lørdag den 1. maj 2021

Valby Tidende nr. 105, januar-april 1881

Ildebrand.

I nat kl. 2 udbrød der ild i ladebygningen til gårdejer Søren Madsens ejendom i Valby. Gården nedbrændte aldeles tilligemed den indavlede sæd, hvorimod det lykkedes at frelse kreaturerne. En fyrretyve årig arbejdsmand blev under den straks i nat påbegyndte undersøgelse sat under anholdelse af politimesteren som mistænkt for at have påsat ilden.

Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende, 11. januar 1881.

En kirke i Valby.

Spørgsmålet om opførelse af en kirke i Valby i forbindelse med Hvidovre Sogns udskillelse fra Frederiksbergs og Hvidovre pastorat som et særskilt pastorat har længe stået på dagsordenen, og det er således bl.a. pålagt den nuværende sognepræst på Frederiksberg af embedets indtægter årlig at indbetale et beløb, der skal erlægges for i sin tid at tjene som byggefond, når en præstebolig skal opføres i Hvidovre sogn. Denne sag synes at være kommet et betydeligt skridt fremad, idet brygger Carl Jacobsen jun. af gårdejer Ole Petersen i Valby har købt et areal på ca. 5 tønder land som han efter forlydende vil skænke sognet til byggegrund for den nye kirke. Købesummen for jorden udgør ca. 50.000 kr.

Nationaltidende, 18. januar 1881, 2. udgave.


Ved ildebranden i Valby i sidste uge hvor en gård afbrændte, udmærkede en garversvend der fra byen sig i en overordentlig grad ved med sjældent mod at trænge ind i den brændende stald og redde kreaturer. Da han efter at man antog at samtlige heste og køer var frelste, hørte et svagt brøl af en ko der stod i et særskilt rum, trængte han skønt stalden var næsten helt omspændt af ild, ind i bygningen og reddede det stakkel dyr. I samme øjeblik som han var kommet ud med koen, styrtede loftet ovenpå hvilket stod en tung hakkelsesmaskine, ned med et stærkt brag. For denne behjertede adfærd vil den modige svend få en pengebelønning af vedkommende assuranceselskab og et sølvbæger af Foreningen til Dyrenes Beskyttelse.

(Viborg Stifts-Tidende, 24. januar 1881).


Et drama i Søndermarken.

For kort tid siden fandt en yngre dame der gik sin sædvanlige morgentur i Søndermarken, en herre siddende på en af bænkene ved springvandet øjensynlig i en tilstand der grænsede nær til sindsforvirring. Han havde blottet sit hals og sit bryst og havde i hånden en kniv hvormed han tydeligt nok ville tilføje sig selv et dræbende sår. Med stor resoluthed løb damen frem, greb ham rask om håndleddet, vristede ham kniven af hånden og slyngede den langt ud i bassinet. Hun gav sig derpå i tale med ham og forestillede ham det umandige og forkastelige ved et selvmord og efter nogen tids forløb havde hun den tilfredsstillelse at se herren - en officer med høj charge fra et af de tilgrænsende lande - rejse sig, bukke for hende og sige: "Jeg takker Dem, frøken. Her er min hånd og jeg giver Dem mit æresord på at jeg ikke skal gentage forsøget." Dermed forsvandt han. 

(Dagens Nyheder, 25. januar 1881).

Opdaget brandstiftelse.

Det er, efter B. T. lykkedes birkedommer Eberlin at få den for ildebranden i Valby arresterede arbejdsmand Hans Rasmussen, almindelig kaldet "Pepita Hans" til at vedgå at han har påsat den ild som natten mellem den 10. og 11. d.s. aldeles fortærede den gårdejer Søren Madsen tilhørende gård i Valby.

(Næstved Tidende, 25. januar 1881)

Ildspåsættelse i Valby.

Som allerede meddelt er det lykkedes at få arbejdsmand Hans Rasmussen til at vedgå at han har påsat ilden i Søren Madsens gård. Arrestanten der er gift arbejdsmand med et barn og bosiddende i Valby, og ikke tidligere tiltalt eller straffet, har ifølge B. T. forklaret at han i de sidste 1 ½ år på grund af huslige forhold har drukket mere end tidligere, har været nedtrykt i sindet og oftere har tænkt på at tage livet af sig. Den 10. d.s. om aftenen var han i flere timer i værtshuse på Vesterbro. Han gik derfra alene hjem ad Valby til. På vejen var han atter kommet på tanke om at tage livet af sig og gik derfor ned i Valby Mose for at drukne sig i lergravene. Han iværksatte dog ikke sit forsæt, men gik helt forvildet omkring uden noget bestemt mål eller forsæt og kom på sin vandring til Søren Madsens gård hvor han satte sig ind på retiraden for at spekulere på om han skulle tage livet af sig. Han sad der vel en halv times tid og fik da pludselig lyst til at stikke ild på gården. Han gik da hen til gavlen af ladelængen, strøg nogle tændstikker som han havde hos sig i en æske, og stak derefter de brændende tændstikker gennem et lufthul ind i halmen der lå indenfor, hvorefter han straks forlod gården, gik hjem og i seng. På vejen til sit hjem blev han set af to unge mennesker en halv snes minutter før ilden udbrød, og det var anmeldelse fra disse der foranledigede hans anholdelse samme nat. Der er endnu ikke oplyst noget egentlig motiv for arestantens forbrydelse, idet han navnlig har forsikret at han ikke har haft noget som helst udestående med den brandlidte.

(Roskilde Dagblad, 26. januar 1881)

Større ildebrand i Valby.

Natten til i gør har en ildløs ødelagt 4 huse på Valby Langgade tilhørende slagtermester J. Jensen. Alle fire huse var stråtækte. Ilden udbrød omtrent kl. 3 og viste sig i taget på det ene hus. Den opdagedes af en pige som vækkede de øvrige beboere der med nød og næppe og til dels i det blotte linned reddede sig ud af huset i hvilket alt brændte. Fra det først antændte hus sprang ilden over til de tre nærliggende huse som ligeledes alle nedbrændte. I det ene af dem ødelagdes næsten alt indboet. Nabohusene var stærkt truede, så at man måtte bedække deres tage med våde presenninger, men det lykkedes dog at holde ilden borte fra dem, og selv et par i umiddelbar nærhed beliggende teglhængte huse slap for at antændes. Ved branden der varede til kl. 7, blev 12 familier husvilde.

(Dagbladet (København), 29. marts 1881)

Ildløs i Valby. 

I går nat omtrent kl. 3 udbrød der ild i slagter Jørgensens sted i Valby Langgade nr. 76, hvorfra ilden udbredte sig til fire andre steder, som derefter aldeles nedbrændte, hvorved 11 familier blev husvilde.

(Dags-Telegraphen (København), 29. marts 1881)

Endnu i 1880 kunne man fra Valby Bakke få et af de sidste glimt ind mod København uden de massive bebyggelser som i de næste årtier ændrede udsigten fuldstændig.


Gasbelysning i Valby.

Hvidovre sogneråd har efter forlydende afsluttet kontrakt med det Danske Gaskompagni om belysning af vejene og gaderne i Valby. Amtsrådets approbation er allerede ansøgt.

(Dags-Telegraphen (København), 21. april 1881).

Navneforandring

C. Jacobsen jun.

"Bryggeriet Valby",

forhen Ny Carlsberg ved Valby.

Carlsberg Øl, leveret af C. Jacobsen jun. fra Ny Carlsberg ved Valby, leveres fremdeles uforandret fra samme bryggeri under navnet Valby Øl.

Kontor og postadresse uforandret Brolæggerstræde 5, København (L. 3811).

Privatadresse uforandret: Ny Carlsberg.

(Holstebro Avis, 25. april 1881).

Ingen kommentarer:

Send en kommentar