lørdag den 12. juni 2021

Valby Tidende nr. 111, august-december 1883

Mishandling af en ko.

Da en kreaturfører lørdag eftermiddag skulle trække en ko fra en brændevinsbrænder her i byen ud til Valby, blev koen på Højbro Plads lidt balstyrig. I hidsighed sparkede han den i hovedet med sin træsko og ramte det ene øje. Politiet kom i det samme til stede, og kreaturføreren blev medtaget til stationen, og koen indsat i en gæstgivergård.

(Folkets Avis - København, 17. juli 1883).


Gårdmand Nielsens gård i Valby

som blev et rov for luerne for kort tid siden, var ifølge "Nordjyll. Folkebl." en af de gårde som skånedes under den store ildebrand der i 1865 lagde så godt som hele Valby øde. Det var en bondegård af det ægte gamle snit som nu mere og mere forsvinder. I den velhavende gårdmands stuer - han går for at være den rigeste gårdmand i Københavns Amt - var alt ganske som i forrige århundrede. Rækker af blankt polerede tintallerkner prydede stuerne og familien som elskede de gammeldags minder, fremviste altid for besøgende en mængde minder fra fortiden, såsom sølvkrus og gammeldags pokaler mm. På gården fik man af og til besøg af kunstnere, som under disse gammeldags omgivelser gjorde studier til deres malerier. Nu er desværre alle disse herlige minder blevet luernes rov.

(Stubbekøbing Avis, 20. juli 1883).


Beskænket kusk.

En tjenestekarl fra Valby der i går eftermiddags kom kørenden med et læs flyttegods i Nygade, var så beskænket at politiet for at forebygge at der ikke skulle ske nogen ulykke, så sig nødsaget til at fratage om køretøjet og bringe ham på stationen. Køretøjet blev indsat i en gæstgivergård.

(Social-Demokraten, 4. oktober 1883).


Følger af drik.

Da en kone fra Valby i går kom hjem fra hovedstaden, skete ifølge "Dagsav." den ulykke at hendes mand i et anfald af delirium afskar hendes ene øre. Manden blev straks bragt i sikkerhed og konen undergivet lægebehandling.

(Folketidenden - Ringsted, 13. oktober 1883).


En mand, der sover hårdt

Lars Peter Larsen havde i sin barndom opholdt sig meget hos sin morbroder i Valby, så at han nøje kendte dennes levevis og vidste, at morbroderen sover ualmindelig fast. I afvigte sommer besluttede han at benytte sig heraf og af sit kendskab til lokaliteterne i den af morbroderen alene beboede stuelejlighed til at stjæle penge fra ham. I denne hensigt sneg han sig en aften ind i gården, inden porten blev lukket, og holdt sig skjult, indtil han kunne skønne, at alle i ejendommen var gået til ro. Mellem kl. 12 og 2 steg han derpå ind gennem morbroderens køkkenvindue, som stod åbent, og gik gennem et værelse ind i morbroderens kontor. Her fandt han morbroderens nøgler liggende, og med disse åbnede han en sekretær, af hvilken han stjal en hundredkroneseddel. Han lagde derpå atter nøglerne på skrivebordet og forlod lejligheden. Ganske på samme måde stjal han en måneds tid senere omtrent 100 kr. i sølv fra morbroderen. Nogen tid efter begav han sig atter om aftenen hen til morbroderens bolig og bemærkede da, at denne sad på en bænk foran huset. Han sneg sig da hen til sovekammervinduet, som stod åbent, og gennem dette vindue krøb han ind i sovekammeret og skjulte sig under sengen. Omtrent kl. 11 kom morbroderen ind og gik efter at have aflåset samtlige døre i lejligheden og efter at have lagt sine nøgler i lommen på sine benklæder i seng uden at bemærke arrestanten, som blev liggende under sengen, indtil han kunne høre, at morbroderen sov trygt. Han krøb da frem, tog nøglerne ud af lommen, åbnede døren til kontoret og atter døren derfra ind til det førnævnte værelse, hvor han igen åbnede sekretæren, og stjal da ud af denne 85 kr. Efter at han endvidere havde benyttet nøglerne til at åbne den dør, der fra kontoret fører ud til gaden, gik han igen ind i sovekammeret, hvor han lagde nøglerne tilbage i morbroderens lomme, hvorefter han gennem dørene, som han lod stå uaflåsede, forlod huset. Ved Søndre Birks dom blev arrestanten anset efter straffelovens § 229 nr. 4, med forbedringshusarbejde i 2 år.

(Roskilde Avis, 19. oktober 1883).

Af Holstebro Dagblad 19. oktober 1883 fremgik at det andet indbrud foregik mellem 31. august og 1 september, og at han tidligere havde været idømt disciplinærstraf for tjenesteforseelser i militæret.

En rasende ægtemand.

Da en hønsekræmmers kone for et par dage siden vendte tilbage til sit hjem i Valby fra sit sædvanlige stade på Gammeltorv, blev hun straks efter hjemkomsten modtaget med skældsord af manden der efterhånden blev mere og mere rasende, indtil han til sidst greb fat på sin kone og afbed hendes højre øre lige ind til roden. Det lykkedes konen ved flugt at unddrage sig yderligere voldsomheder fra hans side. Kort efter blev han anholdt, og da det viste sig at han led af delirium tremens, blev han ført til amtets sygehus.

(Social-Demokraten, 24. oktober 1883).


Uforsvarlig kørsel.

En slagter fra Valby kørte i forgårs eftermiddag på Nørrebrogade så uforsvarligt stærkt at han nær havde påkørt en tjenestekarl. Men ikke nok dermed slog han ham med sin kørepisk, hvorfor politiet attraperede slagteren.

(Social-Demokraten, 20. december 1883).

 I 1883 blev Søndermarksvej 6 opført: “Villa Medici”. Her boede læge Olaf Købke 1883-1898.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar