lørdag den 27. november 2021

Valby Tidende nr. 135, november-december 1894

Sognerådsvalget i Hvidovre sogn

der afholdes i morgen eftermiddag i Valby Kro, tegner til at vække beboernes interesse, idet det er første gang at der har dannet sig to partier blandt de højst beskattede vælgere som skal vælge denne gang. De fratrædende sognerådsmedlemmer ville ikke modtage genvalg, og der er i stedet for disse af Hvidovre sogns grundejerforening (upolitisk) atter opstillet fire gårdejere som kandidater. Valby Grundejer- og Kommunalforening opstiller følgende fire kandidater: Fabrikant Kühle, købmand Chr. Berthelsen og Husejer J. Nielsen af Valby og gårdejer E. H. Clausen af Hvidovre der navnlig vil virke for vandværkssagen og Valbygades omregulering så at sporvejen samtidig kan bringes helt gennem byen

Nationaltidende 13. november 1894.


Sognerådsvalget i Valby i morgen

Der skal vælges 4 medlemmer til sognerådet onsdag den 14. november i Valby Kro kl. 3.

De vælgere som vil fornuftige fremskridt i sognet, bør stemme på følgende agtede mænd:

Fabrikant Kühle, Valby
Proprietær Ostenfeldt, Valby,
Gårdejer Peder Olsen, Hvidovre,
Gårdejer Ole Mortensen, Vigerslev.

Da man fra anden side vil forsøge at sætte andre mænd igennem, som sikkert ikke i samme grad egner sig dertil, bedes vælgerne indstændig om at møde og afgive deres stemme.

Pas tiden, da valghandlingen muligvis sluttes kl. 5.

Kredsbestyrelsen
for Højres Arbejder- og Vælgerforening i Valby.

Nationaltidende 13. november 1894, 2. udgave.


Sognerådsvalget i Valby.

Ved valget i går sejrede den af Højres Arbejder- og Vælgerforening anbefalede liste. Valgte blev gårdejer Peter Olsen, Hvidovre 104 stemmer, kaptajm, direktør Kühle, Valby, 94 stemmer, gårdejer Ole Mortensen, Vigerslev 87 stemmer og proprietær Ostenfeldt, Valby, 71. De øvrige stemmer var meget spredte og på oppositionskandidater afgaves højst 33 stemmer.

Nationaltidende 15. november 1894.


Hvad er Højre?

I onsdags var der sognerådsvalg i Valby. "Avisen" meddeler triumferende at Højre sejrede!

Over hvem?

Først over gårdejerne som havde opstillet en liste der kun fik 33 stemmer mens Højre slog dem med ca. 80 stemmer.

Dernæst over grundejerne. Disse havde nemlig også opstillet en liste der dog kun fik 18 til 19 stemmer og derfor lå under for Højres 80.

Højre sejrede altså over gårdejerne og grundejerne i Valby.

Men man spørger: Hvad er dette Højre egentlig for et parti? Det repræsenterer altså på landet hverken gårdejerne eller grundejerne, endnu mindre husmændene eller landarbejderne. Her i København har vi under bevægelsen om valgkredsloven erfaret at Højre hverken repræsenterer de industridrivende, håndværkerne eller handelsstanden og endnu mindre arbejderstanden.

Tilbage er godsejerne på landet og stores-mændene i byerne, det vil sige de kapitalistiske ringe der fortærer middelstanden. Endvidere hele det ubestemmelige hofslæng og ordenskryb der findes i alle klasser.

Det er hvad Højre repræsenterer, og når "Avisen" jubler over at Højre har sejret over gårdejerne og over grundejerne, så betyder det slængets sejr, dette slæng der føres af enkelte storbesiddere.

Hvis regeringens valgkredslov går igennem og gør Københavns borgere til halvstemmevælgere, så kan "Avisen" atter melde at Højre har sejret, og denne gang over håndværker-, handels- og arbejderstanden.

Men vi spørger: hvor længe vil hele den producerende del af det danske folk finde sig i at dette Højre sejrer?

Social-Demokraten 16. november 1894.


Stjålet pengekassen.

I forgårs blev der forøvet et frækt tyveri hos en handlende i Valby. Ved højlys dag så en person sit snit til at absentere sig med hans pengekasse. Uheldigvis var den dagen i forvejen tømt for sit indhold, flere hundrede kroner, så tyven måtte nøjes med nogle få kroner. Pengekassen blev i går fundet på jernbanevolden.

København 19. november 1894.


En tyvagtig svoger.

Hos hr. urtekræmmer Aastrand på Valby Langgade forsvandt forleden dag et større pengebeløb. I går opdagede imidlertid hr. Aastrand at tyven var hans svoger som gik til hjælp i forretningen.

Han tilstod at have stjålet pengene og gravet dem ned på en mark i Valby hvor han successivt have hentet dem og forbrugt dem. Da han ikke kunne dække beløbet, blev han arresteret.

København 26. november 1894.


Sognerådsvalg i Hvidovre. Valgsted: Valby.

Førstkommende onsdag den 5. december Kl. 2 eftermiddag afholdes i Valby Kro suppleringsvalg til Hvidovre Sogneråd. Ved dette skal vælges en kandidat i stedet for sognerådets afdøde formand, gårdejer Ole Nielsen, og det er den almindelige vælgerklasse, som denne gang har valgret. Enhver mand, som er fyldt 25 år og sidste kalenderår har betalt skat, har valgret.

Den kommunale styrelse i Hvidovre Sogn ligner styrelsen i de fleste andre kommuner her i landet. En lille klike af de største skatteydere har hidtil besat alle rådets pladser og skaltet og valtet med kommunens mangeartede anliggender efter forgodtbefindende. Det er kun kort tid siden, at 4 af rådets 7 medlemmer blev fornyede. Det var den gang den privilegerede vælgerklasse, som havde valgret. Dagen efter valget brovtede Højres blade af. at Højrepartiet her havde vundet en vældig sejr. Dette var også tilfældet, for alle de 4 valgte var renlivede Højremænd, hentede fra de største skatteyderes snævre kreds.

Højre viste ved den lejlighed ligesom så ofte tidligere, at partiet kun har øjet åbent for de store skatteyderes interesser. Hvis Højre mente det ærligt med al sin råben op om kærlighed til de små i samfundet, da kunde det her med lethed have valgt et par repræsentanter for arbejder- og middelstanden. Men med sædvanlig snæversynelhed benyttede Højre sig af sin privilegerede valgret og satte 4 solide støtter for de store skatteyderes interesser ind i sognerådet.

Af dette valg kan arbejder- og middelstanden lære, at af Højre er intet godt at vente. Skal der udrettes noget, må disse to stænder stole på sig selv og ligesom ved valget i Sundbyerne støtte sig sammen i fællesskab. Gør de det, er sejren sikker.

Der er i alt 940 kommunale vælgere i Hvidovre Sogn. Heraf råder de højst beskattede kun over 188. Arbejder- og middelstanden kan med lethed beherske valget og med glans sætte sin kandidat igennem. Den store kommune har hidtil været behersket af bønderne, fordi de mindre skatteydere har stået ligegyldigt og splittede. Men denne ligegyldighed og splittelse er heldigvis på gode veje til at blive afløst af kommunal interesse og enig sammenslutning. Valby Grundejer- og Kommunalforening har sluttet valgalliance med den socialdemokratiske Forening for Valby og Omegn, og disse to foreninger opstiller som deres fælles kandidat

husejer, tømrer O. Bruhns.

Som arbejder og mindre grundejer er hr. Bruhns nøje knyttet både til arbejder- og middelstanden, hvis ønsker og krav han har lært at kende gennem daglig erfaring. Hr. Bruhns er tillige en mand, som inden for sin kreds nyder sine medborgeres agtelse og tillid, idet han er valgt til formand for Valby Grundejer- og Kommunalforening. I sognerådet vil han blive en udmærket arbejdskraft, som med selvstændighed vil påtale småfolks tarv. Der henligger mange vigtige kommunale opgaver, som trænger til løsning. Blandt de ting, hr. Bruhns vil arbejde for, skal vi her nævne oprettelsen af et kommunalt vandværk, hvorfra Valby beboere kan blive forsynede med sundt og godt drikkevand i stedet for det sundhedsfarlige vand, som mange beboere nu med stort Besvær må slæbe op i lejlighederne. Hr. Bruhns er ligeledes stemt for, at der anlægges en direkte kørevej fra Hvidovre og Vigerslev til Valby. En sådan vej ville være til stor fordel for bønderne, da den vil forkorte vejen til København med henimod V, mil og desuden spare dem for bompengene ved Damhuskroen. Men også for Valby vil anlægget af en sådan vej få stor betydning, da derved færdslen fra  sognets vestlige del ville drages gennem Valby, hvilket i mange tilfælde ville blive til gavn for de næringsdrivende i Valby.

Som frisindet og humant tænkende mand vil hr. Bruhns også arbejde for en bedre fattigpleje, en rigeligere alderdomsforsørgelse og en bedre skoleundervisning. Som modsætning til de gamle sognerådsmedlemmer, der aldrig har gået til valg på noget program, vil hr Bruhns komme til stede ved det offentlige møde i Valby Kro på søndag. Vælgerne kan da dels gennem hr. Bruhns udtalelser dels ved forespørgsel få rede på hans standpunkt overfor de forskellige spørgsmål.

Vi vil indtrængende opfordre vore partifæller i Valby til at agitere af al kraft for at gennemføre hr. Bruhns valg. Hartkornet og pengene sidder alt inde med de 6 pladser i sognerådet. Det er derfor kun simpel retfærdighed at arbejder- og middelstanden på onsdag besætter den syvende plads.

Social-Demokraten 30. november 1894.

Albert Gottschalck: Valhøj. 

Fra Valby. Vælgermøde i Valby Kro.

På onsdag afholdes Suppleringsvalg i Hvidovre Sogn af et sognerådsmedlem i stedet for afdøde sognerådsformand OU Nielsen. Da det til dette valg er den almindelige vælgerklasse, der har stemmeret, har Valby Grundejer- og Kommunalforening og Valby Socialdemokratiske Forening allieret sig og opstillet husejer, tømrer O. Bruhns som deres kandidat og havde i den anledning i går indbudt til et offentligt møde i Valby Kro. Ved mødets begyndelse var allerede den store sal fyldt af tilhørere. Mødet åbnedes af kandidaten, som bød velkommen. Købmand Sørensen valgtes til dirigent og anbefalede Bruhns valg. Borgerrepræsentant, lærer Clausen glædede sig over, at den store befolkning i Valby også tog del i kommunale anliggender og efter at have holdt et længere foredrag og pålagt kandidaten at virke for skolesagen, alderdomsforsørgelsen og sygeplejen, opfordrede han vælgerne til ikke at sky noget offer på onsdag, men møde og stemme og agitere for hr. Bruhns valg. 

Møller Hansen fra Sundbyerne, som ivrig havde taget del i valget på Amager, kom til stede af interesse for Sagen. Han udtalte at forholdene vist ikke var bedre i Valby end på Amager, hvor bønderne stadig arbejdede 1 deres egne interesser; han opfordrede forsamlingen til at stemme på en mand, der også ville middelstandens og arbejdernes vel.

Efter at flere talere havde haft ordet sluttede dirigenten mødet med et leve for kandidaten.

København 3. december 1894.


Valget i Valby.

Til de kommunale vælgere i Hvidovre Sogn.

I morgen, onsdag den 8. dec., skal der af den almindelige vælgerklasse foretages et suppleringsvalg til Hvidovre Sogneråd. Hidtil har det været de store hartkornsejere i forbindelse med enkelte andre store skatteydere, som har besat sognerådspladserne.

Følgen heraf er blevet, at sognerådet har fået en højst ensidig sammensætning. Det overvejende flertal af sognets beboere, nemlig arbejder- og middelstanden, har hidtil stået uden talsmænd for sine interesser i sognets råd.

De mindre skatteydere har alt for længe fundet sig i denne Tilsidesættelse.

For at råde bod herpå og for at skaffe kommunens talrige arbejder- og middelstand en repræsentant i sognerådet, er undertegnede bestyrelser blevet enige om i fællesskab at opstille 

husejer, tømrer O. Bruhns,

som kandidat til det forestående suppleringsvalg.

Det er en simpel retfærdighed, at de mindre skatteydere også i sognerådet får en talsmand for deres interesser. Kommunens ledelse har stor og direkte betydning for alle dens beboere. En mængde af de vigtigste samfundsopgaver ordnes gennem sognerådet. Vi skal således blot anføre: Skolevæsnet, fattig- og sygepleje, alderdomsforsørgelsen, sundhedsvæsnet, brandvæsnet, vejvæsenet o. m. fl. En tidssvarende og human løsning af disse og mange andre opgaver er af indgribende betydning, navnlig for arbejder- og middelstanden. Den opstillede kandidat, O. Bruhns har gennem daglig erfaring lært de mindre skatteyderes krav og ønsker at kende; og disse vil derfor i ham få en frisindet og pålidelig talsmand.

Vi retter derfor en indtrængende opfordring til alle de mindre skatteydere om hver i sin kreds at agitere for hr. Bruhns valg og i morgen give møde til valget og stemme på ham. Hartkornet og de store indtægter har alt besat 6 af sognerådets pladser, derfor bør alle de mindre skatteydere møde på onsdag for med enighed og styrke at erobre den syvende plads for arbejder- og middelstandens kandidat.

Bestyrelsen for Valby Grundejer- og Kommunalforening.
Bestyrelsen for Valby Socialdemokratiske Forening.

*

Valby socialdemokratiske Forening og Grundejerforening havde i søndags indbudt til offentligt møde i Valby Kro, hvis sal med balkon og sideværelser med fyldt med en opmærksom tilhørerkreds.

Købmand Sørensen åbnede mødet og valgtes til dirigent.

Smed Thomsen anbefalede de to foreningers fælleskandidat, hr. tømrer Bruhns. I ham ville arbejder- og middelstanden få en pålidelig talsmand for deres ønskers og kravs interesser.

Tømrer O. Bruhns udtalte sig om forskellige kommunale reformer og navnlig om vandforsyningen i Valby. Ordningen af dette spørgsmål var af største betydning for alle Valbys beboere. Hr. Bruhns lovede ligeledes at arbejde for en human alderdomsforsørgelse og fattighjælp samt en forbedring af kommuneskolen. (Stærkt bifald!)

Lærer K. M. Klausen udviklede i et længere foredrag den kommunale valgrets store Betydning, navnlig for småfolk. Hartkornet og de store indtægter sad allerede inde med 6 pladser i sognerådet, men det var dog ikke nok for de højst beskattede, de ville have den syvende plads med. Dette burde de talrige vælgere og arbejder- og middelstanden forhindre ved at møde talrig i morgen, onsdag, og med enighed og styrke gennemføre

Hr. Bruhns valg. (Bifald!)

En række talere havde derefter ordet, dels for at anbefale hr. Bruhns valg og dels for at stille forespørgsler. Disse blev af hr. Bruhns besvarede til forsamlingens tilfredshed, hvorefter hr. Bruhns udtalte: Jeg stiller mig som repræsentant for den almindelige vælgerklasse, hvis ønsker og krav jeg til enhver tid er rede til at forsvare. Skulle den dag komme, at jeg ikke længer nyder den almindelige vælgerklasses tillid, da skal jeg være villig til at træde tilbage. (Bifald!)

Mødet endte med vedtagelse af en resolution hvori forsamlingen enstemmigt vedtog at agitere for de to foreningers fælleskandidat, hvorefter forsamlingen skiltes med leveråd for hr. Bruhns valg.

Social-Demokraten 4. december 1894.

Skolelærer og politiker Kristoffer Marqvard Klausen (1852-1924) var kommunelærer i København 1878-98. 1890-1920 medlem af Socialdemokratiets hovedbestyrelse, 1893-1900 medlem af Borgerrepræsentationen  og 1895 folketingsmand for Frederiksbergs 2. kreds fra 1895. Det Kongelige Bibliotek.

Valget i Valby. Der manglede 39 stemmer.

I går middags ved 2-tiden stævnede vi til Valby Kro, hvor der foretoges et enkelt udfyldningsvalg til sognerådet.

Først ved mørkets frembrud kom der folk til huse. I jævnt tempo afleveredes stemmerne, og som sædvanligt, hvor Højre hidtil har haft magten, viste det sig at valglisterne var dårligt ført. Flere Skatteydere var udeladt og konstaterede nu for sent, at de havde deres papirer i orden.

Kl. mellem 6 og 7 sluttede afstemningen, og resultatet bekendtgjordes kort efter. Af over 900 vælgere havde kun 417 stemt. Resultatet, der meddeltes af sognerådsformand, gårdejer L. Bech, var følgende:

Husejer, tømrer Bruhns 189 stemmer.
Gårdejer Christian Hansen 228 St.

Gårdejeren, der var Højres kandidat, havde således sejret med 39 stemmers majoritet.

Sammenligner man dette resultat med stemmetallet ved folketingsvalget i 1892, viser det sig, at Højre er gået 96 st. tilbage. Oppositionen 33 st. frem. Så der er ingen grund til klage. Havde der været almindeligt sognerådsvalg med stærk valgstemning, var Højre sikkert ikke gået af med sejren.

Efter meddelelsen af valgets udfald begyndte en mærkelig historie. Sognerådet lod nemlig oplæse, på hvem hver enkelt vælger havde stemt, og den talrige forsamling fik således klar besked på, hvilken politisk overbevisning naboer og genboer har. Det er jo også en måde at sætte vælgerne i kundskab om reel afskrivning, men det er dog næppe meningen. Andre steder bruger man den fremgangsmåde, at oplæse for den enkelte vælger, hvorledes man har bogført hans afstemning, og det er selvfølgelig korrektere.

Oplæsningen gav imidlertid klar besked om, hvem der har skaffet Højre sejren. Det er et par snese arbejdsmænd og bryggeriarbejdere, som har ment at have fælles interesser med

storbønderne og som har forrådt deres kæmpende standsfællers interesser. Ellers havde Valby stemt godt oppositionelt imod Højre- og agrarpolitik. 

Om 3 år skal der være almindeligt sognerådsvalg i Valby. Så kommer oppositionen igen. Dens stemmetal og fremgang lover dens sejr til den Tid.

Og med det løfte at ville sejre skiltes Valby arbejdere i aftes

Social-Demokraten 6. december 1894.


Spildte Ord.

Afholdsforeningen havde til i går indbudt til et møde i Valby hvor man ønskede at danne en afdeling i logen. Efter nogle længere foredrag af de herrer redaktør Figé, journalist Meyer, typograf Nielsen-Kolding og glarmester Peters, opfordrede man de tilstedeværende om at indtræde i foreningen, men der meldte sig ingen.

København 10. december 1894.


Ulykkestilfælde.

En arbejder fra fabrikken "Dan" i Valby fik i lørdags sin ene hånd knust i en valsemaskine. Manden der er familiefar, blev efter at være forbundet af en læge, bragt til sit hjem i Valby.

København 17. december 1894.


Brændevinsskatten i Hvidovre sogn.

Samtlige købmænd i Hvidovre og Valby har fra amtsrådet gennem sognerådet fået meddelelse om at brændevinsskatten fra nytår vil blive forhøjet med 40 kr og de vil da komme til at betale 200 kr. i brændevinsskat. Til sammenligning kan noteres at der i København svares 100 kr og på Frederiksberg kun 50 kr

Samtlige handlende holdt derfor møde i aftes i Valby Kro hvor de selvfølgelig vedtog at forhøje prisen på brændevinen. På samme møde stiftedes en forening under navnet af Hvidovre-Valby Handelsforening.

København 21. december 1894.


Fra stormen.

Et meget stort plankeværk i ca. 20 alens længde væltede natten til i søndags overfor kroen i Valby. Ligeledes gjorde blæsten en del skade på de gamle huses stråtage.

Aftenbladet (København) 24. december 1894.


"Valgkamp" i Valby.

I går foretoges valg af 3 medlemmer til bestyrelse af "de fattiges kasse i Hvidovre sogn". Valby Grundejer- og Kommunalforening der tæller ca. 100 medlemmer, havde ti dette valg foreslået Lorentz Hansen af Hvidovre, fabrikant Kühle og husejer Nielsen af Valby.

Ved valget som foretoges på sognerådskontoret, blev foreslået Lorentz Hansen der tidligere var medlem, garver Correl og gartner Daniel Petersen af Valby og disse blev valgt med - 12 stemmer.

København 29. december 1894.

Søndermarksvej 16. I 1893 var et stykke af Danmarks kolonihistorie rykket til Valby, i form af købmanden William Brøndsted (1836-1916), som ejede et vestindisk handelscenter. Han var dansk konsul, gift med Anna Mathilde Borch (1844-1920) som var flyttet til St. Croix. Villaen står i stærk kontrast til de elendige slavelignende forhold som landarbejderne på øen boede. Noget William må have kendt til, idet han boede på øerne både i 1848 og under "The Fireburn" i 1878. Ægteskabet var ulykkeligt - måske fordi Anna Mathilde altid længtes tilbage til det sted hvor hun ikke var (St. Croix eller København). De fik en datter på St. Croix, hvorefter William opgav sin forretning og flyttede til København. Hans firma "W. Bröndsted & Co." ejede store kulpladser i havnen i St. Thomas, og tjente formentlig store summer ved at levere til amerikanske krigsskibe 1898 i krigen mod Spanien. Firmaet begik underslæb, og William betalte 500.000 kr. (2/5 af sin formue). Der var dog rigeligt tilbage til at opføre den monumentale ejendom på Søndermarksvej. Lykken var i ægteparrets tilfælde ikke gods eller guld: Anna lagde sig i sengen 1903 - og der blev hun liggende til hun indebrændte i 1920. Det siger en del om den danske regerings observans, at han i 1902 blev rådspurgt som "ekspert" og "en anset købmand i Vestindien" af "Den Vestindiske Kommission". 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar