lørdag den 26. februar 2022

Valby Tidende nr. 148, december 1897

Valby: De Liberales formand nedlægger sit mandat.

Man vil erindre at den liberale vælgerforening i Valby først havde sluttet overenskomst med Socialdemokratiet om en fælles liste til sognerådsvalget, med 2 liberale og 2 socialdemokrater. Men senere løb en del liberale over og sluttede kartel med Højre om en liste med 3 liberale og 1 Højremand. De forskød oven i købet den ene af deres egne oprindelige kandidater, den radikale købmand Berthelsen.

Resultatet blev meget flovt både for de liberale og for Højre. Berthelsen og en socialdemokrat valgtes. Den liberale forenings formand, tømrermester Bruhns der stod på Højres og de liberales fællesliste, faldt igennem sammen med Højremanden.

Vor artikel i onsdags om det kommunalpolitiske valgkartel der var afsluttet mellem de liberales ledere i Valby og Højre med det formål at gennemføre sognerådsformands Kühles valg til folketinget, bragte naturligvis stærkt røre i den liberale lejr.

I forgårs aftes holdtes der ekstraordinær generalforsamling i den liberale forening. Den varede 4 timer og var meget stormende. Såvel formanden, Bruhns som kassereren, malermester Huper, erklærede at de nedlagde deres mandater. Købmand Sørensen mente at en splittelse var uheldig så tæt op til de politiske valg (det skulle den gode hr. Sørensen have tænkt over lidt tidligere, inden han lod sig vælge ind i fattigkassebestyrelsen af Højre mod Socialdemokratiet!). - Der skal nu holdes ny generalforsamling på torsdag.

Social-Demokraten 11. december 1897.

Gammel Jernbanevej 14, 1896. Robert Rasmussens forretning.

Et læs ustemplet kød beslaglagt.

Sundhedspolitiet gjorde i går formiddags et godt kup idet en af betjentene på Vestergade attrapperede en slagter K. O. fra Valby der kørte omkring med et svingende læs fuldt af ustemplet oksekød og spegepølser som han falbød i husene.

Både kusk og vogn blev medtaget til rådhuset, hvor chefen for Sundhedspolitiet straks henviste sagen til assessor Cold. Varerne bliver i politiets varetægt indtil stadsdyrlægen har afgivet erklæring om kvaliteten.

Social-Demokraten 12. december 1897, 2. udgave.

Valby Tingsted. Opført 1897. Foto Erik Nicolaisen Høy.

Et livligt møde i Valby.

Et resultat.

Torsdag aften afholdt den liberale vælgerforening for Valby og omegn en fortsættelse af den ekstraordinære generalforsamling fra forrige uge.

Husejer Nielsen valgtes til dirigent.

Formanden Bruhns åbnede mødet og foreslog at man straks skred til valg af 3 nye bestyrelsesmedlemmer. 

Snedker Kjerulf (socialdemokrat) foreslog faktor L. Wrem til formand.

Hr. Wrem fribad sig for valg, men anbefalede derimod købmand Sørensen.

Sørensen ville ikke indtræde i bestyrelsen da socialdemokraterne havde sæde deri.

J. Therkelsen: Socialdemokraterne vil ikke styrte foreningen, tværtimod vil de støtte den og møde lige så stærkt som før kommunevalget, trods det at der endnu er 6 år til valg af sognerådsmedlemmer. Det er altså ikke en overrumpling her er sket.

Wrem kunne ikke forstå at man frygtede socialdemokraterne.

Sørensen ønskede ikke at socialdemokraterne medlemmer af foreningen. Kan den ikke stå ene, så lad den dø, for skal socialdemokraterne dirigere, så har foreningen ingen betydning. De har ikke vundet en eneste stemme fra Højre ved det sidste valg, og at holde på en forening uden betydning er en dumhed.

Hr. Thomsen (socialdem.): Jeg er blevet lige så venligt modtaget hos Højre som Venstre under agitationen, så jeg kan ikke forstå at man ikke herude kan arbejde sammen med os. Selv i den liberale hovedbestyrelse har der jo siddet socialdemokrater.

Malerm. Huper: Før socialdemokraterne skal have sæde i bestyrelsen, vil jeg foreslå at vi går ind under hovedbestyrelsen.

Therkelsen stillede forslag om at hæve forbindelsen med hovedbestyrelsen.

Husejer Nielsen (den tidligere formand): Jeg kan gå med hertil, da foreningen hidtil er blevet tilsidesat af hovedbestyrelsen der for nylig har slået os lige i ansigtet ved at opstille dr. Oscar Hansen uden at spørge os om vor mening. Jeg kalder det for en grov tilsidesættelse.

Therkelsens forslag blev efter en lang forhandling forkastet og man stod da lige nær med valg af bestyrelse.

For at få en afslutning foreslog Kjerulf at man i stedet for 11 bestyrelsesmedlemmer nøjedes med 8. For at redde situationen ville han stille sig som formand. Dette vedtoges med stor majoritet, ligesom det vedtoges at ethvert forslag i bestyrelsen skulle have absolut flertal for at være vedtaget.

Therkelsen bragte derefter dirigenten en tak for den måde hvorpå han havde ledet det til tider noget urolige møde.

Aftenbladet (København) 18. december 1897.


Kirkekoncert.

Organist Gustav Helsted gav første juledag kl. 6.30 i Jesuskirken i Valby en "populærkoncert" der havde lokket mange tilhørere til den smukke kirke. Disse havde kun grund til at føle sig højst tilfredse. Med sikkert herredømme over det komplicerede instrument, også hvad smagfuldt beregnede skønne klangvirkninger angår, foredrog koncertgiveren så vanskelige sager som to stykker af en Händel-koncert, G. Matthison-Hansens indholdsrige, klare og ægte orgelmæssige større komposition "Advent", et ved den tematiske behandlingskunst ligeledes interessant pastorale af Cesar Franck og til slutning en prægtig passacaglia af den berømte italienske orgelmester Frescobaldi, 100 år ældre end Bach og Händel, over 25 år (fra 1615) organist ved Peterskirken i Rom.

En meget værdifuld assistance ydede fru Elma Hornemann hvis fyldige og faste sang gjorde smuk virkning i to højst tiltalende kirkelige sange, "Julestjernen" af Chr. Barnekow og "Barn Jesus i en krybbe lå" af Gade, samt i Gounods Noël med obligat violin og orgel. Kgl. kapelmusikus G. Høeberg hørtes foruden i dette violinparti i tre solostykker af Pergolese, Händel og Bach med stort behag, idet han med smuk tone forenede det til stedet svarende rette smagfuldt musikalske foredrag.

S. 

Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende 27. december 1897, 2. udgave.

Gammel Jernbanealle 2 skulle ifølge OIS være fra 1897. Foto Erik Nicolaisen Høy.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar