lørdag den 19. februar 2022

Valby Tidende nr. 147, oktober-november 1897

Dyrplageri.

I forgårs aftes ved [?]-tiden fandt et modbydeligt dyrplageri sted på Gammel Kongevej. Omtrent ud for ejendommen nr. 33 lykkedes det folk at indhente et enspænderkøretøj på hvilket kusken det meste af vejen på den skammeligste måde havde mishandlet en lille hest der var spændt for vognen. Kusken, en svensk jernhandler fra Valby, havde uafladeligt og uden anledning slået hesten med skaftet af pisken. Store tykke striber lå hen ad dyrets ryg og forbitrelsen  blandt den mængde mennesker der havde været vidne til det passerede, var så stor at de trak kusken ned af vognen og ville gennemprygle ham. En frederiksbergsk politibetjent kom hurtig til stede og fik en af de tilstedeværende personer til at køre vognen til Valby, mens kusken blev transporteret til stationen.

Nationaltidende 18. oktober 1897.


Sognerådsvalget i Valby

For flere måneder siden vedtog den liberale Vælgerforening og socialdemokratiske Forening i Valby at gå sammen til sognerådsvalg. Imidlertid sammenkaldte Grundejerforeningen, der har nogle medlemmer til fælles med den liberale Vælgerforening, til et delegeretmøde for de 5 foreninger i sognet, nemlig de to grundejerforeninger, den liberale vælgerforening, Socialdemokratisk Forening og Højres Arbejder og Vælgerforening. Mødet skulle opstille en upolitisk “borgerliste", men førte ikke til noget resultat, da de socialdemokratiske delegerede fastholdt overenskomsten med de liberale. Den gik ud på, at hver af parterne skulle opstille to kandidater - forudsat at sognerådets medlemsantal udvidedes, således at der skulle vælges 4. Dette er som bekendt sket. Overenskomsten var særdeles gunstig for de liberale, hvis forening tæller 51 medlemmer, mens socialdemokratisk forening tæller 250. Kredsens folketingsmand, dr. Oscar Hansen udtalte da også sin glæde over denne overenskomst.

Sidste torsdag holdt den liberale vælgerforening generalforsamling og nedsatte her et udvalg på 5 medlemmer til at forhandle med et udvalg fra Socialdemokratisk Forening. Fællesudvalget samledes dagen efter og vedtog enstemmigt at opstille følgende liste:

Fabrikant Andersen (Genvalg)
Købmand Berthelsen,
Maler Sigv. Kristensen og
Snedkermester Therkelsen.

De to første er liberale, de to sidste socialdemokrater. Listen tilstilledes bladene gennem Ritzaus Bureau. Den er undertegnet af udvalgets 9 medlemmer (1 var fraværende).

Udvalget udsendte straks denne kandidatliste og oppositionens program til samtlige vælgere.

Imidlertid var et par liberale blevet gnavne over, at de ikke selv var blevet kandidater, og de gav sig til at lave kaninarbejde. Som redskab brugtes husejer Nielsen. Han har været politibetjent i Valby, men blev afskediget på grund af myndighedsmisbrug; han udgav sig nu for libero og gjorde bl. a. arbejde på oppositionens valgbureau, - men han stemte på Bahnson! Senere har han aspireret til at blive sognerådsmedlem, men det gamle sogneråd har dog her stoppet munden på ham ved at give ham et lille kommunalt embede. Til at føre sladder om og sætte splid i oppositionen har han dog stadig kunnet bruges.

Bestyrelsen for den liberale vælgerforening, hvis nyvalgte formand er tømrermester Bruhns, holdt i denne uge et nærmest privat møde - ikke alle medlemmer var tilsagte. 2 bestyrelsesmedlemmer udtalte sig imod udvalgets arbejde, men 3 udtalte sig for det.

Ikke desto mindre løb husejer Nielsen i forgårs til “Politiken"s kontor og fik dette blad til at optage en meddelelse om, at alle foreningerne i Valby, med undtagelse af de socialdemokratiske, var blevet enige om en upolitisk borgerliste - på hvilken der ingen socialdemokrater fandtes, men derimod højremanden gårdejer Chr. Larsen!

I ubegribelig letsindighed oplog “Politiken" denne meddelelse.

Til i aftes havde den liberale vælgerforenings formand sammenkaldt til en ekstraordinær generalforsamling i  Valby Kro. Købmand Berthelsen valgtes til dirigent og aflagde beretning om udvalgets arbejde. Der udspandt sig nu en skarp diskussion for og imod dette. Til slut foreslog købmand Sørensen at sætte under Afstemning, om generalforsamlingen billigede eller misbilligede udvalgets arbejde.

Faktor Wrem foreslog at forkaste Sørensens forslag, da foreningen havde givet udvalget absolut mandat og derfor burde blive stående ved dets liste.

Wrems forslag vedtoges med overvejende majoritet, hvorpå generalforsamlingen hævedes.

Tømrermester Bruhns, der er blevet optaget på “borgerlisten" har nu kun to ting at vælge imellem: enten at bede sig fritaget for valg eller nedlægge sit mandat som den liberale vælgerforenings formand.

Der herskede på generalforsamlingen den største indignation over at nogen havde vovet uden spor af mandat at tilstille "Politiken" en oven i købet falsk meddelelse.

Den liberale vælgerforenings og socialedemokratiske forenings liste er altså:

Fabrikant Andersen,
Købmand Berthelsen,
Maler Sigv. Kristensen og
Snedkermester Therkelsen.

På den stemmer alle Valbys liberale og socialdemokrater den 9. november, uden at lade sig forvirre af borgerlisteriet.

Social-Demokraten 30. oktober 1897.


Mødet i Valby

Sognerådsvalget.

Det i aftes i anledning af sognerådsvalget afholdte vælgermøde i Valby Kro havde samlet et betydeligt antal deltagere. På Socialdemokratisk Forenings vegne indledede smed Nielsen mødet og gav ordet til den ene af oppositionens kandidater, vor partifælle, maler Sigvald Christensen, der talte om det kommunale program, sognets vælgere burde samle sig om. Den højst beskattede femtedel af vælgerne, 184 mand, råder over flertallet af rådets pladser, der er da så meget større grund for den almindelige vælgerklasse, de tusind hjems mænd, at stemme på Socialdemokratiets og de Liberales fællesliste.

Kravene om et bedre skolevæsen, hygiejne, fattigforsørgelse og alderdomsunderstøttelse kan til dels løses gennem et frisindet sogneråd. Derfor bør arbejderne og middelstanden beherske valget på tirsdag.

Snedkermester Therkelsen, Socialdemokratiets anden kandidat, udtalte sig i overensstemmelse med Christensen, idet han især dvælede ved vej- og kloakforholdene i Valby. Specielt ønskede han en bred forbindelsesvej mellem Valby og Vigerslev og i det hele bedre veje mellem Valby og de omliggende kommuner.

De to Kandidaters rolige fremtræden og klare Motivering af deres program slog godt an i forsamlingen og lønnedes med bifald.

Folketingsmand A. C. Meyer påviste betydningen af deltagelsen i de kommunale valg. Hvor oppositionen er kommet i de kommunale råd, er der sket store forbedringer på alle områder. Det ses af eksemplerne fra Sundbyerne, Frederiksberg og København. Var der nu visse “liberale", som ømmede sig ved et samarbejde med Socialdemokratiet, var det netop værd at fremhæve, at det var dette samarbejde, som havde brudt den gamle kommunale slendrians magt. Lad de liberale, som fortryder samarbejdet, jo før jo heller kaste sig i konservatismens arme (Hør!). Den almindelige valgrets mænd bør på tirsdag sejre på en ren liste. (Stærkt bifald.)

Derefter fulgte nogen diskussion, i hvilken flere partifæller deltog for at anbefale de opstillede kandidater.

*

Et udvalg af grundejere holdt møde i en stue véd siden af. Det forlyder, at tømrermester Bruhns, som var optaget på deres “borgerliste", har trukket sig tilbage, og at man har besluttet at kassere højremanden, gårdejer Chr. Larsen. Grundejernes liste er derfor på langt nær endnu ikke færdig.

Social-Demokraten 3. november 1897


Sognerådsvalget i Valby.

Hvidovre sogns og Valby grundejerforeninger opstillet ifølge Ritzaus Bureau følgende kandidatliste til sognerådsvalget den 9. november: Læge Duurloo, tømrermester Bruhn og fabrikant Andersen, fabrikken "Dan", alle af Valby, samt gårdejer Chr. Hansen, Hvidovre.

Som man ser, er hverken Højres arbejderforening eller den liberale vælgerforening med. Om Højre vil opstille en særlig liste, vides ikke. Den liberale vælgerforening og Socialdemokratiet opstillet i forening: fabrikant Andersen, købmand Berthelsen, maler Sigv. Kristensen og snedkermester Therkelsen.

Social-Demokraten 4. november 1897.


Valby Langgade 68 - Valbyhus. På hjørnet af Mosedalvej (til højre). I artiklen angives den socialdemokratiske kandidat snedkermester Therkelsen og hans bror som medvirkende til opførelse af denne bygning (se nedenfor). Foto Erik Nicolaisen Høy.

Valget i Valby

Kandidaterne.

Ved det på tirsdag stedfindende valg til sognerådet for Valby-Hvidovre stemmer alle oppositionsmænd for den af “Socialdemokratisk Forening for Valby og Omegn" og “Den liberale Vælgerforening for Valby og Hvidovre" opstillede Liste, nemlig :

Fabrikant Andersen,
Købmand Bertelsen,
Dekorationsmaler Sigv. Kristensen,
Snedkermester (S. Therkelsen.

Følgende Notitser om de fire kandidater, der vil samle alle venner af kommunalt fremskridt om sig, vil vise, at listen er et fuldtro udtryk for den store vælgerklasses interesser.

Fabrikant Andersen.

En mand, der har set sig om, bl. a. i Amerika, og høstet mange erfaringer i livets skole, hvor hans interesser har søgt praktiske opgaver uden at tabe det ideelle og humane af syne. Andersen er nu en mand omkring halvtreds. Han ejer en fabrik for tilvirkning af tekniske artikler, er vel situeret og gammel borger i Valby, i hvis sogneråd han hidtil i flere år har været eneste oppositionsmand. Har som sådan bidraget sit til den Udvidelse af sognerådet, som nu skal tælle 9 mand i stedet for de tidligere 7. 

De opgaver, der er tilfaldet Andersen som medlem af det kommunale råd, har været af ulige natur. Han valgtes som fattighusinspektør og havde i denne egenskab tilsynet med 16 sjæle. Endvidere har han haft ledelsen af byggearbejderne ved det nye vandværk m. m.

Andersens fortid som kommunal tillidsmand er den bedste anbefaling for hans genvalg.

Købmand Bertelsen.

Har først og fremmest den i vore tider af mange skattede egenskab at være en Indfødt. Bertelsens vugge stod nemlig i Valby for ca. 40 år tilbage. Han legede i landsbyens Langgade og har nu slået sig ned i samme som købmand, efter at han længe havde kæmpet med økonomiske vanskeligheder og skaffet sig brødet som almindelig arbejdsmand.

Købmandshandelen i Langgade er blomstrende, en gammel støt forretning, hvis indehaver nyder den største anseelse i byen og egnen. I flere år har Bertelsen været medlem af den liberale vælgerforenings bestyrelse og stærkt interesseret sig for sin kommunes udvikling. Han nærer særlig stor interesse for ordningen af fattigsorsørgelsen, og da han er en mand, som selv har vidst, hvor skoen trykker, vil han være en god repræsentant for den brede befolknings interesser. 

Sigvald Kristensen.

Den høje, kraftige mand med det svære tveskæg og det godmodige smil er formand for vor partiorganisation i Valby, hvor han har boet i de sidste år. Det er en alsidig, intelligent mand, midt i sin fulde kraft, kun 38 år gammel.

Men en mand, som har prøvet og kæmpet sig frem gennem modgang, derfor også en stålsat karakter. Lærte som dekorationsmaler og gjorde allerede svendestykke som 16-årig, har arbejdet ca. 3 år i Tyskland, over 5 år i England, var en tid teatermaler, blev senere stereotypist ved “Politiken" og er nu galvanoplastiker og stereotypist på et herværende større etablissement for bogtryk.

Som medleder af den socialdemokratiske  bevægelse i Valby har Kristensen især arbejdet for sognerådets udvidelse, og i fjor gennemførtes denne vigtige reform i kommunens ledelse. Ligeledes har han agiteret stærkt for bespisning af kommunens fattige skolebørn sidste vinter. Det lykkedes også at få sognerådet til at yde et tilskud, og det er da ikke mindst Kristensens bestræbelser, som har foranlediget denne humanitetsgerning.

Sigvald Kristensen har været medlem af vort parti siden 1883 og var allerede da virksom for oppositionens fremgang i Københavns 1. kreds. Er således en skolet partifælle, der fortjener et offenligt tillidshverv.

J. Terkelsen.

En sympatisk mand af “socialdemokratisk æt". Hans fader har gjort det politiske felttog med siden “Internationales” dage. G. Therkelsen, der nu er 34 år gl., lærte snedkeriet i en provinsby, var i løbet af 8 år snart mester, snart svend, men har nu, efter flere års ophold i Valby en solid stilling her og har været med til at rejse adskillige nye huse i byen, bl. a. har han sammen med en broder ladet den store, smukke 5-etages bygning på hjørnet af Mosedalsvej og Langgade opføre.

Therkelsen er altså en mand med indsigt i bygningsvæsen, hvilket sammen med hans pålidelighed, støthed og store interesse for en sund kommunal udvikling vil tilføre sognerådet en ikke ringe kraft. I ganske særlig grad har Therkelsen sit blik henvendt på gode vejforhold i kommunen og derved for dennes lettere forbindelse med nabokommunerne.

Therkelsen er medlem af bestyrelsen for Valby socialdemokratiske Forening.

All, hvad der er af frisind og fremskridt i Valby, vil da på tirsdag samle sig om de Liberales og Socialdemokratiets kandidater

Fabrikant Andersen
Købmand Berthelsen,
Dekorationsmaler Sigv. Kristensen og
Snedkermester E. Therkelsen.

Social-Demokraten 7. november 1897.

Valbygårdsvej 8. Fra 1897. Foto Erik Nicolaisen Høy.

Valget i Valby.

Nederlag for borgerlisten.

1 socialdemokrat og 3 Liberale valgte.

Sognerådsvalget i Valby-Hvidovre afsluttedes først sent i aftes og gav følgende resultat :

Fabrikant Andersen, Liberal (fælleskandidat) 541 St.
Læge Duurloo, Liberal 303 st.
Købmand Berthelsen, Liberal 299 st.
Snedkerm. E. Therkelsen, Socialdemokrat 281 st.

Derefter havde Borgerlistens Mænd :

Tømrerm. Bruhns, Liberal, 264 St. Gdr. Chr. Hansen, Højre, 262 st. 

Vor partifælle, maler Sigv. Kristensen, fik 254 stemmer og nåede således ikke at blive valgt. Derimod valgtes socialdemokraten, snedkermester Therkelsen, med 17 st. flere end borgerlistens kandidat, den liberale vælgerforenings formand, tømrermester Bruhns.

Dette resultat er et afgjort nederlag for borgerlisten. Af dennes kandidater valgtes kun læge Duurloo, der tilmed er radikal Venstremand og selv en afgjort modstander af borgerlisteriet, som han ved mødet i Valby Kro i lørdags betegnede som rævestreger. Hr. Duurloo nyder stor popularitet i sognet og vil blive en god kraft i sognerådet. Havde hr. Duurloo været opført som liberal kandidat på oppositionens liste, ville denne have sejret helt og holdent. Nu har en del liberale ment at burde stryge socialdemokraten Sigv. Kristensen, som dog kun fik 8 stemmer færre end højremanden Chr. Hansen. Vi beklager, at resultatet ikke blev en hel sejr for oppositionens rene liste, men en sejr blev det dog, idet der nu vil være 3 liberale og 1 socialdemokrat som modvægt mod sognerådets 5 medlemmer, der er valgte af de højstbeskattede.

Af sognets 900-1000 vælgere har kun 541 stemt. Dette stemmetal faldt på begge listers fælleskandidat, fabrikant Andersen, som i flere år har været sognerådsmedlem og rådets eneste oppositionsmand. Valby har stemt godt. hvorimod deltagelsen fra Hvidovre har været temmelig ringe.

Den valgte socialdemokrat, Snedkermester Therkelsen, er medlem af bestyrelsen for Valby socialdemokratiske Forening. Den valgte liberale på oppositionens liste, købmand Berthelsen, står Socialdemokratiet meget nær.

Valget betegner således et afgjort nederlag for Borgerlisten og for Højrebladet “Vort Land", som har agiteret ivrigt for den højre-liberale liste. Storbøndernes eneste mand på listen, højremanden Chr. Hansen, er faldet igennem med glans. Resultatet kan kort og godt opgives således, at der er valgt 1 Liberal (Andersen), 1 Socialdemokrat (Therkelsen) og 2 radikale (Duurloo og Berthelsen), som står Socialdemokratiet meget nær.

*

Stemmeafgivningen sluttedes først kl. 8, hvorefter valgbestyrelsens formand, direktør Kühle skred til det besværlige arbejde at oplæse alle navnene på de stemmeafgivende og de kandidater, på hvilke de havde stemt. Oplæsningen varede i ca. 3 timer.

Da resultatet bekendtgjordes ved 11 -tiden, lød der begejstrede hurraråb for oppositionen. Sigvald Kristensen udbragte et leve for Socialdemokratiet, der efterfulgtes af et Leve for direktør Kühle, som med megen omhu havde ledet hele valget.

Til slut afsang det socialdemokratiske sangkor nogle kvikke arbejdersange, hvorefter lokalet langsomt tømtes.

Social-Demokraten 11. november 1897


Gamle Carlsbergs 50 års jubilæum: Store gaver, Valby Kommune

har fået 10.000 kr. til en legatseng i Københavns Amts Sygehus. - 2.000 kr. til fødehjemmet for Frederiksberg og Valby. 4.000 kr. til sygepleje i Valby. 200 fattige i Valby bespises gratis i kroen.

København 11. november 1897.


Sognerådsvalg i Valby.

De højstbeskattedes valg af medlem til sognerådet fandt sted i går eftermiddag i gymnastikhuset i Valby. Deltagelsen var selvfølgelig ikke så stor som ved den almindelige vælgerklasses valg, og kun lidt over 100 stemmer blev afgivet. 

Valgt blev gartner Jensen, Valby med 83 stemmer, mens oppositionens kandidat, Christen Nielsen, Hvidovre fik 21 stemmer.

Dagens Nyheder 18. november 1897.


Højre kandidat i Valby-kredsen.

Ved et møde som bestyrelsen for Højres Arbejder- og Vælgerforening for Københavns Amts 3. kreds har afholdt i går, blev sognerådsformand, fabrikant Kühle af Valby ifølge Ritzaus Bureau enstemmig proklameret som foreningens kandidat ved det forestående folketingsvalg. Fabrikant Kühle som var til sted ved mødet, modtog kandidaturet.

Social-Demokraten 28. november 1897, 2. udgave.


Valg til den frie fattigkasse i Valby.

Ved det i går foretagne valg i Valby til bestyrelse af den frie fattigkasse var der opstillet to lister, Grundejerforeningernes og Socialdemokraternes.

Den første valgtes således: Fabrikant Eisrig med 166 st., købmand Sørensen 165 og gårdejer Lorentz Hansen 161.

Derefter fik Socialdemokraterne snedkermester Therkelsen 108, maler Sigvald Christensen 103 og Grd. Klausen 96 stemmer. I alt afgav 270 vælgere deres stemme. At den socialdemokratiske liste ikke sejrede, skyldtes nærmest den uheldige tid midt på dagen, til hvilket valget var henlagt, fra 10 til 2.

Aftenbladet (København) 30. november 1897.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar