lørdag den 30. oktober 2021

Valby Tidende nr. 131, oktober-december 1893

Drenge på eventyr.

Vi meddelte forleden at to drenge, Hjalmar Hjortholtsen fra Ny Carlsbergvej og Johannes Voldby fra Valby var gået på eventyr og ikke senere vendte tilbage. Begge de unge vagabonder blev i mandags pågrebet på Kongevejen af en gendarm. Fyrene havde opholdt livet på forskellig vis. Om natten havde de sovet på fællederne, om dagen har de bl.a. deltaget i militæret øvelser, ligesom de også var med til revyen. Nu får de ovenpå den historie en solid portion ris.

København 4. oktober 1893.


Tilstået brandstiftelse.

Som det muligvis vil erindres nedbrændte manden den 25. f. m. en Niels Skriver tilhørende gård i Vigerslev fuldstændig. Trods den stærke storm lykkedes det at redde de andre dele af byen fra ildens ødelæggelse. I det samme dag optagne brandforhør fremkom der stærk mistanke til en i egnen velkendt vagabond som var set på brandstedet kort før ildens udbrud, mens han benægtede dette og påstod at have været i Valby på dette tidspunkt. Han blev som følge heraf samme aften anholdt og har nu i følge Berlingske Tidende efter at være blevet arresteret inden Københavns Amt søndre birk tilstået at have påsat ilden ved at antænde halmen i laden, hvor han har tilbragt de sidste to dage før branden, hvorefter han forlod gården og gik ad Valby tl. Men da han blev opmærksom på at det brændte, vendte han tilbage til brandstedet hvor han tilbragte dagen med at se på branden. Han kan intet bestemt motiv anføre til sin gerning, men den må dog vist nærmest antages at være udført af hævn mod gårdens ejer der gentagne gange havde forbudt ham at indfinde sig der. En på gården tjenende røgter der er broder til brandstifteren, er ligeledes blevet anholdt som sigtet for falsk forklaring for retten.

Lolland-Falsters Folketidende, 6. oktober 1893.


Selvmord eller ulykkestilfælde?

En Pige forsvundet.

Hos sognefoged Niels Olsen i Valby var en 20-årig tjenestepige ved navn Eleonora Christine Andersen i kondition.

En aftenstund, for seks uger siden, da hun skulle gå nogle byærinder for sognefogdens hustru, gjorde hun sig i stand som sædvanlig og forlod kort efter huset. Pigen skulle til

indkøbet have medtaget en torvekurv, men da fruen noget efter kom ud i køkkenet, stod kurven endnu på bordet, medens pigen var forsvundet.

Denne omstændighed vakte straks fruens forundring, men mere forbavset blev man, da pigen slet ikke vendte tilbage. Man tænkte sig muligheden af, at hun var gået på et eller andet eventyr og nok hen ad natten vilde indfinde sig, men hendes herskab har nu ventet længe, og endnu er hun ikke arriveret. Man har hverken hørt eller sét noget til hende siden.

Da der således foreligger formodning om, at pigen på en eller anden måde er forulykket, anmodes enhver, som måtte træffe på hende, død eller levende, at oplyse politiet på Københavns Amts søndre Birkekontor herom.

Eleonora Andersen var ved sin Bortgang kun iført en hvid- og blåstribet bomuldskjole, hvid stråhat og lædersko. Hun er en sværtbygget, middelhøj skikkelse med blondt hår og blå øjne.

Hendes pludselige forsvinden vækker megen bekymring, da hun var særdeles vel lidt i sin kondition.

København 10. oktober 1893


Forsvundet.

En ung pige, Eleonora Christine Olsen der tjente hos sognefoged Nielsen i Valby, er forr seks uger siden forsvundet fra sin plads uden at der senere er hørt noget fra hende. Det antages at hun er forulykket.

Social-Demokraten 11. oktober 1893.


Pludselig død.

En ca. 28-årig slagtersvend som i forgårds var beskæftiget med at aflæsse nogle kohuder hos en skindhandler i Valby, blev ramt af et hjerteslag og faldt død om. Han efterlader sig kone og et par børn.

Aftenbladet (København) 2. november 1893.


Brandstiftelse.

Arrestanten Jens Peter Christian Jacobsen tiltaltes ved Københavns Amts søndre birks ekstraret for brandstiftelse. Mandag den 25. september kl. 7-8 om morgenen da alle beboerne var oppe, satte Jacobsen ild på gårdejer i Vigerslev Niels Gravesen Skrivers gård der fuldstændig nedbrændte tilligemed al avl samt en del vogne og avlsredskaber, hvorimod besætning og indbo reddedes. Da Jacobsen så at det fængede i halmen, gik han uden om gården ad Kirkestien til Valby og vendte sig på vejen gentagne gange om, og da han var kommet midt på den gamle jernbanevold, så han at det brændte, men vendte først om da han kom til Jens Olsens enkes går i Valby hvor han mødte en ham ubekendt mandsperson som gjorde ham opmærksom på at det brændte. Han gik derefter tilbage til brandstedet hvor han hjalp sin bror med at indfange kreaturerne som var sluppet løs. For sit udviste forhold blev Jacobsen der tidligere er straffet, nu anset med forbedringshusarbejde i 3 år. Foruden at han tilpligtedes til at udrede 30.173 kr 96 ører (!) i erstatning til brandassurancen.

Social-Demokraten 5. november 1893.


Nappet forbryder.

I går formiddags pågreb politibetjent Svendsen på Valby Langgade en efterlyst indbrudstyv ved navn Theodor Zinck der efter vor meddelers udsagn skal have været en skræk for det hele Valby.

København 7. november 1893.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar