lørdag den 10. juli 2021

Valby Tidende nr. 115, januar 1888

Strejken i Pottemager og Ovnsætterfaget. 

Arbejdsnedlæggelsen i Københavns Lervarefabrik i Valby erklæres herved for hævet. Derimod fortsættes arbejdsnedlæggelsen hos firmaet Kähler & Ahrens. Nærmere meddelelse følger.

Bestyrelsen for
Pottemager og Ovnsætternes Fagforening.

Social-Demokraten, 3. januar 1888.


Godgørenhed.

Fra enkefru Jacobsen, fra Ny Carlsberg, fabrikant Blad og funktionærerne ved bryggerierne er der skænket 2.200 kr. og 100 centner kul til varm mad, brød og brændselshjælp i Valby. Komiteen er herved sat i stand til at uddele 150 portioner varm mad to gange om ugen, hvilket tog sin begyndelse fra Valby Kro første gang den 7. januar 1888.

Nationaltidende, 19. januar 1888, 2. udgave.


Ulykkestilfælde.

En i en fabrik i Pilealle arbejdende mand var så uheldig i går at falde og så sin ene fod brækket. Ved bistand af en i Valby boende læge blev han i dennes vogn kørt til hospitalet.

Dags-Telegraphen (København), 12. februar 1888


Tyendesag. 

Under en ved Kjøbenhavns Amts søndre Birks Politiret anlagt sag var det in confesso at klagerinden Sophie den 10. november f. å. af en fæstemand i København blev fæstet til at tjent hos gårdejer O. i Valby fra den nævnte dag til 1. mai d. å, for løn 45 kr., og at hun samme dag meldte sig Hos O. for at tiltræde tjenesten, men ikke blev modtaget der, fordi han samme dag havde fæstet en anden pige. Klagerinden påstod derfor nu O. tilpligtet at betale den akkorderede løn 45 kr. og kostpenge for 8 uger a 66 øre pr. dag, udregnet til ialt 81 kr. 66 øre. O. procederede derimod til frifindelse, idet han gjorde gældende, at han da den pige, som den nævnte fæstemand havde skaffet ham til 1. november f. å., den 6. f. m. pludselig havde forladt tjenesten, den følgende dag anmodede fæstemanden om at skaffe en anden, hvad fæstemanden lovede, men da han endnu den 9. s. m. ingen pige havde fået fra fæstemanden, henvendte han sig den nævnte dag påny til denne og betydede ham, at han. O., ikke kunne vente længere og derfor ville se at få en pige andetsteds, idet dog fæstemanden fremdeles kunne søge at finde en pige til ham, men at en sådan kun måtte fæstes på det vilkår, at fæstemålet skulle være afhængigt at, at han ikke forinden selv havde fæstet en pige, hvorfor han også straks, da han havde fæstet en anden pige, havde underrettet fæstemanden derom. Da klagerinden nu ikke havde godtgjort, at fæstemanden havde haft nogen videregående bemyndigelse fra O., hvilket navnlig ikke fremgik af den af fæstemanden under sagen afgivne vidneforklaring, fandt retten, at O. ikke var bundet ved fæstemålet, og han blev derfor frifundet for klagerindens tiltale.

Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende, 25. februar 1888, 2. udgave.


Villa-byggeselskabet

som i slutningen af forrige år blev stiftet med det øjemed at tilvejebringe billige enkeltboliger med have, som overlades brugerne på billige vilkår og således at brugsforholdet efterhånden går over til at blive ejendomsforhold, - begynder nu sin byggevirksomhed. Der er truffet bestemmelse om at der i sommerens løb skal opføres to kolonier, heraf den ene ad nordkanten ved Klampenborgbanen og den anden ad vestkanten ved Valby. Denne sidste koloni, på hvilken arbejdet om få dage påbegyndes, er beliggende ved Valbygårdsvej i nærheden af jernbanekløften og den over samme førende bro ved Carlsberg, hvorfra haves en smuk og vid udsigt over landet sydefter. Grunden udgør et større areal af den grosserer L. C. Petersen tilhørende ejendom "Valbygård".

(Social-Demokraten, 2. marts 1888).

Valbygårdsvej 28 er en af de første villaer som selskabet opførte. Den er fra 1887. Foto Erik Nicolaisen Høy.

Et luftigt logis.

En tjenestekarl der i et par nætter havde logeret på en bænk i Søndermarken, blev tirsdag morgen anholdt af en af havebetjentene og afleveret til Frederiksberg Politi, hvorfra han siden blev afleveret til sine forældre i Valby.

Dagbladet (København), 5. april 1888.


Afskediget for at have gået til folkefest.

To arbejdere på Frederiksholm Teglværk blev dagen efter grundlovsdagen afskedigede fordi de havde deltaget i folkefesten på Nørrefælled.

De arbejdede i et hold på ca. 30 mand, og de henvendte til grundlovsdagen kl. 12 middag tillige med en del kolleger der alle er akkordarbejdere, til formanden og bad om at få eftermiddagen fri. Formanden svarede at de skulle blive ved deres arbejde. Direktøren, murermester Køhler, havde sagt at der skulle arbejdes hele dagen.

De to arbejdere forlod alligevel kort efter arbejdspladsen mens deres øvrige kolleger blev.

Da de næste morgen mødte på arbejdspladsen, blev de af formanden henvist til forvalteren, der meddelte dem at når de ikke ville gøre som man ønskede, var det bedst at de fik afsked. Han udbetalte dem derefter deres tilgodehavende og gav dem ordre til at gå.

Et medlem af "Værnet" der havde taget sig den frihed at gå til Højres fest i Kongens Have, har man derimod ikke været så hård imod. Han har beholdt sit arbejde på teglværket.

Social-Demokraten, 16. juni 1888.


Arbejderne på Vestfronten.

På grund af den livlige tilstrømning af forskelligartede elementer til arbejdet på Vestfronten, har det været nødvendigt at etablere et skarpt polititilsyn navnlig på strækningen mellem Valby-enceinten og Korsørbanen-Køge Bugt. Der er således oprettet 3 gendarmvagtstationer langs linjen Korsørbanen-Køgebugt og en i Valby, desuden patruljeres der hele aftenen og en del af natten af gendarmer i Hvidovre og på gamle Køge Landevej. Med det første vil der rimeligvis blive oprettet en politistation mellem Glostrup og Brøndbyøster.

Kjøbenhavns Amts Avis. Lyngby Avis, 13. juli 1888.


Indbydelse

til

Aktietegning i en Fabrik for ikke-berusende Drikke.

Det er naturligt, at afholdsbevægelsen sætter sine mærker i det selskabelige liv, først og fremmest blandt afholdsfolk, men også i vor nærmeste kreds blandt de udenforstående. Men den fra Arilds tid nedarvede skik under glassenes klang at ønske hverandre velkommen, sundhed og lykke, der ved de berusende drikke er blevet en uskik, ja en svøbe for menneskeheden, har dybe rødder og vil være både sen og vanskelig at få bugt med. Mangfoldige familier, især af middelstanden, står velvillig over for vor sag, men har vanskelig ved fuldt at siutte sig til os, fordi afholdstanken nu synes dem for streng: de mener ikke at kunne bygge en selskabelighed alene på hvidtøl og sodavand. Også for ungdommen er det vanskeligt under selskabslivets nuværende former helt at bryde med drikkeskikken. - Vi arbejder for en reform på dette område; vi ønsker, at det åndelige samliv mellem menneskene skal danne bindeleddet i selskabslivet. Men denne reform gennemføres ikke brat, vi må først se at fjerne alkoholen, der dræber al ånd. Har vi først erstattet de berusende drikke med ikke berusende, så vil den rette ånd snart råde i selskabslivet.

I England og Amerika har man forlængst indset dette og bygget fabrikker for tilvirkning af ikke-berusende drikke. Her savner vi endnu en sådan, skønt betingelserne er til stede, idet vi har overflødighed af frugter, og stemningen allerede er vendt så meget med de berusende drikke, at der vil være tilstrækkelig marked for ikke-berusende.

Der har allerede fra anden side hævet sig røster om at benytte vor frugt til frugtvine, selvfølgelig berusende. Lad os komme disse folk i forkøbet og anvende frugterne til ikke-berusende drikke: Først da er de anvendte på rette vis.

Vi undertegnede tillader os derfor at indbyde til aktietegning i en fabrik for ikke-berusende drikke. Til indretning og driftsomkostninger udfordres en kapital af 12.800 kr. Aktierne skal lyde på 10 kr., hvoraf halvdelen erlægges ved tegningen og resten til december termin d. å., til hvilken tid aktierne udleveres. Der må ikke være mere end 25 aktier samlede på en hånd.

Aktierne kan kun sælges igennem forretningsudvalget. Så snart beløbet er fuldt tegnet, vil der blive sammenkaldt en generalforsamling, der vedtager de endelige statuter. Fabrikken skulle foreløbig indrettes i lejet lokale i eller ved Valby, og vi har en mand i vor midte (medlem af “Valby Afholdslag"), der er i besiddelse af den fornødne fagkundstab og har lovet at ville overtage posten som driftsbestyrer.

Da fabrikkens drift skulle begynde med frugthøsten i indeværende år, er der ingen tid at spilde. Lad os da alle tage fat straks! Småfolk kan jo slå sig sammen om en aktie, der dog må lyde på et enkelt navn.

Lad os være enige om i dette spørgsmål som overalt, hvor det gælder vor sags fremme, at handle samdrægtig, kraftig og hurtig! Når hver afholdsforenings formand tager en aktie og skaffer to til tegnede, vil beløbet være langt overtegnet. Lad os kappes om at skaffe flest tegnede! Derved vil vi stå den bebrejdelse til jorden, der så ofte rettes imod os, at vi vil berøve samfundet et - rigtignok indbildt - gode uden at have noget bedre at sætte i stedet.

Juni 1388.

Arkivassistent H. Buhl,
Formand for “Valby Afholdslag",
Skovly ved Valby.

J. S. Oluf Christensen.
Formand for “Skee Afhf.", Kasserer i “Sjællands Afholdskreds", Allindemagle pr. Ringsted.

Manufakturh. Valdemar Holm,
Fm. for “Rønne Afhf.", næstfm. for “Bornholms Amts Kredsforen.", Messen -  Rønne.

Lærer V. Kehlet,
Fm. f. “Bakkebølle og Omegns Afhf.", Bakkebølle, Vordingborg.

Alfred Larsen,
Købmand, Gl. Jernbanevej 16 A, Valby.

Lærer p Chr. p. Lyngs.
Sekretær i “Sjællands Afholdskreds", Nørrevoldg. 28, Købh. K.

N. Skriver, Gårdejer, Vigerslevgård pr. Valby.

Pastor C. Tranberg. Formd, for “Farup Afhf.", Medlem af Hovedbest. f, “Danmarks Afhf, Farup pr. Ribe

Lærer D. Wagner, Redaktør af "Afholdsvennen", Sabro pr. Mundelstrup St.

*   *   *

Tegning finder sted mundtlig eller skriftlig til: Afholdskontoret. Nørre Voldgade 28, København K., eller Dhrr. Overretssagførere Edg. Høyer & J. Olivarius, Nørregade 31, 

Morsø Folkeblad, 25. juli 1888


Villa Byggeselskabet 

Som bekendt lod det nævnte selskab i forsommeren påbegynde opførelsen af de første villa ejendomme på et indkøbt areal af “Valbygård". beliggende syd for Valby Langgade på den anden Side af Gamle Jernbanevold. Disse bygninger, 9 i tallet, er nu så nær færdige, at kun en mindre del af den indvendige udstyring står tilbage. Bygningerne, hver især kun til én familie, er af forskellige Størrelser, indeholdende fra 4 til 6 værelser De er opførte i forskellig stil og indrettede efter nutidens fordringer med alle bekvemmeligheder.

Selskabet har indrettet sit eget lille vandværk ved de nye huse, og i alle disse findes der derfor indlagt vandledninger.

Bygningerne vil efter størrelsen komme til at stå selskabet i fra 5800 kr. til 9000 kr., og lejen vil efter lejlighedernes størrelse komme til at udgøre fra 370 kr. til 590 kr.. hvori er indbefattet, foruden alle ydelser til det offentlige og selskabet, desuden et beløb. der godskrives brugeren som amortisation af ejendommens bogførte værdi.

Ned forbi ejendommene, der er beliggende et stykke fra jernbanevolden, er der blevet anlagt en ny vej, og udfor denne påtænkes nu bygget en Gangbro over Kløften ved jernbanevolden, hvilken bro vil komme til at ligge i lige linje med den nye gade, der skal anlægges fra Valby Langgade forbi den nye, under opførelse værende kirke, og beboerne af de nye ejendomme vil således have en let forbindelsesvej med Valby Langgade.

Forøvrigt har selskabet også erholdt tilladelse til at benytte Gl. Carlsbergvej. der ellers er en privat vej. til passage for ejendommens beboere.

Morgenbladet (København), 20. september 1888


Valby Afholdslag

lader torsdag den 4. oktober 1888, kl. 8:30, aften, afholde foredrag af hr. sognepræst Tranberg fra Farup i Valby Kro, den lille sal.

P. B. V.
H. Buhl (b11977)

Social-Demokraten, 3. oktober 1888.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar