lørdag den 6. marts 2021

Valby Tidende nr. 97, januar-juni 1877

Den Socialdemokratiske Forening
for Valby og Omegn holdt den 17. december en selskabelig sammenkomst med juletræ og børnebal i H.Madsens lokale i Valby. Formanden, B. Olsen, bød forsamlingen velkommen og gav ordet til borgerinde Olsen der udtalte sin glæde over at der var så mange børn til stede. Det var jo i særdeleshed dem der skulle høste nytten af hvad de voksne nu arbejdede for og havde lagt grundstenen til. Hun anmodede de voksne om ikke at lægge hindringer i vejen for børnenes fornøjelse. Borger Jørgensen bad de tilstedeværende om at opdrage deres børn i den socialistiske lære. Han håbede at denne lære dag for dag måtte udbredes mere. Efter at endnu en borger havde haft ordet og adskillige af de allerede nævnte på ny havde udtalt sig, gik man over til den muntre del af festen. På juletræet var der en genstand til hver af børnene hvoraf der var over 60 til stede. Såvel disse som de voksne morede sig på det bedste. Dansen varede ved til den lyse morgen.
(Social-Demokraten, 3. januar 1877).

Hvidovre Sogn.
Af de på Valby Fattighus til offentligt gennemsyn fremlagte skattelister fremgår det at sognets samlede indtægt for året 1877 er beregnet til ca. 43.500 kr., heri indbefattet kassebeholdningen fra 1876: 7.000 kr.; på sognets hartkorn og på formue og lejlighed er der lignet 34.400 kr., hvoraf Valby svarer 19.600 kr. og byerne Hvidovre, Vigerslev og Kongens Enghave tilsammen 15.700 kr. Af Valby skattebeløb udreder gårdene de 6.000 kr., mens den øvrige del af beløbet udredes af husejerne, næringsdrivende og lejere med 13.600 kr. Som sognets største skatteydere er opført brygger kaptajn Jacobsen 4.652 kr. og brygger Jacobsen jun. med 1.000 kr. Af udgifterne for året 1877 er de vigtigste: Til fattigvæsenet 12.600 kr., til skolevæsenet 6.100 kr., tilskud til amtsrepartitionsfondet 3.200 kr. Ved årets ende ventes der en kassebeholdning af 7.000 kr. I forbindelse med det her meddelte kan det bemærkes at sognerådet har vedtaget og til dels forøget for det nye år de lærerne ved sognets skoler tidligere tilståede midlertidige lønningstillæg, og at forplejningen på sognets fattighus er blevet en del forbedret fra vinterens begyndelse.
(Dags-Telegraphen, 6. januar 1877).

Bjerregårdvej 2 er opført 1877 som en af de første villaer i Carlsbergkvarteret
 og fremstår nogenlunde som dengang, bortset fra havestuen og mindre ændringer. Oprindelig kaldet "Bjerrebo", men da grev C. J. C. Holstein købte det, opkaldte han det efter sin hustru Sophie. Foto Erik Nicolaisen Høy.


Lykønskning
til borger Rasmus Hendriksen, boende i Valby, på hans fødselsdag den 10. januar 1877. Flere røde i Valby.
(Social-Demokraten, 10. januar 1877).

Den Socialdemokratiske Forening for Valby og Omegn
afholder offentligt møde hos borger Johansen i Annekssognet i Valby onsdag den 10. januar, aften kl. 8.
Borgerinde Andresen holder foredrag.
Fri adgang for medlemmer; adgangskort a 10 ører for ikke-medlemmer fås ved indgangen; kort og love udleveres og nye medlemmer indtegnes.
Bestyrelsen
(Social-Demokraten, 10. januar 1877).

Et stykke nutidsmystik.
Kort før jul var det ikke hyggeligt ved nattetid på de mørke veje omkring ved Søndermarken idet et langt dameklædt spøgelse ikke sjældent satte skræk i blodet på de vejfarende ved sin ejendommelige svævende gang og lette spring over grøfter og stubbe. Undertiden gik spøgelset lige hen imod de vandrende, bøjede sig ned imod dem og betragtede dem med et stift og gennemtrængende blik. Når det således havde betragtet sine ofre i et halvt eller helt minut, sprang det gerne til side og forsvandt bag et træ eller inde på en af de tilgrænsende marker. To håndfaste karle der jævnlig passerede en af vejene ved Søndermarken, og havde hørt tale om det frygtelige spøgelse, bevæbnede sig en mørk aften med et par forsvarlige stokke og begav sig derefter trøstig på den farlige vandring. Da de havde gået en lille stund, kom den ventede genstand springende over grøften og satte hen på dem, Men da karlene to på at bearbejde uhyrets ryg med stokkene, gav dette sig gudsjammerligt til at skrige, og hemmeligheden blev da opklaret. Spøgelset var en ung “pæn” mand der morede sig med at på gå stylter i damedragt ffor at forskrække de vejfarende. Nu er han helbredt. (S. B.)
(Vestjylland eller Herning Folkeblad, 10 januar 1877)

Industriforeningens forevisning
---
Som en sindrig lille indretning kan nævnes de fra “Kjøbenhavns Lervarefabrik” i Valby ved Fritz Hoffmann udstillede stedsevarende ildtændere, der består af lerstykker som ligger i en skål med petroleum. Leret indsuger da petroleum og afgiver atter denne ved antændelsen i kakkelovnen, hvorpå det påny kan gennemgå den samme proces.
---
(Dags-Telegraphen (København), 20. januar 1877. Uddrag fra en længere gennemgang af udstillede genstande).

Industriforeningen
---
Et fra Kjøbenhavns Lervarefabrik i Valby ved Fritz Hoffmann udstillet ildtænderetui bestod af en leræske med en del lerkugler som efter at være mættede med petroleum skulle lægges i kakkelovnen; såvel dette som et af S. Pedersen udstillet svovlstikkeetui der kun tillader en svovlstik ad gangen at komme frem, synes at være ganske praktisk.
---
(Dagens Nyheder, 21. januar 1877. Uddrag).

Tyv
Sidste forår blev den 70-årige Jens Peter Vestergaard der bl.a. 6 gange har været idømt i straffeanstalter, løsladt fra tugthuset efter der at have udstået en 5-årig straf for begået tyveri. I juni måned blev han indlagt i Frederiksberg Fattighus hvorfra han en søndag sidst i august efter erhvervet udgangstilladelse udeblev. I de følgende dage blev der anmeldt tyveri fra en ejendom på Gammel Kongevej, fra en ejendom i villapartiet og fra en ejendom i Rahbeks Alle. Efter at Vestergaard derpå var blevet anholdt, tilstod han straks at have forøvet de nævnte tyverier, hvorhos han endvidere vedgik at have gjort sig skyldig i et natligt indbrud i en ejendom i Valby hvor han stjal 21 sølvskeer og en merskumspibe, hvilke genstande han straks den følgende morgen fik pantsat. For de af ham begåede tyverier blev han ved Københavns Amts søndre birks ekstraret idømt tugthusarbejde i 10 år.
(Aarhus Stifts-Tidende, 4. februar 1877)

Forsikringssvig.
Under en ved Københavns Amts søndre birks ekstraret mod en i Valby boende høkerske for forsikringssvig anlagt sag var det oplyst at hun efter at der den 2. august forrige år var overgået et hende tilhørende hus i Valby en ildebrand, ved hvilken en del af hendes indbo og varer der var forsikrede for i alt 2.800 kr. i brandforsikringsselskabet “Danmark”, var blevet ødelagt eller beskadiget, fattede den tanke at opgive sit tab større end det i virkeligheden havde været for således at tilvende sig en større brandskadeerstatning end den der tilkom hende, og da hun den 7. f. m. skulle opgive sit tab for brandforsikringsselskabets agent, blev der derpå efter hendes opgivelse forfattet en vidtløftig, specificeret fortegnelse som hun underskrev, og efter hvilken hun under en stor mængde forskellige poster angav at hun under branden havde haft indbo og varer for i alt 3.240 kr., og at hendes tab ved branden var 2.257 kr. Da direktionen for “Danmark” fattede tvivl om fortegnelsens rigtighed, lod den sin agent på ny konferere med hende, der imidlertid fastholdt den oprindelige fortegnelse. Denne forklaring vedblev hun under den af direktionen foranledigede kriminelle undersøgelse, og først efter at hun var blevet belagt med arrest, tilstod hun at fortegnelsen var urigtig og at hendes tab var langt ringere, hvorhos hun under forhørene efter at have gennemgået de enkelte poster angav de forsikrede ejendele som hun inden branden havde været i besiddelse af, til en værdi af 2.400 til 2.500 kr. og sit samlede tab ved branden til 466 kr. 12 ører. Forsåvidt hun således efter sin egen forklaring på den tid branden fandt sted, kun har haft ejendele for 2.400 til 2.500 kr. mens hendes ejendele var forsikrede for 2.800 kr., forklarede hun at hun oftere navnlig om efteråret, plejede at have større varebeholdninger end hun havde da branden fandt sted, og da der ikke var grund til at forkaste denne forklaring, kunne der ikke pålægges hende noget ansvar for at have tegnet for høj assurance. Derimod blev hun for at have opgivet sit ved branden lidte tab langt større end det i virkeligheden var, idømt en straf af 4 gange 5 dages fængsel på vand og brød.
(Folkets Avis - København, 16. februar 1877).

Kvalt af kulilte.
Da døren til en af lemmestuerne på Valby Fattighus mandag morgen blev åbnet, fandtes de to gamle fruentimmer der boede der, ifølge “Dgt” liggende livløse i sengen, og da det viste sig at døren til kakkelovnen stod åben, var der ingen tvivl om at der forelå en kulilteforgiftning. De livløse gamle blev straks kørt til Frederiksberg Hospital hvor der blev foretaget blodoverførelse på den ene som derefter syntes at give noget håb om bedring, mens den anden ved ankomsten var døden så nær at intet sådant oplivningsforsøg kunne foretages.
(Middelfart Avis, 21. februar 1877)

Til Harald Brix
på hans fødselsdag den 25. februar 1877.
Man førte dig bag fængslets gitter ind,
Fordi du talte proletarens sag,
De mener at svække dit frihedssind,
Dy syge ven, hold ud til den dag
At vi er kommet så vidt,
Så vi viser dem gengæld, for hvad du har lidt.
Fra den Social-Demokratiske Forening for Valby og Omegn.
(Social-Demokraten, 25. februar 1877).

En dansk hundehvalp
ca. 3 fod høj, gul med lidt kløftet snude er bortløbet. Den bedes imod en god dusør afleveret til dr. Købke i Valby.
(Dags-Telegraphen (København), 28 februar 1877).

Hvidovre Sogneråd.
Har i indeværende år holdt to møder, den 4. januar og den 22. februar. Det har valgt fhv. rådmand Bülow til formand og gårdejer L. Jensen til næstformand, hvorhos den sidstnævntes bemyndiges til at indkassere og kvittere for sogneskatterne. Det overdrages rådets medlemmer Rasmussen, Jensen og Nielsen at varetage det fornødne i anledning af et andragende fra en del beboere af Valby om en udvidelse af hovedgaden ud for slagtermester Reiman og at besørge et bedre hegn om Valby Fattighus. Den sognet tilhørende toft øst for Valby nye skole er blevet udlejet til en i nærheden boende gårdejer får en årlig afgift af 52 kr.
(Dags-Telegraphen (København), 3. marts 1877).

Viktualiehandelen
(Vesterbrogade 100)
anbefaler sig til de ærede beboere på Vesterbro og Valby med alt til høkerhandel henhørende. Fersk og saltet flæsk 54 øre pr. pund, nyrøgede skinker og røget flæsk 62 øre, prima svinefedt af egen afsmeltning 80 øre pd., samt flere sorter ost. 8 graders brændevin 50 øre potten.
(Social-Demokraten, 10 marts 1877)
(ejendommen eksisterer stadig, 1871)

Det Hoff’ske maltøl
Efter at min hustru i løbet af 7 år forskellige gange har benyttet den Hoff’ske maltekstrakt, således drak hun under sin eksamenslæsning i 1868 i 3 forskellige gange hver gang 12 flasker og følte sig hver gang i høj grad hjulpet, idet appetitten kom igen, søvnen blev rolig og styrkende og tanken klar, ligesom hun også senere under stærke nervøse lidelser i to forskellige gange har fundet sig hjulpet ved brugen af maltekstrakten, mens hun da det Hoff’ske maltøl syntes hende for dyrt, gentagne gange har brugt selv 3 gange så store kvantiteter af indenlandske fabrikater uden mindste virkning, har hun og jeg en overordentlig tillid til dette udmærkede lægemiddel.
Atter nu har min hustru fået et tilbagefald og ligget syg i lang til uden at noget andet lægemiddel hjælper, og derfor har vi besluttet igen at benytte det eneste lægemiddel vi begge har tillid til, nemlig det Hoff’ske maltøl (bestilling).
Valby pr. København, den 21. november 1875.
West.
Lærer og drænmester
Joh. Hoffs Maltekstrakt, depot: Gråbrødretorv 8 i stuen.
(Dagen Nyheder, 29. marts 1877).
(Hoffs maltekstrakt blev genstand for en artikel i tidsskriftet Tilskueren, marts 1884. Af artiklens konklusioner er bl.a.: Hoff’s maltekstrakt var en undergæret øl, hvori der var kommet bukkeblad, korbendikt, tørstetræbark samt små mængder sukkerkulør, koriander, kardemomme, kanel, anis og potaske. Angiveligt skulle det virke mod lungesvindsot og lignende sygdomme. Det var naturligvis pure opspind)

Taksigelse
Da Komiteen for Uddelingen af Brød til Trængende i Valby har afsluttet sin virksomhed, undlader den ikke at bringe sin tak til de ærede bidragydende for det indkomne beløb af 376 kr. 66 øre, hvorved den har kunnet uddele 807 brød til 38 familier. Regnskabet vil ligge til eftersyn i Valby Skole i 8 dage, fra den 23. april.
Valby den 21. april 1877.
Komiteen.
(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende, 23. april 1877).

Kjøbenhavns Lervarefabrik i Valby.
Kontoret i Axelhus nr. 14 er fra idag flyttet til fabrikken i Valby, hvortil de ærede ordrer bedes indsendte. Fabrikken anbefale sine gode, billige varer. Prisnota udleveres og tilsendes udenbys efter forlangende. Reel behandling vil altid blive formålet for mine bestræbelser.
Valby, den 24. april 1877
Engel.
(Dags-Telegraphen (København(, 25. april 1877).

Skoleprogram
Fru wests skole i Valby tæller for tiden 58 elever, fordelt i 1 drengeklasse og 3 pigeklasser. Den årlige eksamen afholdes den 28. og 30. april, og det nye skoleår begynder der den 1. maj.
(Folkets Avis, 27. april 1877).

Skolelærerbeskikkelser.
Skoledirektionen for Smørum Sokkelunds Herreders Provsti har … under 28de maj  d. å. (beskikket) frøken A. Brøndum til lærerinde ved Valby Skole i Hvidovre Sogn.
(Dagbladet (København), 11. juni 1877)

Lærerinde ved Vestervig Pigeskole, frøken Agnes Brøndum er efter forlydende blevet beskikket til første lærerinde ved en nyoprettet pigeskole i Valby ved København.
(Aalborg Stiftstidende og Adresseavis forsendes med Brevposten, ifølge Kongelig allernaadigst Bevilling, 18. juni 1877)

En gammel hest.
En ved Valby boende gårdejer lod i forgårs slagte en ham tilhørende hest som var 37 år gammel, og som har deltaget i krigen i 1848-50 (Afpst.)
(Kjøge Avis, 20. juni 1877)

Afvist retssag.
En tømrersvend fra Valby påstod under en ved Københavns Amts nordre birks ordinære ret anlagt sag en snedkermester i Gentofte dømt til betaling af 13 kr., som rest på skyldig arbejdsløn med renter og omkostninger. Indstævnte påstod principielt sagen afvist og subsidiært sig frifundet. Da det af citantens egen erklæring fremgik at han havde arbejdet som svend hos indstævnte og at hans formentlige tilgodehavende hidrørte fra hans forhold i denne egenskab hos indstævnte og da indstævnte straks efter den første udsættelse havde nedlagt afvisningspåstand, ville denne ved rettens dom være at tage til følge, idet sagen i henhold til næringslovens af 29. december 1857 § 84 nr. 3 ville være at behandle politiretvis. Sagens realitet ville således ikke være at pådømme ved den ordinære ret. I kost og tæring pålagdes det citanten at betale indstævnte 5 kroner.
(Dagens Nyheder, 21. juni 1877)

… der er set en ildkugle den 30. fra Valby ved København.
(Sorø Amts-Tidende eller Slagelse Avis, 28. juni 1877)

I Berlingske Tidende annonceredes i juni 1877 med nye forbedrede landbrugsmaskiner. Samtidig med at landbruget var på vej ud i Valby:

McCormicks forbedrede høstmaskine.

McCormicks forbedrede slå- og mejetærsker

McCormicks forbedrede slåmaskine.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar