lørdag den 8. januar 2022

Valby Tidende nr. 141, juli 1896

Brandvæsnet i Valby.

Efter at Valby nu er forsynet med vand og har fået nye sprøjteslanger, var det meningen at udtage fast betalt mandskab til sprøjterne. Dette har amtmanden nu modsat sig. Brandskiltene er atter udsendt.

Aftenbladet (København) 1. juli 1896.


Tyve hos en præst.

Sent lørdag aften brød tre fyre ind hos pastor Ussing i Valby og stjal hans hat og paraply. Derefter gik de ind på Vestre Kirkegård for at fordele byttet.

Det viste sig snart umuligt at dele de to genstande således at alle tre blev tilfreds og der udspandt sig et højrøstet skænderi. Nattevagten på kirkegården gik netop og sporede med sin hund i nærheden. Han hørte stemmerne og skyndte sig til stedet, hvorfra de kom for at få at vide hvad der var på færde. Ved synet af ham flygtede tyvene imidlertid over hals og hoved. Hatten fik de med sig, men paraplyen glemte de i skyndingen og den fandt nattevagten.

Efter at have meldt sagen til Frederiksberg politi, blev dette sat i bevægelse og i går lykkedes det at fange den ene tyveknægt, en syttenårig læredreng. De to andre håber man også snart at gribe.

København 2. juli 1896.

Pastor Ussing boede i denne villa på Søndermarksvej 9. Foto Erik Nicolaisen Høy.

Brandvæsenet i Valby, En Skandale.

Vi har tidligere meddelt, hvorledes det gamle brandmandskab i Valby en skønne dag blev afskediget, fordi man ville gå over til at skabe et lille, fastlønnet brandmandskab.

Man begik imidlertid den fejl at afskedige det gamle Brandmandskab, før man havde noget nyt, og dernæst den fejl at tilbyde de nye brandmænd en betaling af 40 øre i timen for det arbejde, de eventuelt ville have at udføre, når der blev ildebrand. Selvfølgelig ville folkene ikke påtage sig arbejdet for denne betaling, og følgen heraf blev, at pludselig stod Valby uden noget som helst brandvæsen!

Da amtsrådet hørte dette, blev der uro i lejren, og på et møde vedtog rådet, at da Valby sogneråd ikke, som loven byder, havde foretaget sin afskedigelse af det gamle brandvæsen med Amtsrådets samtykke, skulle brandmandskabet antages igen, indtil der blev lavet en ordning, som fik alle vedkommendes bifald.

Som følge af denne beslutning har Valby sogneråd i disse dage sendt beboerne alle deres brandskilte tilbage igen. Den gamle ordning er altså atter trådt i kraft.

At befolkningen ikke er henrykt over denne tingenes tilstand, kan man vel forstå. Nu havde de netop glædet sig til at blive fri for den besværlige brandtjeneste, og så viser det sig, at det er vind og vejr altsammen ! Der falder meget ublide ord om sognerådets forhastede optræden.

København 3. juli 1896.


Arbejdsnedlæggelse i Valby.

Svendene på Gustav Jungsteds garveri i Valby har i går nedlagt arbejdet. Grunden til arbejdsnedlæggelsen er den at der på garveriet var antaget en ny formand som tidligere har gjort sig ufordelagtig bekendt ved at optræde som skruebrækker, svendene som er en halv snes i tallet, krævede at manden skulle fjernes, og da hr. Jungsted ikke ville gå ind herpå, blev arbejdet straks nedlagt.

København 5. juli 1896.


Socialdemokrater i Valby!

Jubeldagene for vort partis beståen her i Danmark nærmer sig. Lad os derfor i lighed med vore øvrige meningsfæller rundt om i landet tage energisk fat på agitationen for vort blad "Social-Demokraten"s udbredelse her i Valby! Det er enhver arbejders pligt og ret at have dette vort bedste våben i sit hjem og at agitere for dets udbredelse. Lad feltråbet fra i dag til jubeldagen være: "Social-Demokraten" i hvert arbejderhjem i Valby! Hver mand sit blad! og bladet i hvert arbejderhjem!

Abonnement på bladet kan tegnes hos budet samt hos undertegnede der vil besørge det fornødne med hensyn til bladets bestilling.

G. Poulsen
Valhøjsvej 4, stuen tilv.
Valby.

Social-Demokraten 7. juli 1896 (uddrag.)


Et par rare sønner.

To brødre ved navn Borresgaard forårsagede i går aftes opstandelse og larm i den ellers så fredelige og stille Valby.

De kom om aftenen hjem til deres forældres hus i en temmelig drukken tilstand. Ikke så snart var de kommet ind ad døren, før de yppede klammeri. De råbte og støjede, sparkede møblerne til side, slog glas og porcelæn i stykker og opførte sig i det hele over al måde råt.

Til sidst drev de dog deres spil for vidt. Deres gamle forældre søgte at berolige dem, men i stedet for at høre efter fornuftige ord, styrtede de to slubberter sig over deres far og mor og slog dem i ansigtet.

Så gik faderen ud og hen på politistationen hvorfra der straks sendtes mandskab for at få de to unge mennesker arresteret.

Det viste sig imidlertid at være en temmelig svær opgave. Brødrene satte sig til modværge, slog fra sig som rasende, bed og sled for at slippe fri, og kastede sig til slut i gulvet, således at politibetjenten måtte slæbe dem hen ad jorden for at få dem med sig.

Disse natlige scener på Valbygade samlede et uhyre opløb, der først langsomt spredtes, efter at de to unaturlige sønner lykkelig og vel var anbragte i politistationens detentionslokale.

København 8. juli 1896.


Lockout i garverfaget.

Hr. garver Lundstedt i Valby har for nogle dage siden iværksat en lockout over for 8 af sine arbejdere, hvortil anledningen i det væsentlige er følgende: For et par år siden toges der på hans værksted en person i arbejde ved navn Volmer Hansen i egenskab af arbejdsmand. Samme Volmer Hansen havde imidlertid udlært hos nuværende Lundsteds fader, og efter i flere år at have arbejdet som svend på forskellige steder, tog han i 1890 hyre som fyrbøder på en af “det forenedes" dampere midt under den daværende sømands- og fyrbøderstrejke, hvorved han erhvervede sig det velfortjente prædikat af skruebrækker. Efter forskellig omflakken kom han tilbage til Lundstedt, hos hvem han fik beskæftigelse som arbejdsmand, uagtet han som anført netop var blevet svend selvsamme sted. Ved hjælp af visse egenskaber vidste han dog snart at avancere og i lørdags meddelte Lundstedt sine folk at de herefter havde at respektere Volmer Hansen som deres værkstedsformand. Da det kun var med megen uvilje, at svendene hidtil havde arbejdet sammen med ham, ikke alene fordi han havde været strejkebryder, men også af den grund, at han jævnlig opførte sig paa en drillende og udfordrende måde, og fremkom med hånlige bemærkninger om fagforeningen, så er det forståeligt at de alle - på to nær, et par meget gamle arbejdere - vægrede sig ved at stå under hans kommando, hvorefter de fik deres afsked. Det er i øvrigt ret mærkeligt, at hr. Lundsted, som ellers er en særdeles human mester, kan sætte så megen pris på en person af nævnte Volmer Hansens kaliber, for foruden at være en slet kollega har han gentagne gange gjort sig skyldig i angiveri, hvad et par af Valbys næringsdrivende vil kunne attestere. At hr. Lundstedt derfor beholder ham og udelukker 8 flinke svende, hvoraf flere er gifte og har været i hans arbejde i mange år, forekommer os at være en besynderlig logik. Erstatning for de udelukkede vil hr. Lundsted ikke få, dertil er vore forbindelser med provinserne og udlandet for gode, og desuden er Lundstedts fabrikata så velrenommerede, at han vel heller ikke kan være tjent med den slags folk, der under disse omstændigheder vil tilbyde sig.

Da en personlig henvendelse til hr. Lundsted fra bestyrelsens side intet har frugtet, erklærer vi værkstedet blokeret, og det vil være vor opgave at støtte de udelukkede på det kraftigste til de atter er kommet i arbejde.

Bestyrelsen for Lohgarvernes fagforening.

Social-Demokraten 9. juli 1896.


Straffet indbrudstyv.

Den 16-årige dreng Carl Lauritz Andersen fra Annexstræde der ved indbrud i købmand Borchsenius butik Valby stjal 70 kr., fik i går sin dom ved søndre birk lydende på 1 års forbedringshusarbejde.

Aftenbladet (København) 17. juli 1896.


Tyvene hos præsten.

I går fik man fat i den anden af de to tyve som for nogen tid siden brød ind hos pastor Ussing i Valby og stjal en høj hat og en paraply. Den første har allerede længe siddet under lås og lukke.

Fyren blev fanget i Landskrona hvor han havde henledt opmærksomheden på sig ved en række dristig udførte lommetyverier. Han blev anholdt og kom i går eftermiddag her til byen under ledsagelse af en opdagelsesbetjent. I Malmø har han også begået et par tyverier, tilstod han straks i første forhør.

København 18. juli 1896.


Indbrudstyveri.

For ca. 14 dage siden blev der hos præsten i Valby begået et natligt indbrud, hvorved nogle klædningsstykker blev stjålet. Mistanken blev straks rettet mod 3 oftere straffede mandspersoner der var set dele kosterne ude ved Vestre Kirkegård. De to blev også straks anholdt, mens den ene forgæves eftersøgtes. Han blev imidlertid sporet til Sverige hvor han også anholdtes i Karlskrona efter begæring af søndre birks politi. Han blev transporteret hertil, og da hele banden nu er samlet, vil det næppe vare længe inden tyveriet bliver opklaret.

Nationaltidende 25. juli 1896, 2. udgave.

Valby Kirkevej 3. Opført 1896. Foto Erik Nicolaisen Høy.

En brutal ægtemand.

"Aftenbladet" indeholdt i går følgende avertissement fra mælkeforpagter Rasmus Hansen i Valby: Ingen må betro min kone noget i mit navn, da det ikke bliver betalt af mig. (Underskrift)."

Rasmus Hansen der var enkemand, giftede sig for fem år siden med sin nuværende kone der var enke efter hans bror og ejede en god møbelforretning i Valby. Selv ejede han ikke noget. I de første år var ægteskabet meget lykkeligt, men for nogen tid siden stiftede han bekendtskab med et tvivlsomt fruentimmer, og sås nu næsten altid sammen med hende. Kongen og børnene måtte så passe forretningen der dog efterhånden gik stærkt tilbage.

Når manden ud på natten kom hjem, var han gerne beruset. Så skældte og smældte han og truede med at skyde både konen og børnene. En dag greb han den ældste datter med begge hænder om halsen og truede med at kvæle hende. Derpå slog han hende med knyttet næve i ansigtet, så det ene øje blev underløbet med blod og pryglede hende til slut igennem med en stok. Disse scener gentog sig i den senere tid næsten daglig, og særlig gik det ud over datteren og konen.

Omsider blev det dog for broget for konen, og i lørdags da manden var i byen med mælk, flyttede hun ud med alt indboet. Tilbage blev kun mandens fem børn af første ægteskab.

Da han kom tilbage til byen og så hvad der under hans fravær var sket i hjemmet, blev han ude af sig selv af raseri, og styrtede løs på datteren som han mishandlede på det frygteligste.

Konen havde imidlertid anmeldt til passerede til politiet, og i går blev Rasmus Hansen anholdt, kort efter at han havde indrykket sin annonce i "Aftbl."

København 29. juli 1896.


Styrtet ned.

En arbejdsmand der havde høstarbejde hos gårdejer Hoffmann i Valby, faldt i går ned fra loftet mod logulvet og slog et stort hul i sit hoved, hvorved der indtrådte en hjernerystelse. Den tilskadekomne blev bragt til amtssygehuset på Bergersvej.

Dannebrog (København) 30. juli 1896.

Bergersvej var 1884-1900 den del af Nylandsvej som lå vest for Nordre Fasanvej. Herefter blev amtssygehuset omdøbt til Frederiksberg Hospital.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar