lørdag den 10. april 2021

Valby Tidende nr. 102, juli-december 1879

Jagtbåd af ny konstruktion.

Forrige søndag blev der foretaget prøvesejlads med et af tømrermester Dickhudt i Valby bygget lille fartøj, en såkaldt jagtbåd af nu konstruktion. Båsen der er af galvaniseret jern og forsynet med lufttætte rum, så at den kan løbe fuld af vand uden at synke, er kun 15 fod lang og har to master til smakkesejl og fok. Den flyder så let at den kan løbe ind på 6 tommer vand og roret er til at hæve og sænke efter dybden. Et i forenden anbragt centerbord stiller sig selv efter dybdeforholdene. Ved prøvesejladsen viste ifølge "Morgenbladet." båden sig at være en hurtig sejler, idet den løb 1½ mil i timen.

Skive Avis, 1. juli 1879


Druknet.

Tre arbejdsmænd fra Valby lejede i mandag eftermiddags en båd for at foretage en sejltur i Kalvebod Strand. Under sejladsen faldt den ene over bord og druknede, uden at hans ledsagere var i stand til at redde ham. Der blev senere søgt om hans lig, som fandtes henimod aften og indlagdes i lighuset ved Langebro.

Nationaltidende, 9. juli 1879.


I pladsen bag Trinitatis Kirkegård bliver der i disse dage fra Købmagergade til Landemærket nedlagt en vandspildsledning. I jordsmonnet findes en stor mængde velbevarede ligkister hvis indhold bliver opsamlet og udkørt på Vestre Kirkegård. Flere af kisterne er kostbart forarbejdede.

Aarhus Stiftstidende, 20. juli 1879.

Kort som viser Vestre Kirkegårds udstrækning i 1879, umiddelbart før det blev obligatorisk at blive begravet der i 1880. Stien der fører ind til fattigkirkegården, følger nogenlunde nuværende Baunehøj Alle. 


Lørdag den 25. oktober

overtaget undertegnede
Valby Kros

restauration, keglebane, billard, selskabslokaler m.m. som jeg, tilsikrende hurtig og prompte betjening til moderate priser, anbefaler et æret publikums velvilje.

Ærbødigst

Chr. Benthin

Dags-Telegraphen, 25. oktober 1879.


Breve fra Hovedstaden (uddrag)

Af købstæderne her i landet er omtrent 20 mindre end Københavns Valby, der hører til Hvidovre Kommune og derfor hverken kan få sine gader oplyste eller brolagt, skønt de nok kan trænge dertil. Men beboerne derude forbereder i denne tid et andragende til regering og Rigsdag om at Valby må blive skilt fra Hvidovre og komme til at udgøre en selvstændig kommune, som kan brolægge sine gader og oprejse lige så mange lygtepæle den lyster. Hvis andragendet bevilges, får vort lille land en flække mere.

Folketidenden, 25. oktober 1879.


En uheldig ægteskabskandidat.

Fra København meddeles "Aftenposten": En herboende vognmand blev for nogen tid siden enkemand, og da han havde flere børn, søgte og fik han en husholderske til at føre tilsyn med deres opdragelse. Enkemanden og husholdersken blev efter nogen tids forløb enige om at indlade sig i ægteskab, og der blev nu lyst for dem. Enkemanden fik imidlertid betænkeligheder, idet han mens tillysningen foregik, fik at vide at der i Valby boede en ældre pige som gerne ville giftes, og hvad der var det bedste, havde en hel del flere penge end hans husholderske. Han tog nu ud Valby, friede og fik "ja". Da dette vigtige skridt var besørget, gjaldt det om at blive af med den "første kærlighed", hvilket også lykkedes ham. Han gav sig nemlig i skænderi med hende; hun tog til genmæle og han jog hende ud af sit hus. Hurtigst muligt fik han arrangeret bryllup med valbypigen, og i forrige uge skulle højtideligheden gå for sig i en herværende kirke. Brudgommen kom kørende, festlig pyntet, men modtoges ved kirkens indgang med en alt andet end venlig hilsen af sin tidligere husholderske. En af kirkens funktionærer underrettede imidlertid den betuttede brudgom om at sognepræsten ikke kunne vi ham på grund af indgivet protest fra hans tidligere forlovede, husholdersken. Kort efter kom bruden kørende, og brudgommen måtte nu forklare hende at der var indtruffet et beklageligt uheld. Under nogle ubarmhjertige, men velfortjente spottegloser fra de tilstedeværende kørte det vordende brudepar atter bort, og foreløbig har den listige Don Juan ikke kunnet få sit ægteskab med valbyfrøkenen bragt i orden.

Vejle Amts Folkeblad, 18. november 1879


Sundhedstilstanden på Frederiksberg og i Valby

har i den senere tid været alt andet end god. Af mæslinger angrebes således i afvigte måned på Frederiksberg 233 børn, hvoraf 3 døde, i Valby 81, hvoraf 4 døde. Af kighoste blev henholdsvis 26 og 28 angrebne, mens henholdsvis 2 og 2 af disse døde. Af skarlagensfeber angrebes på Frederiksberg 24 personer, hvoraf 2 døde.

Nationaltidende 21. november 1879, 2. udgave.


Hvidovre Sogneråd.

Det i går foretagne valg på 3 medlemmer af sognerådet havde foranlediget et usædvanlig stærkt valgrøre i Valby, og ikke mindre end 158 vælgere var mødt for at afgive stemmer. Valgene var en afgjort sejr for den derværende grundejerforening, hvis kandidater, baron, artillerikaptajn Güldencrone, fabrikant Blad og læge Købke valgtes med henholdsvis 150, 116 og 115 st., mens gårdejernes kandidater, gårdejerne P. Christensen i Vigerslev og Stehr i Valby samt handelsmand Christen Jensen fik 30 og 29 st. Rådets formand siden Hvidovre sogn i 1858 blev udskilt fra Frederiksberg, fhv. rådmand Bülow, havde erklæret ikke at ville modtage genvalg.

Nationaltidende 30. december 1879, 2. udgave.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar