo: Den påtænkte indlemmelse vil skaffe os ny byrder, der vil forringe vore ejendommes værdi og bringe huslejen til at stige. Vi bør have bestemt opgivet, hvilken erstatning vi kan gøre regning på. Et møde, som af Therkelsen foreslået, har jeg intet imod.

Det vedtoges at svare grundejerforeningen, at sognerådet slutter sig til tanken om, at der afholdes et møde, dog således, at alle har adgang. Efter Therkelsens forslag tilføjedes, at mødet skal afholdes inden udgangen af juli.

Vejvandingen. Det vedtoges, at alle offentlige gader og veje skal vandes 1 gang daglig og efter Therkelsens forslag 2 gange, når forholdene gør det nødvendigt.

Hermed hævedes det offentlige møde.

Bespisning af de udelukkedes børn. I det lukkede møde forkastede sognerådet med 3 stemmer mod 3 et fremsat forslag om at sognerådet skulle yde bespisning til de udelukkedes børn. 

Efter hvad vi erfarer, er sagen dog ikke dermed faldet til jorden. Forskellige privatmænd i Valby har taget initiativet til dannelsen af en komite, som vil søge at gennemføre bespisningen ved private, indsamlede bidrag, og det er ikke udelukket, at sognerådet vil yde bidrag, når sagen ordnes på denne måde

Social-Demokraten 16. juli 1899.


Løbsk hest.

Søndag eftermiddag løb en hest tilhørende ølhandler Valdemar Jensen fra Frederiksberg, løbsk på Valby Langgade, forbi Korups Have og Søndermarken. Den var forspændt en vogn på hvilken ejeren med hustru, datter og svigerfar befandt sig. De blev alle slynget ud af vognen da denne stødte mod lygtepæle og afvisersten. De tre voksne kom alvorligt til skade. Fru Jensen fik kvæstet højre skulder, og begge mændene fik store sår i hovedet. Den lille pige slap derimod uskadt fra den farlige tur. De sårede bragtes til Frederiksberg Hospital.

Social-Demokraten 25. juli 1899.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar