lørdag den 25. december 2021

Valby Tidende nr. 139, oktober-december 1895

Ildebrand i Valby.

I går nat kl. 3 udbrød der ild i et lille hus hørende til ejendommen "Holmegård" i Valby, tilhørende vinhandler Bauer. Beboerne i byen blev vækkede ved den sædvanlige klemten på en lille alarmklokke. Efter at ilden havde raset i over en halv time, kom en halv snes mænd asende med byens sprøjte, men da byen ikke har mere vand end dens beboere kan drikke op hver dag, måtte sprøjten stå uvirksom i henved en halv time, indtil der fra bøndergårdene kom vogne med vand. Men da var også den antændte bygning nedbrændt til grunden, hvilket man som regel er vant til derude. Det gjaldt nu om at redde den dertil stødende ejendom. Efter at der var sprøjtet i 5 minutter, var der ikke mere vand, og man måtte atter vente. Da ejendommen var opført med en brandmur, lykkedes det at redde den. Havde det derimod været en bindingsværksmur, ville den også være blevet et rov for luerne. Tilstede var brandfogden, sognefogden og politiet. Men alle stod magtesløse over for ilden på grund af vandmanglen. Ilden som menes at være påsat, opdagedes af en ung mand som vågnede ved dens bragen og fik i sidste øjeblik vækket beboerne der lige fik tid til at redde deres lille indbo, inden loftet styrtede ned.

Sprøjtevæsnet i sin helhed er vist noget af det mest jammerlige man kan tænke sig, men når byen til vinter får eget vandværk, vil det være nødvendigt at forny hele materialet for at kunne virke tilfredsstillende efter den stærkt befolkede bys tarv.

Den unge mand blev senere taget i forhør af politiet. Da han indviklede sig i en del modsigelser, blev han erklæret for arrestant og foreløbig taget i forvaring.

Dannebrog (København) 25. september 1895.


Indbrud.

Natten til i går har en tyv brudt ind hos bagermester Kindt i Valby Langgade. Tyven har gennem et åbentstående vindue skaffet sig adgang til butikken hvor han har stjålet nogle og tyve kroner, har derefter taget slåen fra det elektriske ringeapparat på døren og er gået ud af døren. Politiet mener at være på sporet.

Aftenbladet (København) 2. oktober 1895.


Løsladt.

Emil Adamsen der efter branden for 14 dage siden blev anholdt som mistænkt for at have påsat ilden på Holmegård i Valby, blev i forgårs løsladt af arresten.

Dagens Nyheder 11. oktober 1895.


Difteritisepidemi i Valby.

I de sidste dage har den uhyggelige sygdom difteritis raset svært i vor naboby Valby, i hvilken anledning kommuneskolerne vil blive lukkede, måske allerede i dag.

Dannebrog (København) 29. oktober 1895.


Det bringes herved til offentlig kundskab at den for tiden i Valby, Hvidovre sogn, herskende difteritisepidemi ved oversundhedskommissionens resolution af 30. d. m. er erklæret for at være genstand for offentlig behandling.

Den overordentlige sundhedskommision for Københavns amts søndre birk, den 31. oktober 1895.

P. P . B.

U. Schow.

Dagens Nyheder 2. november 1895.


Difteritis-epidemien i Valby

Som tidligere meddelt er der i den senere tid indtruffet en del difteritistilfælde ude i Valby. Sygdommens udbredelse er dog ikke stor, idet den hidtil udelukkende har holdt sig i Gamle Valby. Og den er ikke særlig ondartet, idet de indtrufne tilfælde med dødelig udgang må betegnes som forholdsvis ringe. Der næres efter hvad vi derude har erfaret fra pålidelig kilde, heller ikke nogen frygt for at den skal udstrække sig til nabokommunerne fx til Frederiksberg.

Valbys sundhedstilstand har i hele det forløbne del af dette år været i endog usædvanlig grad god. I januar forefaldt der således kun 1 difteritistilfælde, i februar slet intet, i marts 1 tilfælde, i april 2 ditto, i maj intet tilfælde, hverken af skarlagensfeber eller af difteritis, i juni 1 tilfælde af difteritis, i juli 2, i august 1 tilf. af skarlagensfeber, i september heller intet.

Men i begyndelsen af oktober indtraf der 3 difteritistilfælde, den 22. okt. atter 1, og den 24., 25., og 26. kom der 6 nye til. Sidstnævnte dags middag blev skolen lukket og sundhedskommissionen tog straks derefter de mest omfattende forholdsregler til at forebygge sygdommens udbredelse. Der indrettedes et i høj grad skærpet tilsyn, som på grund af lokaliteternes begrænsede område let kunne iværksættes og gennemføres med sikker udsigt til et godt resultat. Der gaves ordre til omhyggelige udskylninger, til hyppig gentagen fejning, kloakrensning osv osv. Der nedlagdes forbud mod enhver slags offentlig forlystelser og et projekteret indvielsesmøde af "Frelsens Hærs" nye bygning foranstaltes aflyst. De huse i hvilke sygdommen har optrådt, blev med omhu undersøgt, og alt muligt gjort for at gennemføre en virksom isolation. Bl.a. er et reservepostbud i hvis hjem et tilfælde var konstateret, foreløbig sat ud af funktion.

Fra den 27. oktober til den 2. ds. inklusive indtraf der 18 nye tilfælde ( i alt 22 tilfælde i hele oktober måned), men i forgårs og i går kom der kun 2 tilfælde til, så at det altså synes som epidemien allerede er i aftagende.

En stor del af difteritispatienterne er øjeblikkelig, selv om det måtte ske ved nattetid, blevet anbragt på det nye amtssygehus hvor for tiden 16 af dem findes indlagt.

Det kunne forbavse at der efter en så exceptionel gunstig sundhedstilstand i årets tidligere måneder nu pludselig er udbrudt en difteritisepidemi i Valby. Årsagen skal være den at der i sommer er blevet foretaget omfattende gravearbejder i gader og veje derude, og det skal have vist sig at den slags arbejder næsten altid efterfølges af en epidemi. Det var fx tilfældet for en del år tilbage da "Rosenåen" reguleredes.

Imidlertid har sundhedskommissionen i en længere årrække foretaget så mange forbedringer i sanitær henseende i Valby, der tidligere var alt andet end heldig situeret i den retning at man forhåbentlig med sindsro kan se sygdommens videre gang i møde. Det er ikke sandsynligt at epidemien vil kunne gribe stort mere om sig. Og alt tyder på at der fra de pågældende autoriteters side er gjort det mest mulige for at råde bod på ondet og hindre dets videre udbredelse.

Dagens Nyheder 5. november 1895.


Langgade 45, Sophiendal. Træværket både på huset og plankeværket i forgrunden til venstre ser noget frønnede ud, ligesom stråtaget er overgroet af mos. Murværket ser ligeledes forfaldent ud. Kun jernstakittet ser ud til at være i nogenlunde stand. Københavns Museum.


Uvan ko.

I går formiddag da en slagtersvend i Valby skulle slagte en ko, var den så uvan at ingen turde gå til den. Svenden telefonerede her til byen efter mesteren som straks lod koen skyde for at ingen af folkene skulle komme til skade.

Dannebrog (København) 6. november 1895.

Ifølge København 14. november 1895 havde han dog knust hele baghovedet, og brækket begge ben og den ene arm. Desuden styrtede kalkebaljen ned på hans bryst.


Styrtet ned fra en kirke og slået sig ihjel.

En yngre murerarbejdsmand, Jens Jensen der bor i Valby, kom i går middag ulykkelig af dage. Han arbejdede på taget af kirken på Margrethevej i en højde af 40 fod. Midt under arbejdet blev han svimmel og fik overbalance. Kammeraterne så ham gribe for sig i luften, og i næste nu styrtede han ned fra den svimlende højde.

Han var tilsyneladende sluppet overordentlig heldig fra det frygtelige fald. Han havde således ikke pådraget sig nogen ydre kvæstelse, men en hjernerystelse gjorde kort efter ende på hans liv. Han døde på hospitalet.

Den døde efterlader sig hustru og tre små børn.

Dannebrog (København) 14. november 1895.


Den 2. december efter mørkets frembrud sprang en arbejdsmand på hovedet i Gasværkshavnen og blev kun med stort besvær fisket op af et par tililende mænd. Han fortalte at han hed Viggo Transvig, og boede på Kristinedalsvej 4 i Valby. Han havde været arbejdsløs længe og ikke fået mad det sidste par dage. Så var det han besluttede at dø. Da han havde fortalt dette, rev han sig løs fra sine redningsmænd og sprang atter i vandet. Imidlertid var politiet kommet til stede og for anden gang fiskedes den fattige selvmorder op, hvorefter han endte i kommunehospitalets celler.

Denne mand manglede brød, mens der er rigmænd som ryger op på en dag hvad en arbejderfamilie kan leve for i en uge.

Social-Demokraten 22. december 1895.


Valby Vandtårn

vil om kort tid - såfremt frosten udebliver - være fuldført. Murerarbejdet har allerede i en uges tid været færdigt, og i disse dage lægges taget på den ud mod hovedvejen opførte ret høje bygning. Ikke få steder i Valby bliver der i denne tid indlagt rørledninger til den nye vandforsyning.

Dagens Nyheder 23. december 1895.


Det bekendtgøres herved at den offentlige behandling af difteritis i Valby, Hvidovre sogn, dags dato er ophævet.

Den overordentlige sundhedskommission for Københavns amts søndre birk den 30. december 1895.

P. K. V.

U. Schow.


Bagbygningen til Valhøjvej 13 står noteret for at være opført i 1895. Mens forbygningerne til Valhøjvej står nogenlunde ens i udseende, gælder dette ikke for bagbygningerne der blev anvendt til småindustri. De er alle højst forskellige. Foto Erik Nicolaisen Høy.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar