"Unødig trætte".
Bagermester Michelsen i Valby lejede for to år siden en stue i Absalonsgade 21 hvor han skulle have alt indrettet til bageri. Blandt andet lovede ejerinden, daværende frøken Rønsted, ved sin vicevært, tømrermester Frederiksen, at lade opsætte en dampkedel, og kontrakten lød på at bageriet var lejet med dampkedel. Der gik imidlertid 5 fjerdingår inden kontrakten blev underskrevet, og Michelsen gik da ud fra at så måtte det blive til noget. Men da han ingen kedel fik blev han ked af det og sagde op. Viceværten mente imidlertid at så måtte han hellere flytte straks, og rekvirerede kongens foged for en ordens skyld.
Efter at Michelsen var flyttet, anlagde han sag, og dommen faldt i december. Den gik ham imod. Og det mærkelige er at manden som man skulle tro havde retten på sin side, oven i købet fik 50 kr. i mulkt for "unødig trætte".
Social-Demokraten 9. januar 1894
Finansloven.
Betænkningen oplyser at fællederne i Valby og Vigerslev er bortforpagtede til Københavns Renovationskompagni for et tidsrum af 3 år. Statskassens indtægt heraf er for det kommende finansår anslået til 2.100 kr.
Social-Demokraten 14. januar 1894.
Gendarmerne forsvinder.
Gendarmnationen i Valby ophører at eksistere fra den 15. februar. Gendarmerne flyttes til Frederiksberg.
Aftenbladet (København) 18. januar 1894.
Sognefogedbeskikkelse.
I stedet for gårdejer Niels Nielsen af Valby der har ønsket sig fritaget, er fabrikant Lundstedt, samme sted, beskikket til sognefoged i Hvidovre songs 1. distrikt (Valby og nærmeste omegn).
Social-Demokraten 18. januar 1894.
Ifølge en meddelelse om den afdøde sognefoged R. C. Olsens dødsbo omtales sognerådsformand Ole Nielsen af Valby i Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende, 9. april 1894.
Voldeligt overfald.
Da tre damer i søndags var på vej til Jesuskirken i Valby, blev de på Kirkevænget der fører op til kirken, overfaldet af en mand der uden anledning kastede den ene til jorden, så at hun fik sine klæder ødelagt. Manden forlod dem derpå, men kom kort efter tilbage som om han ville forny angrebet. Da der imidlertid kom nogle herrer til, løb han sin vej.
Nationaltidende 1. februar 1894, 2. udgave.
Møde i Valby.
Søndag aftes holdtes i Valby Kro et møde i anledning af det af Folketinget forelagte lovforslag om ligning af Skat på bygningsskyld. Læge Duurloo dirigerede.
Direktør Blad, “Alliance”, holdt det indledende foredrag, i hvilket han kom til det resultat, at den foreslåede skat ville virke højst uheldig på husejerne i Valby, af hvilke i alt fald én, hvis forslaget blev til lov, ville blive økonomisk ruineret, og denne ville trække flere med i sit fald. Taleren søgte at påvise dette ved en skildring af Valbys særstilling som nabokommune til København. Landbrugerne, som skatten havde til hensigt at hjælpe, havde alle fordelene af dette naboskab, men de mindre husejere, håndværkerne, havde kun tab ved at bo så nær ved en stor by. Forholdene i Valby - hvor som bekendt bl. a. flere store bryggerier ligger - er så abnormt at der udredes 2 tredjedele af den samlede kommuneskat af formue- og lejlighed, medens hartkornskatterne kun udgør en tredjedel af det hele skattebeløb. Halvdelen af den skat, der nu hviler på landbruget, ville - efter lovforslaget - blive skubbet over på de jordløse ejendomme, hvis ejere ikke ville kunne bære forøgede skattebyrder.
Proprietær Ostenfeldt angreb også den foreslåede skat, som efter talerens mening ikke ville lette skatten for hartkornet i de sogne, hvor dette bærer den største del af udgiften.
Efter udtalelser af gartner Jensen, tømrer Bruhn, bryggeriarbejder Sørensen, urtekræmmer Sørensen og købmand Berthelsen valgtes indbyderne, de herrer direktør Blad, proprietær Ostenfeldt og slagtermester Hermansen til at søge samarbejde med de andre sogne i amtsrådskredsen og varetage Valbys interesser i den omhandlede sag.
Dannebrog (København) 6. februar 1894.
Uheldig cyklist.
En ved det kongelige Teater ansat korist kom i går aftes til skade ved at vælte med sin cykle i Valby. I faldet brækkede han sit ene ben. Kromanden i Valby kørte ham til hans hjem i Istedgade.
København 6. februar 1894.
Overfald på en dame.
I forgårs formiddag blev en ung dame, datter af en i landsbyen Vigerslev boende malermester, på vejen til Valby overfaldet af en ung mand som forsøgte at kaste hende om. Heldigvis var den unge dame stærk nok til at viste sig fra personen som man antager er idiot. Et lignende tilfælde skal også have fundet sted i mandags på samme vej. Politiet i Valby til hvem overfaldet er meddelt, vil forhåbentlig snart pågribe fyren.
København 8. februar 1894.
Stormen.
--- I Valby er det gået slemt ud over plankeværker og de gamle stråtækte huse, ligesom næsten alle flagstænger er knækket ved jorden. Vejen fra Valby til Roskilde Landevej var hele dage spærret for kørsel på grund af mange knækkede telefonstænger som var væltet ud over vejen.
Aftenbladet (København) 13. februar 1894 (uddrag).
Et mærkeligt sogneråd.
Valby grundejer- og kommunalforening afholdt tirsdag aften en ekstraordinær generalforsamling i Valby Kro for at gøre medlemmerne i bekendt med de sidst indhentede oplysninger angående sporvognen til Valby Kro. Til dirigent valgtes assuranceagent J. Nielsen.
Formanden gav derpå følgende mærkelige oplysninger: Han havde henvendt sig til direktøren for sporvejsselskabet og af denne modtaget den besked at sognerådet havde indgivet andragende til ministeriet om at gå den bevilligede regulering af Langgade annulleret, hvilket ministeriet var gået ind på, således at sporvognen kun kom til at gå indtil den brolagte del. Formanden meddelte yderligere at sognerådet som svar på en forespørgsel den 24. maj 1893 havde tilskrevet foreningen at angående "gadens regulering skal sognerådet ikke herved undlade at meddele at forberedelserne til denne plans udførelse vil blive iværksat med al ønskelig hurtighed" og at det nu efter at have indgået til ministeriet med ovennævnte andragende har svaret foreningen at det for øjeblikket ikke kan give nogle yderligere oplysninger.
Efter at flere talere havde haft ordet, alle for at udtale deres forundring over den måde sognerådet havde ført bestyrelsen og derigennem byens beboere bag lyset, nedsattes der et 5-mands udvalg for gennem amtet og ministeriet at virke for sporlinjens fortsættelse gennem byen og omregulering af Valby Langgade.
Aftenbladet (København) 15. februar 1894.
Københavns Amtsrådsmøde 23. februar 1894
Birkedommeren i Søndre Birk androg om et tilskud til anskaffelse af madrasser og tæpper til detentionslokalerne i Valby, da de gamle var slidt op.
Formanden: Når vi har et detentionslokale, må vi virkelig også have det i ordentlig stand. Jeg anbefaler derfor sagen.
Andragendet vedtoges.
Dannebrog (København) 24. februar 1894 (uddrag).
Københavns Amtsrådsmøde 23. februar 1894
Fra politibetjent ved søndre birk H. Svendsen forelå et tidligere behandlet andragende om en årlig godtgørelse af 100 kr. for opvarmning og belysning af politistationen i Valby m.m. Efter at der er blevet hentet adskillige erklæringer i sagen, vedtoges det at afslå andragendet.
Fra birkedommeren i søndre birk forelå der andragende om et tilskud til anskaffelse af madrasser og tæpper i detentionslokalet ved politistationen i Valby. Under voteringen havde meningerne vist dig delte om hvorvidt man burde yde det omhandlede tilskud.
Efter at formanden havde anbefalet at yde tilskuddet, blev dette vedtaget.
Dagens Nyheder 26. februar 1894 (uddrag).
Hønsetyverier.
I den senere tid er der i Valby forefaldet en mængde tyverier af høns uden at det hidtil er lykkedes politiet at finde gerningsmanden. Endelig forleden dag blev en person grebet på fersk gerning i anden mands hønsegård med en høne under frakken og måtte også indrømme at han havde stjålet den. Efter at han var blevet arresteret under Københavns Amts søndre birk, er der fremkommet så stærke indicier mod ham at man sikkert har fået fat i gerningsmanden til samtlige hønsetyverier og en del duetyverier med hvilke dyr han har drevet en udstrakt handelsvirksomhed.
Dagens Nyheder 28. februar 1894.
Anholdt sædelighedsforbryder.
En 20-årig tidligere straffet mandsperson som var sigtet for at være gerningsmanden til nogle i den senere tid skete overfald på kvinder på kirkestien mellem Valby og Vigerslev er blevet anholdt ved Københavns Amts søndre birk.
Småtræk af Liebenbergs erindringer.
Om bekendtskabet med Hostrup skriver Liebenberg :
“Som student var jeg vedblevet at have bolig og ophold hos min moder, men skulle selv sørge for mine øvrige fornødenheder. Hos en af mine bekendtes bekendte fik jeg straks en information med to småbørn, hvilken indbragte mig 1 rigsdaler om ugen; men dermed skulle jeg ikke komme langt, og snart fandt jeg mig i skræddere. For at slippe for disses mig yderst pinlige manen, lagde jeg mig i midsommeren 1829 et par uger på landet i Valby Kro, og dér gjorde jeg bekendtskab med en familie, i hvilken jeg snart fandt hengivne og trofaste venner. Det var justermester Hostrup som med kone og fire børn tilbragte sommeren dér. Af de tre døtre havde den ældste nylig fyldt femten år, et yndigt barn med lange, gule lokker. Hun gjorde et stærkt indtryk paa mig, og hvis hun ikke et års tid efter, mens jeg endnu betragtede hende - ligesom i grunden også mig selv - som et Barn. var blevet forlovet med en anden, havde jeg senere vist nok meldt mig som bejler, og meget kunne da for mig have taget en ganske anden vending - spørgsmål, om den var blevet en bedre. Sønnen hed Christian, en meget opvakt og elskværdig elleveårs dreng - ham har siden alle danske og endnu flere lært at kende. i denne familie blev jeg en daglig gæst og foredrog for dens medlemmer de poetiske sager jeg elskede højest, hvorved jeg vel fik en del indflydelse på den tilkommende digters udvikling"
Dannebrog (København) 10. marts 1894 (Uddrag).
En pukkelryggets selvmord: Valbys Don Juan.
I går morges Kl. 9½, fandt arbejderne på grosserer Levins Filial for Hudepræparering i Valbys Smedestræde, lige over for Valby Kro, deres formand, opkøberen Ludvig Madsen, hængt på filialets loft.
Den afdøde havde til dagen og vejen, som man siger, og i alt fald i går var der endnu ikke oplyst noget om, at der var uorden i de pengesager, han havde sin principal at svare for.
Men har der i så henseende ikke været noget at sige den pukkelryggede opkøber på, er der i hans private forhold nok, som kan forundre.
Halvårlige svedeture. Madsen havde været gift i 13 år med en pige, han havde gjort bekendtskab med i Hotel "Flensborg" i Hamborg. Efter en halv snes års ægteskab blev forholdet umuligt, og konen ægtede med hans tilladelse sin onkel, en hornist i militærmusikken. De to børn fulgte med hende, og han måtte betale alimentationsbidrag. Stadig kom han imidlertid til kort og måtte da regelmæssig i januar og juni måned afsone bidragene, som derefter udbetaltes den forholdsvis velstående kone af sognerådet. Afsvedningen foregik i Blegdamsvejens Tinghus og varede henholdsvis 7 og 9 dage. Selvfølgelig generede disse tvungne pauser opkøberen betydeligt i hans forretning, men de deraf flydende ubehageligheder har dog næppe været det, der førte til hans livs afslutning ved strikken.
En lidenskabelig pigejæger var Ludvig Madsen bekendt for at være. For det var han omtalt i det hele Valby og langt ned ad Vesterbrogade fra "Sorte Hest". På sine uforholdsmæssig lange ben skridtede han afsted efter ethvert skørt, han troede at kunne nære håb om at vinde, og hans tiltro til sine erotiske Evner var ubegrænset.
Men puklen klædte ikke de lange ben, og hans magre ansigt med de stikkende øjne og det buskede røde fuldskæg gjorde ham hæslig blandt de hæsligste. Han var endvidere nær de fyrre. Pigerne blev mindre og mindre medgørlige for ham, og mændene tog Ludvig Madsen ironisk.
Den pukkelryggede Don Juan tabte humøret paa det sidste, blev bitter og tavs. Kun når han havde drukket tæt med slagterne i Valby og andre forretningsvenner, løsnedes hans tunge, og altid pralede han da af sin magt over kvinder - en magt, som mærkelig nok til en vis grad skal have været virkelig.
På polsk levede han således med sin svigerinde i Valby. Denne havde medbragt et par børn til menagen; selv havde parret avlet et par stykker og to havde han, som omtalt, med sin fraskilte kone.
På grund af sine jægerinstinkter kaldtes han i Valby for "Spids", eller på grund af sin udprægede smag for bajerske pølser, for "Bajersk-Madsen." Disse og andre drillerier - som når han fx havde været uheldig på elskovsstien - sårede dybt den pukkelryggede mand, der, som så mange af hans lidelsesfæller, var overordentlig indtaget i sin egen person og sine fortrin.
Irritation over at sé sig tilsidesat for heldigere naturens frembringelser, fortvivlelse over sin uformuenhed til at tilfredsstille umættelige passioner er muligvis motivet til den pukkelryggede Valby-Don Juans voldelige død.
Svarte.
København 21. marts 1894.
Sporvognen til Valby.
I går begyndte man optagningen af stenbroen i Pile Alle til sporvognen til Valby som skal tage sin begyndelse 1. pinsedag.
Aftenbladet (København) 12. april 1894.
Sporvejen til Valby
Sporlægningsarbejderne ved Valby Sporvej skrider jævnt fremad, og nedlægningen er nu nået til Bjerregårdsvej. På begge sider af sporet der lægges ca. 4 tommer højere end den smalle gangsti op ad Søndermarken, sættes en række brosten hvorpå vejen makadamiseres. Der vil på strækningen fra "Slotskoen" til endepunktet i Valby kun blive nedlagt et vigespor, og dette vil ikke kunne nedlægges før der er indhøstet erfaring om hvor lang tid kørslen op over bakken vil medtage. Sporlægningen er her som ved hele det betydelige sporvejsnet "Kjøbenhavns Sporveisselskab" daglig befarer, udført under ledelse af banemester Olsen som nu i 31 år har virket i selskabets tjeneste, og som har udført tegningerne anlægget.
Kørslen på Valbylinjen - som dog rimeligvis vil kunne begynde før i maj måneds anden halvdel - vil foregå fra Halmtorvet hvor der nedlægges et vigespor ud for hovedadgangen til det kommende rådhus, og udføres med enspændervogne af hvilke der foreløbig vil blive sat 4 i gang. Fra Halmtorvet til "Slotskroen" køres med en hest, ved "Slotskroen" forsynes vognene med to heste -og hvert 20. minut vil der køre vogne fra Valby til Halmtorvet.
Dagbladet (København) 29. april 1894.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar