Den humane fattigforsørgelse.
Man skiller forældre og børn ad.
En arbejderfamilies genvordigheder.
I Valby Langgade boede indtil for kort tid siden en arbejdsmand Jacobsen med hustru og 3 børn.
Det ene af børnene blev en skøn dag angrebet af en hudsygdom og smittede på et par dage alle de andre af familiens medlemmer, hvorfor disse beordredes indlagt på amtssygehuset på Bergersvej.
Arbejdsmanden der således uforskyldt blev kastet på et sygeleje, måtte finde sig i at værten lod hans ejendele fjerne fra lejligheden, og blev nødsaget til da det var ham umuligt at opdrive en lejlighed, at ty til husvildeafdelingen med konen og børnene, da de alle var udskrevet fra hospitalet.
Her forblev familien i 14 dage mens manden søgte arbejde, uden dog at få fat i noget.
Så kunne man ikke beholde dem længere der. Nu skulle de til Johannes Stiftelse. Men for optagelsen her gælder det reglement at manden skulle optages på en, konen på en anden og børnene på en tredje afdeling.
Den fattige familie måtte fordi de var nødsaget til at ty til offentlighedens hjælp, ikke blive sammen.
Da arbejdsmanden og hans kone hørte dette, foretrak de at prøve på at slå sig igennem så godt de kunne fremfor at skulle skilles.
Siden den dag har de været husvilde.
Konen og børnene er blevet huset et par nætter af en kvindelig slægtning, mens manden slet ikke har haft tag over hovedet.
Han går endnu og søger arbejde. Han vil tage fat på hvad som helst, blot han atter kan få rejst sit hjem som kun blev ødelagt ved hans sygdom.
Vi tror at vi når vi nu henvender os til vore mange læsere, sikkert vil kunne skaffe manden lidt arbejde. Der er nok en af dem der har brug for ham.
Folkets Avis - København, 1. april 1899.
Selvmord på Vestre Gasværk
I går middags har en 35 årig gasværksarbejder Thorvald Rasmussen taget sig af dage ved hængning.
Rasmussen arbejdede på ammoniakfabrikken på Vestre Gasværk, hvor han har været ansat i ca. 13 år. Han nød den største agtelse blandt sine kammerater som en god kollega og en flittig og ædruelig arbejder.
I Valby, hvor han boede, havde han et smukt hjem og var en god fader for sine tre børn.
I den sidste tid havde Rasmussen ofte beklaget sig over trakasserier fra en arbejdskammerats side og hans hustru fortæller, at han af sorg herover næppe havde sovet de tre sidste nætter. I går morges, da han gik til sit arbejde, var han endog så bedrøvet, at han græd, og han tog hjerteligere afsked med sin hustru end sædvanlig. Da han ellers var livsglad, kunne hun dog ikke tro, at hans letpåvirkelige gemyt skulle drive ham så vidt, at han ville aflive sig.
At hans selvmord dog har været længe overlagt, ses deraf, at han allerede i onsdags gjorde sit regnskab op med den høker, som leverer arbejderne på gasværket øl etc. Da høkeren udtalte sin forundring over, at han ikke ventede til lørdag, sagde Rasmussen. at man måtte jo ordne sine sager, før man gik herfra.
Til en kammerat som han fulgtes med til gasværket i går morges, viste han et stykke reb som han havde i lommen, og bemærkede, at nu var den tid kommen, da han ville gøre alvor af noget, han længe havde haft i sinde.
Han passede sit arbejde om formiddagen, men var tilsyneladende meget nervøs.
I middagstiden gik han så op på et maskinloft på pladsen, og da nogle arbejdere ved I -tiden kom herop, fandt de ham hængende i det omtalte reb, som han havde slået om en af hanebjælkerne. Ved siden lå en sæk væltet, som han var stået op på.
Arbejderne hentede dr. Meyer fra Vesterbrogade, men han kunne intet udrette. Døden var indtrådt og liget kørtes senere til St. Johannes Stiftelse.
Blandt arbejderne på gasværket er den mening overvejende at selvmordet står i forbindelse med den afdødes ovenfor nævnte beklagelser.
Social-Demokraten 8. april 1899.
Til jord- og betonarbejdsmændene.
Det meddeles herved at tømrermester Petersen, hjørnet af Christinedalsvej og Valby Langgade, har nægtet at udbetale efter priskuranten. Petersen har i en længere årrække virket som entreprenør i Valby og i den tid været enebestemmende om arbejdslønnen. Han kan derfor ikke forstå at timelønnen nu skal være 33 øre. Han udtalte at han ville fæste svenske folk eller store danske drenge. For en arbejder skulle ikke bestemme hvad han skulle betale. Det bemærkes at hans formand, J. Hansen, har ladet sig fæste for 80 kr. om måneden. Medlemmer anmodes om ikke at ulejlige hr. Petersen med tilbud af arbejdskraft før forholdene er ordnede.
H. P. Larsen, f. T. formand.
Social-Demokraten 18. april 1899.
Tyveknægte fra Valby.
De to tyveknægte der på Valby Langgade stjal noget krølhår, et par stolesæder osv. fra et flyttelæs, stod i går for Højesterets skranke.
De var løbet - men da de kom til jernbanevolden, blev de forpustede og følgelig satte de sig til at hvile sig.
Men netop under denne hviletid kom politiet efter dem og huggede dem.
Overretten gav dem 1 års forbedringshus - men i går forbedrede højesteret straffen til 1½ års forbedringshus.
Aftenbladet (København) 20. april 1899.
Københavns grænse flyttes atter udad.
Københavns finansborgmester Borup sendte forleden dag som R.R.B. erfarer, en skrivelse til formanden for Valby-Hvidovre kommunalråd, fabrikant Kühle hvori borgmesteren udtalte ønsket om at formanden ville sammenkalde rådets medlemmer til et møde for at tage stilling til Valby-Vigerslevs indlemmelse i København og eventuelt fremsætte betingelserne for en overenskomst i denne retning.
Dette har givet anledning til en række lukkede kommunalrådsmøder som er resulterede i at rådet nu med 8 stemmer mod 1 har vedtaget at slutte sig til tanken om Valby-Vigerslevs indlemmelse i København.
Det ene medlem som stemte imod, repræsenterede Hvidovre hvor man i det hele er imod indlemmelsen og vil gøre alt for at forhindre denne.
Roskilde Dagblad 21. april 1899.
En snavsforretning.
Ude i Valby Langgade ligger et forfaldent skur der er den sidste rest af den gamle jernbanestation ved Valby. Dørene kunne ikke lukkes af, og der er store huller i muren. Men alligevel er rønnen blevet benyttet som gemmested for en del ikke helt værdiløse sager.
Dette havde en oftere straffet person, Johan Pedersen, opdaget. Han hører til de løse eksistenser som stadig driver rundt uden at bestille noget, og sover i halmstakkene om natten.
Sammen med en kammerat brød han ind i skuret og stjal en stor kobberkedel, et par stolesæder og en del krølhår. På vejen til byen hvilede de sig et øjeblik på jernbanevolden, men her blev de opdagede af et par politibetjente og ført til rådhuset med samt deres tyvekoster.
Ved kriminalrettens dom fik de hver et års forbedringshus. Men Johan ønskede at få sin sag prøvet ved højesteret. Han havde nemlig fundet på en historie om at han havde handlet "i god tro". Kammeraten havde sagt at han af den ubekendt mand havde fået tilladelse til at hente sagerne, påstod Johan, og han havde blot hjulpet den anden med at bære dem bort.
Denne skrøne havde dog ikke bedre virkning end at højesteret skærpede straffen til halvandet års forbedringshus.
Aalborg Stiftstidende 21. april 1899.
Kongens Mølle som børnehjem.
Den gamle Kongens Mølle blev i halvfjerdserne flyttet fra Vestervold til Valby , og blev for et par dage siden solgt til nedrivning for at give plads til et nyt villakvarter. Nu er den på slutningen af sin lange levetid blevet børnehjem. Skolebestyrer N. Bang der har oprettet "Hjemløses Hjem" i Landemærket, har nemlig af møllens ejer fået tilladelse til at benytte møllen til et midlertidigt hjem for en del forladte børn som det af mangel på pengemidler har været hjemmet umuligt at finde en passende lejlighed til andet steds. Desværre vil mølle allerede i løbet af denne måned blive jævnet med jorden, og der er således al udsigt til at det ny børnehjem i den allernærmeste tid selv vil blive hjemløs hvis ikke offentligheden træder hjælpende til.
Social-Demokraten 7. maj 1899.
Søndre birks politi.
Fra 1. maj er hidtilværende politibetjent H. Svendsen i Valby udnævnt til overbetjent samme sted, hvorhos der er ansat 2 nye betjente som lønnes af Hvidovre sogneråd. Der er herefter 4 betjente i Valby, foruden en natpatruljebetjent ved Ny Carlsberg og en betjent med station i Kongens Enghave, og der vil nu så vidt muligt blive indført regelmæssige dag- og natpatruljering i Valby, hvorhos den af betjentene der skal bo i Vigerslev, på søn- og helligdage skal patruljere i Hvidovre og Vigerslev (Kirkestien).
Social-Demokraten 9. maj 1899.
Kongens Mølle i Valby.
Denne mølle har sin egen historie. De ældre blandt os vil mindes den fra den tid da den stod på Vestervold. Herfra blev den for en fem og tyve år siden flyttet til Valby og er nu i disse dage solgt til nedrivning for at give plads til et nyt kvarter af byen.
Allerede er møllens tag og mure begyndt at falde for arbejdsmændenes hamre og økser, og - sandsynligvis vil de værelser i møllen som dens nuværende ejer, hr. tømrermester velvilligt har overladt til mine hjemløse børn og mit snart hjemløse børnehjem allerede om 8-14 dage være jævnede med jorden.
---
N. Bang
Skolebestyrer.
Red. og udg. af "Nat og morgen"
Leder af "Hjemløses Hjem"
Istedgade 10, 2. sal.
Folkets Avis - København 13. maj 1899 (uddrag).
Ingen kommentarer:
Send en kommentar