lørdag den 25. september 2021

Valby Tidende nr. 126, juli-december 1891

Sammenstyrtning på en nybygning.

I går morges lidt efter kl. 6 skete der på en bygning, der er under opførelse i Valby, en sammenstyrtning, hvorved en arbejder kom til skade.

Bygningen er opført til 1. sals højde og tømrerarbejdet udførtes af tømrermester Petersen i Valby.

Der var i for gårs samlet et oplag af sten og kalk på den ene fløj. I går morges, straks efter at murerne havde taget fat på den modsatte fløj, lød der pludselig et tordenlignende brag, der kunne høres langt bort. En sky af støv steg op, et skrig hørtes, og da folk ilede til, viste det sig, at den fløj, hvor stenene var opstablet, var styrtet sammen. Tre tykke pommerske bjælker knækkede som svovlstikker, og det hele styrtede i et kaos ned i den underste etage, hvor en arbejder blev ramt i underlivet af en kalkbalje og straks måtte søge lægehjælp.

Havde flere arbejdere været beskæftiget her, ville der utvivlsomt være være sket en uberegnelig ulykke.

Da der meddeltes os, at bjælkerne var gamle og opkøbt efter nedrivning af en herværende ældre materialbygning, undersøgte vi stedet, og fandt også at de ikke så ud til sikkert at kunne bære nogen synderlig vægt. Mange af dem var udvendig så ormædte og møre at der kunde pilles splinter af med fingrene.

Det synes forunderligt, at vedkommende bygningsinspektør, hr. Thuren kan give sit samtykke til deres anvendelse ved opførelsen af et hus, hvor mange mennesker skal opholde sig.

Mange af plankerne bar endnu mærker af deres tidligere anvendelse. De var således gennemborede, hullede og adskillige havde indsnit fra deres forrige sammenføjninger, der ikke synes at kunne styrke soliditeten.

Vi håber, at bygningsinspektøren vil underkaste disse byggeforhold en skarp prøvelse, før der herved hidføres katastrofer af alvorligere art.

Straks efter sammenstyrtningen forlod samtlige murere og arbejdsmænd bygningen - de havde fået nok af at arbejde den dag.

Social-Demokraten 29. juli 1891

Jesuskirken. Et forsøg på at vise kirken som den så ud i 1891. Se beskrivelse i forrige nummer af Valby Tidende. Tårnet er redigeret væk - det var endnu ikke bygget på daværende tidspunkt. Træerne er også vokset til siden. Foto Erik Nicolaisen Høy.

Originalt indbrud.

(Pol.) En gårdejer i Valbys omegn vågnede forleden nat ved at det støjede og rumsterede i hans køkken. Da han efter at have tilkaldt et par karle, trådte til, fandt han til sin overraskelse en mandsperson der havde skaffet sig adgang til køkkenet ved at slå et stort hul i væggen. Ved synet af de indtrædende, stak fyren hænderne i lommen og sagde: "Ja, tag I mig kun. Jeg har været på Vridsløse før, og egentlig har man det jo meget bedre der, end når man går på fri fod og lider sult."

Horsens Folkeblad og andre, 17, august 1891.


Cirkus Guillaume

hvis forestillinger begynder i aften i Valby, har måttet flytte længere ned i byen på en plads overfor kroen, da nogle villabeboere har modsat sig opstillingen af teltet i deres nærhed.

Aftenbladet (København) 30. september 1891.


Ny skolebygning.

Mandag den 19. oktober indviedes i overværelse af en stor kreds indbudne en ny skolebygning for realskolen i Valby. Bygningen er højt og frit beliggende med lyse og rummelige lokaler, den er opført af tømrermester Hans Petersen i Valby efter tegning af skolens bestyrer, Hans Larsen. Skolen er kun et par år gammel, men tæller allerede over 50 elever fordelte i 3 klasser.

Nationaltidende 21. oktober 1891.


Samtlige bygningssnedkersvende (6 mand) har forladt arbejdet hos tømrermester Petersen i Valby, fordi hr. Petersen har nægtet at underskrive bygningsskedkernes priskurant.

Social-Demokraten 21. oktober 1891.

I oktober 1891 faldt der dom i højesteret over Aftenbladets redaktør Rex på 50 kr. for at have bemærket at der ikke var sket noget i sagen hvor gendarmer havde afklapset en karl. Og hvor korpsets chef havde ignoreret karlens klage over at der ikke var sket påtale af gendarmerne.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar