lørdag den 2. april 2022

Valby Tidende nr. 153, januar-marts 1899

Skatteforholdene i Hvidovre Kommune.

Valby Grundejerforening har udgivet et af hr. J. Nielsen udarbejdet forslag til et kommunal skattereform for Hvidovre Kommune. Ved forslaget tilsigtes det at hidføre en for de faste ejendommes vedkommende heldigere og retfærdigere skatteansættelse end den nuværende i Hvidovre Kommune. De exceptionelle landkommunale forhold, som denne kommune længe har levet under, og som Valbys stærke udvikling stadig gør mere exceptionelle som Landkommune, ville ikke alene i stedse stigende grad vanskeliggøre den gamle ligningsmåde, men gøre den mere og mere uretfærdig. Den i landkommunalloven af 6 Juli 1867 foreskrevne ligningsmåde af faste afgifter - hartkornsskatter - er for Hvidovre Kommune ikke alene uanvendelig til en efter skatteevnen svarende fordeling af disse afgifter, men den er tillige højst uheldig for kommunen ved forsøg på at få ordnet et billigt lån, et 3 pct.s lån af statskassen.

For at påvise nogle hovedpunkter for den uheldige beskatningsmåde efter nævnte lov, fremhæves, at i denne kommune ligger det store og hovedrige bryggeri Gammel Carlsberg, statens over 300 tdr. land store fælled samt hele Vestre Kirkegård. Dertil kommer alle de forskellige aktieselskaber, som det store Frederiksholms Teglværk, de forenede Bryggerier, Alliance, Nordisk Kulsyrefabrik og Fabrikkerne der skal anlægges på den af hr. P. Madsen solgte mark, osv. Af alle disse ejendomme og forretninger har kommunen i forhold til deres kolossale værdier kun en ganske ubetydelig skatteindtægt, nemlig hartkornsskatten; idet ejerne, når undtages nogle enkelte aktionærer, ikke bor her i kommunen og derfor ikke kan beskattes på deres formue og lejlighed.

Hr. Nielsens grundsyn på en retfærdig beskatningsmåde går i retning af, at enhver ejendom t kommunen for nogle år ad gangen skal ansættes til en årlig afgift - værdiskat - således at denne afgift stiger efter en bestemt skala i forhold til de forskellige ejendommes værdier i handel og vandel og uden hensyn til assurancesum.

Det foreslås således, at der af en ejendoms værdi indtil 10.000 kr svares ½ promille, indtil 100.000 kr. 1 1/4 promille, indtil 200.000 kr. 2 promille, indtil 450.000 kr. 4½ promille og derover 5 promille. Samtidig med at en beskatningsmåde efter dette forslag bringes til anvendelse, vil hartkornsskatten af alle ejendomme i kommunen være at ophæve.

Eksempelvis kan det anføres at den omhandlede skattereform ville medføre et skattepålæg for Gammel Carlsberg af 39.840 kr., for Ny Carlsberg af 24.909 kr. Det samlede skattepålæg ville blive 37 kr. for Hvidovre, 430 kr. for Vigerslev og 82.982 for Valby.

Nationaltidende 4. januar 1899.


Valby Kro vil i en nær fremtid blive betydelig udvidet, idet værten, hr. Nielsen agter at opføre en ny sidebygning til kroen ind mod den gamle have, der jo gennem en lang årrække har tjent som et yndet forlystelsessted for valbyerne og frederiksbergerne.

For øvrigt omgås hr. Nielsen også med større byggeplaner idet han tænker på at benytte de store og kostbare grunde som nu optages af staldlænger, vognremise mm. til at lade opføre en række store, moderne bygninger med beboelseslejligheder og butikker.

I anledning af dette omfattende projekt afholdes der i disse dage møder i Valby bygningskommission. Selv om projektet bliver gennemført, vill den smukke gamle krohave dog ikke komme til at lide synderlig ved det, hvilket frederiksbergerne og valbyerne længe har gået og været bange for. 

Dannebrog (København) 6. januar 1899.


Et Drama i Valby.

Valbygårds villakvarter opskræmtes i formiddags ved at erfare, at der i dels fredelige omgivelser havde fundet et dobbeltselvmord sted. Sagens nærmere omstændigheder er følgende: Hos staldmester på GI. Carlsberg H. P. Hansen, Valbygårdsvej 30, boede på 1. sal en enlig dame, der havde lejet en 2 værelses lejlighed af hr. Hansen, og som atter havde udlejet det ene værelse til en gartner, der var ansat på Valbygård.

I morges kl. 5 vækkedes hr. Hansens hustru ved et par skud, og hun kaldte straks på sin mand. der øjeblikkelig ilede op i lejligheden ovenover. Her mødte ham et uhyggeligt syn. Ved sin indtræden i værelset så han en ung pige, rimeligvis sartnerens kæreste, ligge fuldt påklædt på sofaen, mens gartneren lå noget derfra på gulvet. Begge var døde. Øjeblikkelig løb hr. .Hansen efter Læge Duurloo og politibetjent Svendsen. De gav begge straks møde, men kunne kun konstatere, at døden var indtrådt.

Gartneren havde sandsynligvis skudt den unge pige med en revolver, stående i nogen afstand, og herefter rettet denne mod sig selv.

Skuddene havde ramt godt og straks dræbt begge de unge mennesker.

Motivet synes at være næringssorg. Gartneren var igår af sin principal, grosserer

Petersen, Valbygård sagt op til fraflytning i dag, hvad der vel har trykket ham, og kan have været i ethvert fald medvirkende årsag til dobbeltselvmordet.

Efter hvad vi senere erfarer er den afdøde gartners navn Petersen. Han havde efterladt sig 3 breve, et til den dame han boede hos, og 2 til folk i Valby. Samtlige breve blev taget i forvaring af politiet. Lignene er ført til Valby fattighus.

Nationaltidende 25. januar 1899. 2. udgave

Mordet og selvmordet samt skandalerne på kirkegården ved de to personers begravelse er udførlig beskrevet på Politivennen Live Blogging

Valbygårdsvej 10, opført 1897. Valbygårdsvej 30 lå i anden række på den strækning af Valbygårdsvej hvor der ligger huse bag de som ligger ud til vejen. Foto Erik Nicolaisen Høy.

Fastelavnsløjerne i Valby forbudte.

Ussing dominerer.

Der har ikke i disse år været afholdt fastelavnsløjer i Valby. Årsagen er at politiet - ligesom i København - forbyder den sags uskyldige offentlige folkeforlystelser. Det er Indre Missions tunge, klamme hånd der hviler både over hovedstaden og over Valby, hvor særlig præsten ved brygger Jacobsens ølkirke, hr. Ussing dominerer med sit mørke livssyn.

Hr. Ussing der skaffede sig en slags glorie om hovedet ved sin optræden forleden på Vestre Kirkegård, har allerede tidligere gjort sig bemærket ved sine fanatiske angreb på befolkningens ret til selv at vælge sine fornøjelser. Det er endnu i frisk minde hvorledes hr. ussing forrige sommer forpurrede at folk fik lidt musik pinsemorgen på Frederiksberg - her udelukkede han altså den store ubemidlede befolkning fra en af dens mest uskyldige og uskadelige nydelser. Nu har han også været på spil med hensyn til fastelavnsløjerne, og politiet i søndre birk der ekspedit lystrer præstekutten, er vedvarende beredt til at fastholde forbuddet mod denne beskedne folkeforlystelse som i de tidligere år hørte til det faste program i Valby og ved sin slåen gækken løs livede lidt op i den dagligdags ensformige og grå tilværelse 

Social-Demokraten 14. februar 1899.


Brand i Valby.

I går aftes kl. 8.15 opdagedes der ild i tømrermester Petersen jun.s finerskæreri der er installeret i en 2-etages bygning på en stor, åben plads mellem høje beboelseshuse nær ved Valby Langgade.

Det lokale brandvæsen blev straks alarmeret, mens der samtidig rettedes anmodning til Københavns og Frederiksberg brandvæsen om at yde assistance. Fra begge sider sendtes der sprøjter ud under kommando af henholdsvis fuldmægtig Liisberg og fuldmægtig Lange som ved deres ankomst fandt den lokale sprøjte stærkt beskæftiget ved et skur som der senere viste sig ikke at være ild i, mens flammerne samtidig stod højt til vejrs ud af taget på finerskæreriet som gennem begge etager var optaget af maskiner og lagre af fine træsorter.

I løbet af en times tid lykkedes det at begrænse ilden til den ene halvdel af bygningen som så til gengæld blev totalt ødelagt.

Et stærkt brandskær på den mørke aftenhimmel lokkede en mængde mennesker fra København og Frederiksberg ud til Valby, men inden de nåede derud, var det værste overstået. En københavnsk sprøjte blev på brandstedet i nat.

Dannebrog (København 25. februar 1899). Branden omtales også i Social-Demokraten 25. februar 1899


Dræbt ved overkørsel.

Et ret uhyggeligt ulykkestilfælde fandt i forgårs sted på Valby Bakke.

En i Valby boende bagers tre små børn var under ledsagelse af en barnepige ude at spadsere. Da de var nået op på bakken, kom en vogn belæsset med hø kørende. I det samme ville den ene, en lille 3-års dreng der sandsynligvis ikke har set vognen, løbe over vejen og stødte mod vognens ene hjul som mærkelig nok greb fat i hans tøj og førte den lille stakkel nogle gange rundt inden kusken fisk standset hestene.

Drengens hoved var en del forslået da man løftede ham op, og han blev straks taget under behandling af en lige overfor ulykkesstedet boende læge. Straks efter forbindingen befandt han sig meget vel. Men i går morges afgik han ved døden som følge af en hjerneblødning.

Kusken som synes at være uden skyld i ulykken, tog sig det endogså meget let, idet han uden at bekymre sig om barnets skæbne, fortsatte kørslen.

Aftenbladet (København) 3. marts 1899.


Ildebranden i Valby.

Ved den i anledning af branden i træskæreriet i Valby den 24. februar foretagne undersøgelse er det nu oplyst at ilden må antages at være opstået derved at en af de svende der arbejdede i det værksted hvor branden opstod, om eftermiddagen havde taget aske ud af kakkelovnen og henlagt asken på gulvet foran kakkelovnen hvor der i forvejen henlå en askebunke uden at overbevise sig om at asken var slukket. Pågældende svend havde pålagt en lærling at bære asken bort, men dette havde denne undladt, og da asken rimeligvis har indeholdt gløder, har disse antændt de på gulvet liggende spåner. Ved oprydningen efter branden har det også vist sig at bjælkerne og gulvet var mest angrebne af ilden i nærheden af det sted hvor asken var henlagt.

Social-Demokraten 5. marts 1899.


Drengekrig i Valby.

En politibetjent prygles.

Søndag eftermiddag har der ifølge Nationaltidende fundet nogle ret alvorlige uroligheder sted. Ved 3-tiden havde der samlet sig to hære af drenge, en fra Valby og en fra kvarteret omkring Ny Carlsbergvej, der skulle udkæmpe en kamp på Valbys enemærker. Våbnene var tykke grene, hentede i Søndermarken.

Just som hærene under høje kampråb rykkede imod hinanden på Valby Bakke kom en sporvogn kørende og bagpå den sad en af Valby politibetjente som passager. Da han så de to drengehære, der var i færd med at rykke i kamp, fik han lyst til at være med.

Han sprang af sporvognen og tog anføreren for den ene hær i nakken i den hensigt at transportere ham ti politistation. Fra begge hære lød imidlertid i dette øjeblik et vildt kampskrig og pludselig forenede i kampen mod den fælles fjende fik alle drengene, både fra Valby og de fra Ny Carlsbergvej, løs på politibetjenten. Da grenene fra Søndermarken ikke ansås for tilstrækkelig kraftige våben mod den farlige fjende, brød drengene stave løs fra stakittet om Søndermarken og tampede løs på politimanden med dem. Han blev væltet om i rendestenen af sværmen, og den dreng han oprindelig havde fået fat i, kom til at ligge oven på ham.

Betjenten anråbte forbikørende drosker om at holde, ligesom han bad forbipasserende om hjælp.

Men ingen af disse ønskede at komme i lag med de forenede drengehære, og droskerne blev af drengene afholdt fra at holde ved at disse tampede løs på hestene. 

Endelig kom betjenten igen på benene, stadig holdende fast på den dreng han først havde grebet i nakken. Han fik nu også en droske til at holde og begyndte at stoppe den anholdte dreng ind i den. Imens tampede hele skaren løs på ham med stokke og gærdestaver. Et øjeblik vender betjenten sig mod sine angribere. dette benytter den anholdte dreng til at springe gennem drosken og ud af den modsatte vogndør, hvorefter han løber ned ad gaden for at undslippe.

En tilskuer til kampen satte imidlertid efter flygtningen der snart blev indfanget, og da betjenten var kommet til, begyndte man til fods at transportere fyren til politivagten. Drengesværmen fulgte stadig efter, og betjenten blev bl.a. ramt ret alvorlig i ryggen af en sten som en af urostifterne kastede efter ham, ligesom han uafladelig blev slået over benene med kæppe som drengene kastede hen ad vejen.

Det lykkedes dog til sidst at nå politivagten hvor den anholdte dreng blev indsat, men betjenten var da i høj grad medtaget af den lidte overlast.

Social-Demokraten 7. marts 1899.

Gammel Jernbanevej 4 - næsten ved Valby Langgade. Opført 1899. Foto Erik Nicolaisen Høy.

Valby-Hvidovre Sogneråd.

Mødet den 9. februar.

---

Valby og Omegns Byggeforening anmodede om inddragning af "Kirkestien" mellem Valby og Hvidovre i en projekteret vej. "Kirkestien" som er en offentlig vej, kunne naturligvis ikke gøres til en privatvej. Men man vedtog at give byggeforeningen forskellige indrømmelser når disse kom alene foreningen og ikke private til gode. 

Dagens Nyheder 12. marts 1899 (uddrag).


Store kongens Mølle.

Det betragtes jo nu som en fastslået kendsgerning at der i København trænges til en betydelig udvidelse af de små lejligheders antal fordi den forhåndenværende efterspørgsel efter sådanne lejligheder ikke lader sig tilfredsstille. Det er dog nok efter alt hvad der foreligger at dømme, ikke alene i selve hovedstaden, at denne trang er til stede, også i hovedstadens nabokommuner gør den sig gældende. En bekendt husejer i Valby påstår således i indeværende vinter at have modtaget mere end hundrede forespørgsler om 2 a 3 værelsers lejligheder, som han har måttet besvare benægtende. Denne trang lader sig ikke tilfredsstille på hovedstadens grund, ikke alene den grund, der i gamle dage hørte til byen, men også de store arealer, som kommunen efterhånden har erhvervet, er efterhånden blevet så kostbare, at det vil være vanskeligt at få en passende forrentning af de ejendomme, som der måtte blive opført. Derfor må man søge til andre kommuner. Ude på Amager har der rejst sig en hel del ejendomme af den ønskede art, i Hellerup er der en mængde mindre Lejligheder, og nu kommer endelig Valby med.

Det går efterhånden op for københavnerne, at disse steder jo ikke ligge hinsides havet, men i grunden temmelig nær ved Tivoli. Der går jo sporvogn derud, og der kommer snart flere kommunikationer. Det terræn, som man i disse dage er i lag med at rydde til byggegrunde, Store Kongens Mølle i Valby, ligger således kun et minuts gang fra sporvejen i Valby Langgade, og når Fasanvejen bliver gennemført til Valby og derfra fortsat i en bue uden om bryggerierne Carlsberg, til den får forbindelse med Søndre Boulevard, kommer der nok elektrisk bane ad den lange ringrute, som derved dannes uden om byens sydlige og vestlige grænser.

Store Kongens Mølle ejedes indtil i fjor af den bekendte fabrikant Demant. Efter hans død solgtes den til de herrer proprietær Ostenfeldt og garvermester Lundstedt af Valby, og disse to herrer har nu solgt arealet til et konsortium ved sagfører Valdemar Nielsen, der i den tid, han har været etableret her i byen, har haft held til at sætte adskillige lignende foretagender i gang. Det hele til møllen hørende areal er 53,000 kvadratalen stort og ligger på det højeste punkt i Valby og ved Jesuskirken, set fra København. Arealet har en langagtig form og strækker sig parallelt med Langgaden fra Gamle Jernbanevej ned til Nygade, i hvis nærhed den nye jernbanestation tænkes anlagt.

Konsortiets mening er nu den, at der skal lægges to veje over terrænet, skærende hinanden i et kors. Den ene skal gå på langs gennem arealet fra GI. Jernbanevej til Nygade, den anden skal ligge i forlængelsen af projekterede ej langs Søndermarkens til side, altså en forlængelse af Fasanvejene. Hvor disse to veje, der skulle være 30 alen brede og træbeplantede, skære hinanden, bliver er en større plads, som konsortiet er betænkt på at udsmykke kunstnerisk med springvand og lignende. Når de til vejanlæg medgåede arealer fradrages, bliver der ca. 40.000 kvadratalen tilbage, som skal udparcelleres til byggegrunde. Enkelte af disse vil konsortiet selv bebygge, resten er det hensigten at sælge til private. Det vil blive stillet som ufravigelig betingelse, at bygningerne opføres i villastil, og at der ikke bygges mindre end 3 værelsers lejligheder.

Allerede i den nærmeste tid ville byggearbejderne kunne tage deres begyndelse. Selve møllebygningerne udbydes i disse dage til nedrivning, og veje og kloakanlæggene, for hvilke Valby-Hvidovre sogneråd approberede planerne i sit sidste møde, er udbudte i entreprise og skulle være fuldførte i løbet af et par måneder. Der er næppe tvivl om, at der så vil blive en livlig udvandring, netop til dette nye Kvarter, der ligger højt og frit, udmærker sig ved sin fortræffelige, rene luft og har en glimrende udsigt ud over hovedstaden og Køge Bugt, en udsigt, som i hvert fald foreløbig ikke kan fratages det.

Nationaltidende. Tillæg 15. marts 1899.


Politispektakler i Valby.

---

Ved de af søndre birks politi anstiftede undersøgelse tiltaltes 3 store 16 års drenge som nu skal idømmes straf for alle deres kammerater. Endvidere tiltales en cyklist som fra flere sider udpegedes som havende opfordret drengene til at prygle politibetjenten. Han er kommis i en københavnsk forretning, og ved mødet i retten erkendte han også dels at have opfordret den tilkaldte droskekusk til at køre bort igen, dels at have fulgt med denne politistationen og undervejs generet betjenten på forskellig måde ved hånende tiltale. På politistationen meldte han sig som vidne til at betjenten havde mishandlet drengen, mens han ved mødet i retten forklarede at han intet som helst havde set i den retning.

For at undgå kriminel tiltale tilbød kommis'en i mindelighed at erkægge en bøde på 200 kr.

Social-Demokraten 22. marts 1899 (Uddrag - se tidligere artikel)


Valbys sammenslutning med København.

Efter at de første skridt til en sammenslutning mellem Brønshøj og København er gjort, er der også i Valby rejst en bevægelse for at få iværksat en sammenslutning mellem denne kommune og København. Valby sognerådsformand fabrikant Kühle hvem vi i går forespurgte om hvor langt man i sognerådet var med disse overvejelser, udtalte at tanken var under overvejelse og han troede at dens gennemførelse ville vinde almindelig tilslutning hos befolkningen i Valby.

Borgmester Borup hvem vi også søgte, for at at høre hans mening om den nye sammenslutningstanke, udtalte at han vel vidste at en sådan bevægelse var rejst i Valby og hans opfattelse var at beboerne såvel i Brønshøj Kommune som i Valby meget ønskede at sammenslutningsplanerne måtte blive realiserede.

Dagens Nyheder 25. marts 1899.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar