lørdag den 18. december 2021

Valby Tidende nr. 138, juli-september 1895

Der trænes på Gl.Carlsberg.

Som bekendt findes der på Gl. Carlsberg en meget aktiv tennisklub, væsentligst bestående af funktionærer på bryggeriet. Hver sommer udkæmper denne klub flere matcher med de forskellige tennisklubber der findes blandt funktionærerne på de forenede bryggerier.

I år er arbejdet særlig taget op med iver og den ledende kraft er den bekendte sportsmand Eugen Schmidt. Hvad der navnlig har ansporet spillet i denne sommer, er at forskellige englændere der på besøg har opholdt sig i Valby, næsten daglig har deltaget i spillet.

Dannebrog (København) 10. juli 1895.


Valby Vandværk.

På en stor mark ved Roskilde Landevej i nærheden af Damhuset er de forberedende arbejder til Valby Vandværk nu i fuld gang, efter at der ved boring er fundet tilstrækkeligt vand. Opførelsen af de til værket nødvendige bygninger er allerede begyndt, idet tømrermester Chr. Hansen og murermester Adolf Petersen i Falkoner Alle har taget opførelsen af maskinpasserhuset i entreprise. På denne bygning som skal være færdig til den 1. november, er arbejdet nu i fuld gang. Om kort tid vil der tæt ved Søndermarken blive påbegyndt arbejdet ved en pumpestation.

Nationaltidende 29. juli 1895.


Statue af brygger J. C. Jacobsen. 

I et haveanlæg der anlægges foran Carlsberg-laboratoriets nye bygninger ved Carlsbergvej i Valby, vil der som gave fra Gamle Carlsbergs håndværksmestre blive rejst en statue af afdøde brygger dr. J. C. Jacobsen. Statuen modelleres for tiden af professor Vilh. Bissen.

Nationaltidende 6. august 1895, 2. udgave


Ulykke i Kalveboderne.

Fem mennesker der natten til i går sejlede ud med en sejlbåd, var så uheldige at kæntre med båden. De to druknede mens tre andre reddede sig ved at klamre sig til den kæntrede båd indtil der kom hjælp fra Frederiksholms Teglværk

Nationaltidende 13. august 1895.


Fundne penge.

En fattig kone i Valby fandt søndag aften en tegnebog indeholdende ca. 450 kr. i danske og franske penge. Bogen som formentlig tilhører en præst der stod i begreb med at rejse til udlandet, er afleveret til Søndre Birks politi, og findersken venter en passende findeløn for sin ærlighed.

Social-Demokraten 14. august 1895.


Bagbygningen her ud til Smedestræde skal være opført i 1895. Foto Erik Nicolaisen Høy.


Valby sporvejs forlængelse.

I anledning af at Valby Langgade nu bliver reguleret og brolagt har Hvidovre sogneråd overvejet hvad der kan og bør gøres for at fremme forhandlingerne mellem Københavns sporvejsselskab om forlængelsen af sporvejen helt igennem byen, hvilket utvivlsomt vil være til stor gavn såvel for byen som for sporvejsselskabet. Sognerådet har nu tilskrevet selskabet angående denne sag og håber på et tilfredsstillende svar med det allerførste.

Nationaltidende 23. august 1895.


Københavns Amtsrådsmøde 30. august.

Fra Hvidovre Sogneråd forelå andragende om samtykke til erhvervelse af et aeal til udvidelse af Valby Langgade. Andragendet tiltrådtes.

Nationaltidende 30. august 1895, 2. udgave (uddrag)


Jordarbejderstrejke i Valby.

I går middag nedlagde samtlige jordarbejdere ved udgravningen til det nye vandværk i Valby, ca. 50 mand, arbejdet på grund af at der nægtedes dem en fast dagløn af 3 kr.

Vandledningen udgraves fra den nye pumpestation ved Damhussøen og løber herfra helt ind til Valby - en strækning af ca. en fjerdingvej. Arbejdet påbegyndtes i går morges under en entreprenør fra Jylland. Han bød jordarbejderne 18 øre pr. løbende alen. For denne betaling skulle de udgrave en ca. 2½ alen dyb rende, og når rørene var lagt, skulle de i samme betaling kaste renden til og stampe jorden. Da de havde arbejdet til middagstid uden at det lykkedes dem at tjene mere end 1 kr., stillede de som sagt fordring om en garanteret dagløb, og da entreprenøren afvisende svarede at han kunne få mandskab nok fra Jylland, der  ville nøjes med 18 øre, og nægtede at gå ind på nogen forhandling, blev arbejdet straks nedlagt.

Social-Demokraten 4. september 1895.


På Valby Fælled.

Feltartilleriafdelingerne afholder i denne tid jævnlig øvelser på Valby Fælled, en benævnelse der er trådt i stedet for det tidligere navn "Kongens Enghave". På dette terræn der er en del mere kuperet end Amager Fælled, er der en temmelig god øvelsesplads som tilmed er en afveksling for de mange som kender Amager Fælled ud og ind.

Dannebrog (København) 5. september 1895.


Ny afholdsloge.

I går aftes stiftedes i Valby en ny folkelig afholdsloge under stor tilslutning. Logen bærer det smukke navn "Valbys Lykke", og ledes foreløbig af tekniker Sigvard Christensen.

Aftenbladet (København) 6. september 1895.


Begravelsesvæsenet kontra Statsbanerne. 

I går formiddags kl. 9 indfandt birkedommer U. Schow sig på Vestre Kirkegård ledsaget af en fuldmægtig og en betjent fra Søndre Birks kontor, lidt efter kom to betjente fra Valby til assistance.

Birkedommeren henvendte sig til graveren ved Vestre Kirkegård og anmodede denne om mandskab, der kunne foretage fjernelsen af indhegningen. I løbet af kort tid lykkedes det at skaffe en halv snes graverkarle til stedet, og på birkedommenrens ordre gav de sig med en god vilje i lag med at slå lægterne fra og rykke de med S. A. mærkede pæle op.

Hele arbejdet var tilendebragt i løbet af en times tid. Det fjernede lægtehegn lagdes i bunke ved indkørslen nærmest Carlsberg-Viadukten, hvor det senere vil blive afhentet.

Skulle statsbanernes ingeniør gøre forsøg på atter at rejse indhegningen, ville arbejderne blive fjernet fra kirkegården af politiet.

Dagens Nyheder, 10. september 1895.


Opfyldningen i Kalvebod Strand.

Firmaet Hans & Jørgen Larsen der har en del af opfyldningen i Kalvebod Strand til den nye godsbanegård i entreprise, har i går taget en stor gravemaskine efter "Whitaker"s system i brug. Udgravningen finder sted mellem Valbygård og Vestre Kirkegård, og derfra føres jorden på tipvogne omkring Enghavevej ned til "Tippen", hvor opfyldningen finder sted. To lokomotiver, hvert førende 25 vogne, er i stadig fart på banen. Hver vogn tager 1½ kubikmeter jord, og med to spadestik er gravemaskinen i stand til at fylde den.

Denne del af opfyldningen beløber sig til 53.000 kubikfavne jord. Den skal være færdig 1. juni 1897 og er taget i entreprise for 283.000 kroner. 

Foruden maskinen er for øjeblikket 120 mand i arbejde med udgravningen og opfyldningen.

Dannebrog (København) 12. september 1895.


Et af Valbys kendteste huse, Valby Langgade 62 er ligesom naboen nr. 60 opført i 1895. Foto Erik Nicolaisen Høy.


Til høstfest i Valby.

Den liberale vælgerforenings afdeling for Valby-Hvidovre-Kredsen, den nye valgkreds, der den niende april slog så djærvt et slag for Venstres sag, havde i går indbudt til politisk høstfest i Valby Kro og have.

En talrig menneskemængde, blandt hvilken sås ikke få Københavnere, havde i det strålende vejr efterkommet indbydelsen, og festen forløb så smukt, som man kunne ønske sig det.

I dagens anledning var den kønne, skyggefulde have blevet ikke så lidt udvidet og rigt dekoreret. Blandt andet var en bag haven liggende malerisk plads, på alle sider omgivet af hyggelige huse og haver, taget med, og her var den festligt flagsmykkede talerstol blevet

rejst. I alle vinduer, der vendte ud til festpladsen, på tage, plankeværker og lignende steder lå, sad eller hang der interesserede tilskuere, da den alvorlige del af festen ved femtiden tog sin begyndelse.

Den første taler var højesteretssagfører Octavius Hansen.

I djærve og morsomme vendinger, der ofte fremkaldte stor munterhed hos forsamlingen, talte han om den politiske situation og fremhævede de forhåbninger, han knyttede til den kommende rigsdagssamling. Han var glad over, at kredsen havde fået en sådan repræsentant på tinge som Herman Bing, der ikke havde sparet sig, men var fløjet fra møde til møde, snart på Amager, snart i Hvidovre. Han endte tue i et Leve for, at denne kreds altid måtte være repræsenteret af en så gæv og dygtig Venstremand og frihedsmand.

Bagermester, borgerrepræsentant Jacob Marstrand talte om betydningen at at holde Høstfest og endte med at ønske, at vi, inden dette århundrede går ud, måtte kunne holde virkelig politisk høstfest over det hele land.

Til slut talte kredsens folketingsmand hr. Herman Bing, der modtoges med stormende bifald.

Det var første gang siden valgdagen, at han havde Lejlighed til at samles med sine vælgere, og han ville derfor først og fremmest sige dem tak “Tak, fordi de svarede Hørring, da han bejlede til deres stemmer: “Vil du hilse din Mor!”

Den fremtidige kamp ville gælde de reelle reformer, og taleren ville virke for enhver reform, som var til gavn for de brede lag. I håb om, at fremtiden ville bringe lykke for vort land, vil han slutte med et Leve for Danmark.

Der var til festen skrevet en ny og munter sang al pseudonymet Camille, et mærke vore læsere vil kende fra talrige artikler i dette blads spalter.

Vi citerer af sangen det vers, som særlig handler om Valby-Kredsen:

Men her i Valby var sejren størst

i Hørrings eget kvarter;

det havde han valgt, da han selv tog først

- hvad kunne han ønske sig mer.

Men vælgerne tænkte : “Du tror måske, vi lader os køre i ring

Hurra - vi stemmer på Bing!”

Da den alvorlige del af festen var til ende, spredtes man i haven til de forskellige Forlystelser, og snart gik dansen med liv og lyst på de “dertil indrettede estrader.”

Den henrivende aften, der var som en sidste udfoldelse af al sommerens skønhed inden dens afsked med livet, lokkede stadig større og større skarer til, og da mørket faldt på, var det et virkeligt folkeliv, der rørte sig i den smagfuldt illuminerede have.

Den unge kredsforening har ære af festen

København 16. september 1895.


En ihærdig kvindelig tyv.

Pigen Petra Hansen som i længere tid har siddet arresteret i arresthuset på Blegdamsvej for at have stjålet tøj i Glostrup og Valby, blev i går idømt 3 års tugthusarbejde. Hun appellerede straks dommen til Højesteret.

Dannebrog (København) 19. september 1895.


Gl. Jernbanevej. Foto dateret fra 1895. I baggrunden anes konturerne af Kongens Mølle som stod hvor nu Møllevej ligger. Københavns Museum.


Stor ildløs i Valby.

I nat kl. henved 2.30 bemærkede en herre som på dette tidspunkt befandt sig udenfor brødr. Adamsens Cikoriefabrik på Gl. Jernbanevej, en tæt røg stige op fra fabrikkens tag.

Hurtig ilede han hen for at alarmere Valbys brandvæsen, men før dette i hele sin primitive forfatning var kommet til stede, havde ilden allerede grebet så stærkt om sig at fabrikken ikke stod til at redde.

I dens ene fløj boede ejeren, grosserer S. Adamsen. Han og hans familie reddede sig kun med yderligt besvær ud af den brændende bygning. Af indbo og lager reddedes intet.

Det så en tid ud til at ilden også skulle forplante sig til den nærliggende "Holmegaard" hvorfor heste og kreaturer førtes ud af staldene, mens beboerne flyttede møbler og andet indbo ud på marken. Det lykkedes dog ved store anstrengelser at begrænse ilden til fabrikken alene.

Kl. 6 var denne fuldstændig nedbrændt. Ejeren lider et betydeligt tab. Desuden blev ved branden 12 arbejdere brødløse.

Ilden menes at være opstået i lageret.

København 24. september 1895.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar