lørdag den 22. maj 2021

Valby Tidende nr. 108, januar-september 1882

Som et smukt træk af godgørenhed fortjener det at omtales at kaptajn Jacobsen på Carlsberg har i indeværende vinter leveret så meget tømmeraffald m.m. fra byggeforetagender ved bryggeriet til hjælp for de fattige i Valby, at alle til brændsel trængende der har meldt sig, er blevet forsynet.

(Kjøbenhavns Amts Avis. Avertissementstidende for Lyngby, Gjentofte, Søllerød, 11. marts 1882).


Til beboerne af Frederiksberg og Valby distrikter.

Det danske Gascompagni henleder opmærksomhed på at Frederiksberg Gasværk tilbyder gratis at forandre deres nuværende komfurovne således at gas kan anvendes dertil til stegning, bagning etc.

Gasværket lægger stikledninger fra hovedrøret indtil husets ydermur uden udgift for vedkommende, og dersom det ønskes, vil også det besørge anbringelsen af den indre ledning til køkkenet på afbetaling eller imod erlæggelse af en årlig leje at betale så længe som vedkommende forbruger benytter den. 

Fuldstændigere forklaring meddeles på Frederiksberg gasværk eller på det danske Gascompagnies hovedkontor, H. C. Ørstedsvejsv.

(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende, 24. marts 1882)

Gammel Kongevej 120. Det Danske Gascompagni. Foto Erik Nicolaisen Høy.

Arbejderrisiko.

En tømrersvend der var beskæftiget med nedbrydningsarbejde på en bygning i Valby, var i torsdags så uheldig under sit arbejde at styrte baglæns ned fra den øverste etage og i faldet fra denne betydelige højde at forslå sit hoved så alvorligt at han blødende og bevidstløs måtte køres ind til staden for at tages under lægebehandling.

(Social-Demokraten, 25. marts 1882).


Ildebrand i Korups Have.

I går morges henved kl. 3 opkom ildløs i et til traktørstedet "Korups Have" ved Valby hørende udhus som i løbet af et par timer totalt nedbrændte. Årsagen til ildens opkomst er ubekendt.

(Social-Demokraten, 11. juni 1882).


Fra den 1. september til sæsonens slutning afgør en omnibus fra Valby kl. 6 eftermiddag
til det kongl. Teater
og returnerer efter forestillingens slutning.

Abonnement på pladser i denne vogn modtages såvel for hele sæsonen som enkelte aftener. Ordre modtages af omnibuskonduktøren og på

Omnibuskontoret i Valby.

(Kjøbenhavns Adressecomptoirs Efterretninger, 1. september 1882)


Pludseligt dødsfald.

Kort før morgentogets afgang til Roskilde var en i Valby boende gårdejer ankommet til Frederiksberg Jernbanestation. Efter næppe et minuts ophold der segnede han uden forudgående tegn til sygdom om på gulvet. En læge fra det nærliggende hospital kom straks til stede og erklærede gårdejeren for død, rimeligvis af en blodprop.

(Nationaltidende, 8. september 1882, 2. udgave)


Pludselig død.

Da gårdejer Søren Madsen i Valby i går morges stod på Frederiksberg Jernbanestation for at afvente ankomsten af morgentoget, med hvilket han ville rejse til Roskilde, faldt han der var fuldstændig rask, pludselig om og var død med det samme.

(Dagens Nyheder, 9. september 1882).


Dødsfald.

Fredag den 8. september afgik ved en pludselig død min kære mand, min søns kærlige fader, gårdejer Søren Madsen af Valby, hvilket herved bekendtgøres for slægt og venner af hans dybt sørgende enke og søn¨.

Sidse Madsen, født Petersen
Peter Madsen.

Begravelsen finder sted onsdag den 13. septbr. kl 2. præc. fra Hvidovre Kirke.

(Dags-Telegraphen (København), 12. september 1882).


Skolen for tegning efter nøgenmodel.

Øvelserne begynder mandag den 2. oktober kl. 5:30 i skolens lokale, Halmtorvet 10, 3. sal.

Tidligere og ny deltagere bedes at indmelde sig inden 28. septbr. til en af bestyrerne.

H. Bissen, Vestervoldgade 131. K.
Aug. Jerndorff, Carlsberg Vej 2, Valby
F. Schwartz, Sværtegade 3. K 

(Morgenbladet (København), 19. september 1882).

Valby Tingsted 1 er fra 1882. Foto Erik Nicolaisen Høy.


Kvaksalveri.

Under en ved Københavns Amts søndre birks ekstraret påkendt justitssag var det bevist at en i Valby boende 52 år gammel enke i de sidste 5 år har taget patienter under kur for gigt, engelsk syge, astma og tæring, idet hun for de to førstnævnte sygdomme har foreskrevet en salve som hun tilberedte ved på et apotek at købe den såkaldte "senesalve" og dertil sætte noget svinefedt, og for de to sidstnævnte sygdomme har ordineret til dels i forbindelse med den nævnte salve, dels en mikstur som hun tilberedte af hørfrø, lakrids og altearod, og dels nogle dråber bestående af brystdråber (liqvor pectoralis) med tilsætning af lakrids og alteasaft med honning, hvilke medikamenter hun ligelede selv blandede. for denne sin virksomhed har hun modtaget betaling af de vedkommende, men efter hendes forklaring har hendes fortjeneste derved dog kun været ringe. Ligesom de af hende således anvendte midler ifølge en under sagen erhvervet erklæring fra det vedkommende fysikat må antages at være aldeles uskadelige, således var det ikke under sagen oplyst at nogle af de af hende anvendte kure havde virket skadelige på de pågældende patienter. Ved rettens dom blev hun idømt en bøde på 50 kr. til Københavns fattigkasse og tilpligtet at udrede sagen omkostninger.

(Social-Demokraten, 22. september 1882).


Statstelegrafen.

Den 1. oktober åbnes i Valby en statstelegrafstation med indskrænket dagtjeneste om søndagene og fuldstændig dagtjeneste på de øvrige dage af året.

(Folkets Avis - København, 30. september 1882).

Statstelegrafstation Valby optræder ikke i Krak på dette tidspunkt. Men i 1907 angives andressen til Valby Langgade 6. Den nuværende bygning er opført 1908. Statstelegrafen under P&T Post- & Telegrafvæsenet bragte telegrammer ud til private med et telegrambud (oftest stikirenddreng) eller med pr. post. Indtil 1980'erne var telegrammer det hurtigste og sikreste måde kommunikationsmiddel. Statstelegrafen lukkede 1990. Hovedstationen lå 1866-1990 på Købmagergade 37. Fra 1920'erne i en ny bygning tegnet af Andreas Clemmensen.

Maleren August Andreas Jerndorff (1846-1906) malede under P.C. Skovgaard, og debuterede som landskabsmaler 1866. I 1869 slog han igennem som portrætmaler. Han fik flere store priser og legater. Han opholdt sig 1875-77 i Italien. I 1884 fik han Udstillingsmedaljen og blev 1887 medlem af Akademiet, fra 1891 som professor. Jerndorff er begravet på Vestre Kirkegård.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar