Jordefærd.
Under megen deltagelse fandt murermester Sophus Peter Beckmanns jordefærd sted i dag Kl. 12.30, fra Jesuskirken i Valby.
I den smukke kirke var alle Lysene tændte, og kranse var ophængte ved alle midtergangens stolerækker. I koret stod murerlaugets florhyllede banner opplantet, og tæt nedenfor koret stod, ligeledes hyllede i sørgeflor, Gl. Carlsbergs og Ny Carlsbergs bannere.
En meget stor sørgeskare havde givet møde. Hver plads på gulv og pulpitur var optaget. I koret havde murerlaugets medlemmer taget sæde; endvidere sås håndværkerforeningens bestyrelse, repræsentanter for tømmerlauget og andre af stadens laug. Borgmester, konferensråd Hansen, stadsarkitekt, prof. Fenger, etatsråd Dahlerup, stadsbygmester Bønicke samt talrige andre repræsentanter for kunst og håndværk og for de institutioner, Kommunehospitalet. Gl. og Ny Carlsberg m. fl.. til hvilke den afdødes virksomhed havde været knyttet.
Kl. 12.30 åbnedes kirkens fløjdøre, og kisten, båret af arbejdere fra Ny Carlsberg, bragtes ind i kirken for at henstilles ved koret. Foran kisten gik brygger Carl Jacobsen.
Fra denne med Hustru var sendt en tolvkrans. I øvrigt sås en meget stor mængde kranse og palinedekorationer, således fra Murer- og Stenhuggerlauget i København, murerforeningen i Århus, Bing og Grøndals Fabriker, Kommunehospitalet, Håndværkerforeningen, Centralforeningen for Murere og Tømrermestre i Østifterne, Københavns Tømmerlaug, Frederiksholms Teglværk, Bryggeriet Gl. Carlsberg. Fabrikken Alliance samt en krans, bærende inskriptionen: “Et sidste Farvel fra Beckmanns svende".
Efter at salmen “Som Markens Blomst henvisner lige" var afsunget, talte pastor Rindom, idet han bragte den afdøde et sidste farvel i det skønne Guds hus, i hvilket han havde nedlagt så stor en del af sit arbejde. Beckman havde været en lykkelig mand, lykkelig i sit hjem, hvor en rørende kærlighed havde knyttet ham til hustruen, og hvor børnene så op til ham som den trofaste fader, og han havde også været lykkelig i den forstand, at han havde ejet en sjælden evne til at vinde sine medmennesker, at han blev en agtet og anset mand. Grunden hertil var at søge i, at han var en mand med en kraftig og energisk vilje i kampen for det rette og sande, at han var begavet med stor dygtighed, ærekærhed og pligtopfyldelse. Han havde fået et åbent øje for alt skønt, han var en ren, pålidelig natur, en kraftig viljes mand, men tillige en mand med et varmt, medfølende hjerte. Og hertil kom endnu et, at han var en ydmyg, beskeden, tilbageholdende mand; derfor blev også de, der i hans ungdom var hans velgørere, hans venner til det sidste.
Efter at derpå en i dagens anledning forfattet salme var afsunget, talte præst ved Jesuskirken Ussing: Særlig skulle en tak bringes den afdøde fra den kirke, hvis mester han var. I en menneskealder havde han derude på Valby Bakke udført talrige, store og smukke arbejder, der ville minde om ham ligesom den sten, der fandtes indmuret højt oppe i kirkens tårn, og som bar hans navn. Han skulle mindes på grund af det hjem for videnskaben, han byggede på initiations Gl. Carlsbergs hedengangne ejer, men højere end det strakte dog Jesuskirken sit slanke spir som afslutning på det værk, Beckman selv nåede at se fuldendt inden sin død. Og ville han end ikke blive savnet så hårdt nu, da gudshusets mure stod sikkert og fast, ville han dog længe blive mindet af dem, der så, hvorledes de tunge stenmasser, han syslede med, havde føjet sig sammen så let, så rankt og lyst. så at dette gudshus vel kunne siges at være blevet den gamle mesters mesterstykke. Endnu da en sidste tak til den gamle kunstner, der så fint havde føjet de kunstneriske linjer sammen ved det hus, der var bygget til ære for den Gud, hvis navn bestandig skulle lyse over kirken.
Da talen var endt, blev salmen “Tænk når engang den tåge er forsvunden" afsunget. og medens en koral, udført af orgel og basuner, lød gennem rummet, bares kisten af murermestre til kirkens indgang for herfra af arbejdere på Ny Carlsberg at føres til ligvognen.
Jordfæstelsen fandt sted på Assistens Kirkegård.
Der flagedes på halv stang fra Industriforeningen, Håndværkerforeningen, Alderstrøst, Gl. Carlsberg, Ny Carlsberg samt fra mange huse i Valby.
Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende 9. januar 1895, 2. udgave.
Skatten i Valby.
Skatteyderne i Valby vil i år komme til at punge godt ud. Der er nemlig i anledning af gadens regulering og omlægning pålagt en større skat af omtrent 13.000 kr. til fordeling blandt skatteyderne.
Aftenbladet (København) 11. januar 1895.
Til de kommunale vælgere i Hvidovre sogn!
Ved suppleringsvalget til sognerådet der finder sted tirsdag den 29. januar kl. 1 i Valby Kro, opstiller undertegnede foreninger hr. fabrikant O. S. Andersen som kandidat og anbefaler vælgerne at give ham deres stemmer.
Formanden for Grundejerforeningen i Valby, hr. tømrer O. Bruhns, der oprindelig var opstillet som kandidat, har trukket sig tilbage til fordel for hr. fabrikant Andersen.
Bestyrelsen for Valby Grundejer- og Kommunalforening.
Bestyrelsen for Socialdemokratisk Forening for Valby og Omegn.
Social-Demokraten 24. januar 1895.
Sognerådsvalg til Valby-Hvidovre sogneråd.
I dag tirsdag eftermiddag kl. 2 foretages der i Valby Kro et suppleringsvalg til sognerådet. Højres Arbejder- og Vælgerforening og Hvidovre sogns grundejerforening anbefaler fabrikant Andersen (fabrikken Dan) som en mand der vil blive et nyttigt medlem af rådet, og vælgerne opfordres til hvis det på nogen måde lader sig gøre, at give møde i rette tid og afgive stemme for ham og derved udelukke enhver overrumpling
Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende 29. januar 1895.
Valby Kro
er i går af ejerne Christensen, Eliasen og Simonsen solgt til den nuværende lejer, restauratør Mads Nielsen for en købesum af 60.000 kr. med 15.000 kr. udbetaling. Overtagelsen finder sted straks.
København 2. februar 1895.
Fra Valby.
Ekspropriationen af de 6 ejendomme i Valby som til dels skal nedrives for at give plads til bredere fortov, er nu sluttet og koster ca. 30.000 jr. Ejendommen skal være nedrevne til 1. april og samtidig vil den berømte stenbro blive omlagt og gaden reguleret og sporvognen vil da blive ført helt igennem byen.
København 4. februar 1895.
Et farligt hundebid.
En omløbende hun har i den senere tid i Valby bidt flere børn, og i lørdags overfaldt den to drenge hvoraf den ene fik et farligt bid i læggen og måtte tages under lægebehandling. Hundens ejermand vil nu blive opsøgt og draget til ansvar.
København 4. februar 1895.
Bespisning af fattige i Valby.
De herrer garvermester Lundstedt og pastor Ussing har i disse dage sat sig i spidsen for en indsamling til bespisning af værdige, trængende familier som på grund af arbejdsløshed og trang i den strenge vinter lider nød. Bespisningen der foregår fra Valby Kro, vil allerede tage sin begyndelse på onsdag. Da nøden i Valby er stor, håber de herrer der har sat sig i spidsen for det smukke øjemed, at godgørenheden i Valby ikke vil stå tilbage så at de vedblivende kan yde varm mad til de fattige, indtil den værste del af vinteren er overstået.
Nationaltidende, 11. februar 1895, 2. udgave.
Guldbryllup.
Bryggeriarbejder Lars Rasmussen og hustru i Valby kan på lørdag fejre deres guldbryllup. Brudgommen er 78 og bruden 72, og de er begge raske og rørige. Lars Rasmussen har i 45 år arbejdet på Gl. Carlsberg. I dagens anledning vil hans kammerater fra bryggeriet om aftenen holde fest i Valby Kro.
København 13. februar 1895.
Bespisningen i Valby.
I de få dage indsamlingen har været i gang, er der indkommet over 500 kr. Ved bespisningen i dag vil der blive uddelt 80 portioner ærter med flæsk. Næste bespisning vil finde sted på lørdag, og der vil da blive uddelt 100 portioner.
København 13. februar 1895.
Apotek i Valby.
Grundejer- og Kommunalforeningen i Valby har indgivet et andragende til Justitsministeriet om oprettelsen af et apotek på Valby Langgade. Hvad der forhåbentligt bliver bevilget, da beboerne derude har en urimelig lang vej til nærmeste apotek.
København 16. februar 1895.
Guldbryllupsfesten i Valby.
Valby var i lørdags i anledning af bryggeriarbejder på Gl. Carlsberg Lars Rasmussen og hustrus guldbryllup smukt dekoreret med flag og grønt. De gamles lille stråtækte hus var om natten blevet pyntet med guirlander og flagdekorationer hvilket tog sig særdeles smukt ud i de vinterlige omgivelser. Guldbrudeparret blev om morgenen vækket ved sang af "Valby Selskabelige Forening". Om eftermiddagen var de gamle til alters i Jesuskirken hvor bruden bar et barnebarn over dåben. Blandt de mange gaver der i dagens anledning overraktes det gamle par, kan nævnes et større pengebeløb fra Carlsbergfonden, ligesom bryggeriejer C. Jacobsen fra Ny Carlsberg havde sendt en lykønskning med en større pengegave med tak for den lange tid Lars Rasmussen havde arbejdet hos hans fader. Endvidere et sølvskøb fra direktør Kühle, en tidsregulator fra funktionærerne på Gl. Carlsberg, en chaiselong samt et etui med 12 sølvspiseskeer og en potageske fra hans kammerater på Gl. Carlsberg, samt en sølvvisitkortskål fra fru Jacobsen sammesteds. Om aftenen havde hans kammerater arrangeret et festmåltid med bal i Valby Kro til ære for den gamle for 45 års virken på bryggeriet og udtalte at han når han ikke længere så sig i stand til at arbejde, ikke skulle komme til at lide i pekuniær henseende. Ligeledes blev der ved bordet overrakt brudeparret et større pengebeløb under navn "Lars Rasmussens og Hustrus Minde", og som de gamle skænkede til samaritanen i Valby.
Dagens Nyheder 18. februar 1895.
Indbrudstyve i Valby.
I går har nogle langfingrede medborgere været på spil i "de danske væverier"s udsalg i Valby. De har taget temmelig rigeligt for sig af varerne, for om morgenen fandt man en hel del af tyvekosterne spredt i Søndermarken. Politiet er på jagt efter gerningsmændene.
København 21. februar 1895.
Jesuskirken i Valby.
Mosaikruderne til kirkens nederste vinduesrække der hidtil har været klart glas, gennem hvilke det stærke lys virkede uheldigt sammen med det dæmpede farvede fra de brogede ruder foroven, er nu kommet til brygger Jacobsen. De vil blive sat ind når frosten er af luften.
Dagen Nyheder 24. februar 1895.
Frækt tyveri.
For en måned siden blev det til politiet i Valby meldt at der midt på dagen var stjålet et ur, 8 kr. og et sølvkors i et pigekammer hos en proprietær på Valby Bakken. Man fik imidlertid mistanke til en ung pige som daglig hentede mælk på gården, og efter at politiet i forgårs havde haft hende i forhør, tilstod hun også at være tyven.
København 25. februar 1895.
Tyveri.
For en 14 dage siden blev der fra en i Valby tjenende pige stjålet en portemonnæ med 7 kr. 50 ører, samt et sølvur og et sølvkors med kæde. Hun henledte straks ved anmeldelsen til politiet mistanken på en hos en nabo tjenende atten årig pige der daglig hentede mælk hos bestjålnes husbond. Da pigen imidlertid ved den af politiet straks foretagne afhøring nægtede at have stjålet pungen, og da beviserne ikke var tilstrækkelige, blev hun ikke anholdt. Hun forlod imidlertid umiddelbart derefter sin tjeneste, og da hun så blev eftersøgt hos sine forældre i Valby, havde hun forladt deres hjem og var ikke til at finde før hun efter et par dages forløb blev truffet i en kælder og anholdt. Nu tilstod hun at have gjort sig skyldig i tyveriet, og at hun havde forbrugt pengene. Hvorimod ur og kors med kæde endnu var i hendes besiddelse.
Dagbladet (København) 27. februar 1895.
Snefiguren i Valby
der hver aften tømmes i politiets overværelse, har allerede indbragt nogle og tyve kroner. Der vil for beløbet blive købt træsko til fattige børn hjemmehørende i Valby.
København 28. februar 1895.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar